Андонов – Сабанов
„Ако имаш морал, подай си оставката!”
Всички апелират за диалогичност


Това са обвинения, които кметът на Силистра и председателят на Общинския съвет си размениха през вчерашния ден посредством пресконференции.
Все още двете опорни точки на местната власт продължават да си говорят през медиите.
Докога? – задават въпрос и журналисти, и граждани.
Отговорът е неясен и е някъде в необозримото бъдеще.
Администрацията остава с вързани ръце, докато не се приеме бюджетът на общината за годината.
Проблемът е, че той можеше да не бъде приет, но трябваше да бъде подложен все пак на дискусия. А бе отхвърлен, чийто факт на практика създава пречки в работата на финансистите.
Силистренският градоначалник, кметовете и кметски наместници на населени места от общината излязоха с декларация, в която настояват за работещ Общински съвет, компетентен и отговорен председател на Общинския съвет и приемане на бюджет`2009 като гаранция за сигурност на хората и стабилност в условията на тежката икономическа криза. 

• При неприет общински бюджет не могат да се усвоят отпуснатите за община Силистра средства от българското правителство в размер на 16 милиона и 200 000 лева, издействани от кмета на община Силистра за важни инфраструктурни обекти в общината съгласно ПМС № 72/30.03.2009 г.
• При неприет бюджет община Силистра не може да кандидатства с оздравителна програма за получаване на финансови средства по Наредбата на Министерството на финансите за финансово подпомагане на общините с доказан обективен структурен дефицит. Преди години община Силистра получи 2 милиона и 600 000 лева по Наредбата.
• Неприетият бюджет създава обективни затруднения Община Силистра да усвои отпуснатия кредит в размер на 1 милион лева за разплащане на местните дейности - сметосъбиране, почистване на града и общината, благоустройство, доставките на храна и горива за детски, учебни и социални заведения в общината.
• При неприет бюджет в община Силистра не могат да бъдат въведени делегираните държавни дейности за всички детски градини на територията на общината – това са средства изцяло от държавния бюджет за заплати, издръжка, дейности в детските градини по единен разходен стандарт. Без бюджет на общината не може да стартира този процес и това е безпрецедентен факт.
• При неприет бюджет община Силистра е поставена в ситуация на обективна невъзможност да усвоява средства по оперативните програми на европейските фондове. Това поражда още една невъзможност да бъдат усвоени средствата от Швейцарския инвестиционен фонд, пред който общината кандидатства с проекти за над 100 милиона лева. Без бюджет тези средства няма да влязат в община Силистра.




Иво АНДОНОВ:
“Не се ли умориха някои бивши мои колеги от общинската администрация с непрестанните си охулвания и интриги? Кой от тях е донесъл и 1 стотинка на общината, кой от тях направи така, че за нас да се говори в положителен план, а не с присмех. Вие знаете ли, че навсякъде, където отидем – в министерства и други институции, ни посрещат с присмех заради случващото се тук?! Питайте г-н Сабанов дали е дарил и 1 лев за благотворителност? Защото, когато го избраха за председател на Общинския съвет, той заяви, че ще получава само 50 % от заплатата си, а другата половина ще я дарява. Нищо подобно. В момента Александър Сабанов получава 100-процентовото си възнаграждение и затова питам колко пари е дарил за благотворителност. Искат да съкратим представителните. Няма проблем. Но тук не говорим за представителни на кмета – това са разходи на цялата общинска администрация и звената към нея. Защо тогава съветниците си вдигнаха издръжката с 50 %? Ако намалят своите разходи – общите ще паднат с около 200 000 лева годишно. Превърнахме се в детска градина! Едно от 20-те предложения на ГЕРБ около бюджета бе да се прекрати практиката с гражданските договори. Аз питам - ако общината организира например някакво спортно мероприятие и покани съдии, как ще им плати? Ако всичко това минава през Общинския съвет, то той трябва да е постоянно работещ, това е елементарна логика, а самото предложението е безумно!”.


В късния следобед Александър САБАНОВ, председател на Общинския съвет, даде брифинг, за да коментира колко е работещ местният парламент:
„Взети са 681 решения, откакто работим. Само за миналата година са 483. 135 заседания на постоянните комисии са проведени. Безброй решения за участия в Програми, а нищо обратно налице – като спечелени пари. Относно бюджета – за два предходни мандата и почти половин сегашен – кога кметът е оставал общината без дефицит?! Тя винаги е била в дефицит. Има ли други общини в България с такъв голям дефицит, при положение, че миналата година светът не беше във финансова криза. И цените на имуществото и имотите бяха доста високи. Да приключиш 2008 г. с дефицит от близо 10 милиона лева при положение, че държавата е с излишък над 4 милиарда лева е най-малкото смешно. Опасна е тенденцията за увеличаване на дефицита – докато беше 3-4 милиона, сега е 10 милиона лева. Бил е и по 1 милион лв. Това може да доведе до финансов колапс на общината, защото се харчат повече пари, отколкото могат да се получат от държавата и от собствени приходи. Защо ли? Не знам!”


Изводът е, че никой не иска да чуе другия и в публичното пространство се върти една и съща информация. От едната страна се обяснява защо дефицитът е толкова голям, а от другата продължават да въртят рефрена Къде са парите?”
Сред обикновените хора дори има питане – какво не могат да разделят кметът и общинските съветници?” И си отговарят: „Милионите, ако и тези пари да са били разходвани за улици, тротоари, училища, за деца и възрастни ….”
Но е нормално да си мислят, че щом толкова се карат, значи има гювеч, както се казва.

Дотогава и вестници, и радио, и телевизия ще прехвърлят топката с въпроса 
„Оттук нататък …накъде?



През следващата седмица се очаква да се проведе Председателски съвет, за да се насрочи провеждането на сесия на местния парламент, по искане, внесено от 15 общински съветници.

                                                                  ******
Заместник-кметът на ДПС ще бъде възстановен на поста си в най-скоро време, каза вчера Иво Андонов. Той уточни, че след проведени разговори с Областното ръководство на партията е постигната договореност за възстановяване линията на добро взаимодействие и сътрудничество, следвана в последните десет години, която, припомняме, бе нарушена, след като ДПС гласува преди три месеца отлагане разглеждането на проекта за бюджет на община Силистра, а зам.-кметът от квотата на ДПС Пепа Денева бе отстранена от поста си. Очаква се отново тя да заеме кабинета на дирекция ”Общинска собственост”, тъй като познава професионално работата на администрацията в тази сфера, коментира кметът Андонов.

                                                                ******
Очаква се обаче шефът на СООР Петър Караколев да бъде освободен съвсем скоро от работа, заяви кметът Андонов в отговор на въпрос относно спада в качеството на работата на т.нар. „Общинска полиция”. Били са проведени вече два разговора с цел напускане на Караколев по взаимно съгласие, но това все още не е станало факт, тъй като се изчаквало да си намери друга работа. Тъй като по неофициална информация това вече е факт, се очаква съвсем в скоро време постът да бъде освободен и да се проведе конкурс за избор на нов началник на СООР 




Няма коментари:

Публикуване на коментар