Бр.213/10 декември 2009 г.

Разкриха нова банда фалшификатори

Областна дирекция на полицията в Силистра е задържала три лица за незаконно притежание на лични документи с цел тяхната фалшификация и използване. Един от въпросната банда се укрива и в момента е обявен за издирване. Информацията бе оповестена на брифинг вчера от директора на ОД на МВР комисар Ивелин Статев.

Инициалите на задържаните са М. Е. на 41 години, И. М. – 41 години и Р. Н. – 24 години. И тримата са криминално проявени. При проведената полицейска акция срещу тях са иззети голям брой лични и шофьорски карти, златни накити, луксозни часовници с неустановен до момента произход, три броя компютърни конфигурации.

От лицата са иззети също така и метални пластики с магнитна лента, които наподобяват банкови карти. Тези устройства са били подготвени за употреба в страни от Западна Европа, коментира комисар Статев. Личните документи пък са били подготвени за фалшифициране. На този етап е установено, че те са били изкупувани от лица от Силистра и региона. Тепърва обаче техническите експертизи ще установят ,  кои от документите са фалшиви и кои не.

Вещите са иззети след претърсване на четири адреса. Три от тях са на територията на Силистра и един – в с. Калипетрово.

На въпрос дали групата е разкрита по сигнал или   чрез наблюдение комисар Ивелин Статев отговори, че операцията не е проведена по сигнал и увери , че подробности ще бъдат предоставени след приключване на досъдебното производство. Законоустановения срок за неговото приключване е два месеца.

 

Задържаха контрабандни парфюми за 100 000 лв.

 

4 сака с 677 броя маркови парфюми заловиха митническите инспектори на граничния пункт Малко Търново. Контрабандната пратка е била в багажното отделение на влизащ в страната от Турция туристически автобус с пътници. Задържаните парфюми са от 7 различни световноизвестни търговски марки и са опаковки от 90 и 100 ml. По пазарни цени стойността им е над 100 000 лв.

Съставен е акт за нарушение на Закона за митниците срещу стюарда на автобуса - 19-годишен български гражданин от Силистра. При проверката е установено, че стюардът е получил саковете в Турция, за да ги пренесе с автобуса в България между багажа на пътуващите туристи.

 

Бюджет`2010 няма да финансира делегираните социални дейности на държавата

 

Това ще доведе до блокиране работата на кризисните центрове за защита на жертвите от насилие, съобщи Христина Георгиева, председател на Женско сдружение „Екатерина Каравелова”. Сдружението създаде преди години и управлява кризисен център за жени и деца, жертви на трафик и насилие в страната. Той е втори в страната по значимост.

Антикризисните мерки в новия бюджет на практика ще доведат до затваряне на общо 15–те центъра в страната. Те са създадени със средства от европейски програми и фондове, но след изчерпване на финансирането издръжката им бе преминала като делегирана държавна дейност.

В регион Силистра е застрашено закриването и на двата дневни центъра за възрастни хора в с. Средище, община Кайнарджа /открит през месец октомври/ и в гр. Алфатар.

Липсата на финансиране за делегираните социални дейности ще доведе до ситуация, в която през 2010 година ще работят само центърът към фондация „Анимус” – с престой на нуждаещите се от 11 дни и този в Силистра, където престоят е от 3 до 6 месеца. Капацитетът обаче и на двата е крайно недостатъчен.

Кризисният център в Силистра работи от четири години. Само за тази година в него са били настанени над 90 жени и деца. Въпреки издръжката от държавата, средствата не достигат, заради отнетите проценти от бюджета в рамките на антикризисната програма на правителството. Издръжката на едно лице, в рамките на година, е в размер на 6 450 лв. Държавата обаче не финансира повече от 5 600 лв., уточни Христина Георгиева. Затруднения има и относно базата. С решение на Общинския съвет за нуждите на Женското сдружение бяха предоставени помещенията на последния, шести, етаж на бившата стоматологична поликлиника. Няма обаче пари, за да се направи ремонт, така щото те да бъдат ефективно използвани.

Тези проблеми, както и въпроси около прилагането на Закона за защита срещу домашно насилие и проектозакона за неговото изменение, бяха основни акценти на провелата се в Силистра кръгла маса на тема „Домашното насилие - в търсене на нови решения и законодателни инициативи“. Организатори на форума бяха Женско сдружение „Екатерина Каравелова” и структурата на ЖЕНИ-ГЕРБ в Силистра.

По време на работната среща стана ясно, че Законът за защита от домашно насилие действа от 2005 година, но във времето досега са идентифицирани редица проблеми при прилагането му. За тази цел има доста инициативи от страна на неправителствените организации и институциите, работещи в тази сфера. Промените в закона предстои да бъдат гледани на второ четене в парламента. Основното искане е домашното насилие да бъде криминализирано като деяние.

 

Увеличава се броят на децата с тежки аномалии в домовете за медико-социални грижи

 

Само през тази година в Силистра са настанени 68 деца, половината от тях с вродени заболявания. В същото време обаче все по-малко родители се решават да се откажат от рожбата си, независимо от степента на увреждането й.

Роси е само на годинка, но вече е преживяла толкова, колкото никое друго дете на тази възраст. Момиченцето е със сърдечно заболяване и с атрезия на хранопровода. Изоставена е още в родилното отделение и днес е поверена на денонощните грижи на здравните специалисти от дома. И докато за Роси има шанс да се оправи след поредната операция, то не към всички деца съдбата е така благосклонна.

"През последните 2-3 години се забелязва увеличение на децата, които постъпват точно по медицински показания - заради заболяване, вродени дефекти, аномалии. Това е лошото, че много от тези заболявания са несъвместими с живота", обясни д-р Таня Стойкова - директор на ДМСГД - Силистра.

В последно време в приемно-изолационното отделение на дома се настаняват все повече деца с тежки хидроцефалии, с вродени аномалии на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Не са малко и случаите на заболявания на централната нервна система. Повечето от тези деца са от семейства в крайно бедно положение, които нямат постоянно местонахождение, родителите са без работа, гладуват, и това се отразява. В същото време от настанените към момента 80 деца в социалната институция, само две не са потърсени от родителите си. Те са с тежки увреждания и изоставени още при раждането.

 

 

Финализираха проекта „Хармония в общуването”

 

Вчера с кръгла маса приключи проектът на отдел “Образование” – община Силистра „Хармония в общуването”, финансиран от Европейския социален фонд 2007 – 2013 г., Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” по схема на безвъзмедна помощ BG052PO001/07/4.2-01 „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Продължителността на проекта бе 15 месеца и общата му стойност е 47 837 лв.

Ръководителят Вилдан Мемиш и координаторът Мариана Павлова представиха с кратка презентация дейностите и целите на проекта, след което на кръглата маса се прие Харта за «Училище без насилие и агресия».

Партньори на отдел “Образование” бяха силистренските училища ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Отец Паисий”, ЕГ „Пейо Яворов” и Ученическа спортна школа.

Целта на проекта бе деца и млади хора на възраст от 7 до 18 години да придобият умения за справяне в ситуации на агресивно поведение към тях в училище и извън него, да избягват опасностите, както и да живеят в толерантност в мултикултурно общество. Усвояването на превантивни подходи и практики срещу насилието, утвърждаването на ценностно отношение към закона за опазване на обществения ред, изграждането на доверие към полицията и институциите, отговорни за осигуряване на безопасна среда и за възпитаване на учениците, развитие на гражданска компетентност и ангажираност, относно мерките по спазване на законност, ред и гражданска сигурност бяха между специфичните цели на проекта.

Над 310 деца и ученици бяха включени в основни дейности като: обучение в Детска полицейска академия; обучение в 9 клуба на ученици от І-ХІІ клас; провеждане „Час на полицая” в училищата; спортни състезания и организиране и провеждане на летен лагер.

 

Капка надежда и подкрепа към различния от нас

 

По случай наближаващите коледни празници и патронния празник на СОУ «Н. Й. Вапцаров» , вчера ученици от V а клас, заедно със своя класен ръководител  Маргарита Стойчева, посетиха Дневния  център за деца и младежи с увреждания в Силистра.

Възпитаниците на Маргарита Стойчева бяха подготвили специална програма от песни и танци на своите приятели от Центъра. Всяко едно дете получи коледна картичка с пожелания, пакетче лакомства, както и много играчки.

“Вече 12-та  година, ние заедно с моите възпитаници посещаваме този център. Удовлетворението, което изпитваме е неописуемо. Радостта в очите на тези деца ни кара да се чувстваме добре дошли при тях. Те виждат в нас приятелите, които търсят. Знаем колко важно е да получиш подкрепа, когато най-много имаш нужда от нея. Затова просто им казваме, че ние винаги ще бъдем до тях и ще им помагаме”- споделя Маргарита Стойчева.

Петокласничката Василена Йорданова, която бе и водещ на тържеството, с усмивка сподели, че за първи път посещава дневния център, но отсега нататък при всяка възможност ще бъде до приятелите си от центъра.

“Те са като нас - също имат нужда от любов и подкрепа и ние мислим, че може да им ги дадем. Нека и те се почувстват част от нас”.

След едночасовата програма възпитаниците на СОУ Н. Й. Вапцаров”, тръгвайки от центъра, обещаха в близко време отново да посетят дома, като им подготвят много картички за оцветяване. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар