Ден на отворените врати се проведе в Териториалното статистическо бюро в Силистра

Ден на отворените врати се проведе вчера в Териториалното статистическо бюро в Силистра. Поводът бе професионалният празник на българската статистика и отбелязването на 129 години от основаването й у нас.
Точно в 11 часа стартира свободният ден за посещения на граждани в Териториалното статистическо бюро. Подобна инициатива се провежда за първи път от силистренските статистици. 
Първи техни гости бяха учениците от десети и единадесети “а” класове на Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги “Атанас Буров”, придружавани от преподавателите им Наталия Крумова и Димитрина Трифонова. Младежите са от специалност търговия, а от следващата учебна година им предстои изучаването на нов предмет за тях – статистика. 
“Дойдохме тук, защото искаме да научим повече за статистиката като наука, по какъв начин става събирането на данните и тяхната обработка в нашето статистическо бюро”, споделиха младежите на влизане. 
Отговор на тези и много други въпроси им дадоха директорът на ТСБ Стефка Малчева и колегите й – директори на отдели Мария Пенева и Дарина Попова. Те посрещнаха децата още на входа на институцията, разположена на седмия и осми етаж в сградата на Изчислителния център в Силистра. 
Стефка Малчева запозна гостуващите ученици с основните моменти от историческото развитие на националната статистика, както и със създаването на първите местни околийски статистически служби, основани през 1947 г. в градовете Силистра, Дулово и Тутракан. 
Децата от ПГСУАУ научиха какви са организацията и дейността на Териториално статистическо бюро – Силистра. Специалистите им разясниха на достъпен език и по какъв начин се събират, обработват и съхраняват статистическите данни за областта. Оповестена бе информация и за предстоящото през 2011 година преброяване на населението и жилищния фонд в България.
 В Деня на отворените врати учениците разгледаха стаите, в които работят силистренските статистици. По-любознателните от тях имаха възможност да разгледат и статистически публикации, издавани от Националния статистически институт и ТСБ-Силистра.

Кризата и сланите удариха пазара на кайсии

Кризата удари и пазара на кайсии в Силистренско. Въпреки че тази година в кайсиевата градина на страната реколтата е близо 5 пъти по-слаба от миналогодишната, търсене няма. Стопаните не крият притесненията си как и къде ще реализират и малкото продукция в оставащите дни до края на кампанията, когато е и масовата беритба на плодовете. Много от тях дори са категорични, че ако пазарът не се раздвижи, реколтата масово ще отиде в казаните за ракия.
След големите добиви през миналата година - от 500 до 1000 килограма от декар, през това лято стопаните не се радват на добра реколта. Пролетните студове и слани попариха овошките, а настанилото се с месеци засушаване отне и единствената надежда у добруджанци, че ще могат да пласират и малкото плодове в градините си. Въпреки ограниченото количество търсене няма.
Оказва се, че заради кризата, преработвателните фирми и хладилниците в страната, не изкупуват продукция. От друга страна родният кайсиев плод няма шанс да излезе на външния пазар. Засега единствената надежда, която крепи производителите, е да получат добра цена за продукцията си, колкото и слабо да е търсенето.
В Силистра тя стартира на нива от 1.00-1.40 лева за килограм.



С информационна акция и турнир по пейнтбол младежи отбелязват
Световния ден за борба с наркоманиите


Щанд с образователни материали – брошури и флаери, предназначени за родители и млади хора, ще работи на 26 юни на площад „Свобода” по повод Световния ден за борба с наркоманиите. Инициативата е на общинската дирекция по здравеопазване и социална политика и Областния съвет по наркотичните вещества. Провежда се в рамките на информационната кампания “Нека бъдем заедно! За живот без дрога!”.
Същия ден образователни материали ще се разпространяват и чрез местните ежедневници „Силистренски бряг” и „Дръстър ПРЕС” – медийни партньори на събитието. На следващия ден, 27 юни, от 9.00 часа в района на Крепостта младежи ще мерят сили и точно око в турнир по пейнтбол. Организаторите обещават приятни изненади за публиката.
Акцията се провежда благодарение на екипи от млади хора, членове на Младежкия съвет по наркотичните вещества, Ученическия парламент, Клуб “Здраве”, БМЧК, екоклуб “Пеликан” и превантивно-информационен център по зависимости в Силистра.


В Силистренско ще ремонтират 43 км републикански пътища
„За криза в пътната инфраструктура не може да се говори. Ние имаме работа и трябва да я дадем на пътно-строителния сектор”. Това каза изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура” инж. Янко Янков след среща с премиера.
„Благодарение усилената работа на агенцията бяха възстановени плащанията по програма ИСПА, възлизащи на 115 млн. евро, и отпаднаха наложените ограничения от началото на 2008 г. за провеждане на процедури по оперативните програми “Транспорт” и “Регионално развитие” на стойност 1, 250 млрд. евро”, допълни Янков на брифинга пред журналистите.
По оперативна програма „Регионално развитие” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161P001/2.1-01/2007 “Подкрепа за реконструкция и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища” се предвижда да бъдат отпуснати 501 091 393 лева. С тези пари ще се рехабилитират второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа на територията на 27-те областни пътни управления в страната.
В първия етап на изпълнение на програмата ще се ремонтират 14 обекта, които включват 24 пътни отсечки в 14 области. Общата дължина на отсечките, които ще бъдат ремонтирани, е 302 км, а стойността на ремонтните дейности възлиза на 216 334 108 лв. Вторият етап на програмата, чието начало предстои през ноември тази година, включва 25 пътни отсечки с дължина 358 км. 
Силистренска област е включена в първия етап на оперативна програма «Регионално развитие». Предстои да бъдат ремонтирани републиканските пътища от трети клас:
- път ІІІ-235 гр. Главиница - с.Зафирово в участък от км 25+200 до км 39+117 с дължина 13, 917 км (между с. Подлес и път ІІ-21 Русе-Силистра);
- път ІІІ-216 с. Ситово – гр. Дулово в участък от км 0+000 до км 29+070 с дължина 29, 070 км (от пътно кръстовище с път ІІ-21 Русе-Силистра до гр. Дулово).
Изпълнителният директор инж. Янков съобщи, че предстои изпълнението на проекти за ново строителство и рехабилитация с обща дължина 3000 км на стойност 2,090 млрд.евро в периода 2009 - 2012 година. 



Областно пътно управление - Силистра
въвежда временни ограничения за тежкотоварните автомобили


Забранява се движението по републиканските пътища на територията на област Силистра на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий от 13.00 до 21.00 часа.
Ограниченията се налагат поради увеличаване интензивността на движението през определени периоди от годината и поради опасността от образуване на трайни деформации по асфалтовите настилки при повишаване на температурите през летните месеци.
По време на действие на забраната автомобилите трябва да изчакват извън пътното платно на определени за това подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението. 
Въведеното ограничение е сигнализирано с пътни знаци и табели.
В участъците с въведени ограничения на движението не се допуска провеждането на спортни състезания, шествия и други мероприятия с масово участие на автомобили.
Остава в сила забраната за целогодишно движение на пътни превозни средства с животинска тяга по път І – 7 „Силистра – Шумен” път І клас от РПМ.
ОПУ - Силистра призовава водачите на МПС да спазват поставената сигнализация и указанията на служителите от сектор „Пътна полиция”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар