Андонов – Сабанов
„Ако имаш морал, подай си оставката!”
Всички апелират за диалогичност


Това са обвинения, които кметът на Силистра и председателят на Общинския съвет си размениха през вчерашния ден посредством пресконференции.
Все още двете опорни точки на местната власт продължават да си говорят през медиите.
Докога? – задават въпрос и журналисти, и граждани.
Отговорът е неясен и е някъде в необозримото бъдеще.
Администрацията остава с вързани ръце, докато не се приеме бюджетът на общината за годината.
Проблемът е, че той можеше да не бъде приет, но трябваше да бъде подложен все пак на дискусия. А бе отхвърлен, чийто факт на практика създава пречки в работата на финансистите.
Силистренският градоначалник, кметовете и кметски наместници на населени места от общината излязоха с декларация, в която настояват за работещ Общински съвет, компетентен и отговорен председател на Общинския съвет и приемане на бюджет`2009 като гаранция за сигурност на хората и стабилност в условията на тежката икономическа криза. 

• При неприет общински бюджет не могат да се усвоят отпуснатите за община Силистра средства от българското правителство в размер на 16 милиона и 200 000 лева, издействани от кмета на община Силистра за важни инфраструктурни обекти в общината съгласно ПМС № 72/30.03.2009 г.
• При неприет бюджет община Силистра не може да кандидатства с оздравителна програма за получаване на финансови средства по Наредбата на Министерството на финансите за финансово подпомагане на общините с доказан обективен структурен дефицит. Преди години община Силистра получи 2 милиона и 600 000 лева по Наредбата.
• Неприетият бюджет създава обективни затруднения Община Силистра да усвои отпуснатия кредит в размер на 1 милион лева за разплащане на местните дейности - сметосъбиране, почистване на града и общината, благоустройство, доставките на храна и горива за детски, учебни и социални заведения в общината.
• При неприет бюджет в община Силистра не могат да бъдат въведени делегираните държавни дейности за всички детски градини на територията на общината – това са средства изцяло от държавния бюджет за заплати, издръжка, дейности в детските градини по единен разходен стандарт. Без бюджет на общината не може да стартира този процес и това е безпрецедентен факт.
• При неприет бюджет община Силистра е поставена в ситуация на обективна невъзможност да усвоява средства по оперативните програми на европейските фондове. Това поражда още една невъзможност да бъдат усвоени средствата от Швейцарския инвестиционен фонд, пред който общината кандидатства с проекти за над 100 милиона лева. Без бюджет тези средства няма да влязат в община Силистра.
Иво АНДОНОВ:
“Не се ли умориха някои бивши мои колеги от общинската администрация с непрестанните си охулвания и интриги? Кой от тях е донесъл и 1 стотинка на общината, кой от тях направи така, че за нас да се говори в положителен план, а не с присмех. Вие знаете ли, че навсякъде, където отидем – в министерства и други институции, ни посрещат с присмех заради случващото се тук?! Питайте г-н Сабанов дали е дарил и 1 лев за благотворителност? Защото, когато го избраха за председател на Общинския съвет, той заяви, че ще получава само 50 % от заплатата си, а другата половина ще я дарява. Нищо подобно. В момента Александър Сабанов получава 100-процентовото си възнаграждение и затова питам колко пари е дарил за благотворителност. Искат да съкратим представителните. Няма проблем. Но тук не говорим за представителни на кмета – това са разходи на цялата общинска администрация и звената към нея. Защо тогава съветниците си вдигнаха издръжката с 50 %? Ако намалят своите разходи – общите ще паднат с около 200 000 лева годишно. Превърнахме се в детска градина! Едно от 20-те предложения на ГЕРБ около бюджета бе да се прекрати практиката с гражданските договори. Аз питам - ако общината организира например някакво спортно мероприятие и покани съдии, как ще им плати? Ако всичко това минава през Общинския съвет, то той трябва да е постоянно работещ, това е елементарна логика, а самото предложението е безумно!”.


В късния следобед Александър САБАНОВ, председател на Общинския съвет, даде брифинг, за да коментира колко е работещ местният парламент:
„Взети са 681 решения, откакто работим. Само за миналата година са 483. 135 заседания на постоянните комисии са проведени. Безброй решения за участия в Програми, а нищо обратно налице – като спечелени пари. Относно бюджета – за два предходни мандата и почти половин сегашен – кога кметът е оставал общината без дефицит?! Тя винаги е била в дефицит. Има ли други общини в България с такъв голям дефицит, при положение, че миналата година светът не беше във финансова криза. И цените на имуществото и имотите бяха доста високи. Да приключиш 2008 г. с дефицит от близо 10 милиона лева при положение, че държавата е с излишък над 4 милиарда лева е най-малкото смешно. Опасна е тенденцията за увеличаване на дефицита – докато беше 3-4 милиона, сега е 10 милиона лева. Бил е и по 1 милион лв. Това може да доведе до финансов колапс на общината, защото се харчат повече пари, отколкото могат да се получат от държавата и от собствени приходи. Защо ли? Не знам!”


Изводът е, че никой не иска да чуе другия и в публичното пространство се върти една и съща информация. От едната страна се обяснява защо дефицитът е толкова голям, а от другата продължават да въртят рефрена Къде са парите?”
Сред обикновените хора дори има питане – какво не могат да разделят кметът и общинските съветници?” И си отговарят: „Милионите, ако и тези пари да са били разходвани за улици, тротоари, училища, за деца и възрастни ….”
Но е нормално да си мислят, че щом толкова се карат, значи има гювеч, както се казва.

Дотогава и вестници, и радио, и телевизия ще прехвърлят топката с въпроса 
„Оттук нататък …накъде?През следващата седмица се очаква да се проведе Председателски съвет, за да се насрочи провеждането на сесия на местния парламент, по искане, внесено от 15 общински съветници.

                                                                  ******
Заместник-кметът на ДПС ще бъде възстановен на поста си в най-скоро време, каза вчера Иво Андонов. Той уточни, че след проведени разговори с Областното ръководство на партията е постигната договореност за възстановяване линията на добро взаимодействие и сътрудничество, следвана в последните десет години, която, припомняме, бе нарушена, след като ДПС гласува преди три месеца отлагане разглеждането на проекта за бюджет на община Силистра, а зам.-кметът от квотата на ДПС Пепа Денева бе отстранена от поста си. Очаква се отново тя да заеме кабинета на дирекция ”Общинска собственост”, тъй като познава професионално работата на администрацията в тази сфера, коментира кметът Андонов.

                                                                ******
Очаква се обаче шефът на СООР Петър Караколев да бъде освободен съвсем скоро от работа, заяви кметът Андонов в отговор на въпрос относно спада в качеството на работата на т.нар. „Общинска полиция”. Били са проведени вече два разговора с цел напускане на Караколев по взаимно съгласие, но това все още не е станало факт, тъй като се изчаквало да си намери друга работа. Тъй като по неофициална информация това вече е факт, се очаква съвсем в скоро време постът да бъде освободен и да се проведе конкурс за избор на нов началник на СООР 
Няма коментари:

Публикуване на коментар