Екоексперти санкционират рибари-бракониери в резервата „Сребърна”

Рибари бракониерстват през размножителния период на пеликаните в резервата „Сребърна” край Силистра, съобщиха от РИОСВ-Русе. При контролна обиколка екоекспертите са съставили 12 акта за административни нарушения и са конфискували въдици-самоделки.
В езерото Сребърна вече са се оформили около 70 двойки от защитения вид къдроглави пеликани. В размножителен период са и останалите 200 вида птици, обитатели на резервата, съобщи директорът на природонаучния музей „Сребърна” Росен Илиев..
За бракониерски набези законът предвижда глоби между 5 и 100 лева на човек.


Китайският посланик пристига на официално посещение в Силистра

Посланикът на Китай у нас Негово превъзходителство Джан Вансюе пристига на официално посещение в Силистра по покана на кмета на общината Иво Андонов. Ще го придружават съпругата му, вторият секретар в мисията и отговорник по политическите въпроси, Джао Ши Лин, третият секретар и отговорник по търговските въпроси Ту Цън Лян, както и аташето по образование Дзън Сън Хун. 
Официалните гости ще пристигнат в късния следобед на 6 април и ще отпътуват в следобедните часове на следващия ден. Предварителната програма предвижда срещи с представители на бизнеса, на образователните среди и посещения на някои културно-исторически забележителности в Силистра – крепостта Меджиди табия, Римската гробница, художествената галерия, Дунавската градина и Поддържания резерват „Сребърна”. 


Атанас Папаризов участва в информационна среща в Силистра за ползите от членството ни в ЕС

Поредната спирка от рейда на информационната кампания на члена на Европейския парламент Атанас Папаризов, ръководител на българската делегация в ПЕС, се проведе в петък в Силистра. 
Зала 13 на Градската художествена галерия бе мястото на публичната дискусия по проблемите на структурите на Европейския съюз, в която участваха представители на администрации, на неправителствения сектор и на бизнеса. С мултимедийна презентация Атанас Папаризов даде възможност на участниците в дискусията да научат подробности от работата на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европа. 
На срещата Папаризов отбеляза, че навсякъде в Европа на управляващите партии им е трудно да мотивират избирателите си да участват в евроизборите, което можело да се случи и у нас на 7 юни. Другата опасност била, предвид последващите избори за Народно събрание, кратката кампания за евроизборите да мине под знака на вътрешните проблеми на страната.
Според члена на Европарламента първата кампания за евродепутати в страната преди две години се е провела с фалстарт. Повече се обсъждаха певците, които участваха в кампанията, а не темите за Европейския съюз, каза Папаризов. По думите му през 2007 година хората не са били достатъчно информирани, тъй като изборите се проведоха скоро след присъединяването на страната към ЕС.
Евродепутатът представи и основните моменти от Третия енергиен пакет, който ще се гласува на 21 април. Чрез този законодателен пакет от мерки са осигурени много повече прозрачност на пазарите на електроенергия и газ, посочи Папаризов, който е един от докладчиците по проекта в Европарламента. Осигурени са и много повече възможности за защита интересите на потребителите и на техните права да получават реална информация за това, което консумират. 
Във връзка с борбата за газоснабдяване на Силистра, която продължава от години, членът на ЕП препоръча модерните виртуални технологии за доставка на газ, които вече успешно се прилагат в други отдалечени от газопреносната мрежа градове на страната.



В Общински съвет – Главиница
Търсят пари от ПУДООС за закриване на сметищата

Годишният доклад за 2008-а за изпълнение на Общинския план за развитие 2007-2013 г. бе приет на мартенското заседание на Общински съвет-Главиница. В него обстоятелствено са описани всички дейности, които е свършила администрацията, за да изпълни поетите пет приоритета. Общинските планове за развитие са задължителен атрибут на всяка община, изискуем от Закона за регионалното развитие.
Съветниците дадоха съгласие община Главиница да кандидатства пред ПУДООС за финансиране на закриването на 23 сметища във всички населени места от общината. Кметът Насуф Насуф информира, че до седмица работният проект ще бъде готов.
Заради нови изисквания при попълване бланките за кандидатстване Общинският съвет отмени свое решение №158/26.02.2009 г. и прие ново. То се отнася да бъде поет общински инвестиционен дълг под формата на мостови кредит с максимален размер, изразен чрез номиналната му стойност 600 хил.лв.
Без особен дебат преминаха разглеждането на годишния счетоводен баланс и отчетът за приходите и разходите за 2008 г. на „Общински превози” ЕООД. На фирмата бе разрешено да бракува един автобус „Чавдар”.
Поземлени имоти в селата Богданци, Вълкан и Падина ще бъдат продадени, като съветниците одобриха техните оценки за публичните търгове. Само в с. Ножарево ще бъде направена нова оценка на имота, тъй като в представената докладна тя бе поръчана от заинтересованото лице, а не от собственика - общината.
На заседанието бе приет и годишният отчет за дейността на Общинския съвет, както и промени в правилника за неговата работа, отнасящи се до възнаграждението на местните парламентаристи. То ще бъде в размер на 40% от средната брутна работна заплата в администрацията за последния месец от предходното тримесечие.
Председателят на Общинския съвет Расим Рафет връчи на една от малкото дами в този мандат - Нериман Реджеп, стилен часовник, като подарък за рождения й ден. 

Тутракан
Пробационният съвет заседава

На шестима осъдени на пробация, между които и една жена, бе променена първоначално наложената мярка „ежедневна регистрация по настоящ адрес”, по–позната като „подписка”, в ежеседмична. Това се случи на последното заседание на Пробационения съвет в Тутракан. Тогава бяха разгледани общо 22 изпълнявани присъди, за които законът дава възможност за промяна.
За втори път в своята практика членовете на Пробационния съвет приеха да предложат на съда предсрочно освобождаване на един осъден поради влошеното му здравословно състояние.
На съда ще бъде предложен и случай с обратен знак – пробацията на един осъден да бъде заменена с лишаване от свобода заради системно неизпълнение на мерките, наложени с присъдата.
Следващото заседание на Пробационния съвет ще бъде проведено на 28 май, като негов домакин по единодушното мнение на членовете му ще е община Главиница.


БНТ „Север” излиза с филм „Кукери в Калипетрово”


На 7 април от 19.00 часа телевизионният канал „Север” на БНТ ще излъчи 30-минутен филм „Кукери в Калипетрово”. Лентата е заснета по време на Деветия национален кукерски фестивал. На 21 март тази година събитието събра в силистренското село Калипетрово над 230 самодейци от девет селища на страната.
През последните години Силистра привлича все повече вниманието на български и международни телевизионни медии с богатата си фестивална програма през цялата година. Филми за международните форуми за детско танцово изкуство, за театър за най-малките, за популярна музика и за автентични обичаи са притежание на френско-английския канал „Арт ченъл”, на Травъл ТВ, Сателитния български канал, на БНТ и други национални кабелни телевизии.
Фолклорното богатство на Дунавска Добруджа е заснето и на диск, благодарение на Швейцарската програма „Обществен форум”. Той е част от пакета рекламни материали за Силистра и е сред подаръците на чуждестранните гости на общината.


ОД на МВР организира пролетни учения за отрядите „Млад огнеборец”

Повече от 150 деца от младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” в Силистренска област ще участват в разнообразни инициативи през пролетната ученическа ваканция. Организатори на кампанията са районните служби „Пожарна безопасност и спасяване” в партньорство с Държавното лесничейство – Силистра, общински администрации, учебни заведения и други институции. Целта е децата да научат повече за опазването на природните ресурси и околната среда от възникване на пожари.
Първата стъпка в програмата им е запознаване с историята на пожарното дело у нас, противопожарната техника и условията на работа в районните служби и участъците „Пожарна безопасност и спасяване”. След това за децата от общините Кайнарджа и Алфатар са предвидени теоретически и практически занятия по пожарна безопасност в горите, а в Дулово са организирани излет и почистване на парковете „Единство” и „Южен”.
Младите огнеборци от Силистра ще посетят Резервата „Сребърна”, за да се запознаят на място с рисковете, застрашаващи биологичното разнообразие в него. По-късно те ще разгледат крепостта „Меджиди табия” и ще изслушат беседа за историята на Силистра, а след това ще почистят от отпадъци Алеята на здравето.
В с. Ситово децата ще засадят дръвчета в двора на ОУ „Г.С.Раковски” и ще поемат грижата за опазването и отглеждането им.
Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” функционират десета поредна година. В общо 19 отряда в областта са обхванати 299 деца. В края на този месец предстои заключителният етап на подготовката им - традиционните състезания „Млад огнеборец”.






Няма коментари:

Публикуване на коментар