За 2 юни - поклон пред Христо Ботев и в Браила

В Деня на Ботев представителна група общественици от Силистра положи цветя и венци и помълча за минута със сведени глави пред паметника на поета и революционер Христо Ботев в румънския град Браила. 
От 20 години насам на 2 юни силистренци посещават свети места в румънския град Браила, свързани с революционната и творческа дейност на Христо Ботев, за да се поклонят пред неговия подвиг и паметта на героите за свободата на България. Традиционното посещение е уникално за страната на този ден и се организира от НДФ „13 века България” и Силистренската община. 
Представителната група от общественици и дейци на културата и образованието бе водена от секретаря на Регионалната комисия на фонда в Силистра Цветана Цанова. В делегацията влизаха още директорът на Държавния архив в Силистра Петър Балев, началникът на общинския отдел “Култура” Виолета Балева, учителят по история в СОУ “Н. Й. Вапцаров” Мара Костова, началният учител от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” Елияна Керанова и архитект Мария Друмева. 
Делегацията от Силистра бе посрещната на румънска земя от Мария Ганчева – председател на Асоциацията на българите от Браила „Христо Ботев” и Анастасия Радулова, заместник – председател на Асоциацията и преподавател по румънски език и литература в едно от най-големите училища в Браила - Професионалната гимназия „Едмонд Николау”. В честването на Ботевия ден участваха и три нейни ученички – десетокласничките Валентина, Адина и Теодора. 
На четири места в румънския град Браила положиха цветя силистренци. Първото място, на което се спря групата, бе българската църква „Възнесение Господне”, построена през 1872 г. - известна на браилчани като "Бисерка Булгаряска". Църквата, макар и в ремонт, е отворена за посетители. В нея могат да се видят автентични стенописи с надписи на кирилица. От есента на миналата година в храма са изложени за поклонение и късче от мощите на Свети Дасий Доростолски, предоставени от Митрополията в Силистра като дар за сънародниците ни там. 
В двора на църквата се намира плочата, увековечила мястото на създаването на Българското книжовно дружество през 1869 г., по-късно преименувано в Българска академия на науките. Пред паметната плоча бяха положени цветя, а слово произнесе директорът на силистренския държавен архив Петър Балев. “В Браила през миналите векове е живяла голяма българска колония, която е развивала активна революционна, културно-просветна и търговска дейност”, каза Петър Балев. От силистренците, оставили диря в Браила, той спомена Яни Иванов, по-известен като Бояджи Яни, който е имал склад на едро в града и търгувал с Румъния, Молдова и Армения. Тео Бохоров е притежавал кантора в румънския град, а братята Симеон и Калуди Кирякови са били собственици на зеленчукова градина около Браила, където са произвеждали и семена за износ. Ради Радович, богат търговец от Силистра, също е имал кантора в Браила и е търгувал с много румънски градове. 
Петър Балев прочете любопитен протокол на общината в Силистра, датиращ от 1875 година, отнасящ се за женитбата на дъщерята на Ради Радович Анастица и даряването й от баща й с “два дюкяна в Браила на два ката с магазия на стойност 40 000 гроша”. Това е равностойността на заплатата за 10 години на един учител по онова време, посочи Балев. Той обърна внимание на огромния всецялостен принос, който са оказвали българите в Браила и Румъния за подпомагането на освободителното движение в България. 
Отдадено бе дължимото и към проф.Марин Дринов, първият председател на Българското книжовно дружество и към неговите съучредители Васил Друмев и Васил Стоянов. Припомнени бяха идеите за създаване на дружеството, свързани с поставянето на широки научни и патриотични цели, които съответстват на национално-освободителните стремежи на българите по онова време. Основаването на Българското книжовно дружество е и първият стожер за развитие на научно-изследователска дейност у нас, посочи Балев.  
Точно в 12 часа на 2 юни, когато сирените вият в България, за да почетат паметта на Ботев и подвига на героите за свободата на България, силистренци поднесоха венец и цветя на паметника на Христо Ботев в Браила. Паметникът му се намира в централната градска част, а принадлежащият площад носи името на големия български поет и революционер. Много минувачи се спряха, за да проследят кратката церемония. По традиция с минута поклон бе отдадена почит към живота и делото на великия българин. 
Оттам групата се отправи към паметната плоча, белязала средището на българските хъшове в румънския град Браила, и легендарната кръчма на Странджата. Слово за приноса на българската емиграция за организирането на Априлското въстание и на Ботевата чета от 1876 г. произнесе историкът Мара Костова. “Грешно е твърдението, че Ботев е убит на Вола, както много хора смятат. Неговото лобно място е на връх Камарата, в местността "Йолковица", сподели Мара Костова. “1600 души от цялата страна са се включили тази година в ежегодния национален поход “По стъпките на Ботев”, като за съжаление обаче нямаше представители от Силистра, спомена Мара Костова, която традиционно всяка година води група ученици на събора. 
За да изрази почитта си към Ботев дойде и Георге Ангел, живеещ в апартамента на първия етаж в кооперацията, на която е положена паметната плоча. Румънският гражданин по собствена инициатива се грижи за чистотата на паметната плоча и за градинката пред нея. По своя идея в чест на Христо Ботев е издигнал малък постамент с ваза, в която винаги слага свежи цветя. 
"Всеки българин, където и да се намира, носи в сърцето си Ботев. Той прескочи бариерата на забравата и остана завинаги на българския небосклон като покровител на своя народ. Защото този, който падне в бой за свобода, той не умира", заявиха по време на честването представителите на асоциацията „Христо Ботев”, обединяваща българите в румънския град. 

Предстоящо....

Община Силистра
С предизборен митинг- концерт ДПС- Силистра ще представи основните послания и кандидат-депутатската си листа за изборите за Европейския парламент. Събитието, което е част от предизборната кампания на ДПС под наслов “Гласувай доверие, намери подкрепа и сигурност”, ще се състои на 5 юни от 11 часа на крепостта "Меджиди Табия"- съобщи Бирол Мехмед, общински съветник от квотата на ДПС и организатор.
Очаква се на срещата да присъстват Гюнер Рамис, зам.-министър на държавната администрация и административната реформа, Камен Костадинов, депутат от 40 Народно събрание и водач на листата за парламентарни избори 2009 г., кметът на община Дулово д-р Митхат Табаков, който е мажоритарният кандидат за депутат областните председатели на ДПС, МДПС, ЖДПС, Гюнай Сефер, Орхан Кошуджу, Юнзюля Чакърова, общинският председател на ДПС инж. Руфи Мустафа, Иво Андонов, Пепа Денева, зам.- кмет “Общинска собственост” и “Икономика и международни програми”, общинските съветници от ДПС Бирол Мехмед и Аднан Ремзи, Ерол Адем, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори” в Силистра.
За доброто настроение на членовете и симпатизантите на ДПС ще се погрижи оркестър “Паполар- Силистра”

Община Главиница
В петък от 19 часа на градския стадион Младежката организация на ДПС в общината организира предизборен събор – Бирен Фест.
За пореден път гост на града ще бъдат и Държавният музикално-драматичен театър "Назъм Хикмет".
Под съпровода на DJ младите от Главиница ще имат възможност да изживеят една незабравима вечер. 
Празника на младежите ще уважат и лидерите на ДПС на областно, общинско и местно ниво.

Община Ситово, с. Любен
В петък в с. Любен ще бъде открита обновената джамия. 
Вратите й ще бъдат отворени сутринта за традиционната за мюсюлманите петъчна молитва.
На церемонията по откриването ще присъстват лидерите на ДПС, имами и ходжи от цялата област.
Ще бъде даден курбан за освещаването на мюсюлманския храм.


Кметът забрани търговията с алкохол за изборите

Със своя заповед кметът Иво Андонов забрани търговията и употребата на алкохол за 36 часа по време на изборите за членове на Европейския парламент от България.
Разпореждането обхваща периода от 20.00 ч. на 6.6.2009 г. до 12.00 ч. на 8.6.2009 г. /деня след изборите/.
Забранени са също масовите прояви и съборите по селата в изборния ден, тъй като могат да създадат предпоставки за нарушаване на обществения ред, се казва в заповедта на кмета Андонов. Целта е да бъде осигурена спокойна обстановка за провеждане на Европейските избори.
Служителите от общинското звено за сигурност и опазване на обществения ред и кметовете по населени места ще контролират изпълнението на разпореждането.


Отцепват центъра на Силистра заради изборите

Ще бъде въведена временна организация за движение на моторни превозни средства от 6 до 8 юни заради провеждането на избори за членове на Европейския парламент от България.
Промените са, както следва:
- от 10.00 до 19.00 часа на 06.06.2009 г. за движение на лични и служебни превозни средства се затварят улиците ”Москва” и ”Гено Чолаков” в отсечката от ул. ”Драгоман” до ул.”Патриарх Дамян”;
- за същото време ще бъдат затворени улиците ”Кап. Мамарчев” и ”Дочо Михайлов” в отсечката от ул. ”Патриарх Дамян” до ул. „Гено Чолаков”;
- на 7 юни от 18.00 часа до 6.00 часа на 8 юни ще бъдат затворени улиците ”Цар Шишман” и ”д-р Петър Берон” до кръстовището с ул. „Ген.Скобелев”.
- ул.”Добруджа” и ул. „Симеон Велики” в отсечката от ул.”Добрич” до ул. „Шар планина”.
- ул. ”Д-р Петър Вичев” от ул. „Добруджа” до ул.”Ал.Стамболийски”;
- ул. „Добруджа” до кръстовището с ул. „София” и „Отец Паисий”.
По посочените маршрути ще се движат само автомобили, които са служебно ангажирани с изборите: на общините Силистра, Ситово, Дулово, Главиница, Тутракан, Алфатар, Кайнарджа, на Областната дирекция на МВР, на РПУ - Тутракан, РПУ- Дулово и автомобилите на общинското звено „СООР”.
Временната организация на движение ще бъде сигнализирана със съответните пътни знаци.


Музика, конски тропот – селото празнува

Селският събор! Празникът, без който хората от Йорданово не могат! Празникът, който ги дарява щедро с вярата, надеждата за благочестие и дълъг живот, надеждата за сбъднати молитви и радост в дома, любов към родния край и почит към рода и към ближния.
Още в ранния следобед на втори юни, Деня на селото, гръмна селската музика, изви се хоро, настана веселба. В местността “Старият стадион” част от жителите и гостите се бяха събрали да гледат традиционните конни състезания. 
Богата празнична програма бе подготвило кметското ръководство на селото с помощта на Общинската организация на ДПС в Силистра. През целия ден оркестърът от Силистра “АЙЧО Бенд” също допринесе за доброто настроение на присъстващите.
Към обяд 45 борци пожелаха да премерят сили. Първото място в борбите грабна Четин Лятиф от с. Окорш, трикратен републикански шампион. Той взе и голямата награда – коч, от кмета на селото.
В късния следобед младежите от селото премериха сили на футболното игрище. За победителя организаторите бяха предвидили и парични награди.
Кметът на селото Мемду Али поздрави гостите и своите съселяни, като освен думи на благодарност за подкрепата във всяко начинание изрази и увереност, че дните и празниците на хората в Йорданово ще стават все по-весели и благодатни, но за това трябва още труд и вяра, че заедно ще успяват повече.
Той представи и гостите Гюнер Рамис, зам. министър на държавната администрация и административната реформа, Камен Костадинов, депутат от 40 Народно събрание и водач на листата за парламентарни избори 2009 г., областните председатели на ДПС, МДПС, ЖДПС Гюнай Сефер, Орхан Кошуджу, Юнзюля Чакърова, общинския председател на ДПС инж. Руфи Мустафа, кмета на община Силистра инж. Иво Андонов, Пепа Денева, зам.- кмет “Общинска собственост” и “Икономика и международни програми”, общинските съветници от ДПС Бирол Мехмед и Аднан Ремзи, Ерол Адем, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори” в Силистра.
Те представиха пред множеството предимствата от членството в ЕС и възможностите за развитието на общините в България и приоритетите, които ДПС ще защитава в Европейския парламент (ЕП) чрез своите евродепутати.
Народният представител Камен Костадинов поздрави жителрите и гостите на селото послучай празника и изтъкна една важна причина за това, защо трябва да се отидат да гласуват на тези предстоящи избори:
“Всички ние сме свидетели последните няколко години на войната, която се води чрез средствата за масова информация от няколко политически партии срещу ДПС. Някои политици си позволяват дори да отричат правото на ДПС да съществува в политическия живот на България. ДПС за 20 години се изгради като най-стабилната политическа партия в България и това го потвърждават и не могат да отрекат и нашите опоненти. За да покажем, че тази кампания не дава плодове, че няма да стане по този начин с компромати, с атаки, с война, за това е изключително важно да покажем по-добър резултат от предходните избори, защото това е единствената гаранция за да разберат нашите недоброжелатели, че ние сме единни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар