Избори`2009

ДПС регистрира листата си за парламентарните избори


ДПС регистрира листата си за парламентарните избори в Силистра. Имената на кандидат-депутатите бяха вписани от областния лидер на Движението за права и свободи Гюнай Сефер, упълномощен от председателя на Централния съвет на партията Ахмед Доган, в петък в 12 на обяд.
Водач на пропорционалната листа е сегашният депутат на ДПС Камен Костадинов. На второ място е кметът на община Дулово д-р Митхат Табаков, който е и мажоритарен кандидат за Силистренска област. Трети е Гюнай Сефер, председател на ДПС – Силистра, следван от Орхан Мемиш, Гюнер Рамис, Николай Николов, Хюсеин Хамди и д-р Ошнут Бекир.


94 кандидати за 5 силистренски мандата започват кампанията си от днес за следващия парламент

14 партии и коалиции и 11 мажоритарни кандидати ще се борят от днес в Силистра и областта за 5 депутатски мандата в 41-вото Народно събрание, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/. Общо за 4-те многомандатни и 1 мажоритарно силистренски места в парламента ще се конкурират 94-ма кандидати за народни представители, допълниха оттам. Предизборната кампания ще приключи на 5 юли, когато България ще трябва да избере новия си парламент.
В определения според закона срок в Районната избирателна комисия са се регистрирали “Коалиция за България”, ДПС, НДСВ, “Лидер”, ГЕРБ, “Атака”, ПД “Социалдемократи”, “Синята коалиция”, “Зелените”, “Българска лява коалиция”, “Коалиция “За родината”, РЗС, партия “Другата България” и “Национално движение за спасение на Отечеството”, информираха оттам. “Заради липса на подписи в необходимите официални документи е отказана регистрация на Българския национален съюз “Нова демокрация”, уточни шефът на РИК Димитър Генов.
Любопитното в случая е, че ВМРО няма да участва в тази предизборна кампания. От партийната централа на ВМРО уточниха, че те ще участват в проекта на РЗС – “България на гражданите и регионите”. Две партии – “Другата България” и “Коалиция “За Родината”, са само с по един кандидат, като кандидатиралият се от партия “Другата България” Нелчо Георгиев е от Шумен, но ще се бори за силистренски мандат.


Откриха крадени автомобили при полицейска акция

Пет откраднати автомобила са открити и задържани при акция на служители от Областната дирекция на МВР-Силистра. По случая с прокурорска мярка за задържане в ареста е приведен 47-годишен мъж.

„Рено Меган”, модел 2008 г., и четири „БМВ”-та, две от които от луксозни серии, иззеха вчера силистренски полицаи. Те били укрити в няколко селища на територията на областта. Всички коли са обявени за общонационално издирване, след като са били откраднати от различни градове в страната в предходните няколко месеца.
Според една от основните версии по разследването задържаните автомобили са подготвяни за изнасяне зад граница.
По случая е заподозрян 47-годишният силистренец И.Г., известен на полицията с предишни криминални прояви. При претърсване в дома му вчера служителите на реда са намерили множество регистрационни табели за МПС, неистински документи за регистрация на автомобили, компютърна конфигурация и комплект инструменти за пренабиване на идентификационни автомобилни номера.
47-годишният мъж е приведен в ареста за срок до 72 часа. Днес прокуратурата ще внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража”.
Работата по изясняване и документиране на случая продължава.

С 30-40% по-слаба реколта на ечемика очакват силистренските зърнопроизводители

Със среден добив от 300 кг от декар започна жътвата на ечемика в Силистренско. Според зърнопроизводителите обаче заради продължилото с месеци засушаване картината не е никак обнадеждаваща и най-вероятно много от тях ще бъдат на загуба.

С близо 2 седмици по-рано от обичайното започна жътвата в областта. Само след десетина дни, заради преждевременното узряване на житата, ще започне и прибирането на пшеницата. На много места заради сушата класовете са прегорели, а поради липсата на влага – зърното е недоизхранено и ще е с по-ниско качество.

Очакванията на стопаните са за не по-малко 30-40 на сто по-слаба реколта от миналата година, когато житните поля в Добруджа дадоха средно по 500-600 кг от декар. Зърнопроизводителите отсега не крият тревогата си, че със значително по-слабите добиви не само че няма да могат да покрият направените разходи, но и да обслужват кредитите си. 

Руси Жечков: 
„Търговците не казват нищо за цените, няма никакъв интерес към изкупуването на зърното все още и сме в много отчаяно състояние в момента.”

За поредна година стопаните от Добруджа настояват пред държавата за въвеждане на защитни изкупни цени на зърното.

Залагат 2800 ваксинални примамки в Силистренско

В началото на месеца бе извършено първото залагане на ваксини в ловните полета на територията на Силистренска област, на 40 км навътре от северната ни граница.
Ветеринарно-медицинските служби извършват ваксинация на дивите свине у нас срещу класическа чума по свинете. Ваксинирането протича на два етапа. Второто залагане е планирано за 20 и 21 юни.


Дулово
Проверяват безопасността на земеделската техника

“През миналата жътвена кампания гасихме запалвания в 20 стърнища, 107 в сухи треви и три пожара в житни масиви, като два от пожарите са с неустановена причина и са заведени дознания, а един е възникнал в житен блок от съседна община и се е прехвърлил при нас. Съставили сме 4 акта за запалени стърнища” – съобщи началника на РУ ПБС Дулово, гл. инспектор инж.Невелин Неделчев.
В момента се извършва обследване на житните масиви на земеделските кооперации, частните земеделски стопани, арендаторите, като им се връчват противопожарни разпореждания. В същото време се проверява и земеделската техника за готовността и за участие в жътвената кампания. Заедно с проверките се провеждат инструктажи на лицата, заети в жътвената кампания. Изработени са оперативни карти за местоположението на житните масиви, на които са обозначени пътищата и наличните водоизточници. Предвидено е върху тях ежедневно да се актуализира местонахождението на работа на зърноприбиращата техника, за да се ускори и улесни работата в случай на възникване на пожар.
Кметовете и земеделските стопани са задължени да поставят предупредителни табели край масивите граничещи с републиканската пътна мрежа. Жътвата предстои – трябва да сме готови” – допълни инж. Неделчев.


Отборът на Алфатар зае първо място в модула «Здравословно хранене» на
Националното състезание на УЕПП

Отборът на ОУ «Хр. Ботев» - град Алфатар се завърна от участие в ХХV-то Национално състезание на Ученическите екипи по първа помощ, провело се в Национален учебен център на БЧК в с. Лозен от 6 до 8 юни т. г.
Нашите участници заеха първо място в модула „Здравословно хранене”, включен за първи път на 25-то национално състезание. Децата се завърнаха с купа и медали, горди от постигнатото. Ръководителят на отбора Елена Кавтарадзе изрази своето впечатление от добрата организация на състезанието. Разбира се, освен че са участвали в надпреварата, според нея много полезни са били и установените контакти и приятелства с други деца от страната.
Тази година в състезанието са участвали отбори от 22 области. В основния модул по оказване на първа помощ нашият отбор се е представил на 13 място, което също е едно добро постижение, като имаме предвид краткото време за допълнителна подготовка на отбора. 


 Откриха 6 грама хероин в 26-годишен

26-годишен мъж (Е.С.) е заловен с наркотици в Силистра. В събота около 18.00 ч. на обществено място в града полицейски служители открили при обиск у мъжа 9 пакетчета с общо тегло около 6 грама кафеникаво прахообразно вещество. С полеви наркотест веществото е идентифицирано като хероин. Наркотичното вещество е иззето, а притежателят му е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано дознание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар