Бр.158/23 септември 2009 г.

Национални културни празници "Албена 2009" гостуваха в Силистра

Популярни съвременни български творци гостуваха вчера в Силистра в рамките на Националните културни празници „Албена 2009".

Вече осем години тези културни празници продължават своето развитие, каза Иван Гранитски, който стои зад идеята за осъществяването им. По негови думи срещите с изкуството в по-малки населени места (селски общини, читалища, училищни групи) е това, което отличава тазгодишното издание на Национални литературни празници "Албена". Според Гранитски в някои от селата “не е стъпвал крак на български човек на изкуството от двадесет години и повече”.

Вчера в града ни гостува плеяда от известни имена на български творци, като професор Борислав Стоев, актьори като Вели Чаушев и Венцеслав Кисьов, поети като Маргарита Петкова и Ивайло Диманов, музиканти като Хайгашот Агасян. Тази внушителна група от творци изпълни вчера един своеобразен литературно-музикален спектакъл в Художествената галерия в Силистра. На предварителната среща с медиите стана известно, че поради здравословни причини е отпаднало участието в литературните четения на акад. Антон Дончев.

В рамките на проявата, също в Художествената галерия, бе открита и пътуваща изложба. В нея със свои творби се представят 25 съвременни български художници, между които Борислав Стоев, Боян Янев и Владимир Кондарев.

Националните културни празници "Албена" обхващат последните 10 дни от месец септември. Тази година те са започнали на 14 септември от Велико Търново, имали са своето продължение в Каварна, Търговище, Шумен, Варна, Велики Преслав, Балчик, Добрич, Тутракан, Генерал Тошево. Крайдунавските градове Силистра и Русе са последните пристани, където популярните български творци се срещат със своите почитатели. На практика 12 града в цяла Североизточна България приемат като домакини тези и други творци.

Целта на пътуващите културни празници е да събудят общественото съзнание, сподели Гранитски. По думите му това е “оръжието, което използват творците срещу чалгата, опростяването на цялостния ни живот и забравянето на нашите традиции и ценности”.

Като един от най-големите приноси на проявата той изтъкна, че “при посещенията си в различни селища творците подкрепят местни таланти и така се раждат произведения, които иначе едва ли биха се появили”.  Той съобщи още, че издателство „Захарий Стоянов“ ще отпечата книги на известните силистренски писатели и поети – Валентин Чернев и Ивайло Терзийски, както и на авторите от Тутракан Румяна Капинчева и Кармен Мишу.

Според писателя Иван Гранитски сериозното изкуство днес се спасява от родолюбиви кметове, с партньорството на медиите. От думите му стана ясно още, че министър Вежди Рашидов е обещал да работи за редуцирането на ДДС в книгоиздаването, както и да бъде обсъден Законът за българския език, който „отлежава" в парламента повече от 10 години.  


Насрочен търг в Областно пътно управление

Търг за възлагане на обществени поръчки за поддържане на републиканската пътна мрежа е насрочен за 15 октомври в Областното пътно управление в Силистра, съобщиха от управлението.

С търга трябва да бъдат определени изпълнители на услуга за превантивно, текущо и зимно поддържане и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на повече от 500 километра пътна мрежа в районните пътни служби в Силистра, Дулово и Тутракан.

В Крайдунавска Добруджа има един първокласен, четири второкласни и четиринайсет третокласни пътища.


Работещи с  намалено работно време предприятия в областта преминават на пълен работен ден


Проверка на  КНСБ във фирми, в които конфедерацията има синдикални организации, показва, че работещи с  намалено работно време предприятия в Силистренско преминават на пълен работен ден.

Това съобщи Димитричка Пейкова- председател на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра.

Сред тях са водещи фирми като „Фазерлес“ и „Лесилмаш“ в Силистра. От първи октомври на пълен работен ден ще премине и фирма „Хром“.

Според Димитричка Пейкова увеличаването на поръчките на преминаващите на пълен работен ден предприятия е симптом за преодоляване на кризата. Но не би могло да се определи като тенденция за оздравителни процеси в икономиката. Предстоят още съкращения на персонала в други отрасли, обясни Димитричка Пейкова.

По данни от Агенцията по заетост в Русе равнището на безработицата в Силистренска област в края на август е 11.91 на сто  - над средното за страната, което е 7.88 на сто.  Продължително безработните с престой на борсата над 1 година са 36 на сто от регистрираните 7 993 безработни.

Заради усложнената икономическа обстановка фирми от Силистренско се въздържат да разработват проекти по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, показва справка от Бюрото по труда в Силистра.

Според директора на бюрото Георги Балушев при разработването на проектите работодателите се нуждаят от яснота за развитието на фирмите в перспектива поне от две години.

Изискването за съфинансиране по някои от схемите и за запазването на работните места след завършването на обученията създава затруднения на работодателите  в условията на икономическа криза. Малко са фирмите с административен капацитет за разработване на проекти. Повечето от обучаващите институции са професионални учебни заведения, които работят по проекти на ФАР. 

В Бюрото по труда се търсят и други възможности за ограничаване на безработицата.   В осем фирми с 272 работници се прилага Постановление на МС № 44  за определяне условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време и са предвидени 91 297 лева. По програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост“ в силистренското Бюро по труда през тази година ще бъдат изразходени над 1 милион и 31 хиляди лева. То работи  и по национални програми за професионално обучение на хора с трайни увреждания, за социални услуги в семейна среда и асистенти на хора с увреждания. През тази година по програмата за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания работят 29 безработни и до края на годината ще бъдат изразходвани 104 480 лева.    Програмата за социални услуги в семейна среда обхваща 32 души от Силистренска, Кайнарджанска и Ситовска общини. Те се грижат за 60 тежко болни и самотни хора. До края на годината по тази програма ще бъдат изразходвани 89 890 лева.    Близо 206 хиляди лева са предвидени по програмата за асистенти за хора с увреждания. В нея са обхванати 60 души, от които 30 са социални асистенти.   По Закона за насърчаване на заетостта за наемане на безработни с трайни увреждания са наети 24 души. За тях са осигурени 28 730 лева.   Трима души са наети на временна, сезонна или почасова работа и до края на годината предвидените средства за тях възлизат на 3 850 лева.


Благотворително парти подари на силистренските сираци английско семейство, заселници в село Българка  


Градинско парти с шатра и барбекю за децата – сираци от Дом „Димчо Дебелянов” в Силистра организира семейството англичани Бернадет и Дъглас Легет, заселили се в с. Българка, Силистренско. Празненството събра десетки приятели на децата от Дома. Сред тях бяха и 16 семейства англичани, които живеят в различни населени места в Силистренска община. 

Празнеството имаше благотворителен характер. Английската кухня, която се приготвяше на барбекюто в двора на Пансиона се купуваше от гостите. В импровизирана книжарница се продаваха и книги, английска литература за деца и възрастни, донесени от семейство Легет.  По тяхно желание набраните средства ще отидат за нови подови настилки в стаите на децата.

Английското семейство направи и дарение от един тон дрехи и ученически пособия за децата. Това е второто голямо дарение за 70-те питомци на пансиона, който прави семейството. Миналия септември Дъг и Бернадет направиха първото си голямо дарение за Дома.

Семейство Легет държаха децата лично да отворят кашоните и да видят изненадите, които ги очакват. Сред тях имаше много нови дрехи с качествена и красива изработка от известните марки „GAP” “Next”,  "Джон Луис". Изобилие от обувки, играчки, книги, канцеларски пособия и помагала предизвикаха вълна от възхищение сред малчуганите.

Подобен вид забавление бе новост за възпитаниците на Дома и всички чакаха да видят как ще протече. Събираха се на групички, обсъждаха и с нетърпение влизаха да разгледат новата придобивка в двора на пансиона – огромната шатра, подарък за тях от семейство Легет. Някои не издържаха и тропнаха хорце, за да вдигнат градуса на настроението още преди да е започнала същинската част.

„Пристигнахме преди три години в България и тогава решихме, че искаме да помагаме на тукашните деца, с каквото можем”, казаха семейство Легет. Двойката прекарва половин година в родната си Англия по здравословни причини, а другата половина в България.

„Смятам, че е голям успех да направим такова голямо дарение за втори път”, каза Бернадет Легет. Тя отбеляза, че транспортирането на дарението до България е било най- големият проблем. Тази година то е осигурено със спонсорство от английски граждани. Складове на британската армия са съхранявали колетите до изпращането им на наша земя.

Зам.-кметът по социални дейности Светлана Боева поздрави за благотворителната инициатива Дъг и Бернадет Легет. Благодарности към тях изказа и директорът на Дома Стелиян Стойчев. Сред присътващите, дошли да споделят радостта на децата, бяха представители на местната и държавна власти, ръководители на социални институции, както и много техни приятели. 

Децата представиха фолклорна програма, в която за пореден път показаха таланта си на танцьори и певци.            

Още от даренията от Обединеното Кралство ще бъдат разпределени в Дома за медико-социални грижи за деца до 3 години, ръководен от д-р Стойкова, стана ясно по време на градинското парти. Инвалидни колички, част от пратката, пък ще бъдат дарени на болницата в Силистра.  


Стогодишен афиш за Деня на независимостта се пази в Силистренския държавен архив  


От него може да се разбере как в Силистра е отбелязана първата годишнина от обявяването Независимостта на България.

Два дни – на 21 и 22 септември 1909 година - в града се организират разнообразни прояви.

Направени са дневно и вечерно шествие с факли, по градските улици дефилират колоездачи и „юнаци“. Празненствата завършват с народни хора.

Издадена е заповед на градското общинско управление всички заведения да бъдат затворени от 4 часа на 21 до 16 часа на 22 септември, за да има ред по време на празненствата. Наредено е по всички обществени сгради и частни домове да бъдат поставени „чисти народни флагове“. На всеки нарушител на заповедта се налага глоба от 50 лева – една десета от тогавашната заплата на общински чиновник.  


С тържествена сесия на Общинския съвет в понеделник в Тутракан започнаха проявите по случай празника на града - 21 септември.

 

Гост на тържествената сесия бе и областният управител на Силистра д-р Владимир Янков.

На сесията бе взето решение за удостояване на трима тутраканци с почетен знак „За граждански принос”.

Това са световният и европейски шампион по канадска борба Красимир Костадинов, бизнесменът Димо Денчев и Аурел Стоянов - два пъти кмет на Тутракан през петдесетте години на миналия век.

Десет дейци на културата бяха отличени с грамоти на Общинския съвет.

Приветствено слово поднесе почетният гражданин на Тутракан Ален Вале, доставял хуманитарни помощи в Тутракан през деветдесетте години на миналия век.

Бе отбелязана и стогодишнината от излизането на първия брой на един от местните вестници „Напредък“.

На 21 септември 1940 година по силата на Крайовския договор между България и Румъния от 7 септември 1940 година Тутракан е върнат в пределите на България след продължителна румънска окупация.

С решение на Общинския съвет от септември 1993 година денят е определен за Празник на града.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар