Бр.220/21 декември 2009 г.

Временно няма да пътуваме с автобуси до населените места в областта и вътрешността на страната

 

Заради усложнената обстановка временно се преустановява движението на автобуси от Силистра до населените места в областта и вътрешността на страната, реши на състоялото се преди обед заседание Областният щаб за координация и спасителни дейности.

Нуждаещите се от хемодиализа около 40 жители на Силистренска област ще бъдат настанени в болницата в Силистра.

В Крайдунавска Добруджа вали обилен сняг. Дебелината на снежната покривка в различните общини е между 10 и 18 сантиметра. Главните пътища са проходими при тежки зимни условия, но голяма част от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа не е почистена. От Областното пътно управление препоръчват да не се предприемат пътувания, ако не са спешни.

Не работят 18 учебни заведения в Силистренска област.

В две села няма електроснабдяване.

В Областният щаб за координация и спасителни дейности се подготвя списък на притежаваните от фирмите високопроходими машини, които могат да бъдат използвани при нужда, съобщи областният управител на Силистра д-р Владимир Янков.

 

Нуждаещите се от хемодиализа – прибрани в силистренската болница

В Регионалния център по здравеопазване са взели на отчет и родилките с предстоящ термин

Любомир ДОБРЕВ

 

Бъбречноболните добруджанци от областта ни трябва да се приберат в Силистренската болница, докато пътищата станат проходими. Това е едно от решенията на кризисния щаб, свикан в петък при областния управител д-р Владимир Янков. Акцията, която обхваща над 40 души, се налага поради труднопроходимите /а на места и непроходими/ пътища от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа. Това са пътните артерии, които свързват селищата в общините. Известно е, че поради липса на достатъчно техника тези пътища се почистват бавно. Нуждаещите се от хемодиализа обаче трябва да посещават три пъти седмично областната болница, където единствено могат да си правят нужната животоподдържаща процедура. За превозването на тези болни освен обществения транспорт, където той е в движение, са ангажирани и специализираните автомобили на спешната помощ. Пред в. „Дръстър ПРЕС” обаче д-р Сашко Симеонов, директор на Регионалния център по здравеопазване, изрази и безпокойство: “При предишно стациониране на болните с хемодиализа една значителна част от тях не желаеха да прекарат времето до следващата си процедура в болницата и често самоволно я напускаха. Пи обратното им транспортиране обаче при тези тежки зимни условия често се случваше колите да закъсат и се създаваха сериозни допълнително проблеми”.

Затова лекарите призовават болните, нуждаещи се от хемодиализа, както и техните близки, да приемат за няколко дни предложеното им стационарно лечение, докато се регулира движението.

В Регионалния център по здравеопазване са изготвили и списък на всички родилки, чийто термин е през тези дни. При нужда ще бъде ангажирана и високопроходима техника.

В петък 18 от общо 50-те училища на областта не отвориха врати. На места учебните занятия се проведоха при намален състав на учениците или учителите. Известно е, че по закон общинските ръководства имат право да обявят до три неучебни дни за учебните заведения на своя територия, без да искат разрешението на просветните власти. През миналата седмица от това си право се възползваха кметовете на Дулово и Ситово.

 

Кметът се отчете на чаша кафе

„Готови сме да приемем още 100 000 тона боклук, но само ако ни гарантират завод за преработка на отпадъците и компенсация от минимум 35 млн. лв.!”

 

Така кметът Иво Андонов отговори на въпрос на силистренските журналисти дали е ставало въпрос за приемането на допълнителни бали от софийския боклук. Проблемни за столична община били 100 хиляди тона, за които, инж. Андонов е споделил пред екоминистъра Нона Караджова, че би могъл да убеди съветниците да гласуват депонирането им в Силистра, но само при две условия – първото – държавата да гарантира и финансира изграждането на завод за преработка на отпадъците и второто – общината ни да получи реални пари за това количество. От 16 млн. лева, дадени за договорените миналата година 180 хил. тона, правителството е спряло 10 % заради тежката финансова криза. В същото време има общини, които за три пъти по-малко количество приети отпадъци са получили почти същата сума от новия кабинет. Така че, ако започнем да водим разговори за нови 100 000 тона, тогава ще говорим за съвсем друга финансова отплата, коментира силистренският градоначалник, като уточни, че минимума ще е 35 милиона лева.

