Ще откриват паралелка с изучаване на китайски
“С общи усилия ще се справим с кризата”

Това заяви посланикът на Китай у нас Негово превъзходителство Джан Ван Сюе. Според него, за да се преодолее по най-безболезнен начин световната икономическа криза, са важни обединението и координираните усилия на всички държави, общности, за което всички ръководители и правителства активно трябва да участват в международните мероприятия за разрешаване на този глобален проблем.
Китайският посланик бе на официално посещение в Силистра по покана на кмета на общината Иво Андонов. Придружаваха го съпругата му, вторият секретар в мисията и отговорникът по политическите въпроси Джао Ши Лин, третият секретар и отговорник по търговските въпроси Ту Цън Лян, както и аташето по образование Дзън Сън Хун.
Вчера посланикът се срещна с представителите на регионалните и национални те медии. На срещата присъстваха и децата, изучаващи китайски език в Силистра.
По време на разговорите с журналисти стана ясно че една от основните цели на посланика е да проучи как и по какъв начин общината успява да се бори с кризата и как тя се развива, след като България вече е в ЕС.
“Срещите и разговорите, които имахме с инж. Иво Андонов и с помощниците му, както и срещата ми с представителите на бизнеса в региона, още веднъж ме убедиха че посещението ми е било полезно. Получих необходимата информация и съм убеден, че за в бъдеще перспективите ни са за едно добро сътрудничество,като работим съвместно в областта на икономиката, културата и просветата – каза Джан Ван Сюе.
Усилията на правителството на Народна република Китай са насочени главно към няколко направления, като залагат на увеличение на вътрешното потребление. Държавата отпуска 400 милиарда евро, предназначени за национални инфраструктурни проекти, свързани с подобряване жизнения стандарт на китайския народ предимно в селските райони.
Правителството на Китай има ангажимент и прави усилия да помогне на социално слабите. Това са тези, които евентуално са загубили или ще загубят работата си.
Кметът и посланикът поеха ангажимент да бъде открита паралелка в Езиковата гимназия в Силистра с изучаване на китайски език.
Да бъде постигнато взаимодействие между общинското ръководство и Посолството на Китайската народна република е доста широк и амбициозен проект. Ще бъде направен икономически профил на фирмите, ще бъдат подготвени маркетингови брошури, които ще бъдат предоставени в посолството, за да може посланикът и ресорните заместници да потърсят допирни точки за инвестиции от страна на китайски фирми- каза силистренският градоначалник.
На края на срещата курсистите, изучаващи китайски език в Силистра, приветстваха гостите с песни и стихове на китайски език.


Здравно експо определя биологичната възраст на силистренци 
 
Близо 100 души установиха реалната си биологична възраст в първия ден на здравното експо, организирано от фондация “Грижа за здравето” в Силистра. За целта се използват показателите за теглото, височината, кръвното налягане, пулса и др. Взема се под внимание също дали човек пуши, употребява алкохол, колко и как се храни. 
Съорганизатор на инициативата, която е насочена основно към профилактиката на здравето, е община Силистра. Осигурени от нея здравни служители извършваха безплатните измервания. 
На изследванията се подложиха около 100 силистренци. Специалистите им измерваха теглото, ръста, кръвното налягане, пулса и т.н. След това "пациентите" трябваше да попълнят бланки, в които да отговорят на различни въпроси - дали пушат, пият ли алкохол, колко и как се хранят и т.н. Така се образува картината на техните здравни навици. След събирането на всички данни чрез компютър се определя биологичната възраст на човек.
За присъстващите фондацията бе организирала при откриването и здравна беседа на тема диабет. Специален гост – лектор бе д-р Лидия Маринова, специалист – ендокринолог, практикуващ във Варна. Приятната изненада, споделена от д-р Маринова е, че тя е родом от Силистра и е започнала професионалния си път от нашия град. Д-р Маринова разясни какви са симптомите и усложненията при диабета и открои видовете лечение и диети. Тя наблегна на превенцията за болестта и отговори на редица въпроси на присъстващите.  
Организаторите от фондация “Грижа за здравето” популяризираха осем фактора, отговорни за здравето на съответния брой щандове. Те акцентираха върху значението на храната, движението, водата, слънчевата светлина, отказа от отровите /алкохол и цигари/, почивката, въздуха и не на последно място -доброто настроение. Спазването на тези правила за здравословен начин на живот е гаранция за дълголетие, акцентираха здравните специалисти.
Участниците в експото можеха да си направят на място антистрес-масаж и да се запознаят с интересна здравна литература. 
Здравният форум ще се провежда до 8 април включително в Зрителната зала на Центъра за работа с деца в Силистра с начален час 17.30. Предвидени са отново здравни беседи по актуални теми, след което желаещите ще могат да си направят профилактичните прегледи. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар