Административният съд в Силистра е отхвърлил жалба на ГЕРБ за изборите в Зарица

Административният съд в Силистра е отхвърлил жалба на ГЕРБ срещу решение на Общинската избирателна комисия /ОИК / в гр. Главиница за избор на кмет в село Зарица.
През март в Зарица бяха произведени частични избори за кмет. На балотаж се явиха кандидати на ДПС и на ГЕРБ. Изборите бяха спечелени от кандидата на ДПС.
Решението на съда може да бъде обжалвано в едноседмичен срок. 

Пореден сигнал е изпратен до ОИК

Този път се иска прекратяване пълномощията на общинския съветник Ивелин Георгиев. Жалбата е подадена от Мирослав Калинов.
В нея той посочва, че във връзка с чл.30, ал.4, т.4 от Закона за местно самоуправление и местна администрация /ЗМСМА/ той прави достояние на Общинската избирателна комисия станалите нему известни факти, а именно, че Ивелин Георгиев е положил клетва като общински съветник на 12 ноември 2007 г. Същият е заемал щатна длъжност в общинската администрация в Силистра до 18 февруари 2008 г., с което е нарушил разпоредбите на /ЗМСМА/. Затова авторът на жалбата настоява да бъде взето съответното законово решение за предсрочното прекратяване пълномощията на Ивелин Георгиев като общински съветник. 
Припомняме, че Ивелин Георгиев бе назначен като сътрудник на обществения посредник /омбудсман/ Румяна Чанкова.
Очаква се днес ОИК да му връчи писмо, с което му дава тридневен срок за предоставяне на писмени възражения. 



Държавата дава 20 млн. лева за „Ин витро”
Над 4 000 жени ще могат да се възползват от тях


В началото на месеца стартира първата национална програма за финансиране на изкуственото оплождане “Ин витро”.
Фондът разполага с начален капитал от 20 млн. лв. Половината са заделени от миналогодишния бюджетен излишък, а останалите 10 млн. лв. идват от преструктуриране бюджета на здравното министерство.
Безплатно ще бъдат финансирани до три опита за „ин витро”-оплождане на 4 000 двойки.
Част от предварителните изследвания ще се поеме от Здравната каса. Пациентите ще имат право да избират в коя болница да провеждат лечението си. Единственото изискване е здравните заведения да са сертифицирани за извършване на манипулацията по изкуственото оплождане, а те не са толкова много в страната. Вдига се и възрастовата граница на пациентките - до 42 години. Отпада изискването да са здравноосигурени.
В Североизточна България има само един медицински център и това е “Олимед” във Варна. Той единствен е подал нужните документи и има подписан договор с Националния „Ин витро”-фонд.
“Варна е най-близката дестинация, където пациентите могат да се подложат на лечение. Бихме желали да дадем равен шанс за включване в програмата на двойки от Силистра и региона” – заяви д-р Маргарита Монастирска, гинеколог, медицински управител на Центъра, вчера пред журналисти.
През 2002 година в Силистренска област са били регистрирани близо 350 семейни двойки с репродуктивни проблеми. Тогава обаче са закрити и специализираните кабинети за борба със стерилитета и вече никой не води подобна статистика, коментира гинекологът д-р Георги Костов. Днес съм убеден, че броят на жените и мъжете с такива проблеми е много по-голям, допълни той.


Силистренци подкрепят създаването Конфедерация на пенсионерите в България

Пълна подкрепа на предложението на Обединения съюз на пенсионерите за създаване Конфедерация на пенсионерите в България, декларираха вчера участниците в заседанието на Областния съюз на пенсионерите в Силистра.
В срещата, по време на която бяха обсъдени кризата в пенсионерското движение и начините за обединение на хората от Третата възраст у нас, участва и председателят на Обединения съюз на пенсионерите Сава Гърбузанов.
Своето категорично становище за обединение на пенсионерските структури у нас в Конфедерация силистренските пенсионери изразиха с нарочна декларация.
„Такова обединение може да парира домогванията на големите политически партии и да получи широка подкрепа от пенсионерите“, се казва в декларацията.
На срещата бе обсъдена и проекто-програма на бъдещата конфедерация, която ще се бори за отмяната на кодекса за обществено осигуряване, приемане на нов закон със справедливи норми за пенсиониране и за изработване и приемане на Закон за пенсионерите като заслужили граждани на Р България
Очаква се Конфедерацията да бъде обявена официално като обединение на пенсионерските организации до средата на месец май, каза пред журналисти Сава Гърбузанов.

Изложба на търновски художници бе открита в градската Художествена галерия


Изложба с платна и пластики на 12 търновски творци беше открита вчера в залите на Художествената галерия в Силистра. Изложбата е организирана съвместно от община Силистра, градската ни Художествената галерия и представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново.  
 “Идеята за гостуването на изложбата дойде от това, че факултетът по изобразително изкуство към Великотърновския университет навърши 45 години”, сподели директорът на силистренската Художествена галерия Йордан Кисьов. 
Група от 12 търновски художници е откликнала на поканата и гостува в града ни с настоящата изложба, която ще остане месец, за да бъде видяна от повече ценители на изкуството. 
Показани са 40 творби живопис, графика и пластика, дело на творците Борис Желев, Венко Тонков, Иван Узунов, Милен Джановски, Наташа Тихолова, Николинка Джановска, Пеньо Пенев, Румен Рачков – Дървесния, Румен Михов – Попа, Светослав Косев, Тошко Дончев, Цветелина Максимова. 
Сред участващите с творбите си търновски художници има преподаватели - доценти и професори във Великотърновския университет, както и много творци с редица участия в национални и международни конкурси. 
Надявам се, че изложбата ще предизвика интереса на гилдията от художници и творци в Силистра, които ще имат възможност да видят и обменят опит с търновските си колеги, каза Йордан Кисьов. По негови думи изложбата е необичайно свежа по своя характер и няма да остави безразличен всеки посетител, решил да я разгледа по време на гостуването й в Силистра. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар