Фирми в Силистра масово съкращават работници

Антикризисната програма на правителството за компенсиране на работниците, преминали на намален работен ден, остави извън списъка за подпомагане основни структуроопределящи предприятия в Силистренско. Заради недостатъчния финансов ресурс, разпределен за областта, ощетените фирми са принудени или да съкращават работници, или принудително да затварят врати. Работодателски и синдикални организации настояват за преразглеждане на нормативната уредба и промяна механизма за оценка на кандидатствалите фирми. 
Нито един от 130-те работници в машиностроителното предприятие „Силома” АД няма да получи обещаната помощ от държавата, тъй като заделените средства не стигнаха за тях. От началото на годината заради драстичния спад на поръчките и свиване обема на производството са съкратени близо 50 работници. Останалите са на 4-часов работен ден, а трудовите им възнаграждения са орязани наполовина. Вече трети месец всички преживяват с по 200 лв. и не скриват, че искрено са разчитали на обещаната от правителството подкрепа. 
Според спуснатите критерии за оценка на кандидатстващите по антикризисната мярка предприятието е получило по-малко точки, тъй като в края на миналата година е реализирало повече продажби в сравнение със същия период на 2007 година. Така в класацията то е изместено от фирми с по 20-30 работници. Според работодателски и синдикални организации сега действащите критерии ощетяват именно големите предприятия.
Работниците са категорични, че ако нормативната уредба не бъде променена и час по-скоро не се отпуснат достатъчно средства за запазване на работните места, само след месец антикризисната мярка ще си остане само добро пожелание за фирмата. Подобно е положението и в останалите фирми от района, чиито работници също останаха извън списъка на одобрените.

Здравен форум
Безплатни профилактични прегледи за граждани ще се проведат от 6 до 8 април

Безплатни профилактични прегледи ще могат да си направят силистренци по време на здравния форум , който организира от 6 до 8 април фондация АДРА. 
Прегледите ще се провеждат от 17.30 до 21 часа в зрителната зала на Центъра за работа с деца в Силистра. Като съорганизатор на форума е община Силистра. 
Екип от здравни специалисти ще направи замервания на здравния статус на гражданите. Ще се взимат под внимание пулс, кръвно налягане, тегло и други показатели. На базата на тези данни специална софтуерна програма ще помогне да се установи действителната биологична възраст на всеки човек. Резултатите ще се изготвят на момента. 
Лекари от страната ще изнасят лекции на тема остеопороза, диабет, имунна система, високо кръвно налягане и други. Те ще консултират безплатно гражданите по здравни въпроси, които ги вълнуват. На нуждаещите се ще се направят изследвания на кръвна захар и холестерол. 

Задигнаха 2512 лева от микробус

2512 лева откраднало неизвестно лице от лекотоварен автомобил „Ивеко", паркиран в района на автогарата в Силистра. Престъплението е извършено на 1 април чрез взломяване на предната лява врата на микробуса. По случая е образувано дознание.


Над 2,8 млн.лв. корпоративен данък внесоха силистренските фирми

2 819 882 лв. са внесени за корпоративни данъци по годишни декларации за отчетната 2008-а, подадени към крайния срок по банковите сметки на НАП- Силистра. Във вторник /31 март/ беше последният ден, до който, по Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/, фирмите бяха задължени да подадат годишна данъчна декларация и да внесат дължимия корпоративен данък за 2008 г. Служителите на ТД – Силистра работиха и в събота, и в неделя, за да улеснят клиентите в спазването на срока.От началото на годината до края на март в ТД на НАП – Силистра бяха приети 2260 декларации за печалбата и доходите на данъчно задължените лица, които през 2008 г. са се облагали с корпоративен данък, ведно с придружаващите ги годишни финансови отчети и приложенията към тях. По пощата са подадени 166 броя, в пощенските клонове са приети 18, 1572 фирми са декларирали на място в салона на дирекцията.Тъй като важи датата на пощенското клеймо обаче, в близките дни се очаква да пристигнат още декларации, изпратени по пощата. Доста по-висок тази година е броят на подадените по електронен път корпоративни декларации – 362, което прави 16 % от общия брой. За сравнение миналата година по интернет са получени 246 годишни данъчни декларации, а година по-рано – само 21 корпоративни клиенти са използвали възможността за електронно подаване на документа.Всички фирми, които са изпратили формуляра по интернет, подписан с електронен подпис, и са платили до 31 март, ползват отстъпка от 1% от дължимия корпоративен данък, но не повече от 1000 лв.Повишеният интерес към подаването на декларации по интернет е много добра оценка на стремежа на приходната агенция да улесни своите клиенти, предлагайки им все повече електронни услуги.


АТАКА ще е фактор, с който ще се съобразяват

Това прогнозира в Силистра лидерът на политическата партия Волен Сидеров. Преди да поднесе цветя на паметника на Васил Левски и да се срещне със силистренци, Сидеров посети селата Бабук и Смилец.
Пред журналисти той категорично заяви, че АТАКА няма да участва в коалиция на изборите, а ще се яви самостоятелно. 
По повод скандала в Силистра с процедурата за прекратяване правомощията на кмета, която бе обявена следствие сигнални писма на бившия зам.-кмет от АТАКА Димчо Кьосев, Волен Сидеров каза, че представителите на партията по места имат свобода на действия и че не е нужно да бъдат съветвани от централата. 



Национално състезание "Най-добър млад готвач – 2009 г."
Момче от Силистра - на второ място в кулинарната надпревара
• Печели за награда двуседмичен стаж " в Гранд Хотел София”

• Ще участва в „Бон Апети”

Борислав Стоянов, ученик в ХІІ клас, специалност „Организация на туризма и свободното време” в Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги, с ръководител Юнзюля Чакърова, се класира на второ място в провелото се във Велинград национално състезание "Най-добър млад готвач – 2009 г.".
Участвали са отбори от 19 професионални гимназии по готварство в страната – от Велинград, Червен бряг, Смолян, Хасково, София, Силистра, Своге, Русе, Поморие, Пловдив, Петрич, Павел баня, Кюстендил, Добрич, Враца, Велико Търново, Варна, Бургас, Банкя. Организатор е Министерството на образованието и науката.
Изключително сме впечатлени от гостоприемството и готварското творчество на домакините от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов”. Безупречни бяха и организацията, и условията, коментира Юнзюля Чакърова.
Преди самото състезание участниците са имали възможност да се запознаят както с историята на кулинарното изкуство от древността до наши дни,така и с новите тенденции.
Оценяването на ястията е извършено от жури в състав: Жоро Иванов – президент на "Евро–ток" България и шеф-готвач в петзвездния хотел "Гранд хотел София"; Ради Стамболов - вицепрезидент на "Евро-ток" и собственик на сладкишница „Гаврош”, Иван Звездев – водещ на предаването "Бон Апети" по bTV; Славейко Кънчев – шеф-готвач на "Евро–ток", и Благой Нонев – главен готвач във велинградския хотел "Лайт".
На първо място е класиран Ангел Валериев от София; второто място е за Борислав Стоянов от Силистра, а третото – за Коста Калчев от Павел баня.
Грамота за участие е дадена не само на Борислав, но и на неговият учител –Ю. Чакърова и на директорът на ПГСУАУ Дочка Милушева. 
Всички участници ще заснемат своите рецепти и ще бъдат излъчени в кулинарното предаване на Иван Звездев по bTV, както и на двуседмичен стаж в "Гранд Хотел София" заедно със своите ръководители.
Това за нас е най-голямата награда, коментира Юнзюля Чакърова. Ще имаме възможност да се докоснем до съвършенството и да развием уменията си при приготвянето на изискани ястия.
На всички участници са били дадени кошница с продукти и три часа, за да подберат подходящите и да приготвят своята рецепта. Заданието е включвало предястие, основно ястие и защита пред експертното жури. 
Борислав е приготвил „Сьомга тартар” със зелена салата с фрутдресинг и колекция „Мил фьой”.
Изискано и с оригинална аранжировка бе нашето предложение, но ни отне време предварителната подготовка в Силистра, докато се спрем на най-подходящата рецепта. Смея да твърдя, че изпреварихме в класацията учебни заведения с дългогодишни традиции в кулинарията и общественото хранене, каза Юнзюля Чакърова. - Условията на работа бяха много добри. Имаше подготвени 18 работни места в три кухни, оборудвани така, че да отговарят на всички изисквания. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар