Бр.155/16 септември 2009 г.

И първият звънец удари …

С тържествени церемонии по издигане на националния флаг под звуците на химна на Р България вчера в девет часа бе открита новата учебна година във всички 50 училища на територията на Силистренска област. По предварителни данни на РИО на МОН учениците през тази година са близа 13 000.

Продължава тенденцията за намаляване броя на първокласниците. За учебната 2009/2010 те са 1015 или с 37 по-малко в сравнение с предходната година, като най-голямо е намалението на броя първокласници  в Силистра .

Към 1 септември в областта са съкратени 54 учители и са обявени 38 свободни места. Работещи в сферата на образованието са 1294 учители и над 300 специалисти от обслужващите звена, регионални инспекторати и общинските отдели към общините. Очертава се стабилизация на учителските кадри, като към момента има само 2 % новоназначени млади учители. Всички училища са снабдени 100 % с учебници и учебни помагала.

Няма промяна в образователната мрежа в Силистренска област. След като миналата година бяха закрити 13 училища и 3 обслужващи звена, сега насочваме вниманието си в друга посока, каза Велико Георгиев. Към момента на територията на областта има 50 училища, от тях 39 са общински, 11 – държавни. Осем са обслужващите звена.За първи път от 20 години през тази учебна година 85 ученици ще завършат средното си образование в една вечерна и две задочни паралелки в Силистра.

След дълги години пауза на подобен вид обучение то пак е възобновено на територията на Силистра. Петдесет възрастни ще посещават двете задочни паралелки в ПЗГ “Добруджа”, а 35 “колеги” - вечерната паралелка в СОУ “Хр. Ботев” – с. Айдемир, съобщиха от РИО на МОН.


Министър Вежди Рашидов в Силистра:“В момента не правим културен туризъм, а само туризъм, и то слаб”

Целият свят печели от културните си паметници, нормално е и всеки град в България да може да печели. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов при посещението си в Силистра по повод празника на града. Той участва в среща с екипа на кмета Иво Андонов и с ръководители на културни институти в Силистра, като се ангажира със съдействие за проекти, свързани с паметници от Националния архитектурно - археологически резерват „Дуросторум - Дръстър - Силистра".

Според министър Рашидов настоящото правителство ще отдели специално внимание на културно-историческото наследство и в перспектива ще се подготвят законопроекти в тази насока. „Само с хотели, които са общежития, не може да се прави културен туризъм в България. Трябва да се влагат пари в паметниците на културата, смята Рашидов. Той посочи, че “в момента не правим културен туризъм, а само туризъм, и то слаб”.

“Знам, че има вътрешни проблеми в театрите в Ямбол, Варна, Кърджали, Силистра  и други, но артистите трябва сами да намерят някаква форма да се консолидират и да решават проблемите си”, каза министърът. По негови думи не е редно и не би било почтено отгоре / б.а. министерството/  да се избира директор на театъра в Силистра.

Според министър Рашидов театрите трябва да могат да пълнят залите. “Ако трябва и в събота, и в неделя да работят, да има детски спектакли, томсойеровци, хъкълберифиновци, всичко трябва да правят, ако се наложи, и на челни стойки да стоят, но да почнат да произвеждат продукт, за да пълнят залите“, посочи той. 

На посетителя трябва да му е любопитно, да иска да гледа, изтъкна културният министър. Според него пълни зали ще има само когато се правят хубави спектакли, интересни, провокативни. Той допълни, че ако има един тежък спектакъл, който по – трудно пълни залите, трябва да има пет активни, които да компенсират това.


Атанас Семов откри учебната година в Езикова гимназия “Пейо Яворов” 

“Не вярвайте на максимата “учи, за да не работиш”, вярвайте на правилото “Учи, за да работиш това, което искаш и да ти се услажда”, посъветва възпитаниците на елитното ни училище Атанас Семов 

Началото на новата учебна 2009/2010 година в Езикова гимназия бе поставено с химна на Република България и вдигането на националния флаг. 

Тазгодишното откриване съвпада с юбилейната 20 – годишнина на училището, която предстои да бъде отбелязана с редица прояви.

Точно в 9 часа, както и в цялата страна, започна церемонията за 15 септември в Езиковата гимназия. След официалното откриване на първия учебен ден учениците посрещнаха знамето на училището.

Гости на тържеството бяха Атанас Семов, зам.-председател на Народното събрание и член на комисията по образование към него, зам.-кметът Веселин Андреев и Ростислав Павлов, председател на Училищното настоятелство. 

След кратка встъпителна програма обръщение към учениците за първия учебен ден отправи директорът Васил Узунов. Той пожела на възпитаниците на учебното заведение новата учебна година за тях да бъде наситена с емоции, ентусиазъм и успехи. Да бъдат все така неуморни в търсенето на нови знания и да защитават с гордост честта на училище с традиции, каквото е Езикова гимназия “Пейо Яворов”.

За нуждата от национална гордост и от познание говори пред учениците и колектива на Езикова гимназия “Пейо Яворов” в словото си Атанас Семов. “Просълзявам се и изключително се вълнувам, защото си спомних един 15 септември преди 26 години, когато влязох за първи път като ученик в Класическата гимназия в София. Спомням си с колко много надежда тръгнах тогава към познанието и бъдещето”, сподели Атанас Семов.

Затова днес ще ви говоря само за две неща – за гордостта и за познанието, посочи в словото си Семов. Гордостта, която ни е много нужна днес, когато самочувствието ни е малко посмачкано - от икономическа немотия, от изоставане, от политически грешки, от престъпност, от това, че образованието, науката и културният живот са набутани някъде в периферията на обществените потребности, каза той.

След това Атанас Семов посочи, че имаме нужда да се гордеем, първо, като нация и второ, като силистренци и български граждани. В Европа има само три държави, по-стари от България, и това са Гърция, Италия и Франция, посочи Семов. От неговите думи стана ясно, че от 48 държави в Европа само 14 са по – големи от България като територия и население... В целия Европейски съюз от 27 държави – членки само 7 са по – големи от страната ни, допълни той. Затова не позволявайте на самозвани политици и полуграмотни журналисти да ви внушават, че проблемите ни се дължат на това, че страната ни е малка. Ние сме голяма държава с горда и силна история, отбеляза Семов.

Попитайте своите учители по география колко европейски столици са по – стари от Силистра. Ще се окаже, че пръстите на едната ви ръка са малко, сам отговори на въпроса си зам-председателят на НС. По същия начин той зададе риторичен въпрос за това колко нации имат такъв велик поет като Пейо Яворов, патрона на училището.

Ние можем да се гордеем единствено със силата на знанието си и интелектуалното си богатство, подчерта Семов. Той припомни за теста на МЕНСА, който отреди на българите второ място по коефициент на интелигентност в света след евреите. Не позволявайте на никой да ви внушава, че ние сме втора категория народ, призова учениците.

Според Семов българските студенти са сред най-добрите в света, като се позова на личния си опит като преподавател в елитни наши и чуждестранни университети.

Образованието е най-голямата инвестиция. Може да не отидете на дискотека в събота, но не може да не си купите учебник, защото образованието е това, което ще ви даде пътя в живота, обърна се към учениците Семов. Не вярвайте на максимата “Учи, за да не работиш”, вярвайте на правилото “Учи, за да работиш това, което искаш и да ти се услажда”. Пример за това Семов даде със себе си и собствената си професионална реализация.   “Учете езиците с хъс, защото те са истинският ключ към света”, посъветва възпитаниците на Езиковата гимназия в града. 

Семов пожела да му покажат къде стоят учениците от френската паралелка, за да се запознае и снима с тях. Той подари букета си на една от приветстващите го учителки. “Френският език е езикът на европейското право и на Европейския съюз”, посочи Атанас Семов, който е дългогодишен преподавател по европейско право в Софийския университет.

Ученици и учители спазиха традицията на откриването на учебната година да се хванат на право хоро, с което дадоха повече от добър старт, наситен с настроение, за общата си работа по пътя към познанието.


85 осмокласници започнаха обучението си в гимназията  

С нови три паралелки подготвителни класове започва учебната година в Езиковата гимназия. 85-те осмокласници ще се обучават в две английски и една немска паралелки. Общо учениците в елитното силистренско училище са 520, разпределени в 21 паралелки.

С освежена и обновена база посреща своите възпитаници Езиковата гимназия. Сложена е нова дограма. Изцяло са ремонтирани и съблекалните на физкултурния салон. Освен резонното освежаване, идеята е, ако силистренският волейболен клуб “Елит” успее да влезе в елита, залата да отговаря на изискванията на волейболната федерация за провеждане на мачове от А републиканска група. За целта ще бъдат изградени нови пейки в залата, ще се пребоядиса наново салонът.

Около 3000 лв. от извънбюджетните средства са изразходвани за ремонта на училищните тоалетни. Директорът Васил Узунов сподели, че мерките са взети след публикацията във в. “Дръстър ПРЕС” по въпроса с лошото им състояние. Монтирани са нови врати. Към момента се подновява ВиК-инсталацията. Съвсем скоро учениците ще могат да ползват и топла вода за хигиенните си нужди.

Предстои да бъде закупен нов котел за отоплението през зимния сезон.

Обявени бяха новите кадрови промени в училището. Длъжността зам.-директор по учебната част поема Неделчо Жейнов, Латинка Димитрова ще преподава химия. Има двама нови преподаватели по английски език – Веселка Кръстева и Валентин Евтимов. В помощ на изучаващите немски език ще бъде Франциска Шмид.

Средният успех на училището за миналата година е мн. добър 5.05. Общият бал на дванадесетокласниците е 5.48.

За втора поредна година Езикова гимназия “Пейо Яворов” в Силистра държи първо място от резултатите от държавните зрелостни изпити.

Пожелавам на учениците на ЕГ “Пейо Яворов” да продължат да защитават имиджа на учебното заведение със своето поведение и успехи така, както досега са го правили неговите възпитаници, сподели директорът Васил Узунов.  


Учението е това, което ще ни направи знаещи и можещи

С тези думи членът на Европейския парламент Филиз Хюсменова задочно поздрави деца, родители и учители в ОУ „Иван Вазов” – Силистра. Поздравителният адрес бе прочетен от Мариана Павлова – началник-отдел „Образование”.

Гости на тържественото откриване на учебната година бяха още Лидия Димитрова, директор на РБ „Партений Павлович”, и Никола Неделчев, директор на ЦУТНТ.

Топли пожелания към децата отправи и Людмила Образцова, директор на училище в побратимения на Силистра руски град Ржев.

Началото на празника в ОУ „Иван Вазов” започна с „"О, Добруджански край", след него под звуците на националния химн бе издигнат българският трибагреник.

Директорът на учебното заведение сподели развълнувано, че децата на днешното време имат щастието да живеят и да се учат в условия, непознати за миналите поколения.

С пожелание на добър час той ливна менче с вода по стара българска традиция.

ОУ „ Иван Вазов” посрещна над 80 първокласници в 4 паралелки. Те бяха въведени в клас от героите от приказките Пипи Дългото чорапче, Снежанка и седемте джуджета, Котаракът в чизми, Пепеляшка и Червената шапчица.  


Първият учебен ден се помни цял живот

15 септември - първият учебен ден! От всички страни към родното школо прииждат ученици с големи букети в ръка, техните родители, близки и познати, много гости. За нашия народ тази дата придобива значение на национален празник, какъвто е 24 май. Защото вековен е стремежът на българина към знание и светлина, както и съкровеното желание да изучи детето си и човек да го направи.

Учителките не успяваха да обгърнат с двете си ръце цветята, с които техните възпитаници ги отрупваха. Празничната атмосфера, грейналите лица на хората, които се поздравяваха с „Честит празник!” е нещо оптимистично сред безбройните проблеми на нелекия ни делник.

В двора на СОУ „Н. Й. Вапцаров”- Силистра, както винаги на този ден, бе оживено. Ученици, учители, родители, гости...

С издигане трибагреника на Република България и с националния химн в 9,00 часа както всяко българско училище, така и то за пореден път отвори врати за своите възпитаници.

За някои това бяха първи стъпки към знанието, а за други – добре позната територия. Трети с носталгия се върнаха в годините назад.

Тази година първокласниците в учебното заведение ще са 40, разпределени в две паралелки. Преподавателките им Тодорка Вълчева и Василка Иванова посрещнаха с усмивка на лица своите бъдещи възпитаници, които плахо пристъпваха с букет в ръка към тях. Както всяка година, така и тази възпитаниците на училището бяха подготвили специална празнична програма, пълна с песни и танци.

Гости на тържеството им бяха зам.-кметът Пепа Денева, Хюсеин Кържалиоглу, зам.-кмет на побратимения град Люлебургаз, Румяна Вълчанова, старши експерт в РИО на МОН- Силистра.

Всичките те отправиха своите най- искрени пожелания за успешна учебна година, като им пожелаха да вървят по пътя на познанието с много хъс и енергия, за да открият нови непознати светове, както и да покажат отлични резултати.

Един незабравим ден, който всеки помни за цял живот!


РИОКОЗ започва проверки в училищните столове и лавки 

Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) започват масови проверки в училищните столове и лавки за това, дали се спазва новата наредба за здравословно хранене, съобщиха от здравното министерство. Глобите за нарушителите варират от 200 до 2000 лева. 91 на 1000 прегледани деца са с отклонения в здравословното състояние, показват данни от 2008 година.

Най-честите проблеми при учениците са: свръхтегло, смущения в зрението и гръбначните изкривявания. Министерството на здравеопазването разработва наредба, която разширява разкриването на здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца и възрастните хора с увреждания.

Разкриването на кабинетите ще става чрез предложение до Общинския съвет. Минималният брой за откриване на здравен кабинет в градините е 60 деца, а в училищата - 100 ученици. Един лекар ще може да обслужва една или повече градини и училища, ако има 2000 деца и ученици за 8-часов работен ден. Освен това всяка година, до 30 септември лекарите ще представят на родителите лични профилактични карти и ще изискват от тях да ги върнат попълнени до 31 януари на следващата година. По този начин ще се изготвят анализи за здравословното състояние на децата.

От здравното министерство призоваха децата с хронични заболявания и учителите да си направят имунизация за сезонния грип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар