Бр.157/18 септември 2009 г.

Рамазан Байрам празнуват мюсюлманите в неделя

С мекици, баклави и други сладости идва финалът на постите

В неделя мюсюлманите отбелязват свещения празник Рамазан Байрам.

Първият голям религиозен празник на мюсюлманите е Рамазан Байрам. 30 дни преди самия празник Рамазан Байрам се пости от изгрев до залез. Това постене се нарича "Оруч". Но за разлика от християните при мюсюлманите не трябва да се яде и пие от изгрев до залез. По традиция един час преди слънцето да изгрее, започват да бият тъпани, които събуждат хората. За да могат те да се нахранят преди изгрев, а който се събуди по- късно няма право да яде цял ден. В света има и бедни и богати хора, но богатите нямат представа какво е да стоиш гладен, а това въобще не е лесно. Поставени пред такива условия по- заможните разбират какво е да нямаш храна и това ги подтиква да помагат на по- бедните. Краят на деня, когато вече е позволено да се яде, се нарича "Ифтар".

Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

Три дни преди Рамазан Байрам е "Кадир геджеси". Според легендата на тази вечер всички дървета започвали да се кланят, а от небето се отваряла врата, но това го виждат само истински вярващите. Всички желания, изречени през тази вечер от хората, които виждат тази врата се сбъдват.

Празникът Рамазан Байрам продължава три дни.

Първият ден преди Байрама жените месят мекици и ги раздават на съседите си. А децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, мекици и разни сладки. На Байрама рано сутринта мъжете отиват на джамия на "Байрам намаз", където ходжата обявява започването на празника. Същия ден по- младите посещават по- възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка за всички грешки, които са направили. Организират се много веселби.

Празникът е известен още като Шекер Байрам.


Силистренци се сбогуваха с православни светини, изложени по случай Празника на града

 

Жителите на североизточния крайдунавски град се поклониха пред донесените от Украйна  мощи на Света равноапостолна Мария Магдалена,  Великомъченица Варвара, Света мъченица Христина, мъченица Фотиния Самарянка, преподобна мъченица Рафаила Чигиринска, преподобна Евстохия Патмосска, преподобна Елена Кивска и преподобна Анна Кашинска.

Заедно мощите  в Силистра бяха  донесени  три чудотворни икони на Света Богородица от украински манастири  -  Ефеската Богородица, Тихвинската Богородица и Богородица Услишителница.

Църковната делегация от Украйна, придружаваща светините, се води  от епископ Дамян – игумен на киевския Свято -Веденски манастир, създаден от родената в Силистра преподобна Димитра Киевска – Доростолска.

От Троянския манастир бе донесена и чудотворната икона на Света Богородица – Троеручица.

Православните светини от вчера вече са в Русе, съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков.

 

Ротарианска разходка и  английско барбекю за възпитаниците от Дома за деца в Силистра

 

За пореден път „Ротари клуб-Силистра” (президент 2009/2010 г. Велико Великов) ще уважи за новата учебна година децата от Дома  „Димчо Дебелянов” в Силистра. Утре – събота – 19 септември, е техният празник, организиран с участието на община Силистра и съдействието на НДФ „13 века България” (регионален секретар Цветана Цанова).

Корабът „Дръстър” на „Поларис-8” е мястото за ротарианската разходка, където ще бъде осигурена възможност за забава на близо 80 деца от различни възрасти. На два пъти те ще бъдат посвети в тайните на голямата река, за да почувстват празника. 

В предишните години децата от Дома в Силистра се вписваха по същия повод в празничния фест, но тази година организаторите „откриват нова тема”.

По предварителна информация в неделя за децата е организирано друго интересно преживяване. Става дума за барбекю, инициативата за което са англичани, също приятели на децата със социални и семейни проблеми.


Отклонения по показателя за нитрати са установени във водата на гравитачна чешма в с. Професор Иширково 

Това показва справка от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.

В централната водоснабдителна система няма отклонения от нормите.

През месец август здравните инспектори са извършили 428 проверки на обекти с обществено предназначение.

За допуснати отклонения от санитарно-хигиенните изисквания са направени 66 предписания за задължителни хигиенни и противоепидемични мерки с 84 мероприятия за проверка.

Съставени са 7 акта и са издадени 5 наказателни постановления с глоби за 900 лева.

Спряна е работата на 9 обекта.

Заради нередовни здравни документи от работните си места в обекти за производство и търговия с храни са отстранени 12 души.


Със среден добив от 240 килограма от декар стопаните от Ситовска община първи в района прибраха слънчогледа

 

Това съобщиха от областната земеделска дирекция.

Досега е прибрана реколтата от 275 270 дка от засетите с тази култура 363 941.

Средният добив е 199 килограма от декар – с 3 килограма по-нисък от миналогодишния.

Със 164 килограма по-нисък от миналогодишния е и полученият досега среден добив от 326 килограма от декар от царевицата. През тази година стопаните в Силистренско отглеждат 211 008 декара с царевица – със 74 738 декара по-малко от миналата година.

Есенната сеитбена кампания в общината започна със сеитбата на зимната маслодайна рапица, с която вече са засети 27 408 декара.

В района е направена предсеитбена подготовка на 244 180  декара земя.

В Главинишка и Кайнарджанска общини завърши прибирането на тютюна – ориенталски и от сорта „Бърлей“, а в Алфатарска община прибраха ориенталския тютюн. Средният добив от ориенталския тютюн в Силистренско досега е 169, а от сорта „Бърлей“ - 183 килограма от декар.

 Средният добив от обраните досега лозя с винени сортове е 538, а от десертните – 479 килограма от декар.

В Крайдунавска Добруджа завърши прибирането на дините и на лавандулата

Няма коментари:

Публикуване на коментар