Бр.22/03 февруари 2010 г.

Частните ветеринари спират да работят по договора си с МЗХ

Колегите им от Силистра не правят изключение

Ветеринарите нямат законно право за работа

Не съществува подписан Национален рамков договор за 2010-та година

 

Не съществува подписан Национален рамков договор за 2010-та година и към настоящия момент ветеринарите на щат нямат законово право да ваксинират, преглеждат и маркират животни, заяви за в. „Дръстър ПРЕС” д-р Себахатин Халид, председател на съсловната организация в региона.

„В момента сме в патова ситуация, тъй като дори не можем да се придържаме към договора за 2009-та година. Причината е, че земеделското министерство иска да смени държавната профилактична програма, прилагана миналата година, която регламентира кои дейности ще се извършват от ветеринарите и на какви цени, поясни той. Без такава програма не може да се подпише нов Национален рамков договор, а докато такъв няма, ние нямаме право да издаваме документи за ваксинации и прегледи на животни,” допълни той.


Частните ветеринари почват протест,

колегите им от Силистренска област също ги подкрепят.

От 5-ти февруари частните ветеринарни лекари спират да изпълняват ангажиментите си по Националния рамков договор с Министерството на земеделието. Това каза пред БНР заместник-председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Радослав Архипов. Частните лекари не са подписали индивидуални договори за 2010 година и дейностите им не са финансово обезпечени. До края на седмицата те ще върнат всички ушни марки и компютри, което означава, че няма да внасят и данни в идентификационната система за животните. Това ще създаде проблеми на фермерите, а и всички потребители на животински продукти имат основание за притеснение, тъй като ще липсва контрол по животните, обясни д-р Архипов.

В знак на протест ветеринарите от Силистра ще спрат да обслужват административно всички фермери, но ще продължат да извършват медицинските си задължения.

По думите на д-р Халид Националният рамков договор е трябвало да бъде преподписан до 31 август миналата година.Според нормативната уредба, ако това не стане за следващата година, остават в сила същите условия, тоест той автоматично се подновява. От своя страна обаче Министерството на земеделието и храните се опитва да намали субсидията по договора, която е в размер на 18 милиона лева, с над 30 на сто и паралелно с това да премахне от договора някои видове профилактики и ваксини, като тези против туберкулоза на говедата, оставяйки само на телетата. Пропуска се обаче факта, че от туберкулозата по говедата могат да боледуват и хора.
От три месеца задаваме въпроса към министерството - как така в сила остава договорът ни от миналата година, а в същото време се опитват да намалят финансирането. Като цяло доходите на частните ветеринари се очертава да бъдат орязани с близо 60%. Обемът работа ще бъде намален от там и годишният им доход ще спадне до 2-3 хиляди лева.

Протеста ще започне на 5 февруари. Въпреки че от три месеца правим запитвания до земеделското министерство, се надявам да ни бъде обърнато внимание и да противоречията да бъдат изгладени, коментира д-р Себахатин Халид.

 

Снежни навявания има по пътищата от Силистра за Добрич и Шумен 

Снежни навявания има по пътищата от Силистра за Добрич и Шумен, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.

Остава затворен за движение участъкът между селата Богорово и Кайнарджа по пътя от Силистра за Добрич.

Обходният маршрут е през с.Войново.

Според директора на Областното пътно управление в Силистра Иван Иванов 28 почистващи и опесъчаващи машини работят по пътищата на Силистренска област.

През нощта е оказвана помощ на закъсали тежкотоварни автомобили. Голяма част от тях, предимно румънски, са били с неподходящи за сезона гуми.

Ученически автобус, закъсал край с.Колобър, е изтеглен  в понеделник около 20.30 часа с верижна машина на „Гражданска защита”, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. С джипове, осигурени от кмета на Дулово и от родители, са транспортирани децата, които са пътували в автобуса.

Спасителни екипи са извлекли камион, заседнал на изхода на с.Добротица по посока с.Ситово и ТИР, закъсал на заледен стръмен участък по пътя между селата Овен и Черник. Няма пострадали хора.

Тази сутрин не е пътувал автобус от Силистра за Шумен. 

 

Силистренско участие в европейско филмово състезание

На снимката: Владимир и Дамян, както и Бенедикт Клоует - организатор от Европейския съюз в секцията за младежки дейности, заедно с две дами от отбора на Литва

В края на януари в Европейския парламент в Брюксел се състояха празници по случай Световния ден за защита на личните данни. В конференцията, продължила около 5 часа, взеха участие 320 представители на световни организации, преподаватели от университети в Европа, както и председатели на фондации. 36 от тях направиха изказвания относно опасностите, които крие общуването в интернет. Изразена е необходимостта от единна световна стратегия за защита на личното пространство и неприкосновеност, за безопасен интернет, най-вече за подрастващото поколение, което повече от всякога е свързано и зависимо от компютърните и интернет-технологии.

В конференцията от България взеха участие братята Владимир (18 г., СОУ “Н. Вапцаров”) и 14-годишният Дамян (ПМГ “Св. Климент Охридски”) с фамилия Добреви от Силистра. Те представиха кратък филм-комикс “The Man Who Knows Everything” (“Човекът, който знае всичко”) в европейското ученическо състезание Data Protection Day. Техният филм беше номиниран и зае мястото си сред 7-те най-добри филми в Европа, представени на конференцията.

Композитор на музиката в 80-секундното филмче за куклата Ани и чичо Гугъл, който знае всичко за нея, е Маргарита Друмева, композитор на ДТК “Сава Доброплодни”. Останалите 6 филма са дело на ученици от Полша, Румъния, Дания и Литва. На конференцията бяха присъдени 3 награди, като на първите 2 места са двата румънски отбора, а на трето място бе отличен филмът от Дания.

Силистренското участие в европейския форум стана възможно, благодарение на Общински съвет - Силистра, на евродепутата от АЛДЕ Филиз Хюсменова, на ръководството на ПМГ "Св. Кл.Охридски" и на фирма “Стройпроект” – Силистра.

 

ОФК “Доростол 2003” започна десетдневен лагер в Силистра 

Десетдневен подготвителен лагер започна от вчера силистренският ОФК “Доростол 2003”. Тренировките ще се водят у дома, независимо от трудните условия и заснежения терен. Старши треньорът Георги Иванов-Геша остава единствен, който ще подготвя футболистите за новия полусезон. Поради икономии занапред няма да има до него пом.-треньор, както досега.

50 хиляди лева гласува наскоро ОбС - Силистра за издръжка на отбора през настоящата календарна година. Пак съветниците решиха да заделят и 30 хил. лева за другите спортове в града, за да бъдат подпомогнати в издръжката си.

“Постарахме се да задържим организационно и финансово нещата във футболния клуб, съобразявайки се с орязания бюджет, като в отбора остават най-много 4-ма външни футболисти сред общо 10-11 “възрастни”, а останалите ще са юноши от детско-юношеската школа на клуба”, заяви президентът на ОФК “Доростол 2003” Милен Пенчев. Той лично, в присъствието на представители на УС на клуба, представи новата концепция за управление на клуба пред целия игрови състав и ръководството на отбора.

Голмайсторите Ченешков и Беядиров са сред оставащите в тима. Най-вероятно двама футболисти от Добрич, нови попълнения, ще останат също в състава. Занапред играчите на “Доростол 2003” ще получават месечен хонорар в рамките на минималната заплата у нас, но ще се осигуряват сами от него. Както и преди, ще получават премии единствено за победи като домакини и като гости. Хоронари не се предвиждат за равни резултати.

“Остава целта - №1 във “В” Североизточната аматьорска група в държавното първенство 2009/2010 г., защото е реална и постижима”, обявиха още от ръководството на клуба. За помощ ще бъдат потърсени фирми и бизнесмени, за да подкрепят футболния клуб срещу спонсорство, реклама и дарения и така да се “върже” бюджетът му. Клубът има и неразплатени разходи от минали месеци в рамките на около 30 хил. лева, сред които към фирми-доставчици, осигуровки и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар