Бр.34/22 февруари 2010 г.

Слънчевото момиче на Силистра Ели Раданова с шанс за Евровизия

 

На 28 февруари талантливата Ели Раданова ще участва в новото издание на Евровизия като беквокал в три от изпълненията на Миро от дует „Каризма”.

Тази година домакин на легендарния музикален конкурс е Норвегия, като финалният кръг ще е на 27 май в Осло.

Според новите правила на Евровизия, България ще бъде представена там от Миро. Той ще изпее на 28-ми февруари в Зала 1 на НДК своите 5 песни, в три от които като беквокалистка ще участва и Ели Раданова. Това са песните - “Eagle”, “Twist and tango” и „Остани”. По време на концерта на Миро в НДК, който ще бъде излъчван директно по БНТ – Канал 1, ще бъдат посочени и телефоните, на които зрителите трябва да гласуват за предпочетените от тях песни. Събралата най-много гласове песен отива на финалния кръг в Осло.

Кастингът за кандидат-вокалисти, на който се явиха над 100 души и още толкова танцьори, беше на 17 февруари в София, но в крайна сметка победилите са трима – Ели Раданова, Вяра Пантелеева от „Стар Академи“ и Александър Бойчев от „Групата“. „Ние дадохме възможност на абсолютно всички. Винаги се търси едно и също нещо – можене. Някои хора се раждат с това. Има качества, които не могат да бъдат придобити впоследствие, нито да бъдат откраднати с учене“, заяви след кастинга Миро.

Талантът на Ели Раданова бе открит от известния силистренски композитор и музикален педагог Тома Данчев, а през последните 2 години тя работи с бившия басист и фронтмен на силистренската група „Нафталин“ Иван Неделчев, който я подготви перфектно за музикалната сцена, припомниха фенове и съученици на Ели от Силистра. Те призоваха всички жители на дунавския град да подкрепят Ели Раданова на 28-ми февруари, гласувайки с SMS за песните, в които тя е беквокалистка на Миро.

 

Откриха почетно консулство на Румъния в Силистра

 

В края на миналата седмица извънредния и пълномощен посланик на Румъния в България Антон Пъкурецу подписа и връчи акредитивни писма на силистренския бизнесмен Стефан Райчев, определен за почетен консул на северната ни съседка у нас.

С водосвет бе открит и офисът на консулството в сградата на S&S MALL в града.

По думите на посланик Пъкурецу двете страни трябва да обединят усилията си и да работят заедно по усвояването на 260 милиона евро, които се отпускат по европейската програма за трансгранично сътрудничество. Това са пари, които трябва да бъдат усвоени от местните власти, а не само от администрациите в Букурещ и София, категоричен бе румънският посланик. Нужно е да се разработват съвместни проекти

и не става въпрос само за духовната връзка между България и Румъния, а и за физическа, коментира Антон Пъкурецу, визирайки построяването не само на Дунав мост-2 при Видин-Кълъфат, но и при останалите градове от двете страни на реката.

До приемането на България и Румъния в ЕС държавите ни са били в съревнование, но сега вече трябва да са единомишленици.

За това говори увеличеният стокообмен, който през 2004 година е бил в размер на 200 млн. евро, а към днешна дата се измерва на 2,5 млрд. евро. Един милион румънци са влезли в страната ни миналата година като туристи или на път за Гърция и Турция.

Посланик Антон Пъкуреци изрази задоволството си от факта, че стотици български младежи изучават румънски език. Той обеща, че откритата миналата година изложба по случай отбелязването на 130 години българо-румънски дипломатически отношения да гостува и на Силистра.

 

Силистра се поклони пред паметта и делото на Апостола

 

С общоградско поклонение пред святото дело и светлата памет на най-ярката личност в борбите на българския народ за свобода Васил Левски  в Силистра  бе отбелязана 137-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Венци и цветя в знак на почит и  признателност бяха положени пред мемориала на Левски от община Силистра, представители на културните институции в града, ученици и граждани.

"Българският народ е издигнал Левски до пиедестала на светостта, превърнал го е в икона. Днес не е достатъчно портретът на Апостола да стои в кабинетите. Трябва да се вслушваме в думите му и да служим на страната си, както той е служил безкористно...Дяконът ни гледа и нашепва да се грижим за Майка България...”,  с тези слова се обърна Доростолският митрополит Амвросий към присъстващите. 
През целия ден пред паметника остана почетен караул от мъже, членуващи в клуб "Традиция".

 

 

Полицаи от Тутракан и Сливо поле задържаха похитител

 

С бързи и координирани действия полицаи от районните управления на МВР в Тутракан и Сливо поле задържаха похитител. Вчера с решение на Районния съд в Тутракан срещу 35-годишния М.В., заподозрян по случая, е взета постоянна мярка „Задържане под стража”.

Във вторник привечер случаен гражданин станал свидетел на преследване и сблъсък между два леки автомобила в района на тутраканското село Нова Черна и съобщил в полицията. Незабавно били предприети оперативно-издирвателни действия от служители на РУМВР - Тутракан и съседното РУМВР - Сливо поле, на чиято територия бил засечен и задържан лек автомобил „БМВ” с великотърновска регистрация. В колата собственикът й - М.В. (35 г.) от Свищов, насилствено превозвал жена и детето й – момченце на година и 7 месеца.

В хода на последвалата проверка се изяснило, че жената наскоро е напуснала М.В., с когото преди това живяла на семейни начала. Тя пътувала с „Фолксваген Голф” с новия си приятел и детето си в посока Тутракан - Русе, когато колата им била проследена и застигната от „БМВ”-то на М.В. Той първоначално засякъл „Фолксваген”-а, ударил го и го изтласкал от пътя. С нож заплашил жената с убийство, нанесъл й побой и насила я качил в колата си заедно с детето. Бързите действия на полицията обаче се оказали решаващи и скоро похитителят бил задържан от служители на русенското РУМВР - Сливо поле.

Срещу М.В. са повдигнати обвинения за отвличане по чл. 142, ал.2, т.1, за закана за убийство по чл. 144, ал. 3 и за повреждане на чужда вещ по чл.216, ал.1 от НК, наложена му е постоянна мярка „Задържане под стража” с решение на първоинстанционния съд.

Разследването по случая продължава в РУМВР - Тутракан.

 

Веселие, смях и присмех в българската литература

 

 Тридесет и осем литературни есета на тема „Веселие, смях и присмех в българската литература" представиха ученици от Силистренска област на четвъртата ученическа литературна конференция, организирана от РИО на МОМН, ВТУ ”Св.св. Кирил и Методий”, отдел “Образование” към община Силистра и ЦРД. Домакин на форума бе РБ Партений Павлович”.

На литературния форум присъстваха Габриела Миткова, началник на РИО на МОМН, доц. Радослав Радев, експерти от регионалния инспекторат, учители и ученици.  

Участниците във форума са допуснати след предварителна селекция. Творбите им са консултирани от университетския преподавател доц. Радослав Радев. 
Конференцията помага на подрастващите литератори да обменят идеи, да съизмерят възможностите си и да надградят познания по българска литература, коментираха организаторите.

Най-радостното е, че запазих веселието си, докато общувах с есетата на учениците, което е пълноценно усещане за това, че нещо се е случило. Получих ги по коледарско време и вместо да сложа пояса и да вържа калапака, аз четох есета. Като домакин, на когото са отишли на гости, ще кажа по коледарски - да се радваме и обрадваме. Обрадваме е стара българска дума, която сме позабравили. Тя означва веселие, което искаме да продължи. Искрено се надявам, че на тази конференция не само ще се зарадваме, но и ще се обрадваме на това, което са направили, за да си пожелаем радостта ни да продължи, каза доц. Радослав Радев на откриването на конференцията.

Началникът на регионалния инспекторат Габриела Миткова поздрави участниците и организаторите и пожела на участниците да достигнат до национални литературни конференции.

 

 

„Доростол 2003” пропусна първия кръг в Две могили, нямало терен за игра 

Силистренският ОФК „Доростол 2003” пропусна първия кръг от започналия пролетен сезон във „В” Североизточната аматьорска футболна група, тъй като в град Две могили нямало годен за игра терен. Двубоят е отложен за 3 март. Други два мача в групата също не бяха проведени по подобни причини.

В събота на тежък заснежен терен в Калипетрово се проведе контролна игра (2 х 35 мин.) между двата отбори-адаши – ОФК „Доростол 2003” и ФК „Доростол 2009” (президент Стоян Петров), който е сред лидерите в „А” Областна футболна група. Резултатът е 5:0 в полза на общинския клуб. Головете отбелязаха Тихомир Ченешков, Ерхан Мехмед, Мирослав Начев, Димитър Златев и Даниел Георгиев. В контролата участие не взеха все още контузените Беадир Беадиров и Ивелин Павлов, както и Мартин Русев, който имал изпити в института, защото учи във Варна.

„Контролната игра бе необходима, за да проведем здрава натоварваща тренировка”, обяви след мача треньорът Георги Иванов-Геша. Тази седмица той ще трябва да представи пред УС на ОФК „Доростол 2003” своите виждания за първенството, първият мач в което е в неделя в Силистра срещу „Ботев” - Нови пазар. Работната среща за представянето му е по покана на президента на клуба Милен Пенчев, който бе сред зрителите на контролата, заедно с други представители на управата, както и на изпълнителния директор Георги Енчев. Очаква се в срещата да участва и кметът на общината Иво Андонов. Както е известно, с решение на ОбС-Силистра и тази година в бюджета на общината има заделена сума за издръжка на клуба, както и на базата.

Петима са новите футболисти, одобрени да вземат участие в първенството в отбора на ОФК „Доростол 2003”. Двама от тях са „наши”, други двама са от Добрич, а един е от София. Кои са футболистите, на които ще се разчита да раздвижат средата на терена? Радостин Йосифов (20 г.), Добромир Бонев (23 г.), Емануил Методиев (21 г.), Иван Димитров (21 г.) и Димитър Златев (20 г.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар