с. Искра
Кметът Турхан МЕХМЕД: 
“Може да нямаме още табела на селото, но ще постигнем целите си!”


Кметът на ситовското село Искра Турхан Мехмед се отчете пред своите съселяни и пред общинската администрация. Това стана година и половина след встъпването му на длъжност. Той е първи мандат кмет от листата на ДПС
“Логично е всеки да даде отчет за това, което е направено за този период и за това, което е пропуснато да се направи”. Така започна разговора ни с кмета на селото Турхан Мехмед.
С нелеката задача кмет на едно село се захванал по простата причина – любовта към родното място и амбицията му да направи селото си по-хубаво място за живеене,а и то да се развива. Досега винаги е намирал общ език с общинската администрация и постигал своите желания за благото на своите съселяни. Това, което е направил, не е никак малко и ни увери, както и своите съселяни, че до последния ден на мандата си ще работи с всички сили за просперитета и благоденствието на жителите на с. Искра.
За 2008 година са направени редица подобрения. Пълният ремонт на пътя Ситово- Искра на стойност 40 000 лева вече е факт. Основен ремонт е направен на покрива на общежитието на стойност 15 000 лева. “Там са настанени хора, нуждаещи се от жилище”- разказва кметът.
Училището и детската градина, винаги намират подкрепа от страна на кметството в лицето на кмета. “Около 141 ученици посещават основното училище, а децата в детската градина са 87. Богат е училищният живот и почти винаги печелят награди, участвайки в различни конкурси и фестивали Резонно е да им помагаме” – споделя той.
Поддържане хигиената на улиците е една от най- важните дейности на кметството, с което успява да се справи с помощта както на жителите на селото, така и с хората, насочени от Агенцията по заетостта.
По наболелия проблем относно бездомните кучета кметът има уговорка с фирма, провела две събирания и предстоят още няколко мероприятия за тях.
Благодарение на грижите, които се полагат от шуменска фирма, уличното осветление е на добро ниво. Турхан Мехмед споделя, че има още какво да се прави спрямо инфраструктурата, но се надява проблемите да бъдат разрешени.
С помощта на дарители от Искра, както и от фирми извън територията й, е организиран и проведен Празник на селото, /б. а за които в-к “Дръстър ПРЕС”писа/ “Тази година се надявам пак да има отзивчиви спонсори, които да дадат своя принос тази традиция да се запази” - изрази надежда Т.Мехмед.
Относно спортните дейности тук, от минала година искренци се радват на свой футболен отбор. “С отпусната сума от общината и превоз успяхме да покажем една добра игра с нашите футболисти. Надявам се и този сезон да покажем същото. По 2500 лева отпуска тази година общината за издръжката на трите футболни клуба и смятам, че това е добре - сподели кметът на селото
Тази година ни предстоят много неща да се направят, продължава разговора си Турхан Мехмед. На дневен ред са кърпежа на външната фасада и освежаването на залата за общоселски тържества, около 5 000 лева ще бъдат отпуснати от общината за подмяна на дограма и ремонт на кметството, ще бъде ремонтирана и освежена здравната служба в селото, в квартал Безиргян ще бъде ремонтирана джамията, за което общината отпусна 5 000 лева. Предстои подмяна на водопроводната мрежа и асфалтиране на част от улиците.
От кметството е кандидатствано по проект”Изграждане на екопарк село Искра” за сумата от 10 000 лева. Проектът предвижда превръщането на боровата горичка в място за отдих. Кметът се надява на положителен отговор и проектът да бъде реализиран.
Турхан Мехмед на селото е направил и постъпления с ръководството на Прокредит банк за монтиране на Банкомат. Има проведени разговори с изпълнтителния директор на “Пътперфект” за назначаване на около 20 човека от селото на работа във фирмата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар