Бр.24/05 февруари 2010 г.

УТРЕ /05 февруари/

Решават дали ще има протест в защита на МБАЛ - Дулово

 

Продължават дискусиите за съкращенията на лекари и помощен персонал, към които трябва да пристъпи Дуловската болница, след като лечебното заведение сключи договор със Здравната каса само по 30 клинични пътеки. Намаляване обема на работа и затварянето на две от отделенията води и до намаляване броя на работната ръка.

Вчера разговорите се водиха между началниците на отделения, главния счетоводител на болницата и кметския екип.

Днес срещите продължават, но вече в разширен състав. С представители на Инициативния комитет, създаден в защита на болницата, ще се уточнява дали ще се пристъпи към протестни действия, или не. Ще бъде коментиран и предстоящият избор на нов управител на МБАЛ - Дулово, след като досегашният, д-р Али Селиман, подаде оставка.

 

„В и К” – Силистра с нов управител 

Васил Боранов е новият управител на ВиК - Силистра.Това стана ясно след провелото се вчера общо събрание на дружеството. Информацията бе потвърдена от досегашния управител инж. Стефан Савов, който уточни, че предложението за новия управител е на МРРБ, тъй като мажоритарен собственик на51 % от дяловете е държавата.

Боранов е 48-годишен, работил досега в сферата на частния бизнес. Завършил е ВТУ “Ангел Кънчев”със специалност “Машинно инженерство”.

Според Стефан Савов министерското предложение е било направено буквално в последните дни. Дотогава е била спрягана кандидатурата на Борислав Бобчев.

В коментар на новия избор, инженер Савов заяви, че назначението е политическо и в това той не намира нищо нередно, тъй като и досега практиката е била такава, и уточни, че не познава в детайли биографията на новоизбрания управител, тъй като той не е работил в системата на „ВиК”, а в частния бизнес. 

 

Филиз Хюсменова:

Гордея се с отличното представяне на българския еврокомисар

 

Впечатлението ми от изслушването на българския кандидат за комисар Кристалина Георгиева е отлично. То беше на високо ниво и беше съпоставимо с това на най-добрите кандидати за еврокомисари до момента. Към нея бяха отправени сериозни въпроси, включително и такива, по които държавите членки все още нямат единно мнение. Отговорите й бяха обмислени и задълбочени, а цитираните данни и нормативи показаха добро познаване на материята и направиха представянето й още по-убедително.

Две особено важни неща направиха впечатление. Първото е дипломатичността на българския кандидат. Стана ясно, че Кристалина Георгиева вече е провела редица срещи с политици, важни за бъдещата й работата. Готовността й да работи в екип с колегите си еврокомисари, с неправителствените организации, с комисиите в Европарламента и с националните правителства е високо ценено в най-демократичната европейска институция. Георгиева анализираше проблемите като експерт без да пренебрегва техните политическите аспекти и реалности.

Второто е нейната компетентност и опит. Кристалина Георгиева показа познаване на принципите на хуманитарната помощ. Примерите от досегашната й практика помогнаха да представи обоснована позиция относно най-тежките хуманитарни мисии по света. Заслужени бяха комплиментите на евродепутатите във втората част на изслушването. Ще цитирам думите на един колега, който я определи като „висока класа”.

България ще спечели повече уважение, ако Кристалина Георгиева покаже в работата си висок професионализъм, какъвто демонстрира днес. Нямаме никакви основания да очакваме противното. За нея ще бъдат от голяма полза и добрите й контакти с българските евродепутати. 

 

Яне Янев от РЗС сам в Силистра след Заговезни,

подир Тодоровден – Сергей Станишев с компания от ИБ на БСП

  • Педагожката Виолета Василева е новият лидер на РЗС в Силистра

 

Двама политически лидери от опозицията у нас ще намерят пътя до Силистра през преспи и лед в рамките на една седмица между втората и третата десетдневка на Малък Сечко, личи от предварителната информация от партийните централи.

Лидерът на РЗС Яне Янев е обявил в календара си, че на 16 февруари, веднага след Заговезни (Ден на прошката), ще проведе публична среща с обществеността на Силистра в рамките на поредицата си от подобни мероприятия в страната. На нея той ще обяви общото си впечатление от управлението на ГЕРБ през последните 6 месеца. Ще развие и тезите си за необходимост от нова конституция.

Междувременно стана ясно, че педагожката Виолета Василева е новият координатор на партия РЗС за Силистренска област. Организацията на срещата с лидера й ще бъде нейният прощъпулник в политиката. Около 80 са членовете на партията в района, показва справката. За последно Яне Янев е идвал в Силистра по време на кампанията за “Парламентарни избори 2009”.

Веднага след Тодоровден пък в Силистра за два дни ще бъде целият ръководен отбор на БСП, начело със Сергей Станишев, председател на Националния съвет и доскоро премиер на страната. На практика Изпълнителното бюро на социалистите се “изнася” в крайдунавския град, за да проведе своето второ за месеца заседание. Засега единствено във Варна е имало изнесено заседание на соцпартията.

Пребиваването на представителите на левицата щяло да бъде използвано за среща с Областния съвет на БСП, ръководен от депутата Антон Кутев (с десетина прес срещи в Силистра), който е и национален секретар на партията. Ще има още общи мероприятия с Младежкото обединение, ръководено от Мирослав Михайлов, с ръководството на БСП в Силистра и съветниците от групата, с представителки на Обединението на жените-социалистки, начело на което е Теменужка Богданова, както и други срещи по отделна програма. Предвидена е и пресконференция за журналисти. По време на мандата си като премиер Станишев идва два пъти в Силистра, включително и навръх Празника на града – Кръстовден’ 05.

4-ма министри от ГЕРБ бяха в Силистра през последните месеци: Цветан Цветанов (МВР), социалният Тотю Младенов, здравният Божидар Нанев (на два пъти), както и финансовият Симеон Дянков. Две пресконференции за журналисти даде през това време и депутатът им Стефан Господинов, областен шеф на ГЕРБ.

В защита на свой лидер по местни проблеми в Силистра пристигна и синия Мартин Димитров.
            Силистра посети и Председателят на Централния съвет на Движението за права и свободи Ахмед Доган, като взе участие в Областна конференция на партията. Пресконференция месеци преди това даде и мажоритарно избрания народен представител от Силистренско, втори в листата на ДПС –д-р Митхат Табаков.
 

 

Изплатени заплати и обезщетения след проверки на инспекцията по труда 

Повече от 42 700 лева за заплати и обезщетения са изплатени през последното тримесечие на миналата година в Силистренско след намесата на инспекцията по труда,съобщи директорът на инспекцията Назми Адемов.

Забавянето на плащанията е между един и четири месеца.

Случаите са регистрирани в строителството, търговията, в хотели и ресторанти, машиностроенето, дървообработването и транспорта.

Увеличеният брой на сигналите за неизплатени заплати е причина и за по-големия брой проверки, извършен от служители на инспекцията. При планирани 889 проверки за спазване на трудовото законодателство през миналата година са извършени 1493 проверки.

През 2009 година са регистрирани 27 трудови злополуки в Силистренско. При две от злополуките са загинали хора.

Сега инспекцията по труда в Силистра работи по националния проект “Превенция за безопасност и здраве при работа”. Проектът е в рамките на Оперативната програма за развитие на човешките ресурси и за осъществяването му ще бъдат изразходвани близо 15 милиона лева. 

 

По-малко катастрофи в Силистренско през януари

Почти два пъти по малко са пътно-транспортните произшествия в Силистренско през януари в сравнение със същия период на миналата година и няма загинали хора, показва справка от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Регистрирани са 48 пътно-транспортни произшествия, при които са ранени трима души.

През януари катастрофите са били 93 с 3 загинали и 8 ранени граждани.

Най-много – двайсет и шест, са катастрофите, предизвикани заради несъобразена скорост.

Пред януари служителите от системата за пътен контрол в Силистренска област са установили 624 нарушения. 

 

Главиница -  домакин на Държавно първенство по хокей на трева 

В събота в спортната зала в Главиница ще се проведе ХІ-то Държавно първенство по хокей на трева в зала за деца до 12 години и за момчета и момичета до 14 години, в Зона – Добруджа и Мизия.

Участие са потвърдили, освен домакините от Главиница, отбори от варна, Търговище, Добрич, Крушари, с. Байкал/Плевен/ и Червен бряг.

Срещите ще започнат в 9,00 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар