Край на свободните часове за учениците
РИО на МОН в Силистра с над 150 банка кадри от заместващи учители



Директорите на 36 учебни заведения на територията на областта са заявили желание да се включат в националната програма на МОН “Без свободен час”, като са предоставили график със заместващи учители. Идеята е всяко училище да има банка с кадри от заместващи учители, за да може да се сложи край на свободните часове в училище, казаха от Регионалния инспекторат.
Занапред, когато има свободен час по даден предмет, директорите трябва да осигурят колега на отсъстващия учител, но ако няма свободен такъв колега, в часа трябва да влезе педагогическият съветник, помощник-директорът или самият директор на училището

Честване на 235 години от сключването на Кючук-Кайнарджанския мирен договор

С научна сесия “Кючук-Кайнарджанският мирен договор от 1774 г. и ролята му за развитието на Балканите” ще честват тържествено 235 години от подписването на знаменития договор в селото на 18 юни. 
В събота, на 20 юни, на историческата чешма в селото, ще бъде официално открит паметникът-релеф с образа на руската императрица Екатерина ІІ, украсяван от герба с двуглавия орел на руската държава и карта на териториалните владения по нейно време. 
Името на руската владетелка е свързано с известния Кючук - Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция, подписан край селото през 1774 година. По силата договора Русия получава право да покровителства християнското население на Балканския полуостров. 
Редица официални гости ще вземат участие в работата на научната сесия, посветена на събитието. То ще бъде открито от областния управител Светлана Великова. Приветствия ще поднесат извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Юрий Исаков, генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин, генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов, Негово Преосвещенство доростолският митрополит Иларион. 
Гости на тържествената проява ще бъдат още ректорът на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” Пламен Легкоступ и ръководителят на Центъра за продължаващо обучение към Русенския университет “Ангел Кънчев” доц.д-р Юлиян Младенов. 
Събитието ще уважат и румънски гости - кметът на община Липница инж. Флорин Онеску и проф. Василе Никоара, преподавател в университета “Овидиус” – гр. Констанца.
Пленарното заседание ще бъде открито в 11 часа в заседателната зала на общината. В него са включени основен доклад и пет научни съобщения. Същността и значението на мирния договор от 1774 година ще представи в доклада си силистренският историк д-р Станка Георгиева. Научно съобщение за първите доброволчески формирования по време на Руско-турската война от 1768 – 1774 г. ще изнесе ст.н.с.д.и.н. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра. 
Генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов ще представи научното си съобщение, свързано с ролята на Кючук-Кайнарджанския договор за развитието на отношенията между България и Русия. Приносът на договора като крайъгълен камък за развитието на Българското Възраждане ще отчете доц.д-р Юлиян Младенов от РУ “Ангел Кънчев”. 
Научно съобщение на тема “Екатерина Велика – живот, отдаден на Русия и на православието” ще изнесе дългогодишният учител по история Аврам Василев, а н.с. Станка Димитрова от Музей на Възраждането във Варна ще акцентира върху Руско-турските войни от края на ХІІІ - ХІХ век във Варненския край. 


Петнайсет декара пшеница са унищожени вчера от пожар в Силистренско

Петнайсет декара пшеница са унищожени от пожар вчера в землището на силистренското село Межден, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Силистра. Инцидентът е станал в късните следобедни часове. Причината за запалването не е изяснена. През последните няколко дни пожари в площи с есенни култури възникнаха и край селата Раздел и Калипетрово. През миналата година в Силистренско от десет пожара от юни до август са унищожени около 300 декара пшеница. Жътвата на ечемика в Силистренско вече започна, но според пожарникарите обстановката в района се усложнява заради продължителното засушаване и високите температури.


Силистренци ще участват в протеста на КНСБ в столицата

Около 45 души от Силистренско ще се включат днес на протест в столицата. Митингът се организира от КНСБ и е срещу отказа на правителството да изпълни планираното юлско увеличение на бюджетните заплати. Според синдикалистите предстоящите правителствени решения ще ощетят около ¼ от работещите в сектора. Това са най-вече учители, здравни работници и работещите в културни институции.
Според тях “замрaзяването” на заплатите в по-високите етажи на администрацията е поносимо, но на обикновения учител ще се отрази сериозно. Сред исканията на синдикалистите са още и уреждане на правата на работещите в чужбина българи. Освен за промени в Кодекса на труда, протестиращите ще настояват и за оттегляне на внесения в Народното събрание проект за нов Закон за събранията, митингите и манифестациите. Според КНСБ това значително ограничава правото на демократичен протест. Близо 10 хиляди души от цялата страна ще протестират днес в София. Протестът започва в 11 часа пред сградата на Министерския съвет.

Екопрезентация спечели овациите в Кълъраш 

Петнадесетминутната презентация на десетокласничката Александра Енчева от ПГСУАУ “Атанас Буров” - Силистра на тема “Енергия от отпадъци” обра овациите на журито в румънския град Кълъраш.
Под ръководството на преподавателите Евгения Митева и Веселин Коматаров, тя взе участие в XI-то издание на Националния конкурс за знания и техника за ученици “Флорин Василеску”, организиран от Професионалното училище в Кълъраш, носещ името на румънският учен Флорин Василеску.
Авторитетното жури от преподаватели от Физическия факултет на Букурещкия университет оцениха презентацията на Александра като една от най-добрите.
“Темата, която разглеждам, е екологичен проблем, свързан с отпадъците. Нашият град може да бъде още по-чист, но все още не сме узрели за разделното сметосъбиране. Трябва да работим всички за по-чист град. Бяхме единственият отбор от България и представихме града ни, страната ни достойно, което ни радва много” - заяви Александра Енчева.
Тя разказва, че идеята да участват в този конкурс е дошла след участието им в София на националното състезание по екология, организиран от Съюза на физиците в България и МОН, където също се представили подобаващо.
Оттам се върнахме с грамоти и решихме, че може и в Румъния да покажем уменията си. Цялата презентация беше на английски език. Успяхме да спечелим журито и участниците. Състезаваха се 10 отбора от различни краища на Румъния. И с нашия отбор, може да се каже, че то се превръща в международно. - каза възпитаничката на Евгения Митева.
Участието в конкурса "Флорин Василеску" и проведените срещи за пореден път доказаха, че независимо от езиковата бариера и разликата в навиците и традициите на двете нации - Българската и Румънската, ние все пак сме много еднакви и има за какво да си сътрудничим, каза Евгения Митева, преподавател и ръководител на презентацията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар