Пожарникари провериха 45 църкви и манастири

Пожарната обезопасеност на 45 църкви и манастири в Силистренска област провериха служители от звеното „Пожарна безопасност и спасяване” при ОДМВР-Силистра в навечерието на Великденските празници. Целта е да се избегнат излишни рискове при очакваното струпване на много хора по време на празничните богослужения, поясни ръководителят на звеното комисар инж. Румен Мъров. Огнеборците са проконтролирали състоянието на електроинсталациите, наличието на противопожарна техника, евакуационните изходи и обезопасеността на местата за палене на свещи.
В пет от храмовете са открити нарушения, за чието отстраняване са предприети незабавни мерки. Проведени са инструктажи на църковните служители за стриктно съблюдаване на противопожарните правила и норми.
В районните служби “Пожарна безопасност и спасяване” в Силистра, Дулово и Тутракан са разработени графици за допълнителни дежурства и има готовност за реагиране при необходимост. С дежурните противопожарни смени е проведено изучаване на обектите, изработени са оперативни картички и са направени планове за евакуация в случай на пожар. 
Засилена полицейска охрана ще има в районите на църквите по време на празничните прояви. Набелязани са и мерки за осигуряване безопасността на движението.

153 млн. лева са инвестициите в Силистренско за последните четири години


Размерът на инвестициите в Силистренска област през последните четири години са 153 млн. лева, съобщи областният управител Светлана Великова. Отделно са сметките по проекти в социалната област. Предстоят нови инфраструктурни моменти, свързани с пълната рехабилитация на главните направление Силистра-Русе и Силистра-Добрич. Зелена улица е дадена и на трасето Лесово-Ямбол-Шумен-Силистра, което има ролята на транспортен коридор.
Довършването на Регионалното депо за твърди битови отпадъци, ГКПП и Фериботният комплекс също са вписани в положителния баланс на губернаторката.


Възпоменателна вечер „Спомен за Еди”

На 16 април, от 18.30 часа в Силистра е възпоменателната вечер „Спомен за Еди”, дело на Драматичен театър „Сава Доброплодни” със съдействието на община Силистра. Тя е посветена на актьора, общинския съветник и общественик Едмонд Грозданов, покойник. 
Повод за вечерта е експонирането на негов бюст с автор скулпторът Йордан Колев, който занапред ще бъде във фоайето на театъра. Грозданов работи в Силистренския театър като актьор и режисьор близо 20 години. Бе общински съветник от БСП в продължение на два поредни мандата - 1995-2003 г., през които бе председател и на Постоянната комисия по социалните въпроси. 
По предварителна информация голямата част от средствата за изработка на бюста са дарение от Валентина Божилова, преводач в Европейския парламент. За участие във възпоменателната вечер са поканени актьори, общински съветници и граждани. 
След възпоменателната вечер в памет на Еди ще има и постановка на пиесата „Палачът Сансон” на ДКТ „Сава Доброплодни”.

Гиньо Ганев и Иво Андонов подписаха Протокол за принципите на доброто управление

Омбудсманът на републиката Гиньо Ганев и кметът на Силистра Иво Андонов подписаха Протокол за принципите на добро управление и необходимите мерки за осъществяването им на територията на община Силистра.
Препоръките на обществения защитник на държавата са с послания до кмета и общинската администрация по отношение на финансовото управление, антикорупционни механизми, управление на общинската собственост в интерес на местната общност, както и модерно административно обслужване на гражданите и бизнеса.
„Протоколът е израз на общата воля за взаимодействие в защита правата на гражданите в процеса на децентрализация на управлението”, е записано в края на документа, който има преди всичко морална сила.
Подобни протоколи за добро и човечно управление омбудсманът на републиката е подписал с още 30 кметове на общини от Северен централен район, с които неотдавна се срещна в Свищов.

Седем длъжници са посетени от публичните изпълнители на НАП
4 офиса и три търговски обекта посетиха служителите на НАП – Силистра в рамките на стартиралата през миналия месец кампания за подобряване на събираемостта от публичните изпълнители на НАП.
Първата мярка на кампанията е „Осъществяване действия от публичните изпълнители на НАП за изземване средства на длъжника в каси”. Седемте посетени силистренски обекта са със задължения от данъци и осигуровки в размер на общо 108 127 лв. По време на самото посещение публичните изпълнители, съвместно с инспекторите от „Оперативен контрол”, осъществиха проверка на касите и наложиха запор върху паричните средства на длъжника в каси. В резултат на предприетите действия по сметката на Териториалната дирекция са преведени суми на обща стойност 16 428,50 лв. Едното от дружествата е погасило напълно задълженията си към бюджета в размер на близо 12 хиляди лв.
Налагането на запор върху средства на длъжника в каси е една от обезпечителните мерки, предвидени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Мярката се налага от публичните изпълнители с цел от длъжника да бъдат иззети наличните парични средства и да се осигури своевременно погасяване на просрочени публични задължения.

Броят на декларациите нарасна тройно

Три пъти е нараснал приемът на декларации на физически лица в ТД на НАП – Силистра през първите десет дни на април.
От началото на месеца до 10-о число са подадени 790 бр. годишни данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица през 2008 г. Общият брой на приетите декларации от януари досега е 3327. В 426 от тях е посочен данък за възстановяване.
По интернет декларации са подали 47 клиенти на НАП - Силистра.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации през 2009 г. е 30 април 2009 г. Формулярите могат да се подадат по интернет, с електронен подпис, чрез пощата с обратна разписка, в определени пощенски станции, където служител от „Български пощи” ще ви издаде входящ номер или на място в офис на НАП.
Данъкът върху доходите по годишната данъчна декларация може да се плати по Интернет, чрез банков превод или директно в клоновете на банките, намиращи се в офисите на НАП не по-късно от 30 април 2009 г.
При попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящият номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането.


За опазване живота и здравето на децата

Договор – обещание за спазване правилата за движение ще подпишат деца и родители в Силистренска област. Инициативата е на министъра на вътрешните работи Михаил Миков и ще се реализира в учебните заведения в цялата страна със съдействието на регионалните инспекторати по образованието. Чрез нея се цели постигане на по-активно сътрудничество от страна на семейството към опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение.
В Силистренска област в кампанията са ангажирани униформени служители от отдел „Опазване на обществения ред и превенция” при Областната дирекция на МВР. В часовете на класа, заедно с учениците и родителите им, те ще обсъдят текстовете в договора-обещание, свързани с основните правила за пътна безопасност. Сред акцентите са безопасното пресичане, използването на обезопасителни колани, спазване ограниченията на скоростта и безрисковото поведение на пътя.
Подписвайки договора, деца и родители съвместно ще поемат задължението да изпълняват правилата и да бъдат добър пример за безопасно движение по улиците и пътищата.
Подценяването и непознаването на опасностите в пътното движение е основна причина за високия пътен травматизъм сред подрастващите, смятат специалистите. Отговорността за това е на възрастните, затова от тях се очаква да отделят повече време и да разяснят на децата рисковете на пътя, които могат да застрашат здравето и живота им.
Статистиката сочи, че през изминалата учебна 2007/08 година в Силистренска област при пътни произшествия са пострадали 7 деца, 3 от които тежко.

Великденска работилница в библиотеката ще посреща деца от Силистра 


На връх Велики четвъртък деца от Силистра ще се включат в ателие за боядисване на яйца, чийто домакин ще бъде детският отдел на Регионалната библиотека “Партений Павлович”. Партньор в организирането на традиционната великденска инициатива е община Силистра. 
Великденската работилница ще отвори врати в 15 часа. Участие са потвърдили ученици от СОУ “Н. Й. Вапцаров” и основните училища “Отец Паисий” и “Св.св. Кирил и Методий” в Силистра. Очаква се в работата на ателието да се включат и малките художници от Центъра за работа с деца и младежи от Ученическия парламент.  
Новост в тазгодишното ателие за боядисване на яйца е че учениците ще работят в екипи, консултирани от учител, който ще ги придружава. В края на работата на ателието ще бъде излъчен и отборен победител за най-красиво боядисано яйце. 
Най-добрите майстори във великденската работилница ще получат индивидуални награди, а всички деца ще получат за спомен красиви великденски сувенири.  
С изписаните яйца ще бъде подредена изложба във фоайето на библиотеката. 


Започва общинско детско изложение “Даровете на земята, водата и въздуха”



За 7-ма поредна година общинският отдел “Образование”, съвместно с извънучилищните педагогически учреждения – ЦРД, ЦУТНТ, УСШ и НАО “Галилео Галилей”, организира Общинско детско изложение “Даровете на земята, водата и въздуха”, посветено на Световния ден на планетата Земя – 22 април. 
Детското изложение ще бъде открито на 17 април от 14.00 часа в зрителната зала на Центъра за работа с деца в Силистра. Това е една от най-мащабните общински прояви, която събира повече от 200 деца и ученици от всички училища и детски градини на територията на общината. 
В рамките на изложението участниците, разделени по възрастови групи, ще се изявят в няколко направления съобразно своите интереси и способности. По-големите ученици, от 13 до 18 години, ще се включат в конкурса “Детско иновационно и информационно общество”. В него ще се представят компютърни презентации на екологични проекти в 2 направления: ” Възобновяеми енергийни източници. Идеи за икономии на енергия” и “От природата за природата. Проблеми на родния край”.
В щафетата “Не на цигарите, наркотиците и алкохола!” ще участват отбори от всички възрастови групи, съставени от 2 момичета и 2 момчета. Щафетата е по предварително определен маршрут в центъра на града. 
Конкурсът “Как искаш да изглеждат България, Европа и светът, в който живеем” ще протече в 2 направления – за рисунка и за екологични макети на идеи за училище, детска площадка и град.
Участниците ще представят на щандове експонати, които са изработили предварително. В творчеството на децата ще бъде отразено виждането им по конкретни проблеми за опазване и по-ефективно използване на природните ресурси. Класирането е отборно и индивидуално. 


Успех на плуващите ветерани от Силистра 
Диана Стоева с нов републикански рекорд



Плувци от Силистра се завърнаха с триумф от участието си в първия Национален турнир по плуване, организиран от Асоциацията на плуващите ветерани. Уникалното по рода си състезание се проведе на 50-метров басейн в спортен комплекс “Дианабад” в столицата. 
Силистренската плувна школа се представи с 5 жени и 7 мъже, разпределени в 10 възрастови групи с участници от 30 до 90-годишна възраст.
Отлично се представи Диана Стоева, която спечели първо място за своята възраст в дисциплината 50 м гръб с нов републикански рекорд. За уникалното си постижение от 43 секунди и 02 стотни Диана получи и паричната премия на Асоциацията. 
В шампионски стил се изявиха всички жени от силистренския отбор на ветераните-плувци, които спечелиха три първи и три втори места. 
Иванка Скорчелиева стана първа на 50 м бруст и втора на 50 м кроул. Светла Николова триумфира като победител на 50 м кроул и стана втора на 50 м бруст. Другата “отличничка” е Силвия Тодорова, която разби конкуренцията на 50 м бътерфлай. С второ място в дисциплината 50 м бътерфлай се класира Теодора Савова. 
При мъжете силно се представи Пенчо Великов, който се размина на косъм с победата и остана втори на 50 м бътерфлай. Много добре се представиха и останалите наши “ветерани” - Венелин Великов /50 м бруст/, Венцислав Великов /50 м кроул/, Петър Кочияшев /50 м гръб/, Венцислав Кочияшев /50 м бруст/, Христо Бончев, водач на групата и треньор /50 м свободен стил кроул/, и Валери Марков /50 м бруст/. Всички те завършиха в призовите шестици. 
В гвоздея на проявата - щафетата 4 X 50 м съчетано плуване, отборът ни в състав Диана Стоева, Теодора Савова, Венелин Великов и Венцислав Великов успя да изпревари след оспорвана “битка” състава на софиянци и да се класира на второ място. 
Всички ветерани изказват своята благодарност към община Силистра за подкрепата при участието им на състезанието.  

Отборът на Силистра /от ляво на дясно, първи ред/ - Иванка Скорчелиева, Диана Стоева, Теодора Савова, Силвия Тодорова, Светла Николова, Пенчо Великов. Втори ред – Венелин Великов, Христо Бончев, Петър Кочияшев, Венцислав Великов, Венцислав Кочияшев. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар