Кметът припомня: Къпането в Дунава е забранено!

В началото на летния сезон кметът Иво Андонов поднови заповедта си за забрана на къпането в река Дунав и водоемите на територията на общината. Напомнянето е по препоръка на Общинската комисия по водно спасяване.
През месец април са проверени 12 язовира и крайбрежието на река Дунав в силистренския участък. На кметовете от населените места и на концесионерите са разпоредени мерки за обезопасяване на районите около водните площи. Мерките включват поставяне на забранителни знаци, на табели, указващи водовъртежи и голяма дълбочина. Назначен е пазач- охранител на плажната ивица под село Ветрен, където от години се е оформило къпално място, без да има статут на плаж. Други двама спасители–охранители ще патрулират с моторна лодка в акваторията на град Силистра до село Ветрен през цялото лято. Особено внимателно ще се наблюдава брегът в района на „Самолета”. От гъсто населения жилищен квартал там в горещите дни се събират много възрастни и деца.
За втора поредна година комисията е отправила препоръка към стопаните на участъка от частното пристанище „Дръстър” до държавното пристанище, където още не е монтиран предпазен парапет.
Протокол от констатациите е изпратен до областния управител Светлана Великова.


Експерти участват в Балканска конференция „Антидрога”

Експерти от превантивния център по зависимости в Силистра ще участват в VІ Балканска конференция на Европейските градове против наркотиците. Това съобщи Илка Караколева от общинската дирекция „Здравеопазване и социална политика”.
Форумът ще се проведе на 4 и 5 юни в град Созопол и се организира от община Бургас. Тема на дискусии и срещи ще бъде опитът в работата по програми в областта на наркоманиите.
Силистра е първият български град, който през 2005 година стана член на ECAD (Европейските градове против наркотиците). Сега към организацията са се присъединили още 9 български града.

Борец №1 благодари на Силистра

Председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов е изпратил благодарствено писмо до кмета на Силистра Иво Андонов за организацията на Международния турнир по свободна борба „Купа Силистра – 2009”. Благодарности са изпратени и до всички, съпричастни с провеждането на турнира и с идеята за възобновяването му. „Желая на всички крепко здраве, успехи и се надявам на бъдещо съвместно сътрудничество”, завършва писмото.
Валентин Йорданов откри първия след повече от 15-годишно прекъсване турнир по свободна борба за кадети за купата на Силистра, който събра на 23 май в дунавския град над 150 състезатели от 6 държави. Инициативата за възстановяване на „Купа Силистра” е на легендата на българската борба, добруджанеца Георги Калчев.


Дулово
За първи път - общински фестивал


На 1 юни 200 деца от 10 общински училища се изявиха на сцената в заключителния концерт на проект, осъществен от училището в селото.
Първи общински фестивал на ученическото творчество и самодейност организира ОУ”Св.св.Кирил и Методий”. Фестивалът е под патронажа на евродепутата Филиз Хюсменова и д-р Митхат Табаков, кмет на община Дулово. Той се провежда в годината, обявена от ЕК за “Европейска година на творчеството и иновациите”, и бе предвиден за период от три месеца – март-май.
Общинският фестивал съчета няколко конкурса, в които бяха поканени десетте общински училища и ПГООТ. Първият от конкурсите стартира на 27 февруари – за изработка на мартеници и в него се включиха седем училища.
Другите конкурси бяха за картичка, посветена на 8 март, написване на стихотворение, есе, разказ на тема:”Пролет е дошла”. Всеки от тези конкурси бе разпределен в три възрастови групи.
Финалът се състоя на 1 юни и бе за ученическа самодейност, като всяко училище в рамките на 20 минути се представи с песни, танци и стихове. Концертът бе открит от Наташа Стоянова, началник на отдел”Образование”, а Юксел Хамза – директор на ОУ”Св.св. Кирил и Методий” - с.Черник, обяви резултатите от конкурсите и отличилите се бяха наградени с грамоти и предметни награди.
Ученическите творби и изпълнения се оценяваха от комисия от специалисти по различните видове изкуства извън системата на образованието.
“Целта на общинския фестивал е да докажем, че има много талантливи деца в нашите училища, а и в същото време да ги стимулираме да се занимават с различни видове творчество и изкуство извън училище” – каза Юксел Хамза, инициатор и организатор на първия общински фестивал. – Още по-голямо предизвикателство бе и за ученици, и за учители последният етап, когато направихме своеобразен преглед на песенните и танцови възможности на нашите ученици и на учителите пред обществеността” – допълни той.
След концерта стана ясно, че следващият, втори общински фестивал, ще бъде организиран от ОУ”Хр.Смирненски” - Дулово.






Няма коментари:

Публикуване на коментар