Бр.221/23 декември 2009 г.

Откриха 24-годишен мъж премръзнал в изоставеното общежитие в кв. Деленки

 

Екипи на полицията и Гражданска защита откриха премръзнал 24 годишния Ивайло Каракашев  в необитаемото от години Общежитие  в кв. „Деленки”, Айдемир .

Преди три дни баща му, който е настанен в Дома за стари хора в Айдемир е подал сигнал, че не е виждал сина си.  Младежът е с психично заболяване и от доста време баща му Румен прави опити да настани синът си в специализирано заведение.

Към днешна дата вече има издадена заповед за настаняването на Ивайло в Твърдица.

Момчето е откарано в силистренската болница.

 

Зимата отвори работа и на ортопедите

Ако нямате работа навън, стойте си вкъщи, съветват и медиците

Любомир ДОБРЕВ 

В ортопедичното отделение в Силистра в момента има оперирани 7 човека, като последният е 88-годишна жена. Всички са жертви на зимата, която ни се озъби в края на миналата седмица. Именно образувалият се по улици и тротоари лед довежда на ден от 8 до 10 човека на преглед, превръзки, гипсиране или операция. Има обаче и пострадали, които не се решават да легнат „под ножа”, въпреки че лекарите им препоръчват подобно лечение.

Пострадалите, които търсят помощта на ортопедите, са на различна възраст. Както има хора на повече от 80 години, така сред зимните жертви са 12-13-годишни ученици. С други думи, поледицата не подбира.

Засега най-бързо в областната болница транспортират тези, които получават фрактури по тротоарите и улиците на града. Но дори солта и пясъкът да размразят ледената покривка в областния град, работата на ортопедите няма да намалее

 Завеждащият отделението д-р Валдемар Христов е категоричен, че с оправянето на пътищата за малките населени места в областта, ще започне транспортиране на пострадалите там. Така лекарите ще трябва да се занимават с фрактури на по 7-8 и повече дни. Става ясно, че с отварянето на пътищата в общините ще се „отвори” и още работа за ортопедите от МБАЛ - Силистра. А препоръките им си остават същите като всяка зима: без работа не излизайте навън, защото понякога едно падане може да ви извади „от строя” за неподозирано дълго време.

 

Признание

Доростолският митрополит Иларион стана посмъртно  почетен гражданин на Силистра

          Златко Цветков е удостоен с „Годишния приз на град Силистра” за спортните си успехи

Любомир ДОБРЕВ

 Покойният Доростолски митрополит Иларион вече е „Почетен гражданин на град Силистра”. С това звание той бе удостоен посмъртно на последното за годината заседание на Общинския съвет, провело се в понеделник следобед. Заедно с материалите за сесията, на всеки един от съветниците беше раздаден текст с информация за богатия, отдаден на православната църква живот на митрополит Иларион.

Предложението беше внесено от председателя на ОбС Александър Сабанов и гласувано единодушно от старейшините. Званието бе прието от протосингела на Доростолска митрополия Добри Чаков и епархийски съветници, които благодариха и от името на българския патриарх Максим.

А далеч по-младия ни съгражданин Златко Неделчев Цветков пък беше удостоен със званието „Носител на „Годишния приз на град Силистра”. Местните законотворци взеха това решение предвид впечатляващите му спортни успехи през последните години и особено през 2009-та. Двадесетгодишният силистренец е завоювал в тежки битки много медали и отличия през спортната си кариера, с които е прославил не само Спортен клуб по единоборства „Багаин”, където изгражда майсторството си, но и Силистра и България. На световното първенство за джу-джуцу в Швеция Златко грабна бронзов медал, окичи се със сребро на Европейското  първенство по спортно самбо за младежи и на Европейското първенство по бойно самбо за мъже, Балкански шампион е по джу-джуцу за кадети, младежи и мъже, многократен шампион на страната е по джудо, джу-джуцу и самбо. В момента е студент в Националната спортна академия.

Останалите двадесетина точки от дневния ред на сесията бяха приети в атмосфера на предпразнично единомислие. Дори там, където имаше дебати, коледният дух не позволи да преминат в обидни реплики и в крайна сметка победиха разумните решения. Така беше приет отчетът на общинската администрация за изпълнението на актовете на ОбС през седеммесечието на 2009 г., беше одобрен проект за договор за учредяване на гражданско сдружение „Синя зона – Силистра”, беше казано „да” на партньорството на община Силистра в два проекта – за финансиране на трета фаза на дейностите „Социален асистент” и „Домашен помощник” и за изпълнение на програмата „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”. С решение на съветниците в селата Йорданово и Българка ще се разкрият клубове на инвалида и пенсионера. А общините от областта, които заедно със Силистра ще депонират боклука си в регионалното депо за битови отпадъци, ще правят това за 15 лв. на тон. Съветниците дебатираха верианта тази цена да е 28 лв., но в крайна сметка се спряха на по-малката, но реално платима. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар