Бр.219/18 декември 2009 г.

Очаква се да бъде въведена забрана за лов и ловен туризъм в “Каракуз”

 

Междуведомствена комисия, комисия от специалисти на Министерството на земеделието и храните и Националната ветеринарномедицинска служба ще заседава в понеделник в Тутракан заради въведената от четири месеца в общината карантина след установени случаи на класическа чума по дивите свине.

Това съобщи директорът на на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров.

Една от мерките, които се очаква да бъдат въведени, е забрана от началото на следващата година за лов и ловен туризъм в дивечовъдното стопанство “Каракуз”, част от чиято територия е в Тутраканска община.

Освен карантината за ограничаване на заболяването, в Силистренска област вече са разпръснати над 5 300 ваксинални примамки. Ваксинални примамки са разпръснати и по дунавските острови, за да се ограничи пренасянето на болестта през българо-румънската граница. Проведена е среща със собственици на големи свинеферми, на които са дадени указания за въвеждане на строг санитарно-охранителен режим.

 

Не са въведени ограничения за пътуване на тежкотоварни автомобили по пътищата в Силистренско

 

Не са въведени ограничения за пътуване на тежкотоварни автомобили по пътищата в Силистренска област, които са проходими при зимни условия, съобщи заместник-областният управител на Силистра Денка Михайлова.

Вчера около обед е закъсал тежкотоварен автомобил в пределите на града, но е бил изтеглен с тежка верижна машина на “Гражданска защита”.

Основните автобусни линии работят нормално. Отменени са само пътувания по някои от автобусните линии по четвъртокласните пътища в общините.

Днес няма да работят учебните заведения в Дуловска и Ситовска община и в с. Алеково на Алфатарската община. Не работят и две училища в Главинишка община.

Няма нарушения на водоснабдяването и електроснабдяването.

 

ТЕМАТА „КУЧЕ” ВЛИЗА В УЧИЛИЩЕ ПО ЖЕЛАНИЕ НА ДЕЦАТА

 

Силистренските ученици се интересуват от правилното поведение при срещи с домашни или безстопанствени кучета на улицата, стана ясно от проучване на общината в училищата. Сондажите нямат представителен характер, а по-скоро целят да проучат интереса и съпричастността на децата по темата „кучета”. Те са част и от просветната дейност, планирана в Общинската програма за овладяване на популацията на скитащи кучета. Ученици от V, VІ и VІІ класове в ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Силистра са пожелали да се включат в беседи и тренинги. Има и други желаещи. Предстои да бъдат разработени информационни материали, подходящи за часовете.

            През тази година във всички учебни заведения, с помощта на здравните специалисти, са водени часове по здравна култура и болести, предавани от кучета. Просветната дейност сред подрастващите е част от Програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на община Силистра, приета от общинския съвет на 30 май 2008 г.

            Справка от фирмата, стопанисваща приюта за безстопанствени кучета, с която общината има сключен договор за 1 година, показва, че до края на м. ноември са уловени 409 кучета. От тях 82 са кастрирани и върнати по обитаваните от тях места. Евтаназирани са 327 кучета и само 1 е осиновено.

            Въпреки мерките, броят на бездомните кучета видимо е нараснал. Все още не е известна методика за преброяването им. Но са анализирани причините за увеличаващата се популация, съобщи секретарят на общината инж. Людмил Стоянов. Сред тях са приютяването на квартални кучета във входове на къщи и блокове и изоставяне на кучета, които са охранявали вилни и земеделски имоти през лятото.

Водеща причина обаче е свободното преминаване през сухоземната граница на бездомни кучета от Румъния. От срещи с кметове на съседни селища стана ясно, че румънските местни власти не работят по проблема. Той засяга всички погранични селища. Общинският омбудсман се е ангажирал да инициира българо-румънска среща на областно ниво.

В ново, по-голямо помещение, ще бъде преместен общинският приют за безстопанствени кучета догодина. Сградата е общинска и е в района на село Калипетрово. С обществена поръчка е избрана фирмата изпълнител на ремонта. Новият приют ще бъде съобразен с европейската нормативна уредба.

 

ДЕТСКИ ГРАДИНИ ИЗЛИЗАТ В КОЛЕДНА ВАКАНЦИЯ

 

Девет детски градини и техните филиали излизат в коледна ваканция от 24 декември до 3 януари, съобщиха от общинския отдел „Образование”. Заради намалена посещаемост на деца в периода няма да работят: ОДЗ „Нарцис”, ЦДГ „Добруджа”, ЦДГ в селата Айдемир, Калипетрово, Проф. Иширково и филиалите на „Роза”, „Иглика” в Силистра и в селата Бабук, Йорданово и Брадвари.

Във ваканционния период ще работят 8 сборни групи в детските градини „Роза”, „Ян Бибиян”, „Иглика”, „Радост” и в кв. „Деленките”.

Директорите на детските заведения са длъжни да поставят графиците за работа през ваканцията на видно място, припомниха от отдела.

 

ОКАЗВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПСИХИАТРИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, ЗАПЛАЩАНА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА

           

Районна здравноосигурителна каса - Силистра е в договорни отношения с шест изпълнители на специализирана медицинска помощ със специалност “Психиатрия”. Трима от тях оказват специализирана медицинска помощ в състава на Медицински център - Силистра, а другити трима са на индивидуална практика.

            От началото на годината шестимата специалисти общо са извършвали средномесечно по 230 първични прегледа на пациенти, насочени към тях от своите лични лекари за провеждане на консултация и съвместно лечение. Реализираните вторични прегледи средномесечно са 75. През миналата година броят на първичните и вторичните прегледи, средно за месец, е бил близък до настоящия -283.

            За психичните заболявания параноидна шизофрения, хипомания, биполярно афективно разстройство и рецидивиращо депресивно разстройство Здравната каса заплаща за лекарства, изписвани по протокол или по рецептурна книжка на хронично болния. Към момента здравноосигурените лица, със заверена в Рецептурната книжка диагнози за психично заболяване, са 1 149. Лицата с протоколи за скъпоструващии лекарствени средства за психични заболявания към момента са 491.

            През 2009 г. година средномесечно 289 здравоосигурени лица са получавали лекарствени средства, заплащани от Здравната каса за такова свое заболяване.

            От началото на годината Здравноосигурителна каса - Силистра е заплатила 279 402 лв. за напълно или частично заплащани лекарства за психични заболявания. Разходът за лекарства за лечение на психични диагнози обичайно ги нарежда сред петте диагнози с най-голям разход за лекарства за РЗОК.

            Нарушенията, които са установявани при контролната дейност на Здравната каса върху предоставянето на договорените обем и качество на оказваната медицинска дейност от специалистите-психиатри, показват: пропуски при документирането на лечебно-диагностичния процес, не назначаване на изискуеми медико-диагностични дейности, провеждане на консултативни прегледи по диагнози, подлежащи на диспансерно наблюдение, които трябва да се извършва само в специализирани психодиспансери. Други нарушения са неспазването на указанията за предписване на лекарствени продукти, съгласно изискванията за лечение на шизофренни психози.

 

 

Слънчеви усмивки- малки коледарчета наричат за здраве и берекет

 

Малки коледари от подготвителната група “Мики Маус” от ОДЗ „Нарцис” вчера наричаха за здраве, берекет и сполука децата от  Дома за медико-социални грижи в Силистра.

Възпитаниците на Диана Илиева и Невена Кирилова, подобаващо облечени с бродирани ризи, заметнати с ямурлуци и с геги в ръце пресъздадоха обичая коледуване. Много песни и стихове чуха малките деца от дома от своите батковци и каки.

По стар български обичай коледарчетата получиха от домакините краваи и лакомства за хубавите празнични пожелания.

Всяко едно дете си бе приготвило подаръче за приятелите си от дома.

Лакомства и сокчета и топла майчина усмивка пък им подари Пепа Рачева, директорът на ОДЗ “Нарцис”.

В детската градина коледуване се прави всяка година, подчерта тя. Тази година домакин ни е Божидар от дома, който е от три години в нашето детско заведение. Идеята ни бе децата да се запознаят с българските традиции, с обичаите, да се потопят в тяхната характерна атмосфера с коледни песни и хора. И ако сме успели поне малко да ги накараме да се усмихнат и да почувстват атмосферата на празника, то по-голяма радост за нас няма, допълни Пепа Рачева.

 

Изложба с детски рисунки на тема „Коледни преживявания” показват в Етнографския музей в Силистра

 

Изложба от детски рисунки на тема „Коледни преживявания” ще бъде открита на 22 декември от 14.30 часа в Етнографския музей в Силистра. По време на откриването ще бъдат наградени и победителите в различните възрастови групи.

Общо 59 деца от нашия град взеха участие с творбите си в конкурса за детска рисунка „Коледни преживявания”, организиран от Регионален исторически музей – Силистра по повод наближаващите коледни празници. „Целта ни е посредством конкурса да помогнем на децата да се запознаят по-отблизо с обредността и традициите на празника”, споделиха организаторите от РИМ - Силистра.

Жури с председател художника Йордан Кисьов ще определи призьорите в конкурса. Най-малкият участник, който се представя с рисунка, е 5-годишната силистренка Благовеста Георгиева, която посещава школата към Центъра за работа с деца.

Изложбата „Коледните преживявания” на силистренските деца ще остане експонирана в Етнографския музей до 31 декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар