Бр.23/04 февруари 2010 г.

Отворен е за движение участъкът  между селата Богорово и Кайнарджа по пътя от Силистра за Добрич 

 

   Отворен е за движение участъкът  между селата Богорово и Кайнарджа по пътя от Силистра за Добрич, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.  

   До днес се използваше обходен  маршрут през с.Войново.  

   Пътищата в Силистренска област са проходими.

   Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки, показва справка от Областния съвет за сигурност в Силистра.

 

Няма да се закриват болници в областта

Това стана ясно на провелата се вчера среща в Областната администрация в Силистра, в която взеха участие представители на РЦЗ, РЗОК и на МБАЛ – Силистра.

Към момента не се очертава закриване на болници на територията на област Силистра. Лечебното заведение в Дулово ще функционира, но дали като ДКЦ, Медицински център или нещо друго, ще реши Общинският съвет там.

В Дуловската болница ще бъде разкрит и единствения засега в Силистренска област спешен кабинет, който ще има идентични функции с филиала на спешния център в Дулово, с тази разлика, че дежурните лекари в кабинета няма да посещават адреси, но ще приемат всеки пациент, посетил кабинета. Преструктурирането на здравното заведение трябва да стане до края на месец март. На срещата стана ясно, че управителят на МБАЛ - Дулово д-р Али Селиман е подал оставка и се очаква да бъде обявен конкурс за мястото.

Засега стачната готовност е в сила, макар че след срещата с кметовете по населени места и местните административни ръководители са разбрали, че пари няма да има. Това, което си заработят, това ще харчат, категоричен бе областният управител.

Относно лечебното заведение в Тутракан коментарът на губернатора бе, че проблемът е идентичен, но с тази разлика, че в Дулово ситуацията сякаш се политизира.

За МБАЛ - Силистра д-р Владимир Янков увери, че е в пълна готовност да приема болни от цялата област.

Две са отделенията в Дулово, които не могат да функционират – вътрешно и хирургично, каза д-р Сашко Сименов, директор на Районния център по здравеопазване. Останалите ще работят, но не в досегашния си обем, допълни той.

Причините са ясни  - липса на персонал и финансиране. При направен икономически анализ на дейността на болницата в Дулово, финансирането, което ще получава, няма да бъде достатъчно за издръжката й и това на практика ще наложи преструктурирането.

Право обаче на принципала е да реши кога и как ще стане това.

Невъзможно е обаче да има качествено обслужване, ако не се променят нещата, тъй като няма нужните специалисти, каза д-р Симеонов.

Тутраканската болница има проблем само с едно от отделенията си – вътрешно. Не може да се сключи договор със Здравната каса. Всички останали сектори обаче ще работят. Миналата година Тутраканската болница е имала сключени 99 клинични пътеки, като тази година са 69.

От своя страна д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ - Силистра, заяви готовност лечебното заведение да приема пациенти от целия регион. Специалистите ще работят с 13 клинични пътеки по-малко в областта на детската нефрология, сравнено с миналата година, когато са били 195. Причината - липса на специалисти.

 

Осигурени са антивирусни препарати срещу грип

 

Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра е осигурила 1 300 дози антивирусни препарати срещу грип за общопрактикуващите лекари и Центъра за спешна медицинска помощ за безплатно лечение на пациенти с грипни заболявания.

Това съобщи д-р Теодора Начева – директор на дирекция “Надзор на заразните болести” в инспекцията.

В района заболеваемостта от остри респираторни заболявания все още не е висока – 89 на 10 000 души, но специалистите прогнозират вълна от грипни инфекции в края на февруари и се вземат превантивни мерки.

В Силистренско в края на миналата и в началото на тази година са регистрирани три смъртни случая от новия грипен вирус. 

 

Кметът на Силистра свиква Тристранния съвет по образование

 

На 11 февруари от 14 часа в залата на кмета на община Силистра ще бъде първото за годината заседание на Тристранния съвет по образование, който е консултативен орган към градоначалника.

На него екипът на Иво Андонов ще обсъди с работодателите, синдикатите и Инспектората по образование проблема с преструктурирането на извънучилищните учреждения (ЦРД, ЦУНТТ, УСШ, Ученическа обсерватория), както и бъдещата оптимизация на училищната мрежа.

Крайното становище на “тристранката” ще влезе в основата на кметските предложения до Общински съвет- Силистра.

 

Близо 80 000 лева за основни ремонти в училища и детски градини в Силистра

 

77 480 е заложената в бюджета за 2010 година сума за основни ремонти в училища и детски градини в Силистра, решиха общинските съветници. С тях ще бъдат решени “спешни проблеми в учебните звена по списък”. 3 средни и 2 основни училища са в този списък.

Частичен ремонт на покрива се предвижда при “математиците” от ПМГ, както и при “спортистите” от ОСУ, а ремонт в СОУ “Ю. Гагарин”.Училищата в Калипетрово и Айдемир също са в групата, където ще има неотложни ремонти в инсталациите им.

В няколко ЦДГ-та - “Добруджа”, “Ян Бибиян”, “Роза” и градината в Айдемир, също ще има спешни ремонтни дейности.

705 хил. лева е разчетът на необходимите подобрения в сградния фонд на училищата и детските градини в Силистра, показва справката, изготвена на база докладните записки на директорите. 1/10 от тях са спешни, други приблизително толкова са неотложни, а останалите – желателни.

 

 

Йорданка Копринджийска е назначена за заместник-кмет на Дуловска община

 

Йорданка Копринджийска – бивш главен секретар на Областната администрация в Силистра, е назначена за заместник-кмет на Дуловска община на Силистренска област, съобщиха от общината.

Копринджийска е била заместник-кмет на общината от 2004 до 2007 година. От февруари 2007 до януари 2010 година е работила като главен секретар на Областната администрация в Силистра.

Йорданка Копринджийска поема направлението за хуманитарни дейности на Дуловска община. 

 

Пропадна контролата на „Спартак” и „Доростол”

 

Заради студеното време и непочистения терен вчерашната контрола между „Спартак“ (Варна) и „Доростол“ (Силистра) бе отменена.

В събота обаче доростолци ще излязат на терена срещу отбора на Балчик. Мачът ще се играе в Албена, съобщи Георги Нарлев, председател на Областния съвет на БФС в Силистра.

Другата седмица, на 11 февруари, преди започване на сезона /21 февруари/, във Варна ще се проведе съвещание на представителите от „В” групата. На 16-ти пък семинар ще събере съдиите, обслужващи Североизточната аматьорска “В” група и асистентите от „Б” професионалната. Ще се покриват нормативи на стадион „Спартак” и ще има теоретически изпит.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар