Бр.156/17 септември 2009 г.

Студент от Франция е фаворитът на VІ Европейския летен университет

 

Студентът от Париж Флоран де Бодман е носителят на специалната награда на кмета на Силистра Иво Андонов от завършилия късно снощи VІ Европейски летен университет, чийто домакин бе дунавският град.

Младежът е отличен заради успешното му представяне по време на правния дебат на тема: „За” и „против” разширяването на ЕС”. За активно защитаване на тезите си наградата на името на академик Илчо Димитров бе дадена на българката Ива Евстатиева, студентка по право в СУ „Св. Климент Охридски” и на адвокатът от Алжир  Софиан Бенмесауд.

Дипломи от Европейския летен университет получиха всичките 17 студенти и млади прависти-франкофони от Франция, Чехия, Молдова, Румъния, Алжир, Турция и България, участници в шестото му издание.

Вече 6 години студенти-франкофони обсъждат различни аспекти на темата „ ЕС като правова общност” в рамките на Европейския летен университет с домакинството на Силистра. Организатори на проявата са Институтът по европейско право в София и Международният център за европейска подготовка в град Ница, Франция.


Избран е проектант за разширяване и реконструкия на ВиК-мрежата на Силистра

 

Софийската фирма „Ренкон” ООД спечели обществената поръчка за разработване на технически проект за разширение на канализационната мрежа и частична реконструкция на довеждащите и магистрални водопроводи на гр.Силистра, съобщиха от екипа но единия от водните проекти на община Силистра.

За 17 септември от 13. 30 часа е насрочено заседание на специализрина комисия, която ще класира ценовите оферти на кандидатите за проектант на пречиствателна станция за отпадъчни води на Силистра. Два часа по-късно ще бъдат разгледани ценовите оферти на кандидатите за техническо проектиране на реконструкция и разширяване на ВиК-мрежата на селата Айдемир и Калипетрово. В процес на провеждане е четвъртата процедура за възлагане обществена поръчка на фирма, която да проектира изграждането на пречиствателна станция за двете най-големи села в Силистренска община.

Припомням че на 15 декември 2008 година кметът Иво Андонов подписа договорите за изпълнение на двата проекта за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на Силистра и селата Айдемир и Калипетрово. Мярката е „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти”. Финансирането общо в размер на близо 2 млн. лв. е обезпечено по Оперативната програма «Околна среда» от Кохезионния фонд с 20% държавно съфинансиране.


Предстоят частични избори 

В Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Дулово е регистриран инициативен комитет, издигнал като независим кандидат за кмет на общината Джан Мехмедов Дуралов за насрочените за 24 октомври частични избори за кмет.

Това съобщи председателят на комисията Илхан Ахмед.

В ЦИКМИ за участие в частичните избори са се регистрирали досега 5 политически формации, каза Илхан Ахмед

Изборите са насрочени с Указ на президента на Република България Георги Първанов, след като на парламентарните избори досегашният кмет на общината д-р Митхат Табаков бе избран за народен представител като издигнат от ДПС мажоритарен кандидат от Силистренско.

В Дуловска община в деня на изборите ще работят 42 избирателни секции, чиито членове са определени вчера след консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции.  


Обучение по електроинженерство ще има за пръв път от тази учебна година във филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“в Силистра

Нова специалност „Електроинженерство“ се открива от тази учебна година във филиала на Русенския университет “Ангел Кънчев“ в Силистра.

Обучението е в редовна и задочна форма, съобщи преди тържественото откриването на новата академична учебна година вчера директорът на филиала доц. Димо Димов.

Гости на тържеството за откриването на новата учебна година във филиала бяха заместник-ректорът по евроинтеграция и международно сътрудничество на Русенския университет „Ангел Кънчев“ доц. Николай Михайлов, проф. Емил Маринов, председател на Съюза на учените към СУ ”Климент Охридски”, областният управител на Силистра д-р Владимир Янков и кметът на Силистра Иво Андонов. Всички те отправиха своите пожелания за успехи в обучението на първокурсниците и пълноценното им интегриране в живота на българския народ и държава на завършващите.

Елена Трифонова, студентка в първи курс, пожела успех на своите състуденти, които за първи път прекрачват прага на висшето заведение, и поемат новата пътека на знанието, което ще им даде самочувствие и добро бъдеще. На абсолвентите пожела успешен старт в професионалната им кариера и да осъществят мечтите си тук, в България. Тя се обърна и към преподавателите, които ще им бъдат водачи по пътя на знанието, пожелавайки им здраве и всеотдайност.

“Тук сме благодарение на усилията, положени от нас и нашите преподаватели, които в продължение на четири години ни подкрепяха и се раздаваха в името на нашия бъдещ успех. Като дипломирали се вече бакалаври не ни липсваха нито усмивките, нито сълзите, нито поправителните сесии. Но ето го и дългоочаквания резултат. Частица от нас ще остане завинаги тук, както и частица от тук ще остане завинаги в нашите сърца.  Пожелавам успех, както на себе си, така и на всички завършващи”- каза в обращението си абсолвентката Саша Руменова. Тя е една от завършващите, заедно със своите колеги Сергей Събев и Искра Димитрова, получили и парична награда за отличната си диплома.

Двайсет и девет студенти по специалностите „Транспортна техника и технологии“ и „Електроника“ от влелия се във филиала бивш Технически колеж на Русенския университет в Силистра също получиха своите дипломи. Те са продължили обучението си по индивидуални планове.

През новата учебна година в силистренския филиал на Русенския университет ще се учат 145 студенти.

Филиалът, който е в структурата на университета от януари 1997 година, е приемник на Полувисшия институт за подготовка на учители. От 2006 година тук е създаден научен център “Св. Дасий Доростолски”, който осигурява възможности за изследователската работа на преподавателите и студентите и за дългосрочно сътрудничество с български и чуждестранни университети, институти и научни центрове.

Доц. Димо Димов, декан на Филиал Силистра към РУ “Ангел Кънчев”:

 “Днес имам честта да проздравя възпитаниците на филиала  по случай завършването на висшето си образование. Пожелавам на всички  успешно реализиране в живота, където на практика ще прилагат знанията и уменията, придобити през четиригодишното обучение. Връчването на дипломи за висше образование на инженери от специалности “Транспортна техника  и технологии” и “Електроника” става за първи път в Силистра. Чувствам се много щастлив и ми е приятно да приветствам също така и педагогическите кадри, които традиционно се обучават във филиала.

Пожелавам на всички да намерят своето работно място, на което да се чувстват добре и да са удовлетворени от положения труд. |Нека да осъществят много от мечтите си, да се проявят като творци на нови идеи. Убеден съм, че в практиката си те ще се утвърдят като добри специалисти и когато  възникнат някакви проблеми, могат да разчитат на нашата помощ като техни преподаватели.”


Атанас Семов:

” Прекаленото социалистическото разбиране вреди

на висшето образоване”

Учители и законодатели умуват да направят занималнята за всички ученици задължителна

 

Прекаленото социалистическо разбиране вреди сериозно на образованието. Висшето образование трябва да бъде изцяло платено за всички, защото това е инвестиция в личното бъдеще, освен в бъдещето на нацията..

Това каза д-р Атанас Семов пред директори, преподаватели, представители на културни институции на състоялата се работна среща във вторник по инициатива на община Силистра.

В продължение на час и половина под ръководството на Нели Стоилова, зам.-кмет на общината, присъстващите дискутираха болните теми в образованието.

Моята политическа позиция е сложна, защото политическата партия, която представлявам, подкрепя правителството, но не участва в управлението, което, от една страна, позволява да бъда критичен, но от друга, не ми позволява да поемам формални ангажименти. Но ще поема всички ангажименти, които мога да пренеса до София и да споделя с министъра на образованието Йорданка Фъндъкова, която има това достойнство ,първо, че е изключително съвестна и старателна в разбирането на проблемите, нещо, което не може да се каже за предишните миснистри – увери присъстващите Атанас Семов, зам.- председател на 41 НС и член на Комисията по образованието.

Въпроси като претоварената учебна програма, недобрата материална база, състоянието на образованието на младите хора, както и състоянието на образователната система през погледа на просветните дейци бяха сред дискутираните теми в работната среща.

На срещата стана въпрос и за това, дали занималнята трябва да бъде задължителна за всички ученици.

Атанас Семов обеща на присъстващите, че ще предаде на министъра на образованието сигналите и питанията, докато се обсъжда новият закон в образованието.  


10 фирми от Силистренско внесоха 102 хил.лв. за месец след получен SMS 

10 фирми от обхвата на Териториалната дирекция на НАП - Силистра бяха уведомени за дължими данъци и осигурителни вноски чрез SMS и телефонно обаждане по време на кампанията на приходната администрация, провела се пилотно в национален мащаб.

Чрез мобилния и стационарния си телефон покана за изплащане на просрочените си задължения към бюджета получиха представители на 10 фирми, дължащи на държавата общо 450 хил.лв. от неплатени данъци и осигуровки. Срещу тях са образувани изпълнителни дела, наложени са обезпечителни мерки, а две от преписките са предадени на Агенцията за държавни вземания.

След получаване на обаждането или на краткото електронно съобщение всичките 10 фирми в програмата са се свързали с НАП – Силистра и са започнали погасяване на дължимите от тях суми.

Едното от дружествата се е издължило 100%, останалите погасяват дълговете си частично. Така за месец в републиканския бюджет постъпиха 101 652 лв.

Кампанията за уведомяване на длъжници чрез SMS и телефонен разговор е част от мерките на НАП за повишаване на събираемостта и подобряване на контрола. Целта й е да се спестят разходи от пощенски услуги, хартия и човешки ресурс на администрацията, както и да се ускори комуникацията с клиентите на НАП.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар