Милионите тръгнаха! 

16 милиона лева са гласувани за община Силистра. Това реши правителството вчера. Дочакахме ги, въпреки че почти не вярвахме, че заветният четвъртък ще настъпи.
Журналисти и управници живеехме от четвъртък до четвъртък.
Може би сега, когато най-после дочакахме правителството да се произнесе и да гласува финансиране за Силистра, което да компенсира проявената добрина с приемането на софийските отпадъци, ще започне да се разплита и омагьосаният кръг, в който се въртим от месеци.
В крайна сметка на фона на набъбналия общински дефицит осигуряването на пари за реализацията на инфраструктурни проекти е повече от добра новина. 
Върти ми се мисъл из главата, че най-накрая администрация и съветници ще спрат да си говорят писмено през медиите и ще седнат да обсъдят заедно какво може да се случи от тук нататък до края на мандата. 
Сигурно за някои това е еретична химера, но понеже аз съм от клуба на вечните оптимисти, все си мисля,че няма невъзможни неща.

Пролетното чистене стартира в Силистра

Започна голямото пролетно миене на улиците в Силистра. То се извършва по график и е предвидено да приключи до Цветница. С 4 машини на фирмата за чистота „Синева” ще бъдат освежени 24 улици, булеварди и площадът в центъра след зимното опесъчаване. Акцията ще струва около 21 хил. лева, съобщиха от общината.

Това е част от подготовката за Великденските празници, уточниха от общинския отдел по чистотата. От там увериха, че имат готовност за извънредно събиране на битови отпадъци в жилищните комплекси през почивните дни. Обикновено това е времето, в което кооперациите се организират и почистват около блоковете и освежават градинките пред тях. Дори се обмисля възможност да бъдат поощрени най-добрите стопани.

Полицаи от Главиница получиха благодарности

Това е поводът директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра да им благодари сърдечно.
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков и директорът на ОД на МВР-Силистра са получили благодарствено писмо от Регионалната ветеринарно-медицинска служба в града. В писмото директорът на службата В.Димитров благодари сърдечно на петима полицаи от Участък на МВР-Главиница, оказали съдействие на неговите служители. 
На 13 март т.г. към 19.00 ч. жители на с.Подлес сигнализирали на тел. 112 за отровени кучета, домашни птици и врабчета в селото – те били навсякъде – по дворовете и по улиците на селото. Веднага била сформирана група, която се нуждаела от подкрепата и на полицията. Затова те позвънили в полицейския участък и помолили за дежурен екип оттам. Приятна била изненадата, когато на място ги очаквали петимата полицаи. Независимо че работният им ден отдавна бил свършил и че на другия ден било събота, те останали и помогнали на ветеринарните инспектори да приберат умрелите животни и да вземат проби, чрез които ще се установяват причината за този инцидент. 
Директорът на регионалната служба посочва, че това е пореден случай, в който участъкът на МВР им оказва съдействие. Преди време служителите на реда били отново до тях, когато се изяснявали обстоятелства около кланица в района на Главиница. 

Иновационен метод за дистанционно обучение по английски език 
 ще представи учителка от ПГМТ на Националната конференция “Училището – желана териотория за ученика”
16 родители ще получат свидетелство за завършеното езиково обучение

Татяна Кинджакова, учител по английски език в Професионалната гимназия по механотехника, ще представи Силистра с доклад по време на Националната конференция “Училището – желана територия за ученика”, която ще се проведе на 14 април в Пловдив. 
Преподавателката, която има 10-годишен стаж в школото, работи по иновационен проект за дистанционно обучение по английски език на общо 16 родители и техните деца, възпитаници на училището. Обучението е на доброволни начала и включва 4 модула, като всеки от тях завършва с тест за проверка на знанията.  
Получава се партньорска двойка между ученика и родителя, която засилва силната емоционална връзка между тях, посочи Кинджакова. Тя допълни, че знанията на ученика са решаващи за успеха на родителя, защото той се явява в ролята на негов главен помощник в усвояването на уроците. 
След завършване на обучението 16-те родители ще получат и свидетелство за завършено начално ниво на комуникативен английски език. 
Целите на това обучение ще бъдат представени на национално ниво от Татяна Кинджакова с доклада й “Дистанционно англоезиково обучение по веригата учител-ученик-родител”. От Силистренска област доклади ще представят също и преподаватели от СОУ “Йордан Йовков” в Тутракан и основното училище “Отец Паисий” в с. Добротица.



Приключиха профилактичните прегледи

От името на Националния онкологичен медицински център - гр. София (НОМЦ) областният управител на Силистра Светлана Великова получи благодарности за включването в инициативата за профилактичен онкологичен скрининг за рак на гърдата. Инициативата показа, че когато институциите работят заедно, постигат много. 
За периода 09.03.2009 г. до 18.03.2009 г. (включително) на територията на област Силистра са изследвани 562 жени по предварително изготвен списък. 
Проведени са мамографски и ехографски изследвания на 24 жени от община Алфатар и 371 жени от област Силистра, прегледани от д-р Иво Гергов за периода 09.03.2009 г. – 14.03.2009 г.  
Открити при ултразвукови изследвания за жени до 40 г.: 11 жени с кисти, 1 жена с фиброаденом. 
Открити при мамографски изследвания над 40 г.: 1 жена с карцином на млечната жлеза. 
Прегледани 167 жени от д-р Николова за периода 16.03.2009 г. – 18.03.2009 г.
Една жена с карцином на млечната жлеза и 7 жени с доброкачествени образувания – кисти и фиброаденоми. 
Припомняме, че в седмицата 13 – 17 април 2009 г. (понеделник - петък) подвижният мамограф ще бъде на територия на град Тутракан за прегледи на жените от общината, това са договорили в разговор кметът на общината Г. Георгиев и доц. д-р Петранка Троянова – изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология ЕАД” – София.  

Ще консултират съкратени работници

На свое заседание Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие се запозна с целите, условията и реда за прилагане на Националната програма “Нова възможност за заетост” през 2009 г., която е утвърдена със Заповед на “Министъра на труда и социалната политика” от 19.02.2009 г. В работната среща участваха зам.-областният управител Петко Добрев, директорът на Дирекция „Регионална служба по заетост” – Русе (ДРСЗ) Драгомир Николов и Кремена Калчева, началник-сектор в ДРСЗ – Русе.
Една от възможностите на коментираната национална програма е съкратени в резултат на кризата работници да бъдат консултирани, включвани в допълнителни програми за обучение за повишаване на квалификацията или преквалификацията и ще получават услуги за насочване към нова работа на първичния пазар на труд. Тази програма предлага и субсидии за работодателите, които осигурят 9-месечна заетост, като за първите 6 месеца ще им се предоставят средства от държавния бюджет за поемане по минимални размери на разходите им за труда, положен от наетите лица.
Често спряганото в публичното пространство Постановление № 44 на Министерския съвет е определяне условията и реда за изплащане компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време в икономическите сектори „Индустрия” и „Услуги”. Според него работници и служители, за които е установено непълно работно време, могат да получават компенсации до 120 лв. за период от 3 месеца, ако работодателят им отговаря на определените в ПМС 44/2009 г. условия, подадат необходимите документи по реда, регламентиран в Постановлението, и се класират по утвърдена процедура по оценка.
Поради изчерпване на определения финансов ресурс директорите на ДБТ в Дулово, Тутракан и Силистра ще трябва да издадат решение за неодобряване на работниците и служителите за получаване на компенсации от фирмите "Силома" АД със 130 работници и служители, фирма ЕТ "Тай - Т. Иванов" с 19 работици и служители и фирма СД "Скат - Дизайн Студио" с 8 работници и служители. 



Поредна победа на малките математици от ЦУТНТ

На 21 март в гр. Силистра се състоя областното издание на Международния математически конкурс Кенгуру-2009. В него взеха участие над 500 ученици от II до XII клас от областта.
Децата от школите по математика / от II до VII клас/ на Центъра за ученическо творчество с ръководител Донка Димитрова, се представиха повече от блестящо , като звоюваха 6 първи места, 3 втори, 6 трети, 4 четвърти и 2 пети места.
От II клас - Виктор Димитров и Теодор Светлозаров са на І място, Теодора Радкова ІІІ място. При тях вълнението беше най-голямо, тъй като за първи път се явяват на този форум и за 75 минути трябваше да се преборят с 18 задачи.
Ирина Куртева, Александър Стоянов и Деян Кънев от III клас са на І, ІІ и ІІІ място. За тях задачите бяха 24, пак за същото време.
Мартин Енчев и Мирослав Събев от IV клас са съответно на ІІ и ІІІ място.Сред наградените в шестицата са и:
Андрей Тодоров и Даяна Аджемова - ІV, Дебора Съботинова - V място.
От V клас Димитър Плугаров и Яница Миткова са първи и трета в класацията.
Незменно на І място в 6 клас /във всяко състезание досега/ е Петър Скорчелиев .
Тази година той заедно със своята учителка Донка Димитрова спечелиха стипендия по проекта на фондация "Комунитас" - София - "1000 стипендии" Петър е участник в школите на ЦУТНТ от 5 години.
На второ място при VI клас е Едиз Мюмюн.
И при най- големите - седмокласниците, положеният труд през годината даде резултати: Дамян Добрев е първи, а Грета Радоева и Тихомира Павлинова са трети.
През следващия месец предстоят други две изяви за малките математици и подготовката вече започна - Националното великденското математическо състезание и областният кръг на олимпиадата по математика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар