Бр.29/15 февруари 2010 г.

Свети Валентин има съименник в Доростол

 

Маскирани като сърца, млади червенокръстци от Силистра вчера прегръщаха гражданите по улиците и раздаваха листчета с написани пожелания и късмети по случай Деня на свети Валентин.

Според местни изследвачи светецът има съименник, намерил мъченическа смърт в Доростол /Силистра/.

В житийник на Цариградската църква е записано, че Валентин Доростолски, чийто ден за памет е през април, произхожда от “Доростол в Мизия” и  е бил войник в “някакъв легион, командван от Авлозон”.

Днес празнуват и лозарите в Силистренско, които отглеждат над 17 хиляди декара винени лозя в района. Тутраканските лозари ще си изберат цар на лозята и после ще се веселят заедно с много граждани в парк «Христо Ботгев» в Тутракан.

На 27 февруари ще бъде проведена традиционната проява «Силвин» /Силистренско вино/ на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите.

Жива е и кукерската традиция в Силистренско.
 Характерни за района са черните кукери от тутраканското село Варненци.

Жителите на близкото до Силистра село Калипетрово домакинстват провеждан на две години Национален фестивал на кукерите, който има за цел издирване и запазване на кукерските обичаи.

В неделя  се проведоха кукерски празници в селата Кайнарджа, Професор Иширково и в други селища в Силистренска област.


Иширковски кукери „биха” всичко живо за здраве и берекет

От ранни зори вчера младежите от силистренското село Професор Иширково тръгнаха да обикалят улиците, прогонвайки с шума на зилове и траки /медни звънци/ злите сили.

Преминавайки от къща на къща ``биха всичко живо за здраве и берекет``, играха хора и благославяха, за да може през пролетта във всяка къща да има берекет и всички да са живи и здрави, а от своя страна стопаните даряваха кукерите с яйца, пари и руйно червено вино.


 

 

Яне утре в Силистра, Станишев отлага за март

 

Лидерът на РЗС Яне Янев спазва предварителната си програма за обиколка в страната, тъй като утре е в Силистра, както бе обявил по-рано. Срещата му е обявена, като свободна за граждани, тъй като е публична и е за обществеността. Насрочена е за 18 часа в конферентната зала на хотел “Данубе”.

БСП отлага идването на ИБ на НС, което по предварителна обява трябваше да проведе на 21 и 22 февруари в крайдунавския град ”изнесено заседание”. Отлагат го обаче за 15 март, за да го съчетаят с национална конференция по проблеми на земеделието. Пък и Благоевград имал предимство, където ще бъде проведено първо заседание на “червените първенци”.

 

С 20.4 на сто повече от миналата година са здравните вноски в Силистренско през януари

 

С 20.4 на сто повече от миналата година са здравните вноски в Силистренско през януари, показва справка от силистренския офис на НАП.

Внесени са 731 хиляди лева.

Според специалистите това се обяснява с влезлите в сила от 1 януари 2010 година промени в Закона за здравното осигуряване. По силата на тези промени здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Проверка за здравноосигурителния си статус са направили 2 572 души. Голяма

част от тях са заплатили и дължимите здравноосигурителни вноски, за да не загубят здравноосигурителните си права от 1 февруари.

Подадени са 1 742 декларации от самоосигуряващи се.

 

Удължава се карантината в местността “Бобла гора”

 

До есента се удължава карантината заради откритото през миналата година огнище на класическа чума по дивите свине в местността “Бобла гора” край Тутракан.

Очаква се през септември в района да пристигне на проверка мисия на Европейската комисия, за да се реши дали да бъдат отменени ограничителните мерки, съобщи директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров.

Дотогава остава въведената от началото на тази година забрана за лов на всякакъв дивеч в местността.

Остават и определените карантинни зони - трикилометрова предпазна до тутраканското село Шуменци и десеткилометрова надзорна, в която са включени селата Търновци, Старо село, Сяново, Антимово, Белица и гр. Тутракан. Наблюдават се задните дворове /личните стопанства/. В тази район има големи свинекомплекси. На собствениците са дадени указания за въвеждане на строг санитарно-охранителен режим, каза д-р Венелин Димитров.

Въпреки че от миналата година не са установявани положителни резултати за зараза от проби от убити животни, специалистите смятат, че трябва да се изчака дивите свине да дадат потомство през март, за да се направят допълнителни проверки за наличието на зараза.

За ограничаване на заболяването в Силистренска област и по дунавските острови бяха разпръснати ваксинални примамки.


МАРТЕНСКИЯТ БАЗАР СЕ ВРЪЩА НА ТРОТОАРА ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА 

За 22 февруари е предвидено откриването на традиционния мартенски базар в Силистра, съобщиха от общинската дирекция „Икономика и международни програми”.

Тази година щандовете с мартеници ще бъдат разположени отново по тротоара на ул. „Симеон Велики”, от центъра към пазара, на обща площ от над 80 квадратни метра. На 12 февруари в заседателната зала на общината 47 търговци, подали заявления до края на м. януари, теглиха жребий за разпределение на обособената търговска площ. Всеки от участниците получи номер на мястото си и разрешително за продаване на мартеници.

През миналата година общината направи опит да „премести” мартенския базар в централната пешеходна зона на Силистра, за да осигури безопасността на търговците и клиентите от преминаващи автомобили. Но по настояване на търговците е върнат на старото място.

И през тази година мартенският базар ще работи до 3 март.

 

ПРИВЪРШВА ПОДГОТОВКАТА ЗА НОВ ТРАНСПОРТЕН КОНКУРС 

Транспортната комисия към кмета Иво Андонов подготвя провеждане на конкурс за разпределение и възлагане на 40 линии от общинската, областната и републиканската транспортни схеми, които са в квотата на община Силистра.

В рамките на две заседания през тази седмица (8-12.02) превозвачи и експерти обсъждаха предложения за разкриване на нови линии и промени по съществуващите курсове, възможности за комбиниране на ефективни с неефективни курсове, изисквания към кандидатите и за технически условия към превозните средства, както и критерии за оценка и класиране на кандидатите.

Решенията на комисията ще бъдат обобщени и представени в докладна записка за обсъждане от общинските съветници. След утвърждаването им се насрочва дата за провеждане на конкурс.

 

ПМГ И СОУ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ” - ШАМПИОНИ ПО ШАХМАТ

 

Ясни са първите шампиони в подновените от февруари Общински ученически игри, съобщи Калоян Петков – експерт по спортни дейности в общината.

Това са учениците от VVІІ клас на СОУ „Никола Вапцаров” и шахматистите от VІІІ – Х клас от ПМГ „Св. Климент Охридски”.

На 13 февруари са състезанията по тенис на маса. На „Манежа” вече вървят баскетболните срещи между отборите момичета и момчета, девойки и юноши от всички училища в Силистра. През март в спортния салон на Езиковата гимназия ще се играят мачовете по волейбол, а през април са състезанията по лека атлетика на пистите на стадион „Луи Айер”. Началото на общинските игри за учебната 2009-2010 година поставиха футболистите през есента. В трите възрастови групи първи станаха отборите на ОУ „Кирил и Методий”, ПМГ и Професионалната гимназия по строителство.

Според регламента на Държавните ученически игри, победителите от общинските турнири отиват на областни състезания. Следващите нива са зонални и национални турнири. Повече за целта, организацията и графиците на състезанията в Силистра може да се прочете в сайта на общината silistra.bg.

 

ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА ЛЮБОВНА ПОЕЗИЯ

 

Наближава крайният срок за изпращане на любовна поезия в Деветия национален конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”, припомнят от общинския отдел „Култура”. Според регламента авторите могат да изпращат творбите си до 16 февруари, а резултатите ще станат известни на 23 февруари. В конкурса се състезават само непубликувани произведения.

Досега са изпратени близо 60 творби от различни краища на страната.

За първите три отличени от професионално жури стихотворения са предвидени парични награди. Ще бъде връчена и специална награда от Литературно сдружение „Реката и приятели”.

Традиционният поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” се организира от община Силистра и е посветен на 14 февруари – Деня на Св. Трифон Зарезан и на Св. Валентин.

 

Ученици от Силистра изпращаха SMS в помощ на Хаити 

Членовете на БМЧК и ученици от Силистра подкрепиха идеята на връстниците си от столичното частно СОУ «Дрита» за дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Хаити чрез изпращане на кратко съобщение на телефон 1255 /за всички оператори/  в петък в 12.55 часа, съобщиха от областната организация на БЧК в Силистра.

В разпространено съобщение по местните радиостанции се каза, че идеята е подкрепена и от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който е поискал регионалните инспекторати на министерството да окажат съдействие.

В офиса на Областния съвет на БЧК в Силистра бе поставена дарителница за пострадалите от земетресението в Хаити.Така всеки според финансовите си възможности помогна за преодоляване на последиците от природното бедствие, съобщи ръковдителката на областната организация на БЧК в Силистра Маргарита Касабова.

Тридневна благотворителна акция направиха за Хаити възпитаниците на СОУ”В.Левски” в Дулово и на основното училище “Отец Паисий” в с. Добротица.

Дарения се събират от Ситовската община и от пенсионери в Алфатар.

Събраните средства се превеждат по откритата от БЧК сметка.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар