Бр.222/ 28 декември 2009 г.

Ковчежникът на България посети Силистра

Финансовият министър Симеон Дянков дари деца, срещна се с предприемачи, не уволни никого и говори премерено

Любомир ДОБРЕВ

 

Министър Симеон Дянков не нападна никого, не каза глупост и обеща излизане от кризата в средата на следващата година при първото си посещение в Силистра. В сряда и четвъртък българският ковчежник посети ТД на НАП, Митническо бюро, срещна се с предприемачи от ГЕРБ, посети Дома за медико-социални грижи за деца и детското отделение в МБАЛ - Силистра. Визитата му в нашия град била изпълнение на едно обещание, дадено на народния представител от ГЕРБ Стефан Господинов, а и желание да посети регион, където никога не е идвал през живота си. Тези дни се оказали най-подходящи. Не донесе новина със себе си, не направи кадрови промени в подопечните му поделения на НАП и митницата, но донесе подаръци за децата от Дома за медико-социални грижи. От своя страна пък малкият Божидар му подари една рисунка с Дядо Коледа. Гостът внимателно разгледа помещенията и басейна, където се провежда уникалната „операция „плуващи бебета” под ръководството на директорката на институцията д-р Стойкова. В този социален дом се полагат грижи за деца, болни от церебрална парализа, с хидроцефалия, с проблеми в храносмилателната система, с лека степен на олигофрения, с аутизъм.

Преди да дойде, а и по време на пътуването в колата, министърът чел доста икономически анализи за нашия регион, призна той на срещата си с предприемачите. Така добил представа какви типове бизнес има при нас и как се е развивала икономиката през последните десетилетия. Посещенията му в местното поделение на НАП и в митницата имали за цел да дообогатят тези представи. „Искам да разбера каква е ситуацията в региона и да видя дали нашето правителство може да помогне нещо не само в икономическо, но и във всяко друго отношение”, обясни вицепремиерът. Той повтори известната си теза, че през първите му досегашни пет месеца като финансов министър той успял да постигне най-важното - фискална стабилност. Припомни, че България е единствената страна в целия Европейски съюз, на която е повишен рейтингът. Това звучало още по-добре на фона на намаляването на оценката за стабилността на държави като Гърция, Румъния, Испания и т.н.

Втората цел след постигнатата стабилност ще бъде излизането от кризата, увери гостът. За това щяла да бъде необходима активна и иновативна икономическа политика. Дянков разви тезата, че най-добрите икономически политика са регионални, а не национални. Те обаче трябвало да бъдат предложени от местните власти, институции, бизнес. В отговор на въпросите, зададени от местни предприемачи, министър Дянков обясни, че държавата ще направи всичко възможно да се разплати с бизнеса, с което ще помогне да се реши въпросът с междуфирмената задлъжнялост в страната. А като започне да минава кризата следващата година, всички останали въпроси, които сега тревожат предприемачите, постепенно щели да намерят своето решение.

Министърът заяви, че правителството му започва да подготвя проекти по програмата за конкурентоспособност „Джаспърс”, откъдето можем да привлечем над 200 млн. евро. Освен това още 400 млн. евро можело да си осигурим, ако кандидатстваме по програмите за здравеопазване на Европейския съюз. Пари в държавата можело да дойдат още и от подобни програми по земеделие, регионално развитие, екология. Само чрез търгуване с въглеродни емисии страната ни можело да привлече 2 млрд евро, убеден е министърът, който държи ключа на българската хазна.

Преди да си тръгне от Силистра, Симеон Дянков посети детското отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра.

 

Висока концентрация на амоняк в жилище в Силистра

 

Висока концентрация на амоняк е установена в жилище в Силистра заради спукано коминно тяло, съобщиха от Оперативния комуникационно-информационен център в Силистра.

Сигналът е подаден около 11.00 часа вчера.

Екип на “Гражданска защита” е направил измерванията и е установил причината за обгазяването.

Няма пострадали хора.

 

Силистренска област е на седмо място по равнище на безработицата в страната

 

Силистренска област е на седмо място по равнище на безработицата в страната към края на ноември, показва справка от Регионалната служба по заетостта в Русе.

Равнището на безработицата е 12.32 на сто при 8.66 на сто за страната.

Според специалистите тенденцията за увеличаване на безработицата продължава. Новорегистрираните са предимно от секторите «Услуги» и «Индустрия». Най-голям е делът на освободените работници и служители от преработващата промишленост, търговията, държавното управление, строителството. Търсенето на работна ръка е намаляло поради икономически и сезонни фактори.

В Силистренска област регистрираните безработни през ноември са 8 271 души. От тях 63 на сто са без специалност и 61 на сто – с основно и по-ниско образование. Но 14 на сто от безработните са специалисти, а 6 на сто – с висше образование.

Продължително безработните с престой на борсата над 1 година са 35 на сто.

 

 

Деца от Силистра получиха награди от първото издание на конкурса „Коледни преживявания”

 

Награди и грамоти за представянето си получиха децата, участвали в конкурса за детска рисунка „Коледни преживявания”, организиран от Регионален исторически музей - Силистра.

На специално тържество в Етнографския музей победителите в различните възрастови групи получиха своите подаръци от уредника на отдела Маргарита Миланова. На награждаването присъства и директорът на РИМ – Силистра Иван Бъчваров. Той отново припомни една от главните цели на конкурса, а именно децата да се запознаят с обредността на Коледните празници, като същевременно я претворят в рисунки.

Общо 59 деца от Силистра участваха с творбите си в конкурса „Коледни преживявания”. Жури с председател художника Йордан Кисьов, директор на Художествената галерия в града, определи победителите в различните възрастови групи.

Връчени бяха общо 32 награди на силистренските деца, участвали в конкурса. Специалният приз на журито грабна осмокласничката Десислава Скорчелиева, а наградата за най-малък участник отиде при 5-годишната Благовеста Георгиева. И двете призьорки са възпитанички на школата по изобразително и приложно изкуство към Центъра за работа с деца в Силистра.

В почти всички рисунки на децата се забелязват художествено отразени трите елемента от обредността на Коледа – огнището, трапезата и коледуването. За тези важни моменти от отбелязването на празника разказа повече подробности на малките силистренци при откриването на изложбата уредникът в отдел Етнография Маргарита Миланова. Тя разкри на децата и един стар обичай, спазван на Бъдни вечер. Навремето, ако някое дете кихне на трапезата в празничната нощ,  получавало агънце. „Днес вие може да получите всеки един друг подарък, който си пожелаете, стига да напомните на своите родители за този стар обичай”, прикани ги Маргарита Миланова.

С най-добрите рисунки е подредена изложба, която ще остане в залите на Етнографския музей до 31 декември.

 

 

Образователен театър за деца

 

Образователен театър за деца се използва в проект за ограничаване проявите на дискриминационно поведение по етнически признак и неспазване на човешките права

в образователната система, осъществяван в четири училища в Силистра, силистренското село Искра и Ихтиман, съобщи координаторът на проекта за Силистренска област Диана Бебенова.

Образователният театър е методика, при която се прилагат игрови форми за размяна на статуквото между етническите общности.

Така участниците емоционално «влизат в ролята» на другия и започват да виждат и усещат света с «неговите сетива», обясни Диана Бебенова.

Двайсет преподаватели ще преминат специализирано обучение за усвояване на това неформално интерактивно обучение. Игровите занимания ще се проведат в смесени групи (български, ромски и турски деца), така че участниците да преодолеят затворените си общности и да се опознаят взаимно, каза Бебенова.

Проектните дейности ще се осъществяват 12 месеца в четири училища - ОУ „Стефан Караджа”в с. Искра, където преобладават ученици от турската общност, ОУ ”Отец Паисий” в Силистра с ученици от българската общност и основните училища „Св.св. Кирил и Методий” и ”Димчо Дебелянов” в Ихтиман - с ромски деца. Предвидени са и извънучилищни дейности като детско парти по толерантност с участието на смесени групи деца и родители. В края на работата по проекта ще се проведе дискусия за представяне на положителни практики за антидискриминационни подходи в образователната система в България и ЕС.

Проектът, наречен „Всички сме еднакви, всички сме различни”, е дело на Алианс за регионални и граждански инициативи и Сдружението на жените в с. Искра. Според Диана Бебенова той е своеобразно продължение на инициативата на Съвета на Европа « Всички сме различни, всички сме равни», проведена през 2007 година. Но за разлика от кампанията, акцентът е поставен в образователната система.

 

С изложба живопис Йордан Маринов откри своя Галерия Арт “Тея”

 

В навечерието на коледните и новогодишни празници силистренският художник Йордан Маринов в присъствието на много гости и приятели откри официално своята Галерия Арт “Тея”.

Галерията и изложените живописни платна са сбъдната мечта, която Йордан Маринов заедно със семейството си споделиха със своите гости. Уютната галерия едва успя да побере всички приятели и желаещи да го поздравят. Сред тях бяха зам.-кметът на община Силистра Нели Стоилова, силистренският поет Валентин Чернев и други.

“По време на стагнация човек трябва да мисли за нещо позитивно, радостно, в противен случай той е обречен. Изкуството винаги дарява с оптимизъм и мисля, че сега е моментът изложбата и галерията  да  се срещнат с обществеността. Пемам всички рискове. Благодарение на помощта на моето семейство и приятели успях да изпълня една моя лелеяна мечта. Исках да изляза от анонимността на ателието и да покажа не само на себе си, но и на обществеността, че нещата стоят на две плоскости - да работиш и да показваш. Мечтата ми вече е реалност - днес моите картини са като едно семейство, подредени в една приятна галерия” - сподели своите чувства Йордан Маринов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар