Бр.26/10 февруари 2010 г.

Осигурен е снегорин за железопътната линия в участъка от Силистра до Дулово

 

Осигурен е снегорин за железопътната линия в участъка от Силистра до Дулово заради снежните навявания и засега няма затруднения при движението на влаковете, съобщиха от силистренската железопътна гара.

От автогарата в Силистра не пътуват автобуси.

Кметът на Силистренската община Иво Андонов заяви, че няма обективни причини за обявяване на бедствено положение в общината.

На изходите на главните пътни артерии има бариери и са поставени полицейски постове, за да предупреждават пътуващите. Препоръчва се да не се предприемат пътувания, ако не са спешни или наложителни.

Заради снежни навявания вчера сутринта с три часа и половина по-късно е тръгнал влакът от Силистра за Самуил. Още от 05.00 часа е започнало почистването на железопътното трасе със снегорин и влакът от София е пристигнал в Силистра с незначително закъснение, съобщиха от железопътната гара.

Само един микробус от силистренското село Дичево е пристигнал вчера  сутринта на автогарата в Силистра. Не са тръгнали автобуси за селищата в областта и за вътрешността на страната.

Пътищата в Силистренска област са заснежени и заледени, на места с преспи и навявания. Основните пътни артерии са проходими при тежки земни условия.

Затворена е отсечката между селата Богорово и Кайнарджа по пътя от Силистра за Добрич. Обходният маршрут е през село Войново.

Справка от Областния съвет за сигурност в Силистра показва, че няма селища без електричество, вода и телефонни връзки. Регистрирани са само частични прекъсвания на електроснабдяването.

 

Отменена е забраната за движение на на товарни автомобили над 3.5 тона в Силистренска област

заради усложнената зимна обстановка. Машини на Областно пътно управление работят по разширяване на пътните платна по първокласната и второкласна пътни мрежи.

Започнало е  и почистването на третокласните пътища в това число и към селата Долно Ряхово и Косара в община Главиница и селата Алеково, Бистра, Васил Левски, Кутловица, Цар Асен и Чуковец в община Алфатар, които вчера останаха недостъпни заради преспи и навявания.

Общо 30 човека на хемодиализа са транспортирани с верижната машина на „Гражданска защита” и с линейки в силистренската болница.

22-годишна жена от с.Руйно, нуждаеща се от спешна помощ, е превозена с МТЛБ през непроходимите участъци, а след това поета от линейка до областната болница.Жена и дете са транспортирани до Силистра от екип на „Гражданска защита” от закъсал автомобил в района на 8-ми пост. Спасителните екипи са оказали помощ на много водачи на заседнали по пътищата автомобили.

 

 

46-годишен астматик почина заради пряспа

 

46-годишен астматик от силистренското село Бабук не стигна до болницата в крайдунавския град, защото пряспа затворила пътя до родното му село, стана ясно вчера на заседанието на Областния кризисен щаб. Снегът попречил на линейката да стигне до болния и той получил смъртоносен пристъп. Тя закъсала в навяванията на 7-8 километра от Силистра.

“Регистрирахме серия от десетина лъжливи обаждания на тел. 112, призоваващи за помощ, а на посочените места нямаше закъсали автомобили”, заявиха от “Гражданска защита”. Драстично било поведението и на кмет от района на Тутракан, който се заканил, че ако болният, закъсал с автомобила си край селото му, не е от неговото село, няма да прати трактор да го спасява от снежната виелица. Имало обаче и селски първенци като кметовете на Нова Черна, Сребърна, Черник, Ветрен и др., които лично се качвали в тракторите, за да ги подкарат през преспите.

“Заповядвам да задължавате закъсалите с автомобили да подписват декларации, ако откажат да се качат в спасяващите ги автомобили на “ГЗ”, защото имат свободата да изберат да умират в студа”, заяви областният управител д-р Владимир Янков. Повод за заповедта му са случаи, в които закъсалите в снега не искали да влизат в спасяващите машини, а предпочитали да остават в автомобилите си, за да бъдат откарвани заедно с тях на безопасни места.

200 хил. лева са неразплатените разходи за снегопочистване в общините в регион Силистра, чиито кметове поискаха от Бойко Борисов целеви субсидии, за да ги "покрият". Градоначалниците от Крайдунавска Добруджа настояват и за диференциран географски и климатичен подход при определянето на средствата в бюджета в това отношение, а не заплащане на км, както е в момента. Подобно искане е отправяно и към останалите правителства в годините на прехода, но нито едно досега не се е съобразявало с искането на добруджанци.

В Силистра отново старите хора извадиха терлиците и тръгнаха по заснежените и заледени улици. В “Гражданска защита” са възмутени от настояването на собственици на автомобили, пътуващи с ферибота, които настоявали чрез тел. 112 да идват спешно машини...да им разчистват площадката край река Дунав.

31 от общо 50 училища в Силистренско не започнаха учебни занятия в понеделник, защото не пристигнали учениците от съседните села. Изцяло нямаше учебни занятия в общините Кайнарджа, Алфатар, Тутракан и Ситово.

 

Ледоходен диптих „Силистра’10”

Йордан ГЕОРГИЕВ

 

Ледоходът по река Дунав е сред най-атрактивните гледки край Силистра. Понякога картината се сменя за часове. Друг път е „константа” в продължение на дни и седмици. „Помните ли ’85, когато реката бе проходима по леда между двата бряга?”. Да, ама и през 90-те на миналия век имаше същата възможност, биха отговорили и други паметливи. Има и по-възрастни, които са се надбягвали с вълци и чакали насред Дунава и после в равнината. Май било практика преди 40-та година на 20 век.

9 февруари 2010 г. Ранна утрин. Изненада! 50% ледоход. 3-4 см дебелина на леда. Всяко чудо – за няколко часа. В късния следобед – вече само 10-15% лед. Няма проблеми за корабоплаването. Трябват 8-10 см, за да има заповед „Стоп, машини!”, личи от практиката.

Какво показва статистиката от последните десетилетия?

Повече от две седмици е била замръзнала река Дунав при Силистра в периода 1-16 март 1985 г. 100% лед! Същата е била ситуацията месец и половина по-рано, но само за 4 дни. 20 дни ледоход е отбелязан от 4 до 24 януари 2002 г. 80% е замръзът за една седмица през февруари 2005 г. От 3 януари 2008 г. също за няколко дни – проблем с основното агрегатно състояние на водата, като актуален е по-твърдият му вариант.

Какво е необходимо, за да се получи ледоход по река Дунав: ниско ниво на водата, примерно 270 см, колкото е долу-горе в момента; насрещен вятър за сцепление на ледените блокове и валеж от сняг.

Толкова: кратко и ясно. Красиво и чудесно. До стопяването. И до следващия ледоход. С надеждата, че ще се повтори, без гледката да ни създаде непреодолими проблеми.

 

Кутев иска диспут с Овчаров относно морала в БСП

 

“Предлагам на Цецка Цачева да разпореди на депутатите да дават ДНК-анализи след гласуването в парламента, за да накараме представителите на ГЕРБ да проговорят в парламента, защото повече никога не вземат думата”, заяви вчера пред журналисти в Силистра депутатът Антон Кутев, национален секретар на БСП.

Според него, премиерът Бойко Борисов имал на разположение месец-месец и половина, за да смени здравния министър или посоката на реформата в здравеопазването, ако иска правителството да оцелее. В противен случай на всеки 2 дни до края на годината щяла да фалира по една болница, или общо около 150 до края на 2010 г.

Кутев се произнесе и по актуалната тема “Румен Овчаров си върна поста си в БСП”. Депутатът смята, че поведението му излъчва нахалство, защото Румен Овчаров не може да бъде новото лице на БСП; не е в състояние да е морален коректив, нито да е носител на нов ляв проект.

“Овчаров, избери си една национална медия, за да дискутираме с теб въпросите за морала в БСП”, призова Кутев съпартиеца си на пресконференция в Силистра. БСП била единствената българска партия, в която загубилият моралния кредит губи и властта в партията.

В БСП в момента има поне 30-40 партийци от т. нар. “ново поколение” на околи и под 40 години и от тях поне 3-4 имат перспектива да се развият като национални политици, каза още Антон Кутев. Ставало дума за бивши зам.-министри като Димчо Михалевски, Емил Райнов, Атанас Костадинов, Корнелия Нинова и др. И всички те били от т. нар. “академици”, възпитаници на партийните школи на БСП. “Те стоят на полусъединител и чакат да им дойде времето да управляват”, коментира Кутев

На 15 март в Силистра ИБ на БСП ще проведе изнесено заседание начело със Сергей Станишев, предвидено за 21-22 февруари, но зимата осуетила инициативата. Пак там, по това време, ще се проведе първата Конференция по проблемите на земеделието в България по идея на БСП и със съдействието на община Силистра и на Селскостопанска академия в София, в която ще участват фермери от цялата страна.

 

Дулово

Съкратиха щата в болницата

Избраха нов и.д. управител

 

Вчера на сесия на Общинския съвет в Дулово бе гласувано преструктуриране на лечебното заведение и съкращаване щатните бройки от 175 на 105. Към днешна дата остават да работят пет отделения по 29 клинични пътеки.

Единодушно за и.д. управител на болницата бе избрана д-р Недка Цветкова.

По думите на кмета на Дубловска община Гюнер Рамис, това е човек, който е работил в болничното заведение, познава хората, познава и работата като администрация. Била е заместник-директор на силистренската болница и от 1996 до 1998 година е ръководила Регионалния център по здравеопазване в Силистра.

 

 

Потвърдени са резултатите на двама души за грип А (Н1N1)

Над 310 души имунизирани против морбили

 

За миналия месец от РИОКОЗ – Силистра отчитат, че стойностите на острите респираторни забовлявания са нормални за сезона.

Месечната заболеваемост е по-ниска от предходния месец (437 на 10 хил. при 497 на 10 хил. за декември 2009 г.).

Като най-висока през изтеклия период е заболеваемостта при децата от 0 до 14-годишна възраст, отчитат инспекторите от одел «Противоепидемичен контрол» на РИОКОЗ - Силистра.

Оттам съобщават че през последните две седмици има регистриран ръст на заболяваемостта от ОРЗ и грип в страната. Проведените вирусологични изследвания в Националната референтна лаборатория по грип към НЦЗПБ показват, че в момента има циркулация както на грипен вирус А (Н1N1), така и на сезонни грипни вируси тип А и В. През месец януари в Силистренска област също има лабораторно потвърдени за грип А (Н1N1) двама болни, единият от които починал.

Във връзка с констатирани случаи на тежко протичане на грип в страната, поради закъсняло лечение с антивирусни препарати, по разпореждане на Министерство на здравеопазването на личните лекари и ЦСМП ще се предоставят 1 300 дози антивирусните препарати Тамифлу и Реленца за безплатно лечение на пациенти с картина на грипна инфекция.

През миналия месец завърши имунизационната кампания с противогрипна ваксина Ваксигрип на домуващи и персонал от социални заведения в областта и на служители от ЦСМП, като бяха обхванати 570 лица с повишен риск от заразяване.

Не са регистрирани съществени промени в броя на чревните инфекции в сравнение с предходния месец в Силистренска област, съобщиха от отдел «Противоепидемичен контрол» на РИОКОЗ - Силистра.

Преобладаващи са случаите с ентероколити. Техният относителен дял към общия брой чревни инфекции остава най-голям (87%). Бактериалните инфекции са представени от 2 случая с колиентерит и 1 със салмонелоза. Не са регистрирани взривове. Броят на острите вирусни хепатити е намалял в сравнение с предходния месец. През миналия месец са регистрирани 4 болни - трима с ОВХ тип А и един с ОВХ тип В. Те са от различни населени места на Дуловска община. Предписани са необходимите противоепидемични мерки.

Броят на дихателните инфекции, регистрирани през месеца, се е увеличил в сравнение с предходния месец, основно за сметка на болните от морбили. Регистрираните болни са от общините Кайнарджа и Силистра и са на възраст от 6 мес. до 31 год. Във връзка с увеличения брой болни в с. Голеш бе организирана имунизационна кампания за населението на възраст от 13 мес. до 20 год., на която са били обхванати 310 лица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар