До октомври зарибяват язовир Антимово и блатото в с. Малък Преславец

До месец октомври се очаква да приключи зарибяването на язовир Антимово и блатото в с. Малък Преславец по Националната програма по зарибяване - съобщи ръководителят на Териториалното звено на агенцията по рибарство и аквакултури в Силистра Любен Любенов.
За язовир Антимово са предвидени 9 000 шаранчета, 2 000 амурчета и 1000 бр. бяла риба, а за блатото в село Малък Преславец - 6 000 шаранчета и 500 бяла риба.
От началото на годината до сега от инспекторите на териториалната агенция са съставени 66 акта за нарушаване Закона за рибарство и аквакултури, като влезлите в сила наказателни постановления са 63 и 3 акта се обжалват.  
“По време на забраната също имаше констатирани нарушения както от страна рибари извършващи стопански риболов, така и от страна любители, но общата тенденция е към намаляване на нарушенията, защото санкциите в този период са сериозни: глобата за извършване на стопански риболов по време на забраната е от 500 до 1000 лева и отнемане на риболовните уреди, с което е извършено нарушението, и на разрешителното за извършване на риболовна дейност за срок от една година. Затова хората се въздържат от нарушения.” - каза Любен Любенов.
Според него след отпадане на забраната за улов на риба интересът по издаване на риболовни билети е голям. Цената на билета за една година е 25 лева, като риболовците могат да избират и билет за по- малък период от време, за половин година, един месец или седмица. През тази година билетите са безплатни за деца до 14-годишна възраст, за лица, навършили 65 години, както и за хора с увреждания.
От началото на годината до сега териториалната агенция е издала над 1500 билета за любителски риболов и 400 билета за лица, извършващи стопански риболов.  

Библиотеката и Филиалът на РУ „Ангел Кънчев” влизат в тесни контакти

Срещата в Регионалната библиотека „Партений Павлович” с представители на филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев” сложи началото на по-тесни контакти между най-голямото библиотечно звено в Силистренския край със студентстката младеж. Идеята е на Лидия Димитрова, директор на библиотеката, а проявата бе вписана в рамките на Националната библиотечна седмица. В срещата участваха три студентки и докторантки от Университета от град Дубна (70-хиляден град в Тверска област) в Русия. Те са изработили социологическа методика за анкетно проучване на интереса към Русенския университет от страна на потенциалните кандидат-студенти. Наесен силистренски преподаватели ще гостуват в руския град, за да преподават на тамошните студенти.
„В предишни години сме имали общи допирни точки, но предстои да разширим поводите за контакти”, заяви Л. Димитрова от името на библиотеката. Проведената празнична вечер „Старобългарски четения и песнопения” били доказателство за възможностите в това отношение.
„Имаме възможности за общуване с библиотеката като културен институт и не трябва да ги пропускаме занапред”, заяви доц. д-р Петранка Трендафилова, зам.-директор на Филиал Силистра.
Намаляла е заболяемостта от остри заразни и паразитни болести в областта

Заболяемостта от чревни инфекции през месец май е по-ниска в сравнение с предходния месец, съобщиха от РИОКОЗ - Силистра. 
Понижението е за сметка на вирусните гастроентерити и ентероколити, които съставляват 78% от общия брой регистрирани през месеца чревни инфекции. 
Бактериалните чревни инфекции са представени от три случая на колиентерит при деца до 2-годишна възраст и един със салмонелоза.


31 ухапани от кърлежи, четирима прихващат Лаймска болест 

През месец май в областта са регистрирани 31 ухапани от кърлежи, като 4 от тях са заболели от Лаймска болест. Ухапаните са от различни населени места и общини, без да се наблюдава преобладаваща възрастова група.
Регистриран е един болен с ехинококоза (кучешка тения). От профилактичните изследвания на деца и персонал от детските и социални заведения в областта са установени 5 деца с чревни паразити.

Празник на водната лилия 
организират в с. Малък Преславец


За втора поредна година община Главиница, кметството в с. Малък Преславец 
и НЧ “Й. Йовков“ организират на 20 юни /събота/ Празник на водната лилия. 
Красивата природа в комбинация с атрактивна програма и тази година ще събере стотици гости - любители на природата, веселието и пълноценната почивка.
За доброто настроение ще се погрижат фолклорните певчески и танцови самодейни групи и състави от над 20 селища в Силистренска област. Участие в поредното издание на фолклорния фестивал ще вземат и самодейни състави от Добричко, съобщи кметът на с. Малък Преславец Галина Александрова. 
С над 10 награди ще бъдат отличени рисунки на ученици, възпитаници на три художествени школи - от Силистра, Русе и Разград, както и 50 творби на възпитаници на ОУ “Иван Вазов“ в с. Зафирово, участвали в конкурса „Красотата на водната лилия“.
За първи път тази година организаторите на колоритния празник, който започва в 9 часа край блатото „Малък Преславец“, са предвидили и атрактивна изненада за любителите - риболовци. 
В 8:30 ч. ще бъде даден стартът на спортната надпревара за най-богат и най-голям улов, уточни Галина Александрова, като в състезанието ще могат да се включат всички желаещи рибари. 
Според нея целта на станалия вече традиционен Празник на водната лилия е да се популяризира голямата естетическа стойност на Малопреславското блато, което си остава една все още непозната, екзотична и необичайна природна среда по поречието на Долен Дунав. Островите от водни лилии и големите концентрации на редки и застрашени от изчезване водолюбиви птици са малко познати на широката публика и представляват интерес за научни изследвания и любителски посещения.
Блатото Малък Преславец е една от последните запазени влажни зони по българския бряг на р. Дунав. Птичето богатство на района до този момент наброява 147 вида, като гнездящи от тях са 82 вида.

С международна научна сесия в Кайнарджа
отбелязаха 235 – годишнината от сключването на Кючук-Кайнарджанския мирен договор 


Генералният консул на Руската федерация в гр. Варна Анатолий Щелкунов и московчанинът Валерий Латинин, председател на военно – патриотичното направление “Център за национална слава на Русия”, бяха сред специалните гости на провелата се вчера международна научна сесия, посветена на 235 – годишнината от подписването на Кючук-Кайнарджанския мирен договор. 
Един основен доклад и пет научни съобщения бяха представени по време на проявата, чийто основен организатор бе община Кайнарджа. Историкът д-р Станка Георгиева открои в своя доклад основните събития, свързани с руско-турската война от 1768 – 1774 година и последвалия исторически договор, сключен от руската императрица Екатерина ІІ Велика. Научни съобщения по темата представиха генералният консул Анатолий Щелкунов, проф. Георги Атанасов от Регионален исторически музей - Силистра, доц. д-р Юлиян Младенов, ръководител на Центъра за продължаващо обучение към РУ “Ангел Кънчев”, дългогодишният силистренски учител Аврам Василев и н. с. Станка Димитрова от Музея на Възраждането във Варна. 
Честването на историческата годишнина в Кайнарджа посредством научната сесия получи широка обществена подкрепа. Събитието уважиха директорът на Регионален исторически музей – Силистра Иван Бъчваров, представители на местното духовенство, водени от ставрофорен иконом отец Добри Чаков, както и румънски гости в лицето на зам.-кмета на община Липница и проф. Василе Никоара, преподавател в университета “Овидиус” в гр. Констанца. Тук бяха и председателят на местния Общински съвет д-р Ошнут Бекир, кметове на населени места от Кайнарджанска община и много общественици от Силистра. 
Гостите бяха приветствани от кмета на община Кайнарджа Любен Сивев и заместник – кмета Дафинка Станева, които съвместно откриха форума. “Днешната научна сесия за пореден път ни напомни колко е важно хората да бъдат отговорни в делата си, за да поставят светлите страници на историята, каза в словото си при откриването кметът Любен Сивев. С изнесените доклади ще разберем каква е ролята на този договор за историята на Балканите. Надявам се, че когато разгледаме събитията от преди 235 години, ще внесем и съвременно виждане върху тяхното представяне, каза още Сивев. 
Този договор има съществено значение за Балканите не само за времето, когато е подписан, но и за нашето съвремие, каза Дафинка Станева. През 1774 година, когато завършва първата Екатерининска война, Русия решава редица свои териториални и политически въпроси, а от друга страна, този договор се явява катализатор на национално-освободителното движение на Балканите. Неговата основна клауза за закрила на християнството на Балканите се повтаря и в другите договори, подписани между Русия и Турция, чак до 30 – те години на XIX век. Този договор има отражение за развитието на народите от всички страни от Балканския полуостров, акцентира Дафинка Станева.  
Във всички учебни заведения в Русия учениците знаят и изучават това историческо място, каза в изказването си генералният консул на Руската федерация в гр. Варна Анатолий Щелкунов. По негови думи този форум е потвърждение на добрите исторически връзки, създадени между България и Русия. Генералният консул сподели още, че по време на мисията си в страната ни е имал много свидетелства за това колко силно в България тачат дружбата между нашите две страни. 
На срещата стана ясно, че подобен научен форум, посветен на значението на знаменития Кючук-Кайнарджански мирен договор, се организира за втори път в община Кайнарджа. Предната такава проява датира от преди десет години. 
Поздравителни адреси за провеждането му са получени в Кайнарджа от президента Георги Първанов и от ректора на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ. Те бяха прочетени и пред гостите на форума. 
На празника на село Кайнарджа, който ще се проведе на 20 юни, официално ще бъде открит паметникът – релеф на императрица Екатерина Втора. Той ще бъде експониран в близост до историческата чешма в селото, белязала сключването на знаменития договор. 
Гост на тържеството в съботния ден се очаква да бъде и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Юрий Исаков.  


Фолклорен празник ще огласи Кайнарджа

Фолклорен събор в Кайнарджа ще се проведе за седма поредна година на 20 юни, когато ще се чества празникът на селото. В него ще се включат 33 –ма изпълнители от Силистренска, Добричка и Варненска области. 17 са художествените състави, които ще представят богата музикална програма, а 16 ще са индивидуалните участници. 
Проявата по традиция ще се състои в местността с историческата чешма, чието построяване се свързва с подписания през 1774 година Кючук-Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция. Мястото е едно от любимите места за отдих на жителите на района и се вписва в програмата за развитие на туризма в общината. 
Най-малкият участник във фолклорния събор ще бъде 7-годишната Николета Кръстева от Кайнарджа, която заедно с по-голямата си сестра Йоана ще изпълнят дует. 
Програмата ще бъде открита от четири домакински състава от Кайнарджа. Новост тази година е участието на три състава от народно читалище “Доростол” в Силистра. 

Бисер КИРОВ: 
„Предстои да реализираме в Силистра общи проекти....20 години по-късно”



Нашият съгражданин, певецът Бисер Киров, настоящ съветник по културните въпроси в посолството на България в Москва, бе голямата изненада по време на ритуала по поздравление на колектива на ДТ „Сава Доброплодни” при участието му във фестивала „Славянски венец” в руската столица. Той излезе с голям букет на сцената на Московския драматичен театър на ул. „Перовска”, домакин на фестивала, за да поздрави лично театралите от крайдунавския град. 
„Аз съм живял първите си десет години в Силистра и съм учил в най-старото училище в града, ОУ„Отец Паисий”, но зъ сажъление не съм го посещавал след 1989 г.”, обяви пред всички на руски език певецът, чийто живот от 20 години насам преминава между Берлин и Москва. Аплодисментите на възторжената от неочакваната среща публика се превърнаха в естествен финал на блестящото представяне на актьорското трио „Мима-Дапкова-Иван Анчев-Петър Петров (Мустака)”, изпълнители на ролите в руската пиеса „Предложение за брак” по А.П.Чехов, поставена от Первели Николов-Вили, главен режисьор на Силистренския драматичен театър.
Да припомним, че нашите театрали се завърнаха с по една колективна и индивидуални дипломи от осмото издание на фестивала тази година, посветено на 200-годишнината на Гогол.
В неформалната обстановка на кабинета на директора на театъра Андрей Панченко, Бисер Киров раздаде на всички автографи като истинска естрадна звезда „от 60-те години насам”, която още свети на небосклона на 19-милионна Москва. Със заместник-кмета Нели Стоилова той обговори и бъдещи общи проекти с община Силистра, разбира се, на културния фронт, и все в контекста на отношенията между България и Русия. Някои от тях може да бъдат реализирани още за поредния празник на Силистра в навечерието на Кръстовден. А тогава е замислена и първа по рода си „Кръгла маса за театралното изкуство”, за която е поканен Кирил Панченко, главен художествен ръководител на Московския театър на ул. „Перовска”, който също похвали силистренските театрали за успешното им вписване в „театралното пиршество”, организирано от неговия колектив.


Няма коментари:

Публикуване на коментар