Към днешна дата обаче този въпрос все още не стои на дневен ред.

Останали са близо 4 хиляди тона още за депониране от договорените през 2008-ма бали с боклук.

През 2010 година и останалите общини в областта ще започнат да извозват отпадъци в депото.

А иначе община Силистра изпълнява проекти за близо 11 млн. лева

по Оперативните програми „Регионално развитие”, „Околна среда”, „Развитие на човешките ресурси”, ФАР и национални програми. Успешно е приключен проектът за санирането и благоустрояването на ОДЗ „Нарцис” и ОУ „Отец Паисий”. Все още са в ход проектите за ремонти на Стария стадион, ПМГ „Св. Климент Охридски”, ЕГ „Пейо Яворов”, Общинското спортно училище и ОУ „Св.св. Кирил и Методий”. Изцяло е завършен ремонтът на Дома за стари хора в с. Айдемир, продължил пет години. Работи се по проекти и по селата от общината.

В рамките на годината са новоасфалтирани над 30 км от градската пътна мрежа

и околните села. Ремонтирани са и около 20 км от четвъртокласната пътна мрежа и 1 000 кв.м тротоарни площи. Монтирани са и 250 нови пейки в Дунавската градина и междублоковите пространства. Ремонтирани са и детски площадки.

Стартира изграждането на Траурен дом и основен ремонт на музея „Сребърна”, оградени са гробищните паркове по селата.

Определени сме за община отличник,

изпълнила 100% критериите за въвеждане на системата на делегирани бюджети в училищата и детските градини и е получен пълният размер насърчаваща субсидия в размер на 195 741 лв.

ПРИОРИТЕТИТЕ …

Ø      Подобряване обслужването на граждани;

Ø      Нови проекти - по оперативните програми, друго финансиране и търсене възможности за директно финансиране от Европейската комисия – акценти: Дунав мост и градска среда.

Ø      Насърчаване на талантливи деца и младежи;

Ø      Повишаване компетентността на служителите;

Ø      Покриване на просрочените задължения, ограничаване и оптимизиране на разходите

и … ПРИТЕСНЕНИЯТА

Ø      Ограничен бюджет;

Ø      Социално напрежение при оптимизиране на общинската образователна система;

Ø      Нереализиране на планираните приходи, извънредни разходи и амортизирана общинска база.

  

До 60 алфатарски дома всеки ден стига топъл обяд

За четвърта поредна година общината храни болни и самотни хора с пари по социален проект

Любомир ДОБРЕВ

Шестдесет възрастни хора, за които няма кой да се грижи, поне до март 2010-та няма да мислят за обяда си. През прага на дома им всеки ден, малко преди обедните часове, влизат две служителки, които им оставят супа, второ и десерт. Ако ги попиташ какво мислят за този жест, старите хора трудно ще намерят думи да благодарят, а други направо се разплакват.

За четвърта поредна година община Алфатар подготви и защити проект пред Министерството на труда и социалната политика за безплатна обществена трапезария. Клиенти на услугата са хора, които живеят самотно, нямат близки да се грижат за тях, имат влошено здраве или пък са в тежко финансово състояние. Някои от тях, получавали храна по тази програма и през изминалите години, от октомври още започнали да подпитват в кметството дали и тази година ще „ги огрее”. При подготовката на списъка пък, тези, които останали „извън борда”, се обидили, разказва секретарят на общината Стефка Жекова. Други пък преценили, че за разлика от преди, положението им се е подобрило и отстъпили място на по-нуждаещи се. Трети пък сметнали за унизително да получават подобна помощ…  Просто хора различни.

Сред подпомогнатите има и шест деца от ОУ „Христо Ботев” и две деца от кризисния център. Освен в самия град Алфатар, топла храна получават жители на селата Бистра, Алеково, Кутловица, Васил Левски и Цар Асен.

 Проверките от социалното министерство не открили никакви нарушения при реализирането на проекта през миналите години, затова и през тази то дало благословията си. Новото в настоящия сезон е изискването всеки един клиент на услугата да подаде заявление-декларация, в която да опише семейното си положение, броя на лицата, с които съжителства, доходите, които е получил в предходния месец и т.н. Това затруднило малко хората, но в края на краищата всичко било изпълнено по правилата.

Партньор на общината в реализирането на проекта е фирмата на Лъчезар Данков. Той признава, че подготовката на ястията се съобразява с изискванията на наръчника за здравословно хранене. Всеки ден две негови коли обикалят по селата и в самия град Алфатар още от сутринта, за да могат до обяд да са разнесли храната на клиентите. Възрастните хора не са капризни и на въпроса коя храна най-много предпочитат, често отговарят: „Супичките”. Въпреки че е поел ангажимент по договора за 60 човека, Данчо е решил да носи храна и на още двама души – така, от милосърдие.

Възрастните хора признават, че като хапнат за обяд, им остава и за вечерта. Много от тях са твърде стари или с болни крака и дори не могат да си готвят сами. Други пък са с много малки пенсии и да имат за четири зимни месеца осигурена всеки ден топла храна е истинска благословия. Дали дните са работни или почивни е без значение – храната им е сигурно. Сега, в последния работен ден, те ще получат пакети със суха храна за следващите празнични дни.

Така, за Коледа, ако самотата все пак влезе в къщата им, то поне гладът ще остане вън на прага.

Тютюнопроизводители готвят протести в Силистренско       

Анелия ПЕТРОВА

 

Седемчленен стачен комитет изградиха тютюнопроизводители от Силистренска област. В него са включени представители на всички общини, които подготвят безсрочни стачни действия, ако до края на годината не получат премиите за предадените количества тютюн - реколта 2009. Това  съобщи председателят на най-голямата организация на производителите на тютюн в Североизточна България – Фикрет Бекир от главинишкото село Листец.

  Тютюнопроизводителите в Добруджа готвят  блокади на  главния път Силистра - Русе в района на село Зафирово. Те настояват  за обещаните и заложените в бюджета 140 млн .лв. за подпомагане на производството на тютюн у нас. Според последните разчети обаче, те ще получат едва 80 млн. лв. като премии за предадената тютюнева суровина , и то едва през следващата година, ако има пари в бюджета. Това означава неколкократно по-малко средства. Докато през миналата година държавата  е отпуснала средно по  3.60-3.70 лв. за кг тютюн от сорта „Северна България” и по 3.15 лв./кг „Бърлей”, то с новите разчети премиите няма да надхвърлят 1.10 лв./кг. Това обрича на недоимък повече от 47 000 производители и техните семейства в страната.

Допълнителна финансова тежест за производителите е и облагането им с  корпоративен данък от следващата година, което ще принуди голяма част от тях да се откажат от поминъка си, категорични са от бранша в Силистренско. Сред исканията им е и включването на страната в списъка на 8-те държави-производителки на тютюн в Европейския съюз. „Ако страната ни бъде призната като един от основните производители на тютюнева суровина в Европа, то нашият труд ще бъде субсидиран от Евросъюза и ще можем да се конкурираме с производителите от останалите страни” - категорични са от тютюневия бранш в добруджанския край.

Оттам са изчислили, че ако това стане, страната ни може да получи 300 млн. лв. допълнително  при квота от 47 000 тона, което би решило и голяма част от проблемите в отрасъла.

Тютюнопроизводителите в Силистренско обмислят и създадаването на областна Асоциация на производителите на тютюн,  която да стане част от Европейската асоциация на заетите в бранша. От стачния комитет обявиха, също така, че напълно подкрепят започващите от днес /21.12/ протестни действия на тютюнопроизводителите от Южна България за премахване на данъчната тежест в отрасъла и получаването на премиите в пълния им размер през оставащите дни до края на годината.

 

Новият Доростолски митрополит ще се   избере на 17 януари  2010 г. в Силистра

 

Епархийският избор за нов Доростолски митрополит ще се проведе на 17 януари следващата година в Силистра, съобщи протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков.

За овдовелия митрополитския престол след смъртта на Доростолския митрополит Иларион в края на октомври има 11 кандидати.

Сега временно управляващ Доростолската епархия е Русенският митрополит Неофит.

 

 

 

13 наддаваха в благотворителни търгове за старческите домове в Силистра

Йордан ГЕОРГИЕВ

 

Над 100 бяха участниците в съвместната благотворителна коледна вечер, проведена от силистренските клубове „Ротари” и „Лайънс”, със съдействието на община Силистра и кмета Иво Андонов, паст-президент при ротарианците. Вечерта бе подпомогната и от председателя на Общински съвет - Силистра Александър Сабанов. Депутатът Антон Кутев единствен от колегите си направи жест към благотворителната вечер. Тя бе подпомогната от заведението „Нотевволе”, от СД „Фаворит” - Айдемир, от фирма „Оливия” и от цветарски магазин „Цветелина”.

Поне 30 приятели на организаторите от близки и далечни градове, а и от съседна Румъния, не успяха да пристигнат в крайдунавския град заради усложнената зимна пътна обстановка в края на миналата седмица.

8 001 лева е сумата, събрана по време на вечерта, но в нея влизат и неразплатените средства за участниците в забавната програма. Специален гост от София бе бардът Ивайло Диманов. Сигнален брой на второто издание на стихосбирката му „Добър вечер, г-жо Тъга” бе сред най-високо „оценените” по време на търга, проведен по идея на автора, положил автограф в творбата си.

Солистката на хор „Седянка” Красимира Николова изпълни класически произведения в съпровод на Ингеборг Нейова. Коледари от Ансамбъл „Добруджанче” поздравиха гостите, а три танца от своя репертоар представиха Илия Добрев – Адриана Ангелова, двукратни шампиони на Южна Европа във възрастовата си група, спортисти №1 на Силистра за 2009 г.

Двата старчески дома – в Силистра и в село Айдемир, са адресатите на благотворителното мероприятие, както личи от предварителната покана. По 50 лева за куверт плати всеки от участниците в него, като повече от половината директно отиват в благотворителния фонд. Останалите средства са привлечени от продажба на билети за томбола, както и от 6-те търга.

13 бизнесмени, лекари, инженери и икономисти се включиха в надпреварата за „Агнешка кожа, аранжирана с червено ротарианско вино”, за две сладкарско-сладоледени произведения на „изкуството” от Нотеволе”; за „съкровищница с произведения на фирма „Актуал” и за коледни шоколадови дръвчета, изработени по идея на Земеделската гимназия „Добруджа”.

Президентите на двата клуба - Велико Великов от името на ротарианците и Златко Нотев от „лъвовете” („Лайънс”), поздравиха участниците в благотворителната вечер, изразявайки задоволство от взаимните усилия. Предстои реализацията и на благотворителния жест в полза на обитателите на старческите домове.

 

За писателя и духовника, Доростолския владика Иларион

Йордан ГЕОРГИЕВ

 

В Силистра случихме на владика – истински духовен водач, скромен и отдаден на Бога, мълвят стари и млади, миряни и светски люде, по адрес на митрополит Иларион, доайен на епископите от съвременното българско православие.

130 години чакахме в Силистра възстановяването на „древнопросиялата Доростолска епархия с център крепостта Дръстър”, просъществувала преди това около 10 века. Още от времето, когато е била седалище на Българската патриаршия, от която край река Дунав са останали основите на тогавашната базилика. През 1871 година Русе става център на Доростоло-Червенската епархия, защото така било удобно на турската власт след възстановяване на Българската екзархия.

До късната есен на 2001 година продължи с различни средства борбата на силистренци за възстановяването на епархията им (започнала на 24 септември 1992 г. с присъединяването към „алтернативния Синод, а после и към патриарх Пимен”). Докато стане факт признаването й от V-ия църковно-народен събор в първата година на новия век. Две години по-късно най-възрастният ни представител на „белия клир”, връстник на патриарха Максим, първо бе предложен от епархийския съвет, а после утвърден и от Светия Синод на БПЦ за пръв митрополит в най-новата история на епархията (от 12 октомври 2003 г.). В  епархията 12 са доростолските християни-мъченици, а в специално ковчеже  в катедралния й храм се пазят част от мощите на първия от тях - Св. Дасий, подарени от Папа Йоан Павел Втори при посещението му в България малко преди смъртта му.

Повече от 6 години навъртя като духовен водач на добруджанци монахът, роден в град Елена, роднина по майчина линия на възрожденците Иларион Макариополски и Стоян Михайловски. Още преди Девети септември 1944 година той пише знаменития си труд „Пътят на монаха”, с който Траянополският епископ се гордя близо 70 години след създаването му. Като се надяваше да бъде издаден за трети път, за да привлече още монаси в манастирите. Подобно на 33-те му книги, писани на богословска, патриотична и поетична тематика, включително и над 300 стихотворения в тях, от които са останали единични екземпляри. Последните му творби са свързани със сегашното му битие в Силистра и региона. Над 50 са стихове и стихотворни есета, посветени на градове, села и местности в енориите от Силистра до Тервел, които владиката подготви за томче, украсено с подходящи фотографии.

„Не съм мислел, че ще служа в Силистра; дори и не съм го пожелавал, но като ме избраха за митрополит, тръгнах на север, където никога не бях идвал", изповяда се преди време за „24 часа” Дядо Иларион. Дългите години служба на вярата той започва от послушник в Дряновския манастир, където е подстриган преди 7 десетилетия. 4 години по-късно става йеромонах в Софийската духовна семинария, чийто възпитаник е, както и на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 40-те - 50-те години, в продължение на 13 години, е протосингел на Великотърновската епархия, на която е бил и управляващ в началото на 90-те години. Бил е игумен на Троянската и на Бачковската християнска обител. Епископски сан получава на 21 януари 1981 година в Пловдивския митрополитски храм „Св. Марина”. Бил е викарий на митрополит Стефан във Велико Търново и на патриарх Максим. Заемал е длъжностите председател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”, директор на Църковно - историческия и археологически музей на Българската православна църква и завеждащ надзорите „Богослужебен” и „Духовен”, които са отдели при Светия Синод.

„Много са манастирите в България, но няма монаси в тях, не е като в Румъния, където монашеството е на висота”, въздиша владиката с душа на творец, написал в поеми историята на България „от Кубрат до Новото време” (в сборника „Цветя за България”). Най-често авторът им ги подаряваше, а не разчиташе на продажби на книгите си, като книгата за град Елена, която дори била „въртяна на ксерокс”, защото от нея нямало нито един екземпляр. В стихове са написани още историите в Библията, за да бъдат разбираеми и за децата. „Когато пиша, гледам да не заимствам от никого”, призна митрополитът. Той имаше по една пишеща машина в митрополитската къща в Силистра, в жилището си в Светия Синод, както и във Велико Търново, за да можел навсякъде да има готовност да запише намисленото.

„Колко ми трябва на мен? Една отоплена стая и малко храна, друго не ми е нужно, аз съм израсъл в беднотия в семейството на баща, убит през Първата световна война през 1915 година”, обясни владиката своето примиренческо отношение към бита и материалното богатство. Най-мили му били спомените от ученическите и от студентските години, въпреки мизерията тогава, но имал амбицията и мобилизацията. Тъжно му било, че сега „всеки манифестира бедност, докато в онова време хората били други: не хленчеха и не показваха бедността си, защото не беше достойно...”.

Не било хубаво, че имотите на църкви и манастири у нас са дадени на частници, защото било редно монаси да ги стопанисват. Разбирането му е, че „манастирите са духовни центрове, а не стопанства”. Лошо било също, че напоследък и свещеници не достигат, което наложило Светият Синод да потвърди една стара своя наредба, съгласно която ”попове ще стават хора и без специално духовно образование”. „Да стане свещеник може всеки: важното е да има слух, т.е. да може да пее, както и да има представа за богословие и за службите в църквата, за да бъде представен пред Епархийския съвет за ръкоположение”, личи от споделеното размишление на митрополита. Той бе категоричен и по темата за църковното обучението: вероучение да има за християнчетата през целия курс на обучение до последния гимназиален клас, когато да се въведат часове по религия.

И по още един въпрос бе за „24 часа” откровен дългогодишният епископ: „никога не съм искал да ставам член на Съюза на българските писатели, но ме избрали...". Там той бил приет през 2004 г.

„От малък живея със съзнанието, че трябва да поема пътя на монаха, да живея с църквата и с духовността”, декларира неуспелият да навърши „стоте” митрополит, за когото бе тъжно още, че един и същи хора посещават църковните служби в Силистра, а сред тях не са толкова много младите хора. Въпреки това мечтата му бе „да светне гражданинът на Силистра”, което щяло да означава, че има самочувствие и настроение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар