Бр.207/02 декември 2009 г.



Милост за живите

Възрастни с психични проблеми пишат писмо до Бойко Борисов

Спрян е проект за ремонт на дома за близо един милион лева

Любомир ДОБРЕВ

снимки Александър ЛЕВИ


Тринадесет възрастни хора с психични разстройства от специализирания дом в с. Правда са написали сами писмо до премиера Бойко Борисов и социалния министър Тотю Младенов. В него те молят да не се спират парите по проекта „Красива България”, с които се прави ремонт на дома им. Писмото е изпратено, но отговор няма.

В началото на годината община Дулово печели проект по програмата „Красива България” на стойност 985 хил.лв. Целта е с тези пари да се направи ремонт на Дома за възрастни хора с психични разстройства в с. Правда, в който живеят около 70 мъже. Обиталището е единствено по рода си в североизточна България. Трите му сгради са бивш румънски чифлик и са строени още през 1934-1936 г. Трябва да се смени дограмата, ВиК и елинсталациите, да се ремонтира покривите и т.н.

Процедурите по проекта са изпълнени, сключен е договор с фирмата изпълнител и … работата започва.

Но на 7 октомври пристига писмо от социалното министерство, с което то уведомява общината, че оттегля едностранно финансирането си. Поводът е, че сключеният с фирмата изпълнител договор е от 3 август, т.е. три дни след записания в меморандума срок - 31 юли. Тук трябва да се посочи любопитното обстоятелство, че 31 юли е петък, следват двата почивни дни и на първия работен ден - 3 август, е сключен договорът. С други думи, поводът за спирането на проекта е формален.

Така, не получила нито лев за извършената работа, фирмата си прибира инструментите и си тръгва. Гледката, която остава, е повече от тягостна – зад монтираното и все още неразглобено скеле се виждат изтърбушени прозорци, изкъртени до тухла стени, метални подпори, торби с цимент и теракол, купчини пясък и стара дограма в двора, новата септична яма е бетонирана само наполовина.

И тъй като единият жилищен корпус е напълно необитаем, то от няколко месеца домуващите са събрани в другия. За целта в стая, която доскоро е имала например три легла, сега са сложени седем. Хората едва преминават между тях. Всички са притеснени, защото краят на „дядовата ръкавичка” не се вижда. Дори параклисът, открит преди няколко години от доростолския митрополит Иларион, ще бъде превърнат в спално помещение. Принудителното скупчване в една сграда довежда до разстройство на целия им бит – баня, гледане на телевизори, почивка.

Голям проблем предизвиква и течащата вода от тавана и стените на корпуса със столовата и кухнята. Когато се хранят мъжете, около тях, включително и на масите им, капе вода.

След като разбират за спирането, от община Дулово изпращат писмо до премиера и социалния министър с молба решението да се преразгледа. Но нито на тяхното писмо, нито на това на домуващите няма отговор.На социалния министър Тотю Младенов също е поставен въпросът при визатата му в Дулово на 15 октомври, но се оказва, че министърът дори не знае за какво става дума. Според Алтан Чаушев, зам.-кмет на Дулово, поради крехкия си бюджет общината не е в състояние да довърши ремонта на дома, който по принцип е и на държавно финансиране. В общината са наясно, че сега се прави преглед на всички спечелени проекти в държавата, но недоумяват защо се спират вече стартирали строително-ремонтни дейности и то на такива социални обекти.

Инак от селото твърдят, че нямат проблеми с обитателите, кротки са, не крадат, не буйстват. Все пак са възрастни мъже, някои с висше образование. Сред тях има и хора, които са се занимавали с музика или с други изкуства. Изпратени са от всички краища на България.

Важно е да се има предвид, че мъжете с психични разстройства не са в дома временно. Те не пребивават там като на лагер, за определени дни, след което да се приберат вкъщи. Това е техният дом и те нямат къде да отидат. Искат да се чувстват спокойни, обгрижени, сигурни. Защото някои осъзнават, а други болезнено чувстват своята слабост и неадекватност спрямо живота отвън. И затова искат само съвсем обикновени неща – един здрав покрив, нормална храна. И ако може, да не капе вода в супата им.


Христина Николова е новият директор на ДФ „Земеделие“ в Силистра


Христина Николова е новият директор на областна дирекция на фонд „Земеделие“ в Силистра. Решението е публикувано на официалната интернет-страницата на фонда. Припомняме, че кандидатите за поста в Силистренско бяха общо десет, сред които и досегашният директор Урал Чакър.

Христина Николова е досегашен ръководител екип в Агробизнес център - Силистра. Магистър по химия, със специализация агрохимия. В сегашния мандат на общински съвет - Силистра е общински съветник от гражданската листа “За Силистра”.


Извадиха мрежи от блатото Малък Преславец, царството на водните лилии



Бракониери са посегнали и на блатото Малък Преславец, алармираха от силистренското поделение на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Вчера при рутинна проверка са извадени 300 метра рибарски мрежи и 50 кг незаконен улов. В мрежите е намерен и 1 мъртъв корморан. Рибата е предадена на социалните домове.

Това е второто незаконно посегателство на защитената влажна зона, известна като “царството на водните лилии”, където частично е разрешен само любителски риболов, а стопанският е забранен.

По-чести са набезите в резервата „Сребърна", с тревога отбелязват специалистите. От август до сега са конфискувани 65 рибарски мрежи, но са глобени само 8 нарушители. Останалите са неизвестни.

До средата на декември ще бъдат изгорени всички конфискувани през годината бракониерски уреди за ловене на риба, съобщи ръководителят на ИАРА - Силистра Любен Любенов.


До края на месеца сменяме личния лекар


От 1 до 31 декември е периодът, през който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар и да се регистрират при нов. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно - през юни и декември. Гражданите имат право да изберат общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна.

Всеки, който иска да смени личния си лекар, трябва да закупи от медицинска книжарница регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр той трябва да отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като представи здравноосигурителната си книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

За пререгистрацията не е нужно пациентът да се отписва от листата на досегашния си личен лекар.

Когато здравноосигурен пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор.

През месец юни тази година 2 673 здравноосигурени лица са използвали правото да сменят своя общопрактикуващ лекар, а през месец декември миналата година от тази възможност са се възползвали 2 883 лица.


Детски учителки от Македония гостуват в Силистра


30 детски учителки и директорки на детски градини от градовете Щип и Скопие в Македония ще гостуват на свои колеги в Силистра на 3 и 4 декември, съобщиха от общинския отдел „Образование”.

Преобладаващата част от групата е от детска градина „Астибо”, с която силистренската ЦДГ „Добруджа” има установени делови връзки вече две години.

Гостите ще разгледат напълно обновената сграда на ОДЗ „Нарцис” в Силистра и ще участват в дискусия по проблемите на предучилищното възпитание, организирана от домакините – ЦДГ „Добруджа”. Директорката на заведението Иванка Келчева допълни, че гостите ще се запознаят и с културно-историческите забележителности на Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар