Повторно преброяване на бюлетините за изборите в Зарица

Административният съд в Силистра ще направи повторно преброяване на бюлетините от състоялите се в края на март частични избори за кмет в с. Зарица.
Решение за това бе взето на състоялото се на 23 април заседание на съда.
ГЕРБ оспорва в Административния съд в Силистра резултатите от частичните избори за кмет с аргумента за грешно преброяване на бюлетините.
През март в Зарица бяха произведени частични избори за кмет. На балотаж се явиха кандидати на ДПС и на ГЕРБ. Изборите бяха спечелени от кандидата на ДПС.


Минута наслада с книга в ръка 
си подариха силистренци по време на Маратона на четенето 



Зам.-кметът по хуманитарни дейности Нели Стоилова откри вчера Маратона на четенето в Силистра. На откритата сцена пред регионалната библиотека “Партений Павлович” тя прочете на събралите се малки и големи читатели откъс от Червената книга на България и стихотворение на големия български поет Валери Петров.
Нели Стоилова стана 6116 четец, включил се в Маратона в Силистра. Проявата се провежда за четвърта година в нашия град, инициирана от регионалната ни библиотека. 
В рамките на Националната програма „Четяща България” в цялата страна се провежда Маратон на четенето, с който се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право – 23 април. Тази година кампанията е посветена на Деня на планетата Земя, затова и повечето от книгите, които бяха изложени за читатели, бяха на такава тематика. 
Началото на Маратона и инициативите, включени в него, отбелязаха подобаващо и 50-годишния юбилей на силистренската библиотека. 
На откритата сцена пред библиотеката деца и възрастни се редуваха да четат любимите си стихове. На всеки от тях библиотеката подари книга по повод празника си. 
За разхождащите се силистренци в Дунавската градина имаше подготвени изненади. На различни места ги очакваха книги, от които те можеше да почетат на спокойствие сред приятната атмосфера на парка. 
Деца от детски градини и ученици от Силистра също участваха в Маратона на четенето, като прочетоха откъси от любими свои творби на връстниците си. 


Млади астрономи ще броят звездите в петък вечер

Младежи от силистренския клуб „Персей” ще направят прецизно оценяване на светлинната замърсеност над Силистра от 22.00 до 23.00 часа. Това съобщи ръководителят на Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” и на клуба Марлена Любенова.
В първия половин час учениците ще броят звездите в съзвездието Малка мечка при вечерно градско осветление, а в следващия половин час - при изключено осветление. За целта е потърсено съдействие от местното представителство на „Е.ОН” и от общината. Резултатите от двете замервания ще се съпоставят и ще дадат по-прецизна оценка на светлинната замърсеност над Силистра, обясни Марлена Любенова. 
Това ще бъде техният принос към Международната инициатива по астрономия „Черно небе”, посветена на 2009 година, обявена за Международна година на астрономията.
Успоредно с това младежите ще наблюдават планетата Сатурн, няколко мъглявини, двойни звезди и конфигурация на по-ярки съзвездия.
Всички силистренци, които имат желание да вземат участие в звездоброенето могат да се присъединят към младите астрономи от 21,30. Обсерваторията се намира в сградата на Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров”.


Стартират състезанията “Млад огнеборец“


Районните състезания „Млад огнеборец” ще се проведат днес в Дулово и Тутракан, а на 30 април в Силистра, съобщиха от областното звено „Пожарна безопасност и спасяване”. Бъдещите пожарникари ще се надпреварват в традиционните състезателни дисциплини - “400 метра щафетно бягане с препятствия” и “Бойно разгръщане на 100-метрова състезателна пътека”.
Днес точно в 10.00 ч. на градските стадиони в Дулово и Тутракан ще бъде даден стартът на игрите.
В Дулово победата ще си оспорват 3 отбора - на местните СОУ „Васил Левски” и ОУ „Христо Смирненски” и на училище „Кирил и Методий” в с.Черник, а в Тутракан ще се състезават представители на СОУ „Йордан Йовков” и СОУ „Христо Ботев” в града, СОУ „Васил Левски” – гр. Главиница и ОУ „Васил Левски” – с.Листец.
Представителни отбори на 11 отряда от градовете Силистра, Алфатар и в селата Ситово, Кайнарджа, Айдемир и Брадвари ще участват в районното състезание в Силистра, насрочено за 30 април на стадион „Луи Айер”.
Победителите от районните състезания ще се надпреварват на областно ниво на 15 май в Силистра, а най-добрият от тях ще си спечели правото за участие на републиканските състезания “Млад огнеборец” в курорта „Албена”.
Общо 18 младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” функционират в Силистренска област. В тях са обхванати близо 300 деца. Състезанията са заключителен етап на подготовката им, провеждана от служители в районните служби “Пожарна безопасност и спасяване” през учебната година.

Община Ситово бе домакин на първото по рода си състезание “Най- добър млад водач на МПС - категория Ткт

Възпитаниците на Професионалната гимназия по земеделие “Добруджа” – Силистра грабнаха първите места в индивидуалното и отборното класиране в състезанието за “Най- добър млад водач на МПС - категория Ткт”.
Домакини на състезанието бе община Ситово.
За първи път възпитаниците на земеделските училища премериха сили както на теория , така и по майсторско управление на трактори.
В състезанието участие взеха четири отбора от четирите училища на територията на област Силистра- Професионална гимназия по земеделие ”Добруджа”- Силистра, Професионално училище по селско стопанство- Ситово, ПГООТ- Дулово и ПУМСС- с. Средище. То протече на две нива: решаване на листовки и управление на трактор, като участниците трябваше да изпълнят нормите по регламента, с който предварително бяха запознати.
Гости на мероприятието бяха кметът на община Ситово инж. Николай Неделчев, Марин Ботев, началник-отдел "Инспектиране и организационно-методическа дейност" към РИО на МОН- Силистра, Димитър Димитров, старши експерт по организация на професионалното образование, директори и учители на училища, инспектори от Регионална дирекция "Автомобилна администрация"-Силистра.
Стартът на състезанието бе даден от кмета на общината Ситово, който пожела на участниците да дадат най- доброто от себе си и да покажат какво са научили през годините на теория и на практика. Той изказа своята удовлетвореност, че общината е домакин и че това начало да бъде старт на една традиция.
И докато участниците решаваха тестовете за правилата по безопасност на движението, организаторите бяха се погрижили и за поддържане доброто настроение на присъстващите.
На сцената излязоха мажоретките от Професионалното училище по селско стопанство - Ситово. С танците момичетата повдигнаха настроението на публиката.
Фолклорна група към клуб “Хризантема” също бе със специална програма от песни.
След първата част отборите показаха истинско майсторство при управлението на трактори. Големият площад пред сградата на общината бе превърнат в малък полигон.
Емоционалното шофиране на дуловския отбор приповдигна настроението на публиката, но не му отреди призовото първо място. В отборното класиране той зае трето място, а при индивидуалното Милен Минков се класира на второ място.
Домакините при отборното класиране грабнаха второто място, като при индивидуалното нямаше класиран състезател.
Отборът на Средище не можа да се класира на призовите места, но всеки участник в състезанието получи Поздравителен адрес за своето участие
Победителите получиха своите грамоти и награди от Марин Ботев, който им пожела бъдещи успехи на националния етап през месец октомври.


Няма коментари:

Публикуване на коментар