Социалистите избират Меглена Плугчиева за депутат
* Вицепрепремиера е родом от Бабук по майчина линия

Народният представител от Коалиция за България Добромир Гущеров отказа в събота номинацията за нов мандат от 20-ти МИР-Силистра пред конференцията на БСП в крайдунавския град и предложи на свое място Меглена Плугчиева. Според него като вицепремиер тя постигнала успехи в борбата срещу корупцията, а и по майчина линия била родом от Бабук. От 12 кандидати, от които петима в младежка възраст, избираха силистренските социалисти участниците в листата за пропорционалната листа в Крайдунавска Добруджа.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева получи най-висок резултат (86 гласа) от гласувалите 121 делегата от 45 партийни организации. С два гласа по-малко (84) се оказа общинският лидер Нели Стоилова. С по 64 са Надежда Бобчева (член на Националния съвет на БСП и областен координатор на Младежкото обединение на БСП) и областният управител Светлана Великова, която отскоро е и председател на Областния съвет на БСП. Кандидатурите на 4-те дами-социалистки ще бъдат първоначално разгледани в Областния съвет, а после и в Националния съвет в София, който ще подреди 6-членна листа и ще определи мажоритарния водач.
Седем са кандидатурите на Силистра за евродепутати. Сред тях единствено Надежда Бобчева е местно предложение. Останалите са сегашните депутати от БСП в Европарламента, начело с ръководителя на групата в ПЕС Атанас Папаризов, който наскоро бе на информационна кампания в Силистра, както и юристката Валентина Божилова, преводач към Европарламента в Люксембург, с чиито лични средства бе изработен барелеф на актьора и дългогодишния общински съветник Едмонд Грозданов, за да бъде уреден (на 16 април т.г.) с него кът във фоайето на театъра в Силистра.


Малцина участваха в кръводарителска акция

Само четирима в Силистра дадоха кръв в специалната акция на БЧК и Светия Синод, проведена на Цветница в крайдунавския град. Екип на Кръвопреливния център бе с линейка в продължение на няколко часа в района на православния храм „Св. св. Петър и Павел”, но малцина са се възползвали от рекламата на акцията. 
“Хиляди минаха да си вземат върбови клончета от двора на храма и да запалят свещ в него, но не се решиха да дарят кръв”, коментираха лекари от Центъра. 
„Малка е рекламата, дори местните медии не бяха уведомени”, коментираха граждани, изненадани от лекарското присъствие. Някои дори отишли уплашено да попитат дали на възрастни хора не им е прилошало, щом е дошла линейка.


Сложиха климатици в детските ясли  

В детските ясли и в детските градини в Силистра са монтирани спешно климатици, за да има грижа за здравето на децата в предстоящото евентуално горещо лято. 
„Миналата година зачестиха оплакванията от родители, че заради високите температури в стаите за почивка и игра в детските заведения, на децата им тече кръв от носа”, заяви пред общинските съветници кметът на общината Иво Андонов. От 1,20 на 1,50 лева дневно да стане престоят на децата в детските ясли и от 1,50 на 2 лева –в детските градини, искат общинарите да направят таксите, за да има пари за по-голям комфорт в детските социални заведения.


Дирижабли ще следят за престъпността и реда в града?

Общинарите в Силистра обсъждат възможността да монтират дирижабъл, който всеки ден да облетява града и да следи за реда и престъпността в общината, съобщи кметът на общината Иво Андонов. Следваният модел бил взет „назаем” от руския град Перм, където наскоро градоначалникът бил в командировка. Руснаците ползвали нововъведението, за да извеждат на голяма височина видеокамери, които да проследяват обширни територии. Резултатите показали, че за опредeлен период от време грабежите, както и джебчийските кражби, спаднали. 
„Общината финансира проект на полицията, благодарение на който община Силистра ще бъде в мрежа от видеонаблюдениe с един център за обработка на снимките, но трябват 14 млн. лева за реализацията му”, твърди градоначалникът. За местното звено за сигурност, финансирано от общината, било невъзможно да се справи с паркирането, както и с нарушенията на Наредба №1 за реда и чистотата.




Рисунките за слънчевите руни отпътуват за Пловдив


Над 100 рисунки, отличени от ІV Международен конкурс “Слънчевите руни в българските носии и тъкани – Силистра `2009”, ще могат да бъдат видени по време на Националната учителска конференция “Училището – желана територия за ученика”, която се открива утре в Пловдив. Това съобщи за в. “Дръстър ПРЕС” координаторът на изложбата художничката Йонка Господинова. 
Наградените рисунки са от жанровете живопис, графика и приложно изкуство. Те са дело на деца от цяла България и малки художници от българските общности в Румъния и Украйна.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар