Бр.32/18 февруари 2010 г.

ОБЩИНСКИ СГРАДИ СА ПРОТЕКЛИ

 

Десетина уведомления за протекли покриви на общински сгради от дъжда и интензивното топене на снега напоследък са подадени в дирекция „Общинска собственост” през последната седмица, съобщи ръководителката на направлението Снежана Неделчева.

Сред пострадалите са общинската администрация, Художествената галерия, детските градини „Радост” и „Иглика”, помещения на стадион „Луи Айер” и на „Манежа”, здравните служби в селата Срацимир и Проф. Иширково. На повечето места хидроизолацията на покривите се нуждае от основен ремонт. Преимуществено се отстраняват авариите на водопроводните инсталации в здравните служби, спукани от големите студове.

Уведомленията за щетите са подадени в застрахователната компания, с която общината има сключен договор за общинските сгради.

 

УТВЪРДЕН Е ОКОНЧАТЕЛНИЯТ СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА

 

Рекорден брой от 157 домакинства за настаняване в общински жилища под наем през 2010 година са одобрени в окончателния списък, показва справка от дирекция „Общинска собственост”.

 Към първоначалния списък от 140 души са добавени имената на нови 17 от картотеката на лицата, семействата и домакинствата, нуждаещи се от жилище. Кандидатите са подали жалби до кмета Иво Андонов и той ги е уважил.

Окончателният списък е публикуван на интернет страницата на община Силистра www.silistra.bg и е окачен на таблото пред сградата на общинската администрация.

През 2009 година 17 от 128 семейства, включени в годишния списък, са получили жилище от общината. Пет апартамента са принудително освободени заради редовно неплащане на наем, други 4 доброволно са освободени.

 Общо 414 домакинства са картотекирани като нуждаещи се. В регистъра на общинския жилищен фонд за отдаване под наем са вписани 688 апартамента и къщи в град Силистра и селата Айдемир и Калипетрово, показва справка от дирекция „Общинска собственост”.  

 

РАЗХОДЪТ НА ОБЩИНАТА ЗА ЗИМНО ПОДДЪРЖАНЕ  ДОСТИГНА 300 000 ЛЕВА

 

Зимните разходи на общината достигнаха 300 000 лева, съобщи заместник-кметът по устройство на територията инж. Веселин Андреев. За изриване на снега, изхвърлянето му в река Дунав и за опесъчаване на град Силистра досега са направени разходи за 150 хил. лева. Толкова са похарчени и в 18-те села на община Силистра за поддържане проходимостта на четвъртокласната пътна мрежа, допълни картината секретарят на общината инж. Людмил Стоянов. В общинския бюджет за 2010 година за зимно поддържане и почистване са планирани 51 хил. лв. целеви средства от държавата.

В края на м. януари кметът е изпратил писмо до министър-председателя с молба за съдействие да бъде подпомогната общината за направените разходи, които към този период са били малко над 180 000 лв. Общината се е ангажирала с точен отчет за разходване на евентуалната целева субсидия. 


ЛИЧНО МНЕНИЕ

Сценарий на силистренец се играе в Габровския театър 

Габровският държавен театър "Рачо Стоянов" представи много успешно новата си премиера "Село,село, пусто село!" по някои от култовите разкази на големия наш писател-хуморист Чудомир. Сценарият е дело на нашия съгражданин Димитър Кочланов, бивш актьор от театър "Сава Доброплодни", познат и на читателите ни с множеството си хумористични публикации като "Бай Митьо Шоуто". Премиерата е предизвикала бурни и дълго нестихващи овации на публиката. Билети няма за седмици напред. 

Димитър КОЧЛАНОВ:

"Защо в Габрово, а не в Силистра?"

"Много съжалявам, но габровската директорка Невена Митева, която е и режисьор на спектакъла, излезе по-далновидна и предприемчива от новоизлюпения, неспособен на трезви оценки, нерешителен и муден директор Борислав Ненков. Жалко, но е факт! Преценете сами! По случай 120-годишния юбилей на Чудомир, едноименната фондация от Казанлък спонсорира техническото обезпечаване на постановката. На 25-ти март - рождения ден на юбиляра, със "Село,село, пусто село!" ще се открие театралния фестивал "Комедиен хит на сезона" който е в рамките на "Юбилейни Чудомирови празници на изкуствата" под егидата на премиера Бойко Борисов и министъра Вежди Рашидов. Веднага след това със съдействието на македонския посланик у нас театърът ще замине на платено турне в Република Македония, на сцената на Националния им театър в Скопие и няколко по-големи градове. Трупата ще бъде придружена от снимачен екип на БНТ, която впоследствие ще излъчи филм по Канал1 за посещението на театъра. Ще бъде осъществена тотална медийна реклама, която ще отвори вратите на 20 по-големи наши градове за национално турне, подпомогнато от фондация "Чудомир". От фестивала Нова Българска Драма в рамките на "Друмеви театрални дни" - Шумен, вече са поискали видеозапис от спектакъл, за евентуално участие при тях през май. По поръчка на фондацията предадох сценарий за телевизионен театър, който чака своята реализация в БНТ от режисьора Павел Павлов. Предал съм четири, работя върху пета и шеста серия от десет сериен телевизионен филм НАШЕНЦИ. Извоювал съм условие артистите, които осъществят спектакъла "Село,село, пусто село", да бъдат поканени за участие в сериала. Получил съм положителен отговор. Всички тези "екстри" ще отидат при "глупавите" габровци, а "умните" силистренци, в момента "блъскат" из заснежените Балкани на Търново и Ловеч за мизерни приходи от няколко ученически представления на "архаичната" постановка "От бесилото към безсмъртието" на отречения Стефан Стайчев! Защо? Отговорете си сами! Или попитайте Борислав Ненков. А най-добре да се попитат "неговите хора" - онези, които го "натресоха" на директорския стол. Кой ще бъде "обесения" и кой "безсмъртния"???? Знам ли! Знам само, че в тези безпарични и смутни театрални времена "Сава Доброплодни", благодарение на некадърно ръководство, изгуби и маса средства и престиж. А може би това е целта??????? Жалко! 

 

Каратист, кондуктор и пожарникар в Опълченския отряд на Силистра

  • Силистренските опълченци с 4 униформи в гардероба си

 Йордан ГЕОРГИЕВ

Наскоро Опълченският отряд на Клуб “Традиция”, филиал Силистра, имаше своята премиера пред широката общественост. Той се представи като част от ритуала за 10 февруари, по повод 132-та годишнина от Освобождението на Силистра. Прощъпулникът им бе пред паметната плоча на ул. “Омуртаг”. Преди това генералната им “репетиция” бе в Регионалната библиотека “Партений Павлович”, която “превзеха” мощно, екипно, зрелищно и мъжкарски. Както му прилича на истинския войник от армията. На 19 февруари, във връзка с годишнината от обесването на Васил Левски – Апостола на Свободата, членовете на Отряда, ще бъдат част от 2-часовия караул пред паметника на Дякона в центъра на града.

“4 униформи, сред които четническа, опълченска и от годините на Първата световна война, има всеки от членовете ни, общо 8 души от Силистра”, заяви за медиите Валентин Петков, който е начело на филиала на клуба. Всеки разполага с пушка, но и със сабя, руски модел от времето на Освобождението. “Бердана”-та е от 1906 г., когато пак е имало поредна Руско-турска война. Както е известно, една от тях е била по нашите земи, в далечната 1854 г., наричана Кримската война. Тогава тук е бил и патриархът на руската класическа литература Лев Николаевич Толстой.

Кой кой е в Опълченския отряд на Силистра?

В него членуват бизнесмени, историци, пожарникар, кондуктор, каратист и др. представители на професии и занимания. Типични български са и имената им (...и не толкова): Иван, Йордан, Христо, Борис, Валентин, Максимилиан, Владимир. В групата има баща и син (Йордан и Максимиалн Димитрови).

За всички тях членството в отряда е скъпо, но полезно и завладяващо...хоби. 100 лева струва чифт ботуши. 300 лева е сабята. 20 лева портупеят, по 15 лева – калпакът и коланът. Отделно – шинелът се купува, защото е “морски тип”. Панталонът се шие, но на някои се слагат червени кантове. И още: темляк (кожено висулче) и др. аксесоари, които се вземат по желание.

Русенският клуб е “кръстник” на силистренци. Техни събратя има в Стара и Нова Загора, Велико Търново, Панагюрище, Шумен и др. български градове. 6 месеца стават, откакто отрядът е наличен в крайдунавския град. Постъпването в него става след клетва, предшествана от изучаване на оръжието, униформите, историята. В структурата си има Управителен съвет и комисии, които са помощни органи.

Председател на клуба е бизнесменът и историк Валентин Петков. Той е човекът, който стопанисва вече близо 10 години крепостта “Меджиди табия”, единствената крепост, построена от Хемлмут Молтке, останала непревзета и несъборена. Градена е за Кримската война преди повече от 150 години.

“Клубът ни съхранява традициите и работи за духа на поколението след нас на основата на патриотизма”, каза още Валентин Петков. Предстоят нови инициативи на клуба, който е не само атракция, но и пример за силистренци, които твърдят, че са от град на 19 века, появил се на картата на Римската империя, благодарение на победата на римските легиони над варварите в 106 г. при Тропеум Траяни (в днешна Румъния), където е била една от 20-те най-големи битки в световната история.

 

ФЕН-ЗОНА

 

Метъл банда ще забие в Силистра по Тодоровден 

 

В събота, 20февруари, на Тодоровден, в силистренския клуб „СОДА” ще гостуват SYMBOLIC. Началото на концерта е обявено за 19 часа.

Преди концерта обаче се свързахме с вокала на групата Станимир Ставрев, за да сподели за читателите на в. „Дръстър ПРЕС” и за феновете на по-тежката музика малко повече подробности около стиловата насоченост на бандата и за втория им албум, озаглавен “Divide Et Impera”, планиран да излезе до края на месеца от “Ozz Music”.                                         

SYMBOLIC

Бандата е създадена през септември 2002 г. във Варна от Станимир Ставрев-Ставри (вокали), Ники Бонев (китара), Васил Харизанов (китара), Никола Николов (бас) и Радослав Радев (барабани). Стилова насоченост траш/дет метъл с прогресив и атмосферик елементи.

В началото, за да свири по клубове, групата подготвя репертоар с кавър версии на любими групи, а през лятото на 2004 започва подготовката за издаването на дебютния си албум. Към  бандата се присъединява барабанистът Владо Маринов-Рамбо. През тези години Symbolic свирят на множество фестивали и клубове в страната ( София, Бургас, Варна, Добрич, Берковица, Разград, В.Търново, Казанлък, Русе).

Дебютният албум  “…Mea Culpa”  излиза през юни 2006 г., издаден от “Area 51 records” и изненадващо е обявен от списание „Про-рок” за метъл албум на годината в България (!?!?) J. Следва покана същото лято групата да бъде една от съпорт бандите на фестивала “Thrash Til Death” в Каварна, с участието на Napalm Death, Destruction & Mystic Circle.

През юни 2007 групата е поканена за първи път да концертира и в чужбина. Поканата е за съпорт на дет-легендите Dismember на концерта им в Букурещ (Румъния). Следват още много участия на румънска земя, вкл. с хеви-пауър групата The Claymore (Германия) и хедлайн-шоу на фестивала „Constanta Rock Meeting”  през май 2008 и 2009 г. До момента групата е изнесла над 150 концерта.

През февруари 2009 г. Symbolic са поканени за подгряваща група на съвместния концерт на метъл - легендите Sodom & Grave Digger в зала "Хр. Ботев" - София и през лятото за още 3 самостоятелни концерта в Румъния.

В края на май 2009 г. Symbolic започнаха записите за втория си албум, озаглавен “Divide Et Impera”, планиран да излезе през февруари 2010 г. от “Ozz Music”.

На 15 октомври 2008 г. трагично си замина от този свят на 32 години единият от основателите на групата – басиста Никола Николов – Кольо Хелоуийна (R.I.P.).

 

- За начало те моля да представиш хората, с които свирите в момента в "SYMBOLIC"?

- Аз, т.е. Станимир Ставрев (Ставри) - вокали, Ники Бонев - китара, Ивайло Стайков (Рибата) - бас и Симеон Попов - барабани.

- Какви хора са останалите в групата? Би ли казал какво ти харесва във всеки един от тях… били те настоящи или бивши членове?

 - Ники е основният композитор на музиката, повечето песни той ги е писал. Работи като ел. техник иначе, за да си вади хляба. Весела душа и доста кадърен композитор! Ивайло е в групата от есента на 2008-а и замени починалия ни оригинален басист Никола Николов - Кольо Хелоуийна (Лека му пръст на Колето). Иво е веселяк и отличен басист, работи като компютърджия в някаква фирма и учи за капитан на кораб. Симеон е още на 17 години и е ученик в Техникума по дървообработване, но е и невероятен барабанист за крехката си възраст! Догодина мисли да кандидатства в Консерваторията с барабани, дано успее! Момчето е ужасно талантливо! Моя милост е инженер-механик и работя като такъв в Кораборемонтния завод "Одесос".

- В какво според теб се крие чара на родното ти място?

- Родното ни място е град Варна, чара му е ясен на всеки - море, плажове, купони, мацки, кръчми. Но много се пренасели в последните 10 години и вече не е толкова обаятелно, както преди време. Нагазиха ни проблемите на "големия град", но това е тема на друг разговор...:)

- Да си представим, че аз съм турист и съм ти дошла на гости за няколко дни. Къде би ме завел и как най-добре бихме прекарали времето си по тези места?

- Хаа, много интересен въпрос! То тук си има всичко, значи зависи какво предпочита гостът ми. Аз лично ходя из рок клубовете и вися доста често в култовия тук рок-бар "Кантара".

- А имаш ли време за четене? Кои са любимите ти книги?

- Свободното ми време е много малко напоследък, но винаги намирам време, за да почета малко...харесва ми от дете просто:) Последно четох биографията на MOTLEY CRUE "Мръсотията" и "Речникът на Дявола" от Амброуз Биърс. Много, много поучителни книжки!! Сега ще започвам "Завладей Българите" на моя добър приятел Адриан Лазаровски.

- Тук в България имаме и много талантливи групи, но не им е много лесно. Смяташ ли, че ако се направи качествено студио, в което да работят хора, които знаят как да записват и продуцират метъл на професионално ниво, сцената ни ще "дръпне" напред?

- Отговарям с една дума: Абсолютно! Но има едно голямо НО: всичко това е ужасно скъпо и големите чужди компании не стъпват в България, защото е много малък пазар. Sony, Universal, Virgin, Geffen, Electra, Nuclear Blast, Metal Blade и т.н. не знаят че съществуваме, защото сме само 7,5 милиона и потенциалните клиенти са съвсем малко. Затова ако някой има добрата идея да прави студио на световно ниво и да предлага БГ групи, той трябва да има отлични контакти със западните компании, иначе начинанието е кауза пердута.

- В този ред на мисли, кажи нещо повече за предстоящата ви студийна творба. Имате ли вече някакви готови идеи в чекмеджето?

- Вторият ни албум "Divide Et Impera" предстои да бъде издаден официално тия дни от "Ozz Music". Но тъй като шило в торба не стои имаме вече няколко идейки за песни за следващия. Дано е готов по-скоро, защото с втория доста се забавихме, не само по наша вина, но... дебютния ни албум излезе през 2006 г., която вече звучи далечно. От друга страна, замисляме доста голямо промоционално турне из България и съседна Румъния и надали ще имаме много време да направим доста нови песни тази година, но кой знае?!

- Много ти благодаря, че отдели време за това интервю. Надявам се на 20-ти февруари да ви чуем и видим на живо.

- Искрени поздрави на всички метъл фенове в Силистра! За първи път ще свирим там и доста се вълнуваме от това! Надявам се да се видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар