Бр.218/17 декември 2009 г.

Поледицата удари Силистра

Дулово и Ситово днес и утре затварят училищата

Любомир ДОБРЕВ

 

Последваният от минусови температури дъжд предизвика заледявания по жици, дървета и пътища в цялата Силистренска област. Първото за сезона истинско предизвикателство се случи снощи по пътя Силистра - Русе. Тридесет и пет автомобила, два тира и автобусът по линията Силистра-Нишикли не успяха да преминат теста на внезапно падналата зимна поледица. За радост пострадали няма, като пътниците от автобуса са били извозени с друга кола до Силистра. Цяла нощ екипи на Гражданска защита издърпваха колите от канавките и премахваха падналите клони и дървета.

Пет села останаха без електричество през деня, като по-късно то беше възстановено.

Пътуванията на автобуси от Силистра за селищата на Силистренска област и вътрешността на страната бяха временно преустановени заради поледицата. По-късно те излязоха на редовните си рейсове, но пристигаха цял ден със закъснение до крайните си спирки.

При настъпване на още по-неблагоприятни условия е вероятно да бъдат отменени всички курсове на автобусите, съобщи инж. Стодева, директор на РД „Автомобилна администрация” -  Силистра.

Според прогнозата, на базираната на 20 км от Силистра метереологична обсерватория на авиобаза Конгелиано в Румъния, в дните до края на седмицата, се очакват валежи от сняг, силен вятър и температури от минус седем до минус 12 градуса.

В цялата област има паднали дървета по пътищата, които се почистват от общините. Пътните артерии от първи и втори клас са обезопасени, но проблемът според специалистите са третокласните и четвъртокласните пътища. Там опесъчаването става на ръка и много по-бавно.

От 50 училища в областта шест не са отворили днес врати, съобщиха от просветния инспекторат на свикания при областния управител кризисен щаб. А други са били с намалени часове поради забавяне на автобусите и закъснение на учителите. Общинските ръководства на Дулово и Ситово са решили да обявят четвъртък и петък за неучебни дни.

В ортопедично отделение в Силистренската болница са били приети само вчера петима със счупени ръце и крака.

За тези, които все пак са решили да се качат зад волана и да предизвикат зимата, ето какво казват специалистите:

Явор МИНКОВ, директор на Гражданска защита - Силистра: В това време, ако не е крайно наложително, да не предприемат пътуване поради заледяването на пътищата и възможност от ПТП и ако в крайна сметка е наложително пътуването – много внимателно, с ниска скорост и да не се предприемат рисковани изпреварвания.

 

ОБСТАНОВКАТА В СИЛИСТРЕНСКА ОБЩИНА Е НОРМАЛНА  ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ

Обстановката в селата от Силистренска община и в град Силистра е нормална при зимни условия, съобщи секретарят на общината инж. Людмил Стоянов.

Близо 80 тона пясък е разпръснат по основните пътни артерии на града днес. С над 500 тона осолен пясък разполагат 18-те кметства и кметски наместничества.

Детските, учебните, социалните заведения и читалищата са обезпечени с гориво за отопление. До обед завърши и третото зареждане от началото на есенно-зимния сезон с промишлен газьол на училищата и детските градини в Силистра.

Засега няма причини за затваряне на училища, каза началникът на отдел „Образование” Марияна Павлова.

 

ОДОБРЕНИ СА 19 ПРОЕКТА ПО ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА „ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО РУМЪНИЯ – БЪЛГАРИЯ”

 

В рамките на проведеното на 15 декември заседание на съвместния комитет за оценка на проекти по европейската програма „ТГС Румъния-България 2007 – 2013” са одобрени 19 проекта на обща стойност над 19 млн. евро.

Това съобщи след заседанието с домакинството на Силистра ръководителят на комисията Флию Бара, който е и ръководител на оперативните трансгранични програми за Румъния към тамошното Министерство на регионалното развитие и жилищата. Той гостува в града заедно с представителя на Европейската комисия Киприус Киприану.

            Това е втората селекция на проекти, подадени от 16 области и окръзи в трансграничната зона на Румъния и България по река Дунав. При първата покана през м. септември са одобрени за финансиране 18 проекта на обща стойност 27 млн. евро. От старта на програмата през 2008 година досега са подадени проекти за 160 млн. евро при общ бюджет 350 млн. евро на цялата европейска програма. Това е наложило временното й затваряне, за да бъдат прецизно прегледани проектите, коментира г-н Бара.

            Реално първият стартирал проект е на три неправителствени организации: АДО „Дунав” от българска страна, Търговската камара в румънския град Кълъраш и Фондация за демокрация, култура и свобода от Букурещ. Проектът е стратегически, по думите на Флию Бара, тъй като в период от 6 години ще проследява нагласите на хората от двете страни на Дунав за сътрудничество с всички области, включително и за смесени бракове.

Друг любопитен проект, който е одобрен по европейската програма ТГС Румъния – България”, е на Националния институт по земетресенията на Румъния. Той предвижда да бъдат разположени сензори по водната граница между двете държави, които да улавят 40 секунди по-рано трусовете от сеизмичните райони в двете държави. Информацията ще се подава чрез предупредителен център до Националните геофизични институти на България и Румъния. Целта е да бъдат предотвратени крупни аварии в атомните централи и по други стратегически обекти.

Днес резултатите от заседанието трябва да бъдат представени пред институции в румънския град Кълъраш, а утре в Силистра предстои подобна среща с представители на местните власти от трансграничната зона България – Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар