Тутракан

Ремонтират Дома за стари хора 

В началото на седмицата зам.-кметът Иван Недев подписа в столицата договор за реализацията на проект „Енергийна ефективност на Дома за стари хора в Тутракан”. Той се финансира от Социално-инвестиционния фонд със сумата от 480 хил.лв. Както писахме по-рано, дейностите включват основно подмяна на дограмата в Дома, както и ремонт на покрива. Вече стартира и процедурата на обществена поръчка за избор на изпълнител.
При софийската си визита зам.-кметът се е срещнал и с директора на ПУДООС Емилия Стоянова и зам.-министъра на МОСВ Чавдар Георгиев, с които е разговарял за възможностите за финансиране на други проекти, подадени от общината. Той се надява те да получат положителен отговор.


Профилактика за рак на гърдата
Отлагат прегледите с мамограф


Обещаните профилактичните прегледи за рак на млечната жлеза засега се отлагат за неопределено време – по всяка вероятност за м.юни, стана ясно през седмицата. Както „ТГ” информира по-рано, прегледите трябваше да се проведат от 13 до 17 април с предварително записване на желаещите, като цената е 26,80 лв..
Профилактичните прегледи за рак на гърдата, инициирани от областния управител Светлана Великова, се приеха много добре в Силистра, където най-напред бе ситуиран подвижният мамограф. Идеята, подкрепена тогава и от тутраканския кмет, обещал съдействие, се провали. Седмица преди заветната дата тутраканки бяха неприятно сюрпризирани от факта, че никой в администрацията не записва желаещите и потърсиха съдействието на „Тутракански глас”.
Журналистическата проверка установи, че общината поемала единствено настаняването и храната на лекарите, а ангажиментът за записването не бил техен. Запитан защо се проваля добрата идея, кметът Георгиев първоначално упорито твърдеше, че прегледи ще има. След разговор с подопечната му администрация се наложи да се извини и признае публично правотата на авторката на тези редове.


Главиница

Закриват сметищата с пари от ПУДООС
Ще превозват отпадъците до Депото в Силистра

В най-скоро време се очаква да е готов работният проект за закриване на 23 регламентирани сметища в населените места от Главинишка община, информира кметът Насуф Насуф на проведената в края на м. март сесия на местния парламент. Тогава ще стане ясна и конкретната стойност, а общинските съветници дадоха съгласие общината да кандидатства за финансиране на тази дейност пред ПУДООС.
Основните дейности по проекта са запръстяване на сметищата в селата и в Главиница, нанасяне на хумусен слой и засяване с тревни смеси.
Според общинския съветник от ГЕРБ Лъчезар Петров след закриване на сметищата ще е необходим контрол, за да не се допусне населението да оформи нови сметища – мнение, подкрепено и от останалите му колеги. Себахтин Халид от ДПС предложи като най-сигурна мярка на контрол назначаването на 23-ма пазачи.
Кметът Насуф информира, че твърдите битови отпадъци ще се превозват до новото депо в Силистра, а за биологичния отпадък – оборска тор, ще бъдат определени навсякъде терени. Ако инспектиращите органи установят, че липсва контрол при изхвърлянето на отпадъци от населението, глобите ще са за общинския и селските кметове и наместници, допълни той.


В края на месеца ще решават за мерите и пасищата
Докладна записка с предложение за отдаване на мерите и пасищата през 2010 г. ще бъде внесена на следващото заседание на Общински съвет – Главиница, информира кметът Насуф Насуф. Тя ще бъде съобразена с резултатите от проведените общоселски събрания в населените места. Общински съветници поискаха отчет от Сдружението на млекопроизводителите, което ги стопанисва сега, с чиято целесъобразност и необходимост се съгласи и кметът.


Съветниците искат отчет за дейността на читалищата през 2008 г.

В община Главиница функционират 23 читалища, които съхраняват и разпространяват българския автентичен фолклор – се казва в Годишния доклад за изпълнение на общинския план за развитие на община Главиница. По проекти читалищата са усвоили за ремонти 19 хил.лв., за компютърна техника – 7 800 лв., а за художествено-творческа дейност – 5 хил.лв. Тези цифри, а и интересът към работата на културните институции, накараха общинските, съветници от Главиница да изискат от зам.-кмета Данка Милчева отчет за работата на читалищата. Очаква се той да бъде представен на следващото заседание.


Ситово

Ремонт на водопреносната мрежа, а после и асфалтиране 
` Очакват 8 села в общината


В Ситовска община ще се работи по рехабилитация на водопреносната мрежа. Това е заложно в проект, който предстои да бъде одобрен до края на месеца по програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Николай Неделчев. 
Проектът е на обща стойност 6 млн. лв и обхваща осем от населените места в общината – Ситово, Искра, Добротица, Гарван, Попина, Любен, Босна и Слатина. 
Общият метраж на водопроводите, които предстои да бъдат подменени е над 9 км. По друг класиран проект на стойност 2 млн. лв. ще бъде осигурено асфалтиране на тези улици и така ефектът ще бъде пълен, сподели Неделчев. Според него това коренно ще промени облика на осемте населени места в общината. 

Основен ремонт ще се извърши в детската градина 

Основен ремонт и благоустройство в размер на 470 хиляди лева ще се извърши в целодневна детска градина “Щастливо детство” в с. Ситово. Средствата за него са отпуснати след одобрен проект на Ситовска община от Социално-инвестиционния фонд, съобщи кметът инж. Николай Неделчев. 
Предстои да се извърши цялостна топлоизолация на всички помещения на детското заведение, подмяна на цялата дограма, отоплителната инсталация и покрива. Ще се извърши и ремонт на ВиК и елинсталацията, ще се облагороди и пространството в двора на “Щастливо детство”. 
Престоят тръжни процедури за избор на изпълнител и ако всичко се развива по план, началото на летния сезон ще започне същинската работа. 
Това е първият голям цялостен ремонт, който ще се извърши в детската градина в с. Ситово от създаването й през 1961 година досега, каза кметът Неделчев. В момента я посещават около 25 деца, разпределени в две групи. 


Фермери от Ситово и Исперих ще обменят опит по проект с колеги - румънци

` На всяка от общините ще бъдат отпуснати по 50 хил. евро за изпълнение на дейностите 



Фермери от общините Ситово и Исперих ще обменят опит по проект с колеги от съседната ни румънска община Вълчелеле, намираща се в окръг Кълъраш. Това съобщи зам.-кметът Моазес Мехмед, която участва в разработването на проекта като представител на общинската администрация в Ситово. 
В проекта ще се включат по 20 фермери от всяка община. Те ще направят няколко разменни посещения за обмяна на опит и съвместни участия в търговски изложения за стопански производители в България и Румъния. Предвидени са няколко обучителни семинари за тях. В трите общини ще бъдат оборудвани и информационни точки. 
Трансграничният проект се разработва от техническия секретариат за трансгранично сътрудничество в Кълъраш. Водеща организация по проекта ще бъде румънската община Вълчелеле. За изпълнение дейностите на всяка от общините ще бъдат отпуснати по 50 хил. евро.  
Проектът ще бъде внесен за разглеждане в края на месеца и се очаква да получи старт през месец август, каза Моазес Мехмед. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар