Младеж изчезна във водите на Дунав
*Издирват го с водолазен екип

  
Екипи на „Гранична полиция” и „Гражданска защита” издирват 23-годишен младеж, изчезнал във водите на река Дунав. За произшествието съобщиха от Граничен полицейски участък – Силистра. На 19 април около 16.30 ч. край брега на Дунав в района на с.Айдемир младежът, заедно с други три момчета, си устроили пикник и след употреба на алкохол влезли да се къпят в реката. Единият от младежите - 23-годишен от с.Айдемир, изчезнал във водите на Дунав.
След получаване на сигнала за произшествието незабавно е предприето издирване с граничен полицейски катер, вчера към търсенето на момчето се е присъединил и водолазен екип на „Гражданска защита”.
Към момента къпането в река Дунав на територията на област Силистра е абсолютно забранено, напомнят от „Гранична полиция”. Високите и мътни води, силните течения, влачещи дънери и други отломки, са изключително опасни и за опитни плувци.

Мъж е в тежко състояние след като се самозапали заедно с дома си

67-годишен мъж е настанен в тежко състояние в Силистренската болница, след като умишлено подпалил дома си в с.Калипетрово. Вчера около обяд той погълнал препарат за растителна защита, а след това изпуснал газта от две бутилки и я запалил. След като получили сигнал за пожара, силистренските огнеборци успели да изведат човека от горящата къща и овладеят огъня. Изгоряло обзавеждането в една стая.
Има опасност за живота му. Според събраните до момента данни причините за драмата се свързват със семейни проблеми. По случая е образувано досъдебно производство.


Велосипедист загина при ПТП

43-годишен велосипедист е загинал рано в събота при автомобилна катастрофа край Силистра. Той се движел по пътя в посока с.Айдемир, когато бил застигнат и ударен от лек автомобил БМВ, управляван от 33-годишния Б.М. Алкохолната проба на водача с дрегер е отчела 1,82 промила. Изясняването на причините и обстоятелствата около произшествието продължава, образувано е дознание.


113 878 софийски бали са вече в Силистра
  
От площадката на гара Искър до депо "Дъга" в Силистра от октомври 2008-а до 16 април тази година са извозени 113 878 бали с общо количество 83 688 тона. Това е докладвала кметската администрация в София до Столичния общински съвет. На община Силистра са платени 1 897 312,18 лева такса за депониране на отпадъците. На общинското дружество "Чистота-Искър" са платени 5 357 240,44 лева за извозването на отпадъците от София за Силистра при цена 0,14 лева на тон за километър.


В Силистра е наложително да бъде създаден социален кабинет за стоматологични услуги
Любопитната статистика, че 96 на сто от хората в света страдат от кариеси, надали е успокоителна за българина, който по правило посещава лекар само в краен случай, а в условията на прехода започна да смята това едва ли не за лукс. Според силистренската стоматоложка д-р Мария Стойчева - председател на контролната комисия на районната колегия на Съюза на зъболекарите в България в Силистра, е наложително да бъде създаден социален кабинет за стоматологични услуги за деца и за пациенти над 65 години, изчерпали здравните си пакети. Това би помогнало на финансово затруднените възрастни пациенти и би разширило обхвата на децата, тъй като през миналата година бе отчетено, че са изразходвани само 30 на сто от средствата за детското здравеопазване.
Такива кабинети работят в други градове, но в Силистра все още не могат да се намерят средства. Оборудването на един кабинет струва не по-малко от 40 000 лева, а минималните месечни разходи са 5000 лева. Д-р Мария Стойчева е сред четиримата стоматолози от Силистренско, които участват в Месеца на оралната хигиена и профилактика. 
Освен прегледите, на пациентите се правят и консултации. 
Оказва се, че много хора не знаят как правилно да си мият дъбите, какви пасти и води да използват, дори кога да сменят четките си. Допълнителен проблем е фактът, че българинът по правило отива на зъболекар, ако има болка. В Силистренска област няма села с постоянни стоматологични практики и лекарите пътуват. Но докато селата на Силистренска община са „покрити“, в Тутраканска, Ситовска и Главинишка общини има „оголени“ села.


Деца подписаха договор с родители за пътна безопасност

 „Винаги ще бъда добър пример за безопасно движение по улиците и пътищата!”, обещаха родители и деца от ІV „г” клас на ОУ „Отец Паисий” в Силистра. Те скрепиха обещанието с подписите си върху символичен договор, съдържащ основните правила за пътна безопасност.
Преди това, умело ръководени от класния си ръководител Дарина Йовчева, четвъртокласниците убедително показаха, че владеят изискванията за безрисково поведение на пътя. Те разясниха правилата за пресичане, ползата от обезопасителните колани и значението на пътните знаци, онагледени с мултимедия.
Познанията на родителите също бяха подложени на тестване чрез играта „Това го знае всяко хлапе”.
С практически препоръки за повече сигурност на пътя към деца и родители се обърна полицейският инспектор от РУМВР-Силистра Николай Маринов.
Подписването на договора-обещание е в рамките на кампания, подета в цялата страна по инициатива на министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Тя цели да фокусира общественото внимание върху опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение.

СЛОВЕСНА „ДОБРУДЖАНСКА РАПСОДИЯ” 
ВМЕСТО „СПОМЕН ЗА ЕДИ”

Имам един „Сън”, който напоследък се повтаря многократно. Великден е. Настанало е „Пълнолуние безкрай”. И дори от „1 000 метра над морето” се вижда колко достолепен е „Иванко” и как е могъщ „Калин Орелът”. 
И редом с тях загадъчната си усмивка е разперила „Хубавата Елена”- „Капан за самотен мъж”. И чувам някой да казва закачливо: „Не се увличай, Христофор” по „Генерали в поли”. По-добре влез в ролята на „Херкулес и (изрови) Авгиевите обори”. Или се превъплъти в „Учителят по танци”. Може пък да срещнеш там някъде някоя „Кармен”, за да ти каже предизвикателно, но мило „Секс, моля, ние сме италианци”. Или испанци? Все едно. Важен е отговорът, а не въпросът, който понякога прилича на ехото от свистенето на „Дамоклев меч”. Важен е и жестът, а не поклонът. Важна е и маската. Като във всяка „Карнавална история”, в която няма място за „Тайната вечеря на Апостола”. Защото е свята и неповторима.
Като правото да си актьор на сцената, но истински в живота. Да влизаш в ролята на гражданин и ловко да се превъплъщаваш в амплоато на общественика, на когото не му е чужда човешката болка. Която не отминава, ако не е споделена с други хора.
Както и споменът. И той би избледнял, ако не го възкресяваме, за да стигне до теб, до мен, до нас... До всички.
Госпожи и господа общинари, общински съветници, актьори, журналисти и граждани!
Добре дошли на възпоменателната вечер „Спомен за Еди”! За Едмонд Грозданов. За момчето от жълтите павета на столицата, чиито най-мъжки години преминаха в Силистра. За да има удоволствието години наред да се събужда от Слънцето, надвесило коси над Дунава. И честта да ни радва с таланта си. На талантлив актьор и на режисьор-новатор. На изобретателен мим, на всеотдаен журналист, на неуморен общественик и на отговорен общински съветник.
20 години от живота на Едмонд Грозданов бяха в Силистра. За да остане невидима следа от заразяващия му творчески заряд и от човечността, споделена сред всички тук присъстващи днес на възпоменателната вечер.
Мултимедийната презентация, подготвена с материали от архива на Драматичния театър и на Регионалната библиотека „Партений Павлович”, само в резюме представи намерението ни да разкажем за него, когото днес ще почетем, като представим и бюста му, изработен от скулптора Йордан Колев.
Йордан ГЕОРГИЕВ,
„Възпоменателна вечер за Едмонд Грозданов”,
Силистра, 16 април 2009 г
.



с.Руйно, ДУЛОВО
Нов цех- нови възможности за младите хора 



Въпреки световната криза, в резултат на която обемът на поръчките в шивашката промишленост в България се намали с около 30 % и много предприятия освободиха работници, в края на миналата седмица в дуловското село Руйно с тържествена церемония се откри нов шивашки цех на фирма БТБ България АД.
Гости на откриването бяха Ахим Байерл, изпълнителен директор на БТБ България АД, Калинка Кирова, зам.- изпълнителен директор, Албена Стойнова, ръководител на отдел “Разширяване на производството”, Алтан Чаушев, юрист на община Дулово, представители на „Гелиг “ ЕООД, както и жители, и гости на селото. 
На този етап 40 жени от селото вече са назначени на трудов договор във фирмата, като предстои и изграждането на две бригади за още около 60 души.
"БТБ България" е инвестирала 200 000 лева в новия цех, като се надява с помощта на най - модерна шивашка техника и в светли и климатизирани помещения работниците да постигнат висока производителност, отговаряща на стандартите и. Благодарение имиджа си на надежден партньор русенската фирма се радва на дълготрайни и стабилни отношения с клиентите си, което й позволява да реализира проекта си въпреки световната криза.
Дружеството е осъзнало значението на тази инвестиция за село Руйно и околността му в ситуация на криза. Поради тази причина "БТБ България" се чувства морално отговорна да реализира дори в тези трудни времена инвестиционните си намерения, заяви Ахим Байерл. Той изказа благодарност на кмета на община Дулово д-р Митхат Табаков, кмета на с. Руйно Юмер Юмер, на Ахмед Джевдет , както и на всички вече работещи жени във фирмата, без чиято подкрепа този проект нямало да се осъществи.

За фирмата
БТБ България е акционерно дружество, основано през 1999 година и управлявано от немски мениджър. Фирмата е една от малкото български фирми, осъществяващи пълен процес на конфекциониране-разработка и производство на пълна гама дамска конфекция, предназначена за западноевропейския пазар. Основната му дейност са развитието на модела по дизайн на клиентите, както и собствен дизайн, проучване на доставчици и предлагане на клиентите платове, спомагателни материали и аксесоари в съответствие с модните тенденции в текстила и облеклото, разработка и мостриране на колекции, закупуване и доставка на платове и материали, конфекциониране (производство) на дамски облекла.
БТБ БЪЛГАРИЯ има 3 дъщерни фирми, в които се осъществява пълен технологичен цикъл за производство на дамски облекла–кроене, шиене, гладене, междинен и краен контрол.
Производството се реализира както в дъщерните фирми, така и във външни предприятия-подизпълнители на територията на цялата страна.


ПРИОРИТЕТИ
Те са засилване дейността си по развитието на продукта, предлагайки на клиентите разширен интелектуален продукт – решение за дизайн, тъкани и аксесоари, развтие и оптимизиране техническата обработка на продукта от гледна точка на производството, инвестиране в развитие на личностния потенциал и професионалните умения на персонала.
И не на последно място инвестиране в създаването на трайни партньорски отношения с подизпълнителите като залог за успешното развитие на дружеството. Основни клиенти на фирмата са:
s.Oliver Group - s.Oliver Sellection, Comma, Anastacia, More & More, Hallhuber (Donna), Aust, Detail Passport, Brax, ACP- SinnLeffers, NoBasics.
Средномесечният обем на износ е 60 000 броя облекла.




Няма коментари:

Публикуване на коментар