ДПС с най-много гласове в Силистренско на Евроизборите

Кандидатите на ДПС са получили най-много гласове в Силистренско на вчерашните избори за Европейски парламент - 42.95 на сто. Това показват окончателните резултати от обработените протоколи на двеста двайсет и двете секционни избирателни комисии в областта.ГЕРБ получава 17.77 на сто, а "Коалиция за България" - 13.75 на сто от гласовете. За кандидатите на "Атака" са гласували 9.65 на сто от избирателите. Пета политическа формация е НДСВ с 5.5 на сто, следвана от РЗС - с 3.08, ЛИДЕР - "Новото време" - с 2.62 и "Синята коалиция" - с 1.9 на сто от гласовете. Има 506 недействителни гласа.
Вчера в Силистренска област са гласували 62 899 души. Избирателната активност е 53.43 на сто.

Само 100 души са се явили на проведената двудневна извънредна имунизация в Дулово

Само 100 души са се явили на проведената двудневна извънредна имунизация заради възникналата епидемия от морбили в двата ромски квартала на Дулово, съобщи д-р Теодора Начева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.
Според д-р Начева останалите жители на двата квартала трябва да бъдат обхванати от личните си лекари.
Тя съобщи, че вече има болен с клинична картина за морбили и в с. Стефан Караджа на съседната община Главиница.
Болните са изолирани.
Дуловска община бе сред петте общини в Североизточна България, в които със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев бе направена имунизационна кампания срещу морбили на жители от тринайсетмесечна до трийсетгодишна възраст без данни за имунизация.
Имунизирани са 4 664 души. Но във възрастовата група от 18 до 30 години са имунизирани едва половината от подлежащите 3 014 души.


КНСБ се обявява за конституционни промени

Регионалният съвет на КНСБ в Силистра подготвя среща с местните ръководства на политическите сили, на които ще представи Манифеста на КНСБ за обществено-политическото и социално-икономическото развитие на България от 2009 до 2013 година.
Това съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ Димитричка Пейкова.
В документа като основни предизвикателства пред обществено-политическото развитие на страната се определят възможностите за въвеждане на повече елементи на пряката демокрация и демокрацията на участието, намаляване на корупцията, за прозрачността в управлението и борбата с организираната престъпност, признаване и гарантиране на гражданските, социалните и икономическите права на хората, установяване на строг и справедлив правов, финансов и социален ред.
„Голяма част от решенията на тези предизвикателства може да бъде намерена чрез адекватни и навременни промени в Конституцията на Република България, а друга част ще бъде преодоляна чрез усъвършенстване на законодателната уредба и най-вече чрез гарантиране ефективността при нейното прилагане“, се казва в манифеста.
В Силистренско се разпространяват и около 3 000 листовки с призив към гражданите за участие в подготвяния от КНСБ за 16 юни протестен митинг в София.
Конфедерацията се обявява против проекта за нов Закон за събранията, митингите и
манифестациите и промените в Кодекса на труда. Настоява се за закон, гарантиращ конституционното право на гражданите на стачка и за гаранции на техните трудови и осигурителни права. В листовката се разясняват исканията на КНСБ за кредитиране, инвестиции и държавни поръчки за българските предприятия, за гарантиране на предвидените в бюджета разходи за нормалната работа на пенсионната, здравната и образователната системи и за увеличение на работните заплати от 1 юли.
КНСБ смята, че трябва да бъде осигурена закрила на наемните работници чрез рязко увеличаване обезщетенията за безработица и целева помощ за семейства, които не могат да обслужват ипотечните кредити за единственото си жилище.


С нови биологични препарати унищожават комарите в Кълъраш 

Нов иновационен проект за борба с комарите реализират в румънския обищна Кълъраш. Тамошните специалисти “трепят” популацията от насекоми с нов вид биологични препарати, а не както досега – с остарелите и вредни за природата химични вещества. 
Опитът е заимстван от френски специалисти, при които са преминали обучение и румънците. Информацията сподели за в. “Дръстър ПРЕС” Даниел Щефан, изпълнителен директор на отдела за регионално развитие към Общинския съвет в Кълъраш.
В проекта като партньор е включена и община Силистра. Петима наши експерти вече са преминали обучение в Кълъраш за третиране на комарите. Доставени при нас са и 50 кг от биологичния препарат за спиране нашествието от комари в района край Дунав. 
Проектът, разработен от румънците, предвижда биологичното третиране на комарите да се осъществява по брега на Дунав. Идеята е новият метод да се използва не само, докато трае проектът, но и след приключването му. За целта ще се направи мониторинг за неговата ефективност. По проекта е направена карта, където са регистрирани местата, на които се развъждат най-голям брой комари. Тази база данни ще може да се използва и за в бъдеще, за да се знае точно на кои места трябва да се пръска отново, уточни румънският експерт. 
Предимството на новите биологични препарати е, че те са безвредни за околната среда, сподели Даниел Щефан. Използват се, когато комарите са на етап като ларви и по този начин се спира разпростирането им още в зародиш. 
Професионално биологично третиране на комарите се прави за първи път в Делтата на Дунав. Пръска се не само в района на Кълъраш, уточни Щефан, но и по цялото протежение на Дунав от Бурча до Гюргево, във всички румънски зелени територии, където се люпят комарите.  
Проектът се реализира по програма ФАР на Европейския съюз и ще приключи през месец юли. Стойността на отпуснатите средства е в размер на 300 хиляди евро. 
На 17-18 юни, по време на съвместна работна среща с румънските специалисти, експертите от нашата община ще могат да се запознаят с инструментите, с които се разпръсква иновационният препарат. 


През юни развитието на земеделските култури ще продължи при остър недостиг на влага

Справка от варненския филиал на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН показва, че земеделските култури през тази пролет в Силистренска област са били подложени на неблагоприятното влияние на пролетните мразове в края на април и непрекъснато засилващо се засушаване заради валежите под нормата през април и май и рязкото повишаване на температурите.
Специалистите прогнозират, че през юни развитието на земеделските култури ще продължи при остър недостиг на влага заради очакваните високи температури и валежи под нормата.
В края на май общият запас влага за Силистренска област при пролетните култури в еднометровия почвен слой е бил между 80 – 82 на сто от пределната полска влагоемност, а лесно усвоимата влага от растенията в еднометровия слой - 90-95 милиметра. Това се оценява като задоволително. Но прогнозите за топло време и валежи под нормата показват, че ще има нужда от напояване.
Последните етапи от развитието на есенниците ще преминават при недостиг на влага. Това ще доведе до по-ранното им узряване и ще се отрази на количеството и качеството на добивите, смятат специалистите. При очакваното развитие на времето пролетните култури ще достигнат максималните си размери, но от първостепенно значение за количеството и качеството на добивите ще бъдат валежите и влагата в почвата.

Започна брането на ягодите и черешите

Средният добив от набраните досега череши е 196, а от ягодите – 500 килограма от декар, показва справка от областната земеделска дирекция. Прибрана е реколтата от 104 декара череши и 175 декара ягоди. В Силистренско се отглеждат над 1 187 декара череши и 353 декара ягоди. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар