Бр.211/08 декември 2009 г.

КАТ започва засилени проверки за пияни шофьори

От вчера КАТ започна масови проверки по пътищата у нас за шофьори, които карат пияни. Операцията се провежда едновременно във всички страни от Европейския съюз.

Кампанията ще продължи до 13 декември, отчитат от КАТ „Пътна полиция". От полицията съобщават още, че една от най-честите причини за тежки катастрофи с жертви на пътя е именно употребата на алкохол от водачите на автомобили.

Тази година освен за пияни шофьори ще се правят и проверки за такива, които управляват автомобили, употребили наркотици или упойващи вещества. При подобна кампания през 2008 година близо 15 хиляди шофьори са хванати да карат пияни в страните от ЕС. Близо 1000 души са заловени да шофират автомобил, след като са употребили наркотици.

Областната комисия по заетост класира 37 проекта, като 21 са на изчакване

Вчера Комисията по заетост към Областен съвет за регионално развитие разгледа и класира проекти от Силистренска област за финасиране по националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” през 2010 г.

В комисията бяха внесени 58 проекта на работодатели от региона за разкриване на общо 343 работни места.

От класираните проекти 37 ще бъдат изпратени за окончателно одобрение от страна на Агенцията по заетостта, като резултатите ще бъдат известени през втората половина на декември тази година, стана ясно на заседанието.

С тези проекти през 2010 г. в седемте общини на областта ще могат да бъдат разкрити 308 работни места, на които постепенно ще бъдат наемани лица, получаващи месечни социални помощи или продължително безработни.

За Алфатар проектите са 5 за 26 работни места, Дулово - 4 за 45, Силистра - 15 за 76, Ситово - 1 за 12, Кайнарджа - 1 за 39, Тутракан - 8 за 41 и Главиница - 3 проекта за 69 места.

От Дирекция “Регионална служба по заетостта” информираха, че въпреки намалението на предвидения за следващата година финансов ресурс, интересът на работодателите към участие в програмата се запазвал традиционно висок. Успоредно с това и качеството на внасяните проекти нараствал, което водило до голяма конкуренция между тях.

За тази година са били одобрени 62 проекта, като са били открити 498 работни места.

По програмата с проекти могат да кандидатстват работодатели от всички структури- държавни, общински, частни и нестопански организации. Оценката на всички проекти става по утвърдени критерии, като процедурата преминава през пет нива, при което на проектите се прави съответната оценка за административно съответствие и допустимост, за съответствие с местните приоритети, за социална значимост и техническа обособеност и окончателната оценка е на Агенцията по заетостта.

НАП - Силистра стартира проверки за студентския празник

Проверки по повод студентския празник – 8 декември, са планирали инспекторите от екип „Оперативни проверки”, отдел „Контрол” в ТД на НАП – Силистра. Служителите ще проверяват дискотеки, барове, нощни клубове, ресторанти, хотели и други заведения. Контролните дейности ще включват и наблюдение в продължение на дни или дори седмици през работното време на търговските обекти, за да се проследи дали се отчитат реалните обороти. На база на това продължително наблюдение ревизорите могат да обложат скритите приходи за 5 години назад.

От ръководството на НАП предупреждават, че при установяване на нарушения, безкомпромисно ще се налагат санкции, защото именно по празниците търговците имат най-големи стимули за укриване на обороти и реализирани доходи.

Проверките на инспекторите ще включват още дали редовно се издават касови бележки за направените покупки, дали се издават фискални бонове или билети в случаите, когато от посетителите на заведенията се събират такси за вход, както и дали са издадени касови бележки за предварително продадени куверти за празничните вечери.

От НАП съветват студентите задължително да изискват издаването на фискален бон за платените от тях суми за куверти, такси за вход или консумация в заведенията, защото плащането без документ гарантирано означава, че търговецът няма да плати данъци върху този оборот. Даването на приходен касов ордер, който не е официален документ, противоречи на данъчните правила.

Обявиха промените в структурата на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси

Вътрешният министър Цветан Цветанов е новият председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси. Информацията обяви на заседание на Общинския съвет на структурата в Силистра секретарят й Нурай Неждет.

Двамата новоизбрани заместници, които ще подпомагат работата на Националния съвет, са Георги Кръстев – съветник в политическия кабинет на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и Младен Иванов – управител на фондация “Солидарност и подкрепа” – София.

Приет е и нов устройствен правилник, според който дейността в областта на етническите и демографски въпроси преминава от администрацията на Министерския съвет към Министерството на труда и социалната политика.

За първи път испанци участваха в похода “По пътя на шейх Бедреддин”

Четирима испанци са участвали в тазгодишния национален поход “По пътя на шейх Бедреддин”, който приключи преди броени дни. Педро, Пабло, Андре и Карлос са на няколкомесечна специализация по програма “Еразъм” във Филиал – Силистра на Русенския университет “Ангел Кънчев”. И четиримата са родом от областта Гренада в Испания и за първи път посещават страната ни. Включването им в традиционния поход е станало по предложение на заместник–кмета по Хуманитарни дейности към община Силистра Нели Стоилова.

“Испанските младежи се отзоваха с желание да участват в инициативата. Изключително интересно им беше навсякъде, опознаха традициите ни, хората, и най-активно се включваха в това, което правихме, сподели Керанка Ангелова, дългогодишен учител и участник в похода от първото му издание до сега. По нейни думи младежите са били силно впечатлени от посещението си в тракийската гробница край с.Свещари, Разградско, и античния Абритус.

Чрез мултимедийна презентация със снимки Керанка Ангелова направи своебразен преглед на тазгодишното издание на похода. Както е известно, за 13-та поредна година участниците в похода преминават по маршрута от Силистра през Дулово, силистренското село Окорш, Исперих и Разград.

Тази година в инициативата се включиха около 100 души, които симпатизират на делото и идеите на шейх Бедредин, който остава в историята с факта, че пръв повежда въстание против Османската империя и нейния феодален ред.

Основен организатор на инициативата е културно-просветното дружество "Родно Лудогорие". От 2007 година походът е под егидата на Министерството на образованието, младежта и науката.

Деца от малцинствени групи ще се учат на компютърна грамотност в библиотеката

Регионалната библиотека “Партений Павлович” в Силистра планира да започне обучение по компютърна грамотност на деца от малцинствени групи. Инициативата е заложена в проект, разработен от библиотеката, с който тя кандидатства за одобрение.

Предвидено е първите експериментални групи за обучение да бъдат сформирани от малчугани от СОУ “Ю. Гагарин” в Силистра и от с. Бабук, община Силистра.

“Една от задачите на програмата “Глобални библиотеки” е именно тази – да дадем възможност на всички онези, които нямат технически възможности в къщи да разполагат с компютър и да сърфират в глобалната мрежа, да сторят това при нас”, сподели директорът на силистренската библиотека Лидия Димитрова.

Вече са проведени разговори с фондация, която да отпусне средства за обучението, съобщи Лидия Димитрова. Покана да се включи в разработването на проекта има и Общинският съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси.

Коледна изложба от ръчни плетива подреди Съветът по етнически и демографски въпроси

«Шарено кълбенце, сръчни ръце» е мотото на организираната от Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси коледна изложба от ръчни плетива. Стотина ръкоделия са предоставени за случая от домакини от различни етноси, населяващи Силистра и околните селища, съобщи Нурай Неждет, секретар на съвета.

Експонатите са подредени във фоайето на Регионалната библиотека «Партений Павлович» и ще останат там до 11 декември. Според инициаторите изложбата не само ще даде естетическа наслада на посетителите, но и ще напомни за традициите на няколко поколения назад.

Уникална покривка, изработена по технологията “филе”, е сред показаните ръкоделия. Тя е предоставена от Сирухи Шейтанян – Апелян, председател на църковното настоятелство на Арменската апостолическа църква в Силистра, и е дело на нейната майка Ерчаник Шейтанян.

“Пазя тази покривка като скъп спомен от майка ми, никога не съм я ползвала и е много ценна за мен”, сподели Сирухи Шейтанян. Тя обърна внимание, че на първо място при изработката на ръкоделие от типа “филе” се прави долна мрежа, която се опъва на гергеф и след това се изпълва. “Това е огромен труд, който иска много време и търпение”, допълни Шейтанян. Макар да знае технологията, тя признава, че не й остава време да я прилага. “Когато бях млада си мислех, че ще имам достатъчно време като се пенсионирам, а сега имам време, но нямам търпение”, сподели с усмивка Сирухи Шейтанян.

“Нека по–младото поколение види с какво са се занимавали нашите майки и баби, когато е нямало телевизия и забавления, както сега. Ръкоделието е осмисляло свободното време на жените, а красотата на произведеното от тях остава за поколенията, сподели Нурай Неждет. Тя обърна внимание на някои изключително ценни изделия, които се предават от поколение на поколение. Такива са кесията за пари и селската кърпа за глава, предоставени от Мелиха Мехмед от Силистра.

Специално място е отделено и на експонатите, изработени от монахините от женския манастир “Слава Руса” в Румъния. За участие в изложбата те са предоставили кичка и сборник /аксесоари за глава/, пояс, лестовка /вид молитвена броеница/, касяк /кърпа за глава/. Техните ръкоделия представят характерни елементи от облеклото на руснаците–староверци.


Главиница ще участва в създаването на потенциална Рибарска група

Общинският съвет в Главиница одобри на свое заседание, проведено на 30 ноември т.г., участието на Общината в публично-частно партньорство и подписване на Декларация за изявяване на интерес за изграждане на потенциална Рибарска група по мярка 4.1 „Развитие на рибарските области”, Приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” включваща общините Тутракан, Сливо поле и Главиница.

Партньорите от частния сектор са ЕТ „Калити – Салим Салимов”, с. Суходол, Георги Великов Иванов и Анчо Георгиев Ангелов.

Декларацията за интерес вече е подадена в Управляващия орган на програмата – Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури от водещия партньор Община Тутракан.

ИЗБРАХА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ

Десет ще са съдебните заседатели от Главинишка община за Районен съд – Тутракан. Това са Раим Раим, Селиха Ниази, Неждан Реджеб, Илмие Шабан, Георги Петров, Лъчезар Петров, Фераим Юдаим, Кольо Стоянов, Здравко Димитров и Радка Паскалева. Те бяха избрани на последната сесия на Общинския съвет и техният мандат започва от 1.01.2010 г. до 31.12.2011 г.

АКТУАЛИЗИРАХА РАЗМЕРА НА НАЕМА НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ

Единна наемна цена за всички мобилни оператори, монтирали на общински обекти в различни населени места в Главинишка община радио и телекомуникационни съоръжения и техническо оборудване определиха местните парламентаристи. Месечният наем вече ще е в размер на две минимални работни заплати за страната, а на кмета е възложено да предложи актуализация в Наредбата за управление на общинската собственост.

ПОПЪЛНЕНА Е ГОДИШНАТА ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ

Два незастроени имота в с. Подлес с площ по 1040 кв.м са включени към раздел Продажби в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост и тяхната продажба с решение на Общински съвет - Главиница. Утвърдени са и техните оценки – 2 570 лв. Те ще бъдат продадени чрез организиран от кмета на Общината публичен търг.

УТОЧНЕН Е ПЛАНЪТ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ ГОРСКИ ФОНД В ГЛАВИНИЦА ЗА 2010 ГОДИНА

Годишното ползване на общинския горски фонд в Главиница се осъществява в съответствие с лесоустройствените проекти за районите на ДГС-Тутракан и ДЛС „Каракуз” – Дулово. Одобреният годишен план за ползване на дървесина от горите в района на тутраканското Горско стопанство са в размер на 63,7 хектара. За нуждите на общинската администрация, звената на бюджетна издръжка и свободна продажба на дърва за огрев ще бъде организирана обществена поръчка за избор на изпълнител на сечта. Постепенна и гола сеч ще бъде изведена в определени горски терени в землищата на Черногор, Суходол, Осен и Главиница.

ЯЗОВИР В СЕЛО БАЩИНО – НА КОНЦЕСИЯ

Открита е процедура за предоставяне на общинска концесия за услуга на воден обект, язовир в местността „Водоем” в землището на с. Бащино с площ от 12, 200 дка. Максималният срок на концесията е 15 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар