Бр.36/24 февруари 2010 г.

Предупреждение за бързо повишение на нивото на река Дунав 

Очаква се значително и бързо повишение на нивото на река Дунав, предупреждава Агенцията за проучване и поддържане на реката. В нарочни писма до всички областни управители по поречието на река Дунав се посочва, че „в общия българо-румънски участък през следващите 4 дни нивото на реката ще е по-високо от петите на дигите и на много места ще залее крайбрежната тераса и островите”. Бързото покачване може да предизвика аварии при понтони и закотвени плавателни съдове, предупреждават от Агенцията.

При необходимост ще бъде свикан Кризисният щаб към Областния съвет по сигурност.

 

Отворен е мартенският базар 

Заработи мартенският базар в центъра на Силистра. Петдесет и девет разрешителни за продажба на мартеници е издала общината, показва справка от общинската дирекция по икономика. Търговците са заели общо над 80 квадратни метра площ от ОББ до ЦУМ.

Между 10 ст. и 5.00 лв. вървят и тази година цените на червено-белия символ. Разнообразието от мартеници по традиция е голямо – от пресукани конци за ръка, през кукли сувенири - изработени от кратунки, до пана за стена. Има и любимите на децата значки с анимационни герои.

Мартенският базар ще работи до 3 март, уточняват организаторите.

 

Епизоотичната комисия подготвя годишен план 

Акценти в дейността си през 2010 година предстои да набележи Общинската епизоотична комисия.

Заседанието е планирано за днес от 15.00 часа, съобщи секретарят на община Силистра и председател на комисията инж. Людмил Стоянов.

В рамките на срещата ще бъде попълнен и членският състав.

 

Общественият съвет по социално подпомагане готви годишен отчет 

На първо за 2010 година заседание се събира Общественият съвет по социално подпомагане и услуги на 26 февруари от 14.00 часа в заседателната зала на общината.

Според предварителния дневен ред ще бъдат обсъдени отчетът за дейността на съвета за 2009 година и планът за работата му през тази година преди да бъдат внесени в Общинския съвет, съобщи Ани Табакова от дирекцията по здравеопазване и социална политика. Има някои предложения за промени в правилниците за работата на обществения орган; на вниманието на комисията ще бъде предложена и информация за отпускане на еднократни социални помощи на граждани от Силистренската община в тежко финансово, здравословно и социално положение.

По данни от предварителния отчет през 2009 година Общественият съвет за социално подпомагане и услуги е уважил 57 молби на крайно нуждаещи се силистренци. Отпуснати са общо 18 578 лв. за еднократни помощи. С решение на общинските съветници са изразходени други 14 100 лв. за операции и лечение на 7 човека, между които са 3 деца. Отпуснати са също 3312 лв. за погребения на крайно бедни хора. През 2009 година Съветът е дал становище за разкриване на „Защитено жилище” - нова социална услуга на територията на община Силистра.

 

Ще продължи санирането на учебни сгради 

И през тази година общината ще продължи работата си по прилагане на мерки за енергийна ефективност в детските и учебни заведения, съобщиха от общинските дирекции по устройство на територията и по хуманитарни дейности.

Подготвя се документация за кандидатстване по схемата за подкрепа на тази дейност, предвидена в оперативната програма „Регионално развитие”. Очаква се схемата да бъде отворена в края на месец април, но вече са подадени насоките за разработване на проекти. На тази основа е изготвен списък с 9 училища и детски градини, които отговарят на изискванията: да обслужват повече от едно населено място или периферни места в района, както и да отчитат потребности на групи в неравностойно положение и малцинства.

Благодарение на финансиране по различни донорски програми досега само в 2 учебни заведения в Силистра (ОДЗ „Нарцис” и ОУ „Отец Паисий) са изпълнени 100 % енергийни дейности – подмяна на дограма, отоплителна инсталация, ремонт на санитарни възли и фасади. Частични ремонти са направени в други 8 училища и детски градини.

Окончателният списък на сградите, с които общината да кандидатства за европейско финансиране, ще бъде определен от общинските съветници. Минималната сума на безвъзмездна помощ по схемата за енергийна ефективност в учебните заведения е 500 000 лв., а максималната - 5 млн. лв. с ДДС. 

 

Отново ще има конкурс за управител на ДКЦ-1 

Докладната записка е внесена в Общински съвет и ще бъде разгледана на предстоящата сесия на местните парламентаристи на 25 февруари.

Съгласно предложението за решение, общинските съветници първо ще прекратят обявения на 26 ноември миналата година конкурс.

Освен обявените условия и документи, които се изискват от кандидатите за новия конкурс, те ще трябва да предоставят в запечатан плик и Програма за развитието и дейността на “Диагностично-консултативен център 1 – Силистра” ЕООД за тригодишен период.

Решението за провеждане на конкурс за избор на управител на “Диагностично-консултативен център 1 – Силистра” ЕООД трябва да се публикува в един централен и един местен всекидневник в срок до 31 март 2010 г. от Общинска администрация – Силистра. Организацията по извършването на публикациите да се извърши от кмета на Силистренска община. В срок до 09.04.2010 г. комисията за провеждането на конкурса пък трябва да бъде информирана писмено за това – кога и в кои печатни издания е публикувано цитираното решение.

Конкурсът да се проведе на 16 април от 14,00 часа в заседателната зала на Общински съвет - Силистра, предлагат от комисията за провеждане на конкурса.

 

Вестниците в Силистра са на 125 години, радиото – на над 50

Йордан ГЕОРГИЕВ

Вестници в Силистренския край има от 125 години, а радиото е само на около 50, показва “статистиката” за медиите в Крайдунавска Добруджа. Сметката е направена по повод откриващата се днес в Градската художествена галерия (в l 7.17 часа) изложба “Между три века”. На практика става дума за две изложби “в едно”, дело на община Силистра, РБ “Партений Павлович”, Държавен архив и Съюза на българските журналисти. В следващия един месец, до края на м. март, посетителите ще могат да видят факсимилни първи страници на над 80 издания: от “първите опити” веднага след Освобождението от турско робство; през първия период до 1900 година, когато се натрупва “печатарски и журналистически опит” (вестници “Време”, “Зора” и др.), а и до 1940 година. И след това...Чак до 1990 г., когато отново има бум на издания на вестникарския пазар. Посетителят ще види и съвременните вестници, печатани в...Русе. Е, едно време са ги печатали чак във Виена. Защото било по-евтино. Май и сега е така.

За разлика от вестниците, радиото като първа по вид електронна медия се “ражда” в Силистра и региона някъде в края на 40-те години – първо в областния (сега, тогава център на околия) град, а после в съседните градове Тутракан и Дулово. Ваня Петрова от Дулово, която води тамошните радиопредавания вече 25 години, твърди по местни изследвания, че в Дулово е имало радиопредавания още преди да стане...град преди 50 години. И няма намерение да се пенсионира. Някога местната пропаганда се е правела дори на турски език, за да стигне до всеки информацията за проведено събрание или за предстоящ концерт. Имало дори кастинги за водещи, по-жестоки от днешните конкурси.

Какви медии имаме понастоящем в Силистра и областта? Два всекидневника – в Силистра, един седмичен рекламен вестник, също в Силистра; два седмичника – в Тутракан; 4 вестника на общините, които излизат спорадично – в Главиница и Кайнарджа (най-често), в Алфатар и Ситово (все по-рядко); три общински кабелни радиа – в Силистра, Тутракан и Дулово, както и три ефирни радиа – две в Силистра и едно в Дулово. Кореспонденти имат националните държавни телевизии и радио, вкл. и РТВЦ-Русе, както и БТА; всекидневниците “Труд” и “24 часа”; Нова телевизия, Дарик радио, радио “Шумен” и др.

От изложбата става ясно още, че през 1894 година е бил първият и единствен засега Журналистически събор, когато журналистите обикновено са били и писатели. Тази година предстои второто му издание, както реши наскоро УС на СБЖ в София.

Радио “Дулово” е по-възрастно от едноименния град

Радио “Дулово” става факт през 1951 година. Тогава Дулово е център на околия. В прашното, безводно и без ток населено място на Добруджа настава голяма радост, когато в центъра са поставени две фунии (наричани още високоговорители), захранвани от специално доставения за това генератор. Оттук се слушат радио “София” и съобщенията от Дулово.

Първите студио и уредба са в частна къща и с технически екип от Русе. Оттук се предават информации и съобщения, разрешени (”За четене по радиоуредбата”) и подписани със специален печат и подпис от началник „Радио-Студио”. Емисиите са били сутрин, обед и вечер – шест дни в седмицата. Началник-студио тогава е бил Наполеон Пухлев, а околийски говорители са били Парапанова, Шиваров, Дойчинов и техници Борис Ангелов и Димитър Колджиков.

През 1953 година вече са назначени на щат и след конкурс говорителите Славка Русева и Георги Гърчев, както и специални техници. Нарочна комисия за подбор на говорители е изисквала от кандидатите да имат правилен и разбран изговор, четене на непознат текст, изразително четене на поезия, проза и старославянски текстове.

По-късно студиото и радиоуредбата са преместени в читалището, а, когато през 70 – те години на ХХ век се построява новата сграда на пощата, са отделени специални помещения за радиостудио. По разработен и утвърден проект то е обезшумено и обзаведено с мебели и оборудване от Разград.

Заедно с това се изгражда и радиомрежата в града и селата на околията. Голям интерес е проявяван от хората за снабдяване с домашни високоговорители и включване към мрежата. Абонатите от града са наброявали към 5 хиляди.

Можем само да си представяме с какви технически средства се е работило тогава, но е имало микрофон, грамофон и за новите плочи слушателите са се записвали, за да им пуснат избраната песен. Благодарение на радиосъобщенията и поканите те са разбирали, че в Дулово ще има концерти, нови филми, събиране на соарета и седенки с беседи, колективно изпращане на войници – с танци, нови книги в библиотеката, масови имунизации на децата, здравни беседи и мн. мн. др.

Заедно с работещите във вестник „Дуловска искра” са се правили съвместни заседания и са се излъчвали статии и очерци, публикувани във вестника и обратно. Който не е чул – да прочете, който не е прочел – да чуе! През годините в селата също се изграждат радиовъзли, в които са работили учители и читалищни секретари.

По изискване на ръководството на държавните и партийни институции след 1944 година, някои от емисиите са били на турски език с цел приобщаване на населението към “новия живот в страната”. Сред хората пред микрофона са били учители и общественици като Али Чаушев, Али Карабед, Азис Алиев, Хаккъ Заимов, Лютфи Джибурджиев, Ерол Салиев, Сейрани Ахмедов и др.

През годините, овладявайки работата пред микрофон, говорителите са се усъвършенствали и в журналистическото майсторство в радиото. Но наред с това те са били репортери, тоноператори, звукорежисьори, музикални редактори, автори, водещи, редактори...(впрочем, така е и сега). С много желание, сърце и душа, обич към хората и работата те са създавали предаванията си за дуловските слушатели.

Сред хората работили през годините в т.нар. „Малко радио” са били Тодорка Савянова, Богданка Вълкова, Стоянка Гайдарджиева, Иванка Демирева, Д.Атанасова, Костадинка Димитрова, Ст. Кънчев, Виолета Желязкова, Димитър Тончев, Тодорина Драганова, Петър Петров и вече...25 години Ваня Петрова.

Сътрудниците на радиото в Дулово са били над 50 и чрез техните материали за хората от Дулово и селата емисиите са ставали по-въздействащи и пълни с живот.

През този над половин век от създаването на радио в Дулово много деца и младежи за първи път са заставали пред микрофона и са били завладявани от магията на радиото. В четири училища, със съдействието на местното общинско радио, заработиха локални училищни радиа, а учениците на място създават и реализират своите журналистически идеи! На регионални и национални конкурси РТВ в Дулово е печелило първите места, а наградени предавания са звучали по националното радио.

Материалът е изготвен от Ваня Петрова по спомени и архивни материали


ТРИ МЕДАЛА ЗА БАГАИНЦИ

На Държавния личен шампионат по джудо за юноши и девойки старша възраст, момчета и момичета.си дадоха среща над 700 състезатели от 50 клуба от цялата страна. Спортен клуб „БАГАИН”  се яви на състезанието със състав селекциониран почти на сто процента от дебютанти или в по висока възрастова група, или изобщо на състезание от такъв характер. Така че завоюваните три медала бяха почти програма максимум, въпреки че възпитаниците на Неделчо Цветков и Стефан Стефанов загатнаха за много по-големи възможности, и то в схватки със състезатели от мощни клубове.

През първия ден на татамито се качиха юношите и девойките старша възраст. Там традиционно добре се представи опитната Ивелина Георгиева, на която, за да влезе в собствената си теглова категория до 63 кг., се наложи да свали 4 кг. от тренировъчното си тегло. Георгиева се справи перфектно с тази първа и нелека задача и започна състезанието амбицирана да покаже най-доброто от себе си. Спечели две победи, които я отведоха на финал в подгрупата, където при победа отиваше на финал и минимум сребърен медал. В тази решаваща схватка нашата състезателка като че ли се огъна, загуби (оказа се от бъдещата шампионка) и й се наложи да играе още една последна схватка за определяне на бронзовия медалист. Там Георгиева нямаше проблеми, спечели чисто и с това и правото да се качи на почетната стълбичка на победителите.

Не така успешно се представи другият наш фаворит за спечелване на медал в тази възрастова група Кристиян Ангелов. Кристиян е един от най- добрите състезатели на клуба, но на това състезание той отиде без необходимата подготовка, измъчван през последния месец от контузия. Още в началото на първата си схватка Ангелов поведе уверено, но така и не му достигнаха силите да завърши успешно двубоя като загуби в последните секунди. Треньорът му Неделчо Цветков обаче е убеден, че най-добрите изяви тепърва му предстоят.

Другите наши представители в тази възрастова група се представиха променливо и незадоволително.

Добро впечатление направиха най-малките ученици в ОСУ ”Дръстър” - петокласниците. Там възпитаниците на треньора Стефан Стефанов завоюваха два бронзови медала.

Определено по големи са възможностите на Мария Иванова в категория 57 кг., но тя е дебютантка и бронзовият медал определено е успех. Повече увереност в собствените възможности би я отпратила на по-високо място в класирането.

Също с бронзов медал се поздрави и Елизабет Вейсал в кат. 52кг.Сигурно завоюваният успех ще я амбицира още повече в подготовката й.

Много добре се представи Християн Великов в кат. 46 кг., който се състезава в теглова категория с наистина „жестока” конкуренция (31състезатели). Въпреки че завоюва три великолепни победи, те не бяха достатъчни за нещо повече от почетното седмо място. Мнението на Стефан Стефанов е, че двете загуби на Християн са повече „заслуга” на съдиите, отколкото на неговите противници.

Другият наш представител при момчетата - Драгомир Неделчев, въпреки смелата си игра загуби две схватки и отпадна от състезанието.

През този уикенд на най-добрите състезатели по самбо на клуба юноши и девойки до 18 години предстои участие в държавно първенство.

Молбата на клубното ръководство е за помощ, тъй като състезанията следват едно след друго и не е по възможностите на клуба да осигури необходимия финансов ресурс.

 

Поредна кю-степен за каратеките от клуб „ШОТО ВИТЯЗ”

 

Двайсет и седем каратеки от клуб „Шото Витяз” са се явили на изпит за кю-(ученическа) степен, съобщи треньорът им сенсей Валери Великов. Изпитната комисия е била председателствана от секретаря на съдийската колегия на Българската федерация по карате Евгени Щерев. Това е предопределило високите критерии при оценяването. Всички ученици на Великов са повишили с 1 степен нивото си. По думите на Щерев децата са показали отлична подготовка за състезания през годината. Принос за успеха им има младият треньор Теодор Тодоров, който наскоро защити майсторска степен първи дан и взе черен колан.

Още на 6 март каратеките от „Шото Витяз” ще трябва да докажат оценката на комисията в първото състезание, организирано от Българска джу-джицу федерация в София.

 

Дулово

Стартираха ученическите спортни надпревари

 

Вчера във физкултурния салон на ОУ ”Хр.Смирненски” в Дулово се проведе волейболна среща между отборите от СОУ ”В.Левски” и ОУ ”Хр.Смирненски”. Победител стана отборът от СОУ ”В.Левски”. С нея стартираха срещите по различните видове спорт, включени в спортната програма на МОМН.

„В изпълнение на националния календар за извънучилищните дейности на МОМН и във връзка с провеждането на ученическите спортни игри през 2009 – 2010 г., наскоро в една от залите в сградата на община Дулово проведохме работна среща с преподавателите по физическо възпитание и спорт от 10 училища, които са в района на общината”, каза Наташа Стоянова, началник на отдел „Образование” към ОбА.

И добави, че всяко училище е заявило предпочитания вид спорт, възрастова група, а за най-масовата дисциплина – футбола, е бил изтеглен жребий за разпределение на отборите в предварителните групи. Дуловските училища ще мерят сили в шест спортни дисциплини: волейбол, футбол, тенис на маса, бадмингтон, лека атлетика и шахмат.

Срещите ще се провеждат по утвърден график, а всички те ще пременават под знака на 50–та годишнина от обявяването на Дулово за град.

 

Общински ученически игри в община Главиница

 

            На 17.02.2010 г.Ученическите игри в община Главиница стартираха със спорт шахмат.            Участваха отбори от три училища в две възрастови групи – V – VII клас и VIII - X клас.

            В първата категория първенец е ОУ ”Св. св.Кирил и Методий” - с.Сокол, следвани от СОУ ”В.Левски” - гр.Главиница и ОУ ”Н.Й.Вапцаров” - с.Листец.

            Във втората категория – VIII – X клас на първо място се класира отборът на СОУ ”В.Левски” - гр.Главиница, а втори остана отборът на ОУ ”Н. Й. Вапцаров” - с.Листец.

            На 22.02.2010 г.се проведе Общинският кръг по тенис на маса.Участваха четири училища от общината.

            Във възрастова група V – VII клас – момчета, призовите места завоюваха отборите на ОУ ”Отец Паисий” - с.Ст.Караджа, СОУ ”В.Левски” - гр.Главиница и ОУ ”Н.Й.Вапцаров” - с.Листец, а при момичетата първенец е отново отборът на ОУ ”Отец Паисий” - с.Ст. Караджа.   

            Във втората възрастова група VIII – X клас – юноши, първенци са: СОУ - гр.Главиница, ОУ - с.Ст.Караджа и ОУ - с.Листец.

            Всички участници и отборите първенци бяха наградени с предметни награди и грамоти, осигурени от Управление “Образование” в гр.Главиница.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар