Ще имаме ли театър?!
Опитва ли се някой да затрие трупата в Силистра?!
Професионализъм или реваншизъм?!


Над 500 подписа събраха силистренските театрали в защита кандидатурата на досегашния си директор Стефан Стайчев.
Подписката стартира в понеделник, когато в следобедните часове стана ясно, че според протокола на оценъчната комисия, макар и с малко точки разлика, води Борислав Ненков. 
Името му нашумя в пространството, след като бе уволнен от Стефан Стайчев, а след това върнат на работа с решение на съда.
Актьорският състав се опасява, че явяването на Ненков на конкурса е водено от идеята за реваншизъм, а не с мисъл за бъдещото развитие на културната институция.
Подписката е приложена в нарочна протестна декларация, адресирана до министъра на културата Стефан Данаилов. Авторите й настояват да се преразгледат резултатите от конкурса, тъй като имат опасения от политическа намеса.
Според Златина Станева, маркетингов експерт в театъра и един от тримата кандидати за поста, класираният на първо място Борислав Ненков е имал „политически чадър". Тя разказа, че председателят на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов, кандидат-депутат от ГЕРБ, останал повече от 10 мин. при комисията и е излязъл след настоятелната намеса на служители на министерството.

Въпреки че никой от актьорите не е запознат с концепцията на Борислав Ненков за развитието на театъра, опасенията им, са че ако Борислав Ненков бъде назначен за директор, силистренският театър ще се разпадне до месец, което е и най-тъжният и трагичен факт. Единственият представител на община Силистра в комисията е бил зам.- кметът по хуманитарни дейности Нели Стоилова, която според актьорите е подписала протокола на комисията с особено мнение.
За в. „Дръстър ПРЕС” Нели Стоилова коментира, че наистина е подписала протокола с особено мнение, тъй като според нея не е имало съществена разлика и в трите представени концепции, както и поради факта, че тя след разговор с кмета Иво Андонов са на мнение, че би било добре да остане на поста си досегашният директор на театъра Стефан Стайчев, отчитайки заслугите му Силистра да има своя театрална трупа. Освен това, ако наистина е вярно това за превръщането на ДКТ ”Сава Доброплодни” в отворена сцена, аз съм леко притеснена, допълни тя.
Потвърдено бе и присъствието на Александър Сабанов в качеството му на председател на Общинския съвет и разговорите му с комисията, на която е обяснил, че е там, за да подкрепи единия от кандидатите.
Самият той в разпространена до медиите декларация отхвърли отправените към него обвинения в намеса в решаване изхода от конкурса.

Театралите са притеснени не толкова, че те ще останат без работа, а че Силистра ще остане без театър.
Според тях участието на Борислав Ненков в конкурса е водено от реваншизъм. Той е човек, който дели хората на завършили ВИТИЗ и на такива, които нямат академично театрално образование, заяви сценографката Виолета Радкова. 
По време на брифинга бяха направени доста коментари относно личността на Ненков, а именно, че той в последните десет години, по спомените на едни, а според други и въобще не е имал главна роля в репертоара си, както и че от други театри в страната е бил освобождаван от работа заради интриги. Колегите му твърдят, че въпреки че е възстановен на работа с решение на съда преди шест месеца, след като бе уволнен от Стефан Стайчев преди три години, Ненков не се е явявал на работа и непрекъснато е подновявал болничния си лист.
Според Златина Станева комисията не е била реалистична в оценяването на кандидатите, тъй като не само че не е имало представител на дирекция „Театрално и вариететно изкуство”, ами основно - критици и финансисти … Същите, които не са допускали силистренската театрална трупа до участие във фестивали в България. Затова ние се изявяваме само на чужда сцена.

Съпротивата е срещу битуващото твърдение, че театърът ще работи с щатно разписание 6+1, че ще се канят само гостуващи трупи срещу добра комисионна от печалбата и че ще дойде ден, в който ще се затворят вратите на силистренския театър.

Театралното изкуство не се е появило в Силистра с идването на Стефан Стайчев, то помни и други добри директори като Емил Кьостебеков, но е факт, че именно Стайчев положи усилия в годините на прехода то да не бъде унищожено.
Сигурно има творци, които притежават много по-възвишени качества, по-модерно мислене и по-артистичен поглед …, но нека те заемат директорското място след честна и оспорвана борба.
Макар че трудно мога да си представя премиерните представления без лиричните отклонения на Стефан Стайчев, опитващ се да ни убеди колко е хубава постановката и как ни пожелава приятно гледане!
Всъщност истината е, че за годините, в които този човек бе начело на театъра, май само по един показател не успя да се справи с публиката – да ни научи да изключваме мобилните си телефони, влизайки в залата, – но това е въпрос на възпитание, морал и себеуважение ..., а не ангажимент на директора на културна институция.
Сигурно има постановки, които не са били по вкуса ни – както по моя, така и по този на моите съграждани.
Но, когато има опасност едно директорско кресло да се заеме от човек, който най-после припозна себе си политически – или по-скоро го припознаха …, който от обикаляне на партийни офиси най-после намери този, който ще го „защити” – съвсем нормално е да има и ответна реакция.
Ако Борислав Ненков заеме мястото на Стефан Стайчев, дори няма да се стига до там ние да напускаме, аз ще съм първият уволнен, категоричен бе Петър Петров – познат на силистренци като Пешо Мустака. Ще си тръгнат и Виолета Радкова, и Иван Самоковлиев, ще си тръгне и Димитър Кочланов ….



Дулово
ДПС не дели хората
д-р Митхат ТАБАКОВ: 
Ще работя за нашия град, за нашата община, за нашата област!”


“Много ми е трудно и много ми е мъчно, че се разделям с работещите в общинска администрация и жителите на община Дулово, защото през тези шест години ние доказахме, че можем да работим и да печелим проекти, насочени към всички дуловчани. Показахме и доказахме, че Дулово може да има и друго развитие, да се превърне в истински общински център, красив и благоустроен. Знам, че очакванията винаги са големи, но нещата стават постепенно и не много лесно, особено в момент като този – кризисен. Но категорично мога да заявя, че и като народен представител аз ще работя за нашата община, за нашия град, а то няма как да е и по друг начин – Дулово е моят роден град! Ще работя за хората от цялата Силистренска област!” – по този емоционален начин започна изказването си д-р Митхат Табаков, мажоритарен кандидат на ДПС за предстоящите на 5 юли избори за 41-во Народно събрание от 20 Силистренски МИР на предизборна среща в Дулово.
Срещата бе организирана от Местния съвет на ДПС в града и се проведе от на 22 юни в залата на читалището. В нея взеха участие Лютфи Мустафа, председател на МС на ДПС, Нурхан Мухарем, зам.-областен управител, Юксел Исмаил, председател на ОбС на ДПС - Дулово и зам.-кмет, Гюнер Рамис, зам.-министър в МДААР и кандидат за народен представител от листата на ДПС, кметове на населени места от общината, жители на града, членове и симпатизанти на ДПС.
В своето изказване Юксел Исмаил, председател на ОбС на ДПС и зам.-кмет, подчерта, че немалко работа е свършена в града и общината в сферата на благоустрояването, без да се прави разлика дали на тези или онези улици и селища живеят повече християни или мюсюлмани – просто всички са хора, които живеят заедно и ще продължат да са заедно. “Започваме много мащабна дейност по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”, очакваме одобрение на няколко проекта и всичко това е за подобряване на живота и условията за всички.Но вече е време да се осъзнае, че ДПС не дели хората и че направеното трябва да се оцени и да се разбере, че нашата партия е отговорна и реално гледа на нещата и днес, и в перспектива - в името на всички”-акцентира Ю.Исмаил.
“Благодарим ви и отново търсим вашата подкрепа за предстоящите избори на 5 юли с бюлетина номер 4 и за мажоритарния ни кандидат, и за пропорционалната ни листа” – бе и апела на зам.-министър Гюнер Рамис.
По-късно срещата премина в диалог – с конкретни въпроси от хората в залата и точни отговори, дадени от д-р Табаков и Ю. Исмаил.

В Искра и Добротица 
Подобряват достъпа до училище на децата-билингви


На 15 юни приключиха допълнителните учебни курсове в рамките на 800 учебни часа по български и английски езици и информационни технологии за децата-билингви от ОУ “ Стефан Караджа” в с. Искра. Те бяха организирани по проект “Да се подобри достъпа до училищната система и се подпомогне социализацията на ученици-билингви от община Ситово чрез подкрепа за включването им в учебния процес и изграждане на подкрепяща и мотивираща среда”. В края на учебната година децата от селата Искра и с.Добротица, участници в проекта,се представиха на общинския празник „Слънчеви усмивки” с мултикултурни обичаи и скечове.
Важен резултат от допълнителното обучение са по-високата мотивация и успех на децата. Например през тази учебна година в училището в с. Искра няма отпаднали ученици. И една от причините е умелата професионална работа на педагогическия персонал на ОУ “Стефан Караджа”, изцяло подкрепян от директорката госпожа Чолакова. Учителките добре познават бита, традициите, обичаите, езика, историята и културата на местните етноси. Това познание им помага да подложат на специфична преработка и адаптация учебното съдържание и да го поднесат максимално достъпно на децата. По време на провежданите учебни часове в рамките на проекта те увеличиха значението на нагледността и интерактивността в обучението по български и английски езици и информатика- предмети, по които децата-билингви често имат затруднения. Учениците от всички възрасти с радост използват занимателните учебни пособия, предоставени от проекта, които им помагат да знаят повече и да говорят правилен български език.


Няма коментари:

Публикуване на коментар