Бр.212/09 декември 2009 г.


Преустановени са учебните занятия в Кайнарджанска община заради грипа

 

До края на седмицата са преустановени учебните занятия в Кайнарджанска община заради увеличена заболеваемост от остри респираторни заболявания в училищата и детските градини, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра.

Разрешение за това е дадено и от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.

Справка от инспекцията показва, че заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренска област през последната седмица е 114 на 10 000 и е под епидемичните стойности.

По време на грипната епидемия през миналия месец от новия грипен вирус починаха двама души от областта.


Училище с култура и традиции - СОУ „Никола Й. Вапцаров”

Ленар НУРИ

 

На юбилейната 100-годишнина от рождението на своя патрон, Никола Йонков Вапцаров, ученици и учители от силистренското училище СОУ “Н. Йонков Вапцаров”,  посвещават много и разнообразни инициативи, подготвени с ум и сърце. Част от тях вече са реален факт - изложбата "Деца рисуват по стихове на Вапцаров", която бе открита в едно от фоайетата на учебното заведение. Почерпили вдъхновение от стиховете на поета, децата са сътворили над 50 завладяващи творби от жанровете живопис и рисунка. 

С тази изложба бе даден и стартът на поредица от прояви, съпътстващи честването на 100-годишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров.

Днес е кулминацията на проявите – тържествен юбилеен концерт с участието на изявени млади творци - музиканти, танцьори, певци и рецитатори - все деца, обучаващи се в СОУ "Никола Вапцаров".

Навръх големия празник разговаряме с директора на учебното заведение Димитър Плугаров.

 

- С какви чувства посрещате празника и кои ще са основните моменти в днешния концерт?

- Празниците са винаги това нещо, което сплотява всички. Винаги съм подхождал сериозно към организирането на празниците. Тази година е юбилейна  и последната година в моята професионална кариера. От 15 години по подобаващ начин отбелязваме всички празници, и този няма да е по-различен. Винаги сме се опитвали да показваме възможностите на нашите ученици и мога да твърдя, че нашето училище се превърна във важен културен център на нашия град, със своята специфика в областта на изкуствата, хореографията. Горд съм, че нашите възпитаници и  учители участват в обществения живот на града ни. Дейностите относно отбелязването на вековния юбилей, мога да ги отнеса към четири главни направления според характера и спецификата на обучение в паралелките на нашето училище.

Първото направление е свързано с художествените възможности - творби, вдъхновени от стиховете на поета, бяха експонирани както във фоайетата на училището, така и в класните стаи.

Учениците от хуманитарните паралелки подготвиха есета и стихове, посветени на Патрона на училището, както и презентации за живота и творчеството му.

Бяха извършени редици прояви, като: исторически тур под наслов “Моят град”, посещение на детския отдел на РБ “Партений Павлович”.

Друго направление, което не искам да пропусна, е това че организираме и турнир по тенис на маса и други.

Различни са проявите за отбелязването на юбилея. Кулминацията ще е тази вечер, когато наши възпитаници ще направят съпричастни с празника обществеността на нашия град. Няма да издавам нищо друго. Нека да заповядат и да са заедно с нас на празника ни.

- Наред с хубавите поводи, кои са основните проблеми в работата ви като директор на учебното заведение и как се справяте с проблемите?

-  Проблеми има навсякъде. Щом сме част от обществото, няма как да нямаме. Ако кажа, че нямаме проблем, ще звучи скучно. Проблеми има, но най важното е ние с екипа, с учителите, служителите и учениците, сами да си го решим. Винаги сме били в диалог и с родителите, и можем да кажем, че проблемите за нас са като сверяване на часовника. Така сме винаги в търсене на новости за преодоляване на възникналите проблемни ситуации.

Тази година разполагаме с 90% от бюджета който ни се полага, и това предполага по-голямо внимание, пестеливо харчене на средствата, без да се нарушава ритъма и динамиката на учебния процес, без да се нарушава социалното въздействие върху учителите, служителите, за получаване на тяхното възнаграждение.

Мога да заявя че приключваме годината без просрочени плащания. Успяхме да влезем в рамките на бюджета и, разбира се, при наличие на икономии, учителите ще получат допълнително материално стимулиране.

 

- Трудно ли е да сте директор на голямо учебно заведение?

- Винаги са ми задавали този въпрос, но аз никога не съм отговарял нито само с  “да”,  нито само с “не”.

Това училище е било и ще бъде част от моя живот. За мен е истинско удоволствие да работя в него и никога не съжалявам за избора си. Имал съм и други възможности за реализиране, но не съм ги предпочел. Да управлявам, да възпитавам нашите деца - може би това е наследствено. Обичам децата, обичам ценностите на българския дух и се опитвах и ще се опитвам да пазя и съхраня всичко, що е свято за българския дух, българското образование.

- Какво ще пожелаете на вашите учители и ученици?

- Най-важното - да са живи и здрави и да запазват присъствие на духа. И да помнят мотото и философията на нашето училище: “Не за училището, за живота се учим”.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар