Бр.21/02 февруари 2010 г.

Протестите в Дуловската болница се отлагат за петък 

Болницата в Дулово продължава да работи с четири отделения по 30 клинични пътеки, така както е сключен договора с НЗОК. След проведена вчера среща на общинското ръководство с управителя на лечебното заведение, началниците на отделения и кметовете на населени места от Дуловска община стана ясно, че протестните действия, изразяващи се в блокиране на основни пътни артерии, се отлагат до петък.

Инициативният комитет е изпратил ново отворено писмо до министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, до НЗОК, РЗОК-Силистра, областния управител д-р Владимир Янков и кметът на Дулово Гюнер Рамис. В него те настояват да се запази досегашният статут на болницата като рискова, финансирана от МЗ и да се увеличи държавното субсидиране От своя страна Здравната каса да потвърди писмено финансирането на клиничните пътеки според сключения договор и даде възможност за предоговаряне на клиничните пътеки, като се добави анекс към договора с НЗОК.

Въпреки затрудненията и рестриктивния общински бюджет ние ще продължим да подпомагаме според възможностите си издръжката на болницата, категоричен е кметът на Дулово Гюнер Рамис.

Подписката в защита на лечебното заведение все още продължава и ако до 5 февруари не се получи отговор на поставените искания, ще се премине към гражданско неподчинение. Досега са събрани около 7 500 подписа.

След срещата днес е издадена заповед от Гюнер Рамис за сформиране на работна комисия, която да работи по преструктурирането на болничното заведение. В нея са включени ресорният зам.-кмет, управителят на болницата, двама общински съветници и началници на отделения. При създалата се ситуация е неизбежно прилагането на рестриктивни мерки, категоричен е дуловският градоначалник. При положение, че по 30 клинични пътеки ще работят само неврологично отделение, АГ-отделение, педиатрия, физиотерапията и интензивния сектор, ще се наложи съкращаване броя на специалистите и помощния персонал до минимум, допълни кметът Рамис.

По неофициална информация очакваното съкращение ще е около 40 %. 

 

Предупреждават за усилване на вятъра и снегонавявания

 

Община Силистра информира гражданите за интензивни снеговалежи в периода до 3 февруари 2010 г. и образуване на дебела снежна покривка.

Очаква се ДНЕС да се усили вятърът, който ще създава условия за снегонавявания в Североизточна България.

Продължават дейностите по снегопочистване и опесъчаване на улици и пътища от четвъртокласната пътна мрежа, съобщи инж. Людмил Стоянов – секретар на община Силистра.

Препоръчително за гражданите е да отложат пътуванията поради тежката зимна обстановка, да почистят пред своите домове и офиси.

 

За мокри и хлъзгави пътища и за мъгла предупреждават от Агенция “Пътна инфраструктура”

 

Пътищата в Силистренска област са заснежени и мокри, проходими са при зимни условия. Затворен за движение остава участъкът с.Богорово – с.Кайнарджа по път ІІ-71 Силистра – Добрич. Обходният маршрут е през с.Войново. Времето е облачно, със слаб вятър от запад – югозапад, температурата е около нула градуса. Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки. 

 

Календар по повод 70 години от връщането на Силистра на България отпечата Регионалния исторически музей в града

 

Луксозен календар по случай 70-годишнината от Освобождението на Силистра от румънска окупация, издаде Регионален исторически музей – Силистра. Изданието е по повод честването на предстоящата юбилейна годишнина, чиято кулминация ще се състои на 1 октомври в нашия град.

Както е известно, на този ден в Силистра се отбелязва Освобождението на града от румънска окупация и връщането на Южна Добруджа в границите на България. С подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 г., Южна Добруджа се възвръща към България. На 1 октомври българските войски влизат в града и затова този ден е сред най-тържествено отбелязваните в новата история на града.

Календарът е отпечатан в тираж 200 броя. Съдържа 12 страници, изработени в черно-бял печат. Изданието е богато илюстровано със снимки от фонда на музея. На страниците му са отпечатани фотоси от посрещането на българската войска в Силистра на 1 октомври 1940 г., митинга, организиран на площад „Свобода” в чест на Освобождението, отбелязването на първата годишнина, изгледи от града ни през 40-те години на миналия век. Представена е и Добруджа в изкуството на силистренския художник Павел Метеоров, отразено в изработените от него бронзови барелефи, както и други интересни документи и снимки.

Съставители са Вера Милева и д-р Румен Липчев, специалисти към РИМ – Силистра. Фотографската обработка на снимките е дело на Жечко Жеков, а графичното оформление на Адриана Иванова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар