Разлюля ни 5.3 по Рихтер 
* Трус от Вранча паникьоса силистренци 



Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер и с епицентър в района на планината Вранча в Румъния бе усетено в Северна и Североизточна България. Земетресението бе почувствано в 20.18 часа. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.
Интензивността на земетресението по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник в района на Тутракан и Силистра е била около 5 степен, може би 5-та степен и в Свищов", коментира директорът на Геофизичния институт при БАН Николай Милошев. По думите му нищо по-страшно не ни чака от тук нататък и по принцип статистиката за огнището във Вранча сочи, че принципното положение е след труса да има затихващи, а не усилващи се трусове .
Лекият люлеещ трус извади на улицата много силистренци в събота вечер. Земетресението, продължило около 30 секунди, бе усетено повече по високите етажи на жилищните сгради. Наши читатели разказват, че трусът е бил кратък, но силен, и придружен с бучене, разлюляли са се полюлеи. Продължил е няколко секунди и е усетен по-силно по високите етажи на блоковете.  
За кратко бяха прекъснати мобилните телефонни връзки. 
Екипи на Гражданска защита в Силистра започнаха обходи на града след усетения земен трус, съобщиха дежурните.
Министерството на извънредните ситуации е в повишена готовност за извършване на неотложни аварийни и спасителни работи при необходимост.

Лек автомобил изгоря след взрив на газова бутилка

Лек автомобил „Опел” е унищожен след експлозия на газова бутилка. Произшествието е станало в петък около 16.00 ч. в промишлената зона на гр.Силистра. 11-литровата бутилка се намирала в багажника на колата, паркирана на слънце в близост до цех за мебели. При взрива няма пострадали хора, но колата е почти изцяло унищожена. Причините за произшествието се изясняват, като най-вероятна от тях е продължителното слънчево греене. Инцидентът е овладян от силистренските огнеборци, предотвратени са по-големи щети.

Посланици от дипломатически мисии в Румъния посетиха Силистра

Кметът на Силистра Иво Андонов ще подготви подробна информация за работата на българо-румънския еврорегион „Дунав-изток“ за българското посолство в Букурещ. Това стана ясно след неофициалното посещение на посланици от дипломатически мисии в Румъния, които бяха през почивните дни в Силистра.
С придружаващия ги посланик на България в Румъния Валентин Радомирски са водени разговори за съдействие от страна на посолството за осъществяване на регионални контакти на бизнесмени, селища и общини за съвместни проекти.
Посланиците са проявили интерес за побратимяване с градове от техните държави, каза областният управител на Силистра Светлана Великова.
Визитата бе по нейна покана и по покана на кмета на Силистра Иво Андонов.
Гостуваха посланиците на Чехия, Словакия, Македония, Алжир и Йордания, придружавани от българския посланик в Румъния Валентин Радомирски.
Дипломатите бяха и в Тутракан.


В Административния съд в Силистра
Повторно броиха бюлетините от частичните избори за кмет в с. Зарица 



Повторно преброяване на бюлетините от проведените в края на март частични избори за кмет на с. Зарица, община Главиница, се проведе в петък в Административния съд в Силистра. 
Това се случи, след като представители на политическа партия ГЕРБ пуснаха жалба, в която оспорват изборите. Припомняме, че тогава до балотаж достигнаха кандидатката на ДПС Ренгинар Азиз и представителят на ГЕРБ Феджри Билял. Азиз спечели овакантеното място с 52 на сто, а конкурентът й Билял остана втори.
“Изборният ден е започнал с 500 бюлетини, тъй като право на глас в селото имат 428 жители, а сега ние преброихме 646 бюлетини, като не е ясно останалите 146 откъде са дошли!”, обжалваха пред Административния съд от общинското ръководство на ГЕРБ. 
Неждан РЕДЖЕБ, председател на ОИК-Главиница:
„На практика не са 146, а 147 и държа да изясня ситуацията. Когато бе направена заявката за 500 бюлетини, се имаше предвид, че избирателите са 428 и че трябва да има осигурен резерв в случай на сгрешена бюлетина. Всеки избирател има право на един сгрешен вот. От печатницата бюлетините бяха взети опаковани в прозрачно фолио. Пакетът бе предаден на СИК. В началото на изборния ден комисията взе решение да се преброят бюлетините. Още тогава се установява, че има 147 бюлетини повече. След като отделят нужните 500, останалите са били опаковани, поставени в чувала и в никакъв случай не са използвани. От предвидените 500 бюлетини са използвани 318. 163 от тях са преброени за кандидата на ДПС, 152 - за кандидата на ГЕРБ и 3 са недействителни. Всички други бюлетини, които са били неизползвани, са били също опаковани отделно от останалите. Това държа да отбележа, че в никакъв случай не е нарушение. Не мога да се съглася с направените коментари, че има подмяна на вота!”
Спазено е решение 934 на ЦИКМИ по какъв начин трябва да бъдат предадени и опаковани изборните книжа и материали след приключване на изборния ден, коментира Неждан Реджеб. 
Протоколът в с. Зарица е бил подписан от всички членове на СИК без възражения и особени мнения. Застъпниците също имат право на това. Няма обаче регистрирани такива. 
В срок от 7 дни магистратите трябва да се произнесат окончателно по жалбата.


Кметът Иво Андонов ще поздрави Ели Раданова за успешното й представяне в Music Idol 3

Кметът на Силистра Иво Андонов ще поздрави Ели Раданова след успешното й участие в третия сезон на музикалното риалити шоу Music Idol. Той ще посрещне финалистката в залата на общината на 27 април, където за 16.00 часа е насрочена пресконференция с нея.
Половин час по-късно в двора на Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски” приятели, съученици и почитатели на силистренската айдълка, заедно с класната й ръководителка Искра Николова, също са подготвили специално посрещане. За приятната изненада съобщи директорката на гимназията Денка Балушева.
Екип на Music Idol ще заснеме завръщането на Ели.
Многогодишна е традицията кметът на Силистра Иво Андонов и общинското ръководство да насърчават младите таланти в тяхното по-нататъшно развитие.


Сребърна
Откриват къмпинг за 100 палатки с велопоход


На 1 май ще бъде открит къмпинг в това село, съобщи Петрана Кръстева, председател на читалище „Възраждане”.
На този ден то ще посрещне своите гости в 11,30 ч. пред новоизградения къмпинг. Предвижда се концертна програма от местните самодейци и кулинарна изложба, популяризираща характерни за селото тестени изделия. Ще се проведе и велопоход под мотото „Да запазим биоразнообразието на влажните зони, като се движим с велосипед и не замърсяваме околната среда”, за откриване на Велосезон `2009. Походът ще тръгне от Силистра от офиса на Туристически информационен център и ще пристигне в Сребърна за официалното откриване на къмпинга. Преходът ще е от 20 км по асфалт.
Организатори на велопохода са сдружение „Свят за всички”, а инициативата се провежда за втора поредна година.


С шест нови автомобила се оборудва силистренската полиция

Шест нови автомобила, предоставени от МВР, получи Областната дирекция на вътрешното ведомство в Силистра. Колите са осигурени по проекти за обновяване на автомобилния парк на министерството в цялата страна.
За полицейските звена с охранителни функции са предназначени двата нови автомобила „Опел Астра”, поясниха от ръководството на дирекцията. Полицаите получават и две високопроходими „Лада Нива”. Същият автомобил е осигурен и за областното звено „Пожарна безопасност и спасяване”.
Мултифункционален микробус „Фолксваген” е зачислен изцяло за нуждите на оперативната дежурна част в Силистра. Пак за улеснение на тяхната работа в скоро време се очаква да пристигне и специализирана криминалистична лаборатория, оборудвана с модерна дактилоскопска и друга апаратура за събиране на улики от местопрестъпления.



Няма коментари:

Публикуване на коментар