Бр.41/04 март 2010 г.

Преклонихме глава пред подвига на героите 

С ритуал за издигане на националния флаг тържествено беше отбелязан Националният празник 3 март в Силистра. Честта да издигнат знамето тази година се падна на младежи, завоювали най-високи отличия от национални състезания в сферата на науката, изкуството и спорта - Емил Господинов, Светлана Няголова и Адриана Алтунян.

С изпълнения на силистренския духов оркестър започнаха тържествата по повод 3 март в града. За жителите и гости на града бе подготвена  празнична програма.

Да почетат святата за всички ни дата на митинга на централния градски площад се стекоха ветерани, общественици, представители на политически партии, неправителствени и младежки организации, ученически колективи, граждани.

Гост на тържествата бе  Михаил Торшин, генерален консул на Руската федерация в гр. Русе.

Звънкото гласче на четвъртокласника от ОУ ”Христо Ботев” Симеон Симеонов, носител на първа награда от общинския рецитаторски конкурс “С България в сърцето”, който изпълни стихотворението на Веса Паспалеева “Бащина земя”, развълнува присъстващите на площада.

Празнично приветствие произнесе кметът на Силистра инж. Иво Андонов: “Този ден е вълнуващ израз на нашата признателност към саможертвата на хилядите храбри руски войни, на бойците от всички народности, отдали живота си за свободата на България. Прекланяме се пред подвига и на българските опълченци, вписали гордо имената си в бойните подвизи. Сред тях са и 50-те герои – опълченци от област Силистра, истински родолюбци”, каза в словото си Иво Андонов.

Слово към силистренци отправи и генералният консул Михаил Торшин. “Трети март е епохална дата в историята на България. На този свят ден България получава своята свобода и отново възвръща мястото си на световната карта. Българският народ винаги е признавал ролята на Русия - това го доказват над 500-те паметници, посветени на Освобождението” - каза в словото си дипломатът Михаил Торшин.

В памет на загиналите за Освобождението на България по традиция бяха поднесени цветя пред паметниците на Стефан Караджа, кап. Георги Мамарчев и Лев Толстой в Силистра.

 

В Дулово

Концерт и Заря за Националния празник 

С тържествен концерт и заря на 2 март вечерта и на 3 март  от 10.00 ч,. с ритуал по издигане на националния трибагреник, в Дулово бе честван Националният празник на Република България. Събитията бяха организирани от община Дулово.  

132-та годишнина от Освобождението бе отбелязана в словата на заместник-кмет Йорданка Копринджийска и на Мария Великова преподавател по история в ОУ ”Хр.Смирненски”, а много дуловчани присъстваха и на двете събития.

В центъра на града, под звуците на Химна на Р България, знаменна група от дванадесетокласници от СОУ”В.Левски” издигнаха българския трикольор.

В празничния ден благодарствен молебен пред събралото се множество направи отец Райчо Върбанов. По-късно, в знак на преклонение, венци и цветя от институции, обществени организации и политически партии бяха поднесени пред паметниците на Васил Левски и „На загиналите във войните жители от дуловския край”.

„Домуващите от Дома за възрастни с психични увреждания в  с. Правда, които в момента са настанени в сградата на болницата, бяха и на концерта, и на церемонията по издигане на българското знаме. За тях това са големи преживявания и те не спират да го споменават” – сподели Стоянка Димитрова, ръководител на домашния социален патронаж.


БСП избра Нели Стоилова за свой единствен представител в екипа на кмета

 

На свое редовно заседание, проведено в понеделник, Изпълнителното бюро на БСП в Силистра обсъди в делови план възникналия кадрови проблем в резултат на скорошно решение на Общински съвет - Силистра, с което бяха намалени с двама заместник-кметовете в общината.В заседанието участва и областният партиен лидер Антон Кутев, народен представител от ПГ на Коалиция за България.

Изборът на Нели Стоилова, председател на БСП-Силистра от две години насам, за заместник-кмет по социалната политика и хуманитарните дейности, като единствен представител на партията в екипа на кмета Иво Андонов, бе основен въпрос в дневния ред на заседанието.

След задълбочена двучасова дискусия бе взето единодушното решение Стоилова да продължи да работи и занапред в общината на най-високо управленско ниво.

На практика с взетото решение БСП - Силистра декларира пред обществото, че остава в изпълнителната власт, макар и в намален състав, но с отговорната мисия да реализира, заедно с кмета, предизборните си обещания. В оставащите 1,5 години до края на мандата, включително и с изявите на групата съветници, местните социалисти ще бъдат коректни партньори на всички политически сили, милеещи за благото на общината. Предстои серия от срещи с техни представители за уточняване на общи позиции и възможни взаимодействия във властта на различните й управленски нива.


 

Общинската данъчна служба е с нов ръководител

 

От 1 март Общинската данъчна служба е с нов ръководител. Това е 42-годишният Боян Михнев. Той е назначен след проведен конкурс по Закона за държавния служител.

До месец ноември длъжността се изпълняваше от Анчо Вълковски, който освободи поста по свое желание заради установени случаи със злоупотреби от негови подчинени.

Боян Михнев е работил в местните поделения на НАП и НОИ. Има 14-годишен опит като данъчен инспектор и ревизор.

 

Плащаме данък „сгради” и такса „смет” с отстъпка 

Започна плащането на данък „сгради” и такса „битови отпадъци” за 2010 година от 1 март. До 30 април е валидна 5 %-ата отстъпка от общата сума, ако бъде заплатена наведнъж, припомнят от приходната служба към общината. Близо 670 души се възползваха от това намаление още през първия ден от началото на двумесечния срок. До края на календарната година данък „сгради” и такса „смет” могат да се плащат и на вноски в касата на общинската данъчна служба или по банков път. Срокът за първа вноска е до края на м. април.

До края на м. март с намаление може да бъде предплатен и годишният данък за моторни превозни средства.

За първите два месеца на годината в общинската хазна са постъпили 285 866 лева от местни данъци, такси и лихви от стари плащания.

 

Всеки четвърти паметник на руските воини у нас се нуждае от ремонт

488 са у нас паметниците, свързани с Освобождението от турско робство и с Русия, като 1/4 от тях се нуждаят от ремонт, заяви вчера пред журналисти в Силистра Михаил Торшин, генерален консул на Русия в Русе. 364 от паметниците били в ръководения от него консулски окръг, включващ области в Северна България. През вече двугодишния си мандат с негови усилия и с помощта на местните власти били оправени 27 паметници,          нуждаещи се от възстановяване. Трудно било обаче да се реши проблемът в отдалечени места, в планини и в гори, тъй като там от 25 години насам били израсли дървета и дори не е косена тревата около тях.

В Силистра и областта също има подобни паметници. Сред най-тачените е този на Лев Толстой. А най-новият и единствен в страната – на императрицата Екатерина Велика, който е в Кайнарджа край едноименната историческа чешма. В Тутракан имат паметник на ген. Суворов, подарен от Русия. Край село Проф. Иширково е паметникът на съветските летци. 

 

Наградиха децата, отличени в творческия конкурс за Бедреддин 

В навечерието на Трети март – Националният празник на България, Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие” и община Силистра връчиха наградите на победителите от Силистра в творческия конкурс, посветен на 13 поход „По пътя на Бедреддин”.

Символични материални и парични награди получиха 11 момичета и момчета – ученици в СОУ „Никола Вапцаров”, СОУ „Юрий Гагарин”, Икономическата гимназия „Атанас Буров” и от читалище „Христо Ботев в с. Зафирово.

Децата са писали есета и стихотворения, рисували са и са изготвили мултимедийни презентации по две теми: „Времето на Бедреддин /1359 – 1420г./ и неговото въстание /1413 – 1418г./” и „Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят”.

Общо 47 ученици от цялата страна са наградени в трите направления на конкурса.

Националният конкурс-викторина „По пътя на Бедреддин” е включен в календара на Министерството на образованието младежта и науката. 

 

Зам.-Областният управител Денка Михайлова стана кръстница на първокласници от ОУ „Отец Паисий” 

Заместник областният управител Денка Михайлова стана кръстница на първокласници от ОУ „Отец Паисий” в Силистра.

На официална церемония в ритуалната зала на Младежки дом г-жа Михайлова утвърди името на учениците от I г клас – „Сребърни звънчета”. Тя „нарече” своите кръщелници „да са любопитни, за да откриват и опознават света около тях; да са упорити – за да преодоляват препятствията по пътя на образованието си; да са умерено непокорни –за да провокират възрастните да търсят заедно с тях отговорите на въпросите си; да смели, благородни и състрадателни – за да се изградят като добри хора”.

Приемайки ролята на духовен наставник на децата, заместник областният управител ги увери, че заедно с тях ще посрещне всеки успех на класа, както и че в трудни моменти ще им окаже нужната помощ.

Останалите 4 класа също получиха имена, избрани от родители, учители и от самите ученици. Традицията първокласниците да имат свое име и духовен наставник в ОУ „Отец Паисий” се спазва повече от 10 години.

 

Първите 16 двойки къдроглави пеликани са наблюдавани в резервата “Сребърна” 

В резервата “Сребърна” са долетели първите 16 двойки къдроглави пеликани, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

Заради ниските температури за пръв път от няколко години насам птиците са долетели по-късно и все още избират места за гнездене.

Езерото на резервата “Сребърна” е замръзнало. Нивото на водата в езерото и в канала за връзка с Дунав е около три метра.

Прави се ежедневен мониторинг.

Според специалистите засега високите води на Дунав не създават опасност за резервата.

 

В Главинишката община започнаха наблюдение на Дунав 

Прогнозата за нивото на река Дунав е край Силистра то да се повиши с 45 см и да достигне 686 см, съобщиха от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката.

Въпреки че първа степен на готовност за повишено внимание се въвежда, когато нивото достигне 680 см, в Главинишката община започнаха наблюдение на реката заради опасността от наводнение, каза заместник-кметът на общината Месут Алиш.

Групи за наблюдение са създадени във всички крайбрежни селища на Силистренска област, показва справка от “Гражданска защита”. Реката се наблюдава и от работещите в помпените станции.

Справка от силистренската фирма за водоснабдяване и канализация в Силистра показва, че няма опасност Дунав да залее вододайните кладенци по крайбрежието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар