Бр.35/23 февруари 2010 г.

Закриват СООР

* Остават само бройките за охрана на общинската собственост

 

В четвъртък на свое заседание Общинският съвет ще разгледа като част от дневния ред новата структура на община Силистра. Едно от предложенията е да бъде закрит отдел „Сигурност и охрана на обществения ред”, като 24 бройки се съкращават, бройките изпълнител-охрана на общинска собственост се увеличават от 12 на 16 и за осъществяване на техните задължения отговаря н-к отдел “Административно-стопански дейности”. Предприети са и мерки за прекратяване на всички трудови договори с лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от отдел “СООР”. Реализираната икономия от съкращаването на звеното е в размер на 72 хил. лв.

Според новите предложения промени ще има и в кметствата на селата Йорданово, Срацимир, Сребърна, Иширково и Бабук. Длъжността секретар ще бъде трансформирана в гл. експерт “Административно обслужване”.

Намалени ще бъдат щатните бройки на Домашния социален патронаж, на извънучилищните дейности, на ОП „Обреди”, ОП „Жилфонд” и на ОП „Регионално депо за твърди битови отпадъци”.

Съгласно предложената промяна в структурата на общинска администрация Силистна , се намалява също и броя на заместник кметовете в общината , като от шест , те остават пет. Дирекция “Икономика”, за която зам кметсктото място бе овакантено , след освобождаването на Димчо Кьосев ,  преминава към дирекция “Общинска собственост” с ресорен кмет Пепа Денева.

 

Дунав започна да приижда, край Силистра очакват 509 см водно ниво

 

С 31 сантиметра са се покачили водите на Дунав и край Силистра през последното денонощие. Днес измереното ниво бе 385 сантиметра. При Русе дунавските води са се покачили със 72 сантиметра, като те достигнаха до 420 см, при Свищов покачването е с 8 см и кота от 426 см.

Прогнозата на специалистите е, че през следващите няколко дни река Дунав ще продължи да покачва нивото на водите си, като при Русе то ще достигне до 544 сантиметра, а при Силистра – 509 сантиметра, като покачването ще е с цели 124 сантиметра. Критичната точка при Силистра е 770 сантиметра, припомниха хидрометеорлозите.

 

 

СМЕНИХА МЯСТОТО ЗА ОТЧИТАНЕ НА ЛЮБОВНИЯ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС

 

В читалнята на Регионална библиотека „Партений Павлович” ще се проведе отчитането на Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” днес от 17.00 часа, съобщи Кера Георгиева от общинския отдел „Култура”.

Сто и осем поети от цялата страна се състезават за отличията на професионалното жури, чийто председател е именитият силистренски поет и журналист Симеон Манолов. Негови партньори в нелеката задача са докторът по литература и преподавател в Русенския университет Румяна Лебедова и журналистът Йордан Георгиев.

Достолепни имена с богат опит в любовната българска поезия са уважили тази година деветото издание на конкурса, разкриха организаторите.

Някои от отличените творби ще бъдат представени по време на тържеството

с музикален фон от живи звуци на китара и пиано. Ще бъдат раздадени три награди и една специална – на силистренското литературно сдружение „Реката”.

 

РОКФЕСТ СЪБИРА МЛАДИ МУЗИКАНТИ В СИЛИСТРА

 

Рокфестивалът „Зелена светлина на младите рок групи” ще събере на 26 февруари в залата на Младежкия дом от 17.30 часа банди от Разград, Шумен, Търговище, Русе и Силистра.

Домакините ще бъдат представени от момчетата от група „No Ignored” и момичетата от “ G. Point”. Ментор на последните е фронтменът на рок групата „Нафталин” Иван Неделчев.

Зелена светлина на младите рок групи” е мотото и на проект на меломани от Разград. Подобни рокфестове са правени вече в Шумен и Разград. В Силистра им помагат Читалище „Доростол”, Центърът за работа с деца и общината.

 

 

доц. д-р инж. Димитър Димитров - ректор на ВУ „Земеделски колеж” - Пловдив

 

Да се оценява качеството на кадрите, които завършват даден университет 

Всички акредитации във ВУЗК са с максимален срок.

 

-         Г-н Димитров, продължава ли още да е валидна традицията на българите да изучат децата си?

-         В продължение на хилядолетия нашите предци са обожествявали земята- хранилница. Тя е била най-висшата ценност. През последните векове започва да се развива образованието. Тогава мъдрите ни прадеди осъзнават, че знанието е по-висша ценност от земята. Ето защо, само когато пращат децата си да учат, те са продавали нива.

Водещата икономическа сила САЩ доказа, че за да има просперираща икономика, трябва да има добри университети. В световната класация на първите 500 университета 480 са от САЩ. Изводът е ясен. Примерът на САЩ беше последван от Япония , Южна Корея, Китай, Турция.

За съжаление, у нас системата на висшето образование е прекалено консервативна. Огромното болшинство не желаят промени, не желаят внедряването на добрите практики от водещите страни. Както казваше един министър:” Реформата във висшето образование е като преместване на гробище – не чакай помощ отвътре”. Повечето защитници на консерватизма от академичните среди оправдават своята позиция, като се позовават на добрата национална традиция. Странно е! Защото конкурентоспособността на една институция за висше образование се дефинира като баланс между традиция и иновации.

Ето защо, от една страна, българските родители уважават традицията да изучават децата си, а от друга, се мъчат да изпращат децата си в западноевропейски университети.

-         Каква е Вашата оценка за качеството на висшето образование в нашата страна?

-         Картината за качеството е шарена. Самото понятие „качество на висшето образование” е трудно да се  дефинира. Аз бих предпочел да се оценява качеството на кадрите, които завършват даден университет. Колко от тях са безработни? Колко от тях са Нобелови лауреати, бизнесмени, мениджъри, ерудирани експерти, уважавани професионалисти? Ако погледнете акредитациите на нашите университети, 90% от тях имат най-висока оценка. Но в международните рейтингови класации ги няма. Във ВУ „Земеделски колеж” се стремим да подобряваме отделните компоненти на образователния процес: аудитории по европейски стандарти, ежегодна оценка и селекция на академичния състав (включително и въз основа на студентските оценки), внедряване на добри практики от САЩ и други водещи страни. Ние нямаме регистрирани наши възпитаници като безработни. Не мога да давам оценка за държавните висши училища, но мисля, че в частните сме длъжни да предоставяме качествен продукт на нашите студенти, които заплащат такси. В противен случай никой няма да дойде да учи при нас и ще фалираме.

Работим в конкурентна среда – национална и европейска. Българският потребител се обяви по категоричен начин, че частната инициатива и конкурентната среда гарантират предоставянето на все по-качествени стоки и услуги. Това се наблюдава през последните 20 г. в частните магазини, ресторанти, медии, клиники, болници. Отрасъл „земеделие” отчита 25 на сто растеж през 2009 г. спрямо предходната. Значителен принос за тези резултати имат нашите кадри, които създаваме.

-         В навечерието сме на новата кандидатстудентска кампания. С какво ВУЗК ще привлече повече от завършващите ученици?

-         През 2009 г. приключиха успешно всички акредитации във ВУЗК. Всички те са с максимален срок. Международната компания MOODY INTERNATIONAL сертифицира всички структури на ВУЗК, включително дистанционната, в това число и Филиалът в Силистра. Обикновено ние не правим специална реклама, а казваме така: нека студентите попитат вече приетите студенти, нека студентите сами говорят за своето висше училище.

-         Как приемате идеята на образователното министерство, във висшите училища да няма задължително хабилитирани преподаватели?

-         Ние привличаме експерти на високо ниво, които работят в стопанства, банки, държавна и общинска администрация и други за провеждане на практически упражнения. Оценката на студентите за тези привлечени преподаватели е много висока. Те внедряват онзи прагматизъм, от който агробизнесмените имат нужда. Ето защо нашата формула е хабилитираните лица да преподават теорията, а практиката – от действащи експерти. В България функционира Американски университет, ситуиран в Благоевград, в който работят много нехабилитирани преподаватели, по смисъла на българското законодателство. Това обаче по никакъв начин не намалява престижа на този университет.

-         Продължава ли да е актуално земеделското образование в нашата страна?

-         А какво друго да е актуално?! Нека да погледнем външно-търговския си баланс: внасяне на автомобили, машини, компютри, мебели, дрехи, обувки, телевизори...а къде са онези конвертируеми продукти, които да изнасяме? Нали пак трябва да започнем от земеделските продукти с уникални вкусови качества, преработвателната индустрия... и така стъпка по стъпка да убедим европейските потребители, че силата на България е в производството на вкусни и екологично чисти храни. За съжаление абитуриентите с висок успех отиват да учат в западноевропейски университети за банкери, програмисти, инженери, икономисти, юристи, физици, химици. После защитават докторати и стават професори на 30 години. Докато спецификата на земеделското образование трябва да следва спецификата на земеделското производство, което е уникално във всяка страна. Ако наш студент реши да учи земеделие в Швеция, то неговото образование ще бъде непригодно за българските условия например в областта на зеленчукопроизводството, овощарството, лозарство, винопроизводството....

Важно е да отчитаме и световните тенденции, глобалните проблеми на човечеството. Очакваното изчерпване на традиционните енергийни ресурси води до ангажиране на аграрния сектор за производство и на енергия. Ето защо аграрната наука, образование и практика, трябва да обогатят спектъра си на действие, освен към храните, така и към енергопроизводството от аграрни отпадъци, заделянето на площи за слънчеви и вятърни генератори.

Убеден съм, че земеделското образование ще става все по-актуално, защото в продължение на хилядолетия България винаги е изхранвала империите, в които е членувала.

-          Трудно ли ще бъде на България отново да добие славата на модерна държава в областта на селското стопанство, особено след големите скандали на земеделски производители по програма САПАРД?

-         Не. Няма да е трудно. Достатъчно е да работим почтено, да спазваме правилата и законността. Европа има достатъчно ресурси, за да контролира и оцени нашите проекти и тяхната реализация.

-         Европейската политика ни насочва към редуциране на площите за тютюнопроизводство. Какво ще е препитанието на тези 150 хиляди семейства?

-         Вероятно това ще бъде най-големият проблем на България през следващите 2 години. Досегашните правителства не подготвиха програми за алтернативна заетост, ние учените предвиждахме този проблем и започнахме разработка на проекти. Такъв проект вече се реализира в Кърджали. Един от клоновете, които предвиждаме да се развива, е овощарството, включително производство на маслини. През 2009 г. бяха засадени 1000 маслинови фиданки в райони с различен микроклимат. Подбрани са сортове, които могат да понасят отрицателните температури, регистрирани в района. Бихме предложили на аграрното министерство и програма за възстановяване на овцевъдството до размерите му от 1939 г. Производство на ръж също е перспективно, като се има пред вид нарастващото потребление на автентичен ръжен хляб.

-         Гръцките фермери блокират границата, така нанасят щети на българската икономика, под предлог, че защитават своите интереси. Какво да се прави?

-         Това се случва не за първи път. Очевидно е, че с добросъседски разговори този въпрос няма да се реши. Историята на цивилизацията е използвала богат арсенал от действия и противодействия. След като затварянето на границата от гръцките фермери става рецидив, очевидно е, че нашите действия са неефективни. На икономическите удари, които понасяме, трябва да отговорим с адекватни икономически удари. Такава е инициативата на българските хотелиери, но аз мисля, че трябва да отидем още по-далеч. Българските лидери – президент, премиер, министри, следва да призоват всеки български гражданин, който е патриот, да пренасочи своите туристически пътувания и отдих към български турски и други курорти, но не и към гръцки. Тази мярка би респектирала гръцкия туристически бизнес, включително и фермерите. Защото не малък дял от тяхната продукция се консумира в туристическите обекти. Лично мое мнение е, че подобна трябва да бъде реакцията и от страна на нашата северна съседка - Румъния, защото и тя търпи големи загуби.

-         Как оценявате дейността на новото ръководство в Министерство на земеделието и храните?

Мисля, че д-р Мирослав Найденов е едно отлично попадение за министър. Познава отрасъла, проблемите на фермерите. Компетентен е, умее да защитава интересите ни в Европейския съюз. Пожелавам му успех!

 

Интервю на Марий ПЕЙЧЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар