Бр.160/25 септември 2009 г.

Областният управител възпря освещаването на параклис в Дулово

Вярващите запалиха свещ в храма, построен от депутата Гюнай Сефер

За вчера бе насрочено освещаване на новопостроения параклис „Успение Богородично” в Южния парк на Дулово.

На практика обаче бе извършен само тържествен водосвет, тъй като за церемонията не пристигна Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иларион. Според канона освещаване на храм може да бъде извършено само от владиката, като за целта трябва да бъдат донесени мощи от светец, които после да останат в параклиса, уточни дуловският свещеник отец Райчо Върбанов. Той благодари на народния представител Гюнай Сефер, с чийто средства е построен параклисът, благослови него и семейството му и пожела да се множат добрите дела.

Ключовете за параклиса бяха връчени от Гюнай Сефер на отец Райчо. Църковният храм преминава вече във владение на архиерейството.

Господ е пожелал този храм да бъде построен, щом не е възпрепятствал градежа му, сподели Гюнай Сефер. Ако беше решил, че не трябва да го правя, можеше да се случат много неща, които да ми попречат, допълни той.

Нека сме здрави всички, а не само аз – така отговаряше депутатът от Дулово на всички, които го поздравяваха както за стореното, така и за рождения му ден.

83-годишният Георги Стефанов дари на храма над 100-годишна черга, която извадил от моминската ракла на майка си: ”Никога не съм я ползвал, тъкана е от мама и за мен е свята. Реших да я даря за параклиса”.

Предстои да бъде облагороден терена около православния храм, да бъде построена чешма от вън и да се закупи камбана. Това също ще бъде направено от депутата, който със съграждането на параклиса „Успение Богородично” счита, че е изпълнил обета, даден пред Божията майка Богородица преди две години, когато е посетил гроба на Дева Мария в Ефес, а след това е изрекъл заветните думи пред нейна икона в Роженския манастир.

Първата копка бе направена на 6 май тази година.

Това, че нямаше освещаване, а само водосвет, е резултат от политически интриги и номера според народния представител Гюнай Сефер. Ден преди церемонията той е бил уведомен от областния управител д-р Владимир Янков, че не може да разреши владиката да извърши церемонията, тъй като в строителната документация липсвал нормативен акт от РИОСВ-Русе.

„Въпрос на дни е това разрешително да бъде получено, не мисля обаче, че това е толкова сериозна причина, която да възпре един християнски храм да бъде осветен. За мен това е несериозно отношение. Аз не отварям ресторант, не си строя къща – параклисът можеше да бъде осветен, а да бъде отворен за миряните, когато се окомплектова документацията”, коментира Гюнай Сефер.

Пред журналисти той заяви, че ще сезира Парламентарната комисия за правата на човека,вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите.

От строителната фирма информираха, че само преди седмица е правена проверка на обекта, областният управител д-р Янков също е бил там и е бил доброжелателно настроен към финализирането на това добро дело. Седмица по-късно обаче дарителят недоумява какво се е променило и защо така е сменено отношението към него и неговата инициатива.

Радваме се, че бе построен този православен параклис близо до дома ни. Запалих свещ за здравето и благополучието на децата ни. Те са в чужбина да дирят късмета си, разказа баба Радка, която бе с внука си Ричард от Торонто.

Преди всичко ние сме хора, след това идва всичко останало – няма значение това с каква религия сме, нужно е да се уважаваме и за мен този ден ще остане може би най-щастливият в живота ми, защото успях да изпълня дадения пред Божията майка обет.

Водосветът премина в тесен семеен и приятелски кръг, не искам излишна показност.

За миряните, почели празника, бе даден курбан.

Потърсен за коментар областният управител д-р Владимир Янков, заяви, че не може да вземе отношение и че не иска да коментира случая.

Отец Райчо Върбанов освети три дървени статуи на Дева Мария. Едната ще остане в параклиса, другата Гюнай Сефер ще занесе в дома си, а третата ще връчи като дар на лидера на ДПС Ахмед Доган.


Със 100 души ежемесечно расте броят на безработните в областта

Със 100 души ежемесечно нараства броят на новорегистрираните безработни в областта, съобщи Георги Балушев, директор на Бюро по труда – Силистра. Той допълни, че в същото време реализация намират около 50 – 60 души. Нямаме информация от нито едно предприятие в областта до края на годината да обявява масови съкращения, каза Балушев. Според анализа, който той предостави, се очаква разкриване на нови работни места. Двадесет и пет безработни ще получат възможност да започнат работа като търговски работници в супермаркет “Плюс”, които предстои да бъде открит в Силистра. В строителния бранш фирма “Симидчиев и сие” ще наеме 16 души за работа по нов обект. В Бюрото по труда предстои да се регистрират 35 учители, които остават без работа, в следствие на намалелия брой деца в училищата. Характерно за Силистренска област е, че по – голямата част от безработните лица, около 50 на сто, са с много ниско образование – начално и средно, коментира директорът на силистренското Бюро по труда. Според него това е предпоставка за по – трудната им реализация на пазара на труда.


150 силистренци ще бъдат обучени на предприемачески умения

150 силистренци със средно и висше образование, регистрирани в Бюрото по труда, ще бъдат обучени на предприемачески умения. Това предвижда проектът “Подкрепа за предприемчивите българи”, който предстои да стартира до месец в страната, съобщи Георги Балушев. Той допълни, че в национален план такава възможност ще получат около 5000 лица. Проектът е с продължителност 28 месеца. До края на годината ще се проведе информационна кампания, в първото тримесечие на 2010 г. ще се подават заявления за кандидатстване, а същинската част по реализацията на проекта ще започне в средата на годината. Общата стойност на проекта е 20 млн. лв. Най-общо проектът цели да насърчи стартирането на проекти за развиване на самостоятелни стопански дейности и подпомагане на безработни лица да започнат да разработват свои бизнес-планове. Одобрените кандидати ще преминат петмесечно обучение от лицензирани преподаватели как да развиват успешно бизнеса си. Проектът е много атрактивен и съм сигурен, че ще бъде търсен от безработните лица, които отговарят на условията и желаят да започнат собствен бизнес, коментира Георги Балушев. По негови данни в Бюрото по труда има регистрирани 350 силистренци с висше образование, които отговарят на условията за включване в проекта.

476 първокласници са одобрени за помощи

Еднократна държавна помощ в размер на 150 лв. ще получат всички 476 първокласници от област Силистра, които са кандидатствали досега, информираха от Регионална дирекция „Социално подпомагане” в Силистра. До края на месеца ще бъдат изплатени помощите, след предоставянето на бележка, удостоверяваща, че детето е постъпило в училище. Децата в риск могат да получат помощта не в пари, а във вид на обувки, дрехи и учебни помагала, ако експерти от отдел „Закрила на детето" преценят така. Срокът за подаване на документите изтича на 30 септември. Помощ могат да получат семейства, чиито доходи на член от него за 12 месеца назад не надвишават 350 лв., а детето трябва да е записано за пръв път в държавно или общинско училище в първи клас.


Продължават съвместните проверки на Инспекция по труда, НАП и Автомобилна администрация

Продължават и през следващия месец октомври съвместните проверки на дирекция “Инспекция по труда” в Силистра с регионалната дирекция “Автомобилна администрация” и териториалната дирекция на НАП. По информация на Назми Адемов, директор на “Инспекция по труда” в Силистра досега са извършени 28 съвместни проверки. В следствие на тях са констатирани 108 нарушения на трудовото законодателство. На проверяваните работодатели са дадени 103 задължителни за изпълнение предписания. Съставени са и 9 акта за установяване на административно нарушение. Обект на проверките е контролът на трудовите правоотношения, който обхваща наличието на трудови договори, заплащането на труда и контрол на работното време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар