Следизборно

Филиз ХЮСМЕНОВА:
„Искам да живеем по европейски в европейска Силистра!”

Филиз Хюсменова, водач на листата на ДПС за Европарламент, определи като своя лична кауза бъдещата си работа като евродепутат за уеднаквяване на стандартите на регионите с различно икономическо ниво.
Тя гласува вчера в 9,30 часа в 138 секция в Силистра. След като упражни правото са глас, Филиз Хюсменова обърна внимание и на представителите на регионалните и национални медии.
"Фактът, че гласувам в родното си място, е показателен за това, че искам Силистра като град с 1900-годишна история да продължи своя европейски път, искам гражданите на Силистра да живеят по европейски в европейска Силистра", каза Хюсменова.
За пореден път тя заяви, че ще продължи активната си работа в Европарламента заедно със своите колеги и чертаейки пътя на Европа да чертаят пътя на България, на Силистра.
- Успяха ли Вашите послания да достигнат до избирателите?
- Опитахме се на правим една позитивна и толерантна кампания, бяхме ясни и категорични, достъпни за хората. Отчетохме това, което сме направили в изминалите две години, и отговорихме на много въпроси. Смятам обаче, че не се състоя истинският европейски дебат. Може би причината е в това, че след месец ще се проведат изборите и за Национален парламент и сякаш повече се говореше за вътрешнополитическите проблеми, отколкото за това, как виждаме европейското си бъдеще. В същото това време кампанията бе добър повод да разясним функциите на ЕП като законодателен орган и какви са отговорностите на всеки евродепутат.


Корман ИСМАИЛОВ:
„Трябва да извървим още много път, за да станат партиите по-отворени към обществото и по-прозрачни!”

На митинг-събора на крепостта „Меджиди табия” гости бяха Гюнай Сефер, областен председател на ДПС, Корман Исмаилов, лидер на МДПС и четвърти в евродепутатската листа, Гюнер Рамис, зам.-министър на държавната администрация и административната реформа, Камен Костадинов, народен представител в 40-то НС и водач на листата на ДПС за предстоящите парламентарни избори през юли, д-р Митхат Табаков, кмет на община Дулово и мажоритарен кандидат за изборите за българското народно събрание, и Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация.
С присъстващите те споделиха увереността си, че Движението за права и свободи за пореден път ще докаже, че е силна политическа формация, че защитава либералните ценности и че заедността е тази, която ще помогне за преодоляване на житейските предизвикателства.
Корман Исмаилов,
председател на Младежката организация на ДПС:

- Чувствате ли се подготвен за ЕП и как си представяте дейността си там?
- Дали ще е там или тук - в България, според мен няма разлика. Отговорността е една и съща.
- Отговорността е една и съща, но като че ли не отдаваме чак такова значение на европейските институции...
- Влиянието на европейските стандарти и правила при старите членки е много по-осезаемо, отколкото при нас, разбира се. Мисля, че това трябва да бъде част от усилията на представителите ни в Европарламента - институциите да станат по-познати за нашите граждани, процедурите да са по-разбираеми, достъпът до информацията да се подобри.
- Не остават ли в сянка младежките политически формации, а и не само те?
- Да успееш да пробиеш и да се докажеш в една младежка организация като нашата никак не е лесна работа. Трябва да се съобразяваш с много фактори, да успееш да покажеш много качества. Необходимо е да избереш правилния момент и начин. Само желание и амбиция не са достатъчни. Трябва и много търпение. Това са качества, които все още не са добре развити и отработени в младите хора. Затова много често те се разочароват. Има сериозна борба и конкуренция. Това е една среда, в която почти всички средства са позволени.
- Настроени ли са младите хора скептично към света на политиката?
- Мисля, че вече младите хора се интересуват повече от реализация в частния сектор. Много от тях работят целенасочено за професионалното си развитие - инвестират в добро образование, учат езици. Един добър старт в икономиката, например, ти гарантира по-добри доходи. Докато аз не мисля, че в политиката има пари. Когато работиш за идеи обаче, постигаш контакти и възможности, които ти дават много. С пари тези неща не могат да се купят. За съжаление, много неща в политиката не са на светло. Трябва да извървим още много път, за да станат партиите по-отворени към обществото и по-прозрачни. Това се отнася и за институциите. Но мисля, че все пак се развиваме и от ден на ден ставаме по-добре.

Започва рехабилитация за над 200 млн. лв. на 300 км пътища

Одобрените досега за финансиране 14 проекта за рехабилитация и реконструкция на 24 отсечки в страната от пътища втори и трети клас са на обща стойност 216,33 млн. лв., стана ясно след подписаното рамково споразумение между Националната агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) и управляващия орган на оперативна програма (ОП) „Регионално развитие".
Общият размер на средствата по програмата, предназначени за рехабилитация на пътища втори и трети клас, които НАПИ ще получи, е 501 млн. лв. 

Стойността на одобрените лотове на първия етап от програмата е формирана от бюджетите на отделните проекти, които включват строителната стойност, разходи за строителен надзор и авторски надзор, разходи за одит, разходи за публичност. Включени са и вече извършени разходи за подготовка на технически проекти, за екипи за управление на проектите, за въвеждането на обектите в експлоатация и др.
Обектите от първи етап на изпълнение включват 24 пътни отсечки с обща дължина 302 км.
Областите, в които ще се извърши рехабилитация на пътни участъци, са Силистра, Монтана, Плевен, Ловеч, Разград, Добрич, Варна, Ямбол, Пловдив, Кърджали, Хасково, Кюстендил и София.
Обектите са с висок приоритет и пълна проектна готовност, като имат готовност за стартиране на строителството след провеждане на тръжните процедури за възлагане на обществени поръчки по Закона за обществените поръчки.
Вторият етап на програмата включва 24 пътни отсечки с обща дължина 307 км, също с висок приоритет, но към момента с по-ниска степен на проектна готовност. За обектите от втория етап по-голяма част от техническите проекти са готови, като за тяхното финансиране ще се кандидатства през ноември.


Пуснаха четирима от дуловската банда лихвари, 1 остава в ареста


Освободени са четирима от дуловските лихвари, в ареста е оставен само тарторът им, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев.
Припомняме, че в Силистренско полицията разби група за изнудване и лихварство. Над 200 души са „ужилени" от самозвания кредитор - 33-годишния Калоян Кондев. Той раздавал заеми на безработни, бедни и кандидат-гурбетчии. После с побоища и изнудване си прибирал дължимото.
Четиримата съучастници на лихваря, които са на възраст между 22 и 34 години и само са „мотивирали" длъжниците да си плащат, останаха само 24 часа в полицейския арест. На Кондев е потвърдена мярката за неотклонение „Задържане под стража".
Разследването продължава. Ако обвиненията бъдат доказани, той ще получи до 10 години затвор.


ПМГ окупира призовата тройка на стрийтбол турнира в Силистра 

Първо, второ и трето място заеха момчетата от Природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски” в Силистра на провелото се Първо международно състезание по стрийтбол в Силистра.  
Общо 16 отбора премериха сили в стрийтбол-турнира в събота в нашия град. Десет отбора бяха сформирани от силистренски тийнейджъри, а шест бяха гостуващите формации от румънските градове Кълъраш и Слобозия. 
Спортният празник се организира по инициатива на Ученическия парламент в Силистра с подкрепата на община Силистра. Начало на състезанието даде кметът Иво Андонов, който остана сред публиката, за да наблюдава срещите. 
Турнирът се проведе в района на новия МОЛ в Силистра. Участниците бяха разделени в две групи, а всеки отбор, както е по регламент, включваше трима състезатели. Мачовете се играеха паралелно на два коша. Срещите продължаваха до отбелязването на 11 точки в рамките на десет минути.

От 4 години УП в Силистра отбелязва края на учебната година с турнир по уличен баскетбол, но за първи път в него младежи от Румъния. Само преди седмица подобна надпревара е имало в румънския град Слобозия. Нашите състезатели са завоювали две втори места – в състезанието за момчета и при смесените отбори. 
Освен страхотното изживяване поставихме и началото на едно добро приятелство и партньорство. На 8 юни тази година Ученическия им парламент ще ни дойде на посещение, за да обменим опит и идеи за дейности и проекти, съобщи Даяна Маринова.


35 градуса измериха в Силистра 
Последно на този ден е било жега през 1947 година


В Силистра вчера в 12.00 часа температурата на въздуха достигна 35 градуса, съобщиха от местната метеорологична обсерватория. 
Справка в нормите за последните 100 години показва, че това е максимумът за този ден, регистриран през 1947 година.
Иначе абсолютният температурен рекорд е отбелязан на 26 юни 2007 година – 39,6 градуса, а минимумът – на 4 юни 1950 година – 5,5 градуса. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар