Тържествено връчиха шофьорски книжки на млади шофьори 

За първи път вчера “новите” шофьори от Силистренска област получиха официално на тържествена церемония своите свидетелствата за управление на МПС, като с тях броят на водачите в региона до този момент е 71 004. 
За 2008 година са издадени 1950 свидетелства за управление, а за първите два месеца на годината - 290.
Те получиха своите свидетелства от гл. инспектор Ивелин Статев, началник-сектор “Пътна полиция” при ОДМВР- Силистра.
Върху ролята на превантивната дейност акцентира в обръщението си към младите водачи директорът на РД „Автомобилна администрация” Наталия Стодева.
Разпореждането за този начин на получаване на свидетелства е на генералния комисар на вътрешното ведомство Павлин Димитров и цели постигане на превантивен ефект - безопасно поведение на пътя от шофьорите, които нямат опит и стаж.
Най-честите нарушения при младите водачи са високите скорости, неправилното изпреварване и неспазване правилата на движение. 
Според тъжната статистика през миналата година в областта 148 от 270 ПТП са допуснати от водачи със стаж на пътя до 2 години.
Към днешна дата за първото тримесечие на 2009 г. са допуснати 170 ПТП, от които 20 тежки. На пътя са загинали осем души, а ранените са 20.
“Безумната война по пътищата продължава и резултатът не е за пренебрегване. Целта е да се мотивират тези, които сядат за пръв път самостоятелно зад волана, да шофират разумно, да пазят както себе си, така и другите участници в движението”, подчерта Ивелин Статев.


Измериха светлинната замърсеност в Силистра
 
Между трета и пета степен е светлинната замърсеност над Силистра, установиха млади астрономи от местната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей”. Те наблюдаваха заедно с родителите си съзвездието Орион. Видимостта към 7-те му звезди са индикатор за чистотата на градската среда. Инициативата е в рамките на световната кампания „Черно небе”, съобщи ръководителката на обсерваторията Марлена Любенова. По думите й светлинната замърсеност се измерва по скала от 0 до 8. Осма степен отговаря на видимостта към звездите в планинска среда.
Астрономите от Силистра преговарят с ръководството на Е.ОН на 24 април да бъде изгасено градското осветление в района на обсерваторията за по-прецизни наблюдения. Резултатите ще бъдат предоставени на общинското ръководство.


Обсъждат противопожарни мерки в резервата „Сребърна”

Експерти на РИОСВ-Русе подготвят срещи в средата на април с представители на отговорните институции за обсъждане на превантивни мерки срещу евентуални пожари в Поддържан резерват „Сребърна”.
Срещите са ежегодни и се провеждат във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите, който за 2009 година е определил периода от 1 април до 31 октомври за пожароопасен. Тази заповед касае защитените територии, представляващи изключително държавна собственост.
В срещите участие ще вземат представители на кметствата Сребърна, Ветрен и Айдемир, на дирекциите „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност” и Държавното горско стопанство.
Ще се обсъдят противопожарни мероприятия на резерватите и схемите за оповестяване на всички нива при възникване на пожари, превантивната дейност по информиране на пастирите и арендаторите на земи за недопускане на пожари, както и готовността на гасаческите групи.


с. Добротица 
Топъл обяд задържа децата в училището 
*Проектът приключва официално в средата на май

Топъл обяд получиха за пореден път 54 деца от социално-слаби семейства, които учат в ОУ „Отец Паисий“ в село Добротица. Инициативата тече вече пети месец и се реализира от областната организация на Български червен кръст в Силистра. Председателят й Маргарита Касабова и нейни колеги от местната червенокръстка организация се срещнаха вчера с децата, за да разговарят с тях и учителите им, да споделят общите си впечатления от проекта, преди окончателното му приключване след няколко седмици. 
Проектът „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК, която беше създадена през 2004 г.
От средата на ноември децата от основното училище в селото получават всеки ден супа, второ ястие и десерт. “Посещаемостта в училището се увеличи през тези месеци. Децата харесват топлия обяд, който получават. Доволни са и самите родители, от които получаваме само добри отзиви за инициативата”, сподели директорът на школото Златан Вълчев. Той констатира и повишената култура на хранене на много от децата с нисък социален статус, които преди това не са умеели да си служат с прибори. “Вече пазят чистота на масата, мият си ръцете преди хранене, спазват реда при сервирането. Това е огромно постижение за много от нашите ученици, които преди това нямаха такива навици”, отбеляза Вълчев. 
“Ползата е огромна. При високата безработица в общината част от децата, които посещават училище, нямат възможност да се хранят пълноценно. Така те не могат да участват пълноценно в учебния процес”, сподели учителката Росица Никова. 
Осигуряването на храна на някои особено нуждаещи се деца чрез включването им в проекта „Топъл обяд” е единствената възможност те да посещават редовно учебните занятия. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар