Бр.53/22 март 2010 г.

“Опел Вектра” се разпадна в движение, една от пътничките загива на място 

 69-годишна жена е загинала при пътен инцидент по пътя Силистра – Алфатар в събота около 19.00 ч. Тя пътувала в „Опел Вектра”, управляван от 30-годишния С.М. По време на движение се скъсал заден мост на колата и тя се преобърнала вляво на пътното платно. Вследствие на произшествието на място загинала 69-годишната жена, а останалите трима пътници – мъж на 31 г., жена на 33 г. и жена на 44 г., са настанени в силистренската болница без опасност за живота. Без наранявания е водачът на автомобила.
По случая е образувано дознание.

Карамихайлов е отново в ареста 

 В петък Окръжният съд в Силистра наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража» на задържания за детска порнография силистренец Мартин Карамихайлов.
Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра прокурор Теодор Желев.
След като предния ден Окръжният съд в Силистра отмени решение на Районния съд да промени наложената на Карамихайлов мярка за неотклонение от «задържане под стража» в «домашен арест» и върна делото на прокуратурата, на Карамихайлов са повдигнати нови обвинения, сред които е и блудства с малолетни, уточни прокурор Желев.

Полицаите от Силистра направиха “открито събиране” в подкрепа на столичните протести 

 Полицаи от Силистра се събраха  в събота пред Областната дирекция на МВР в подкрепа на организирания в столицата протест от Синдикалната федерация на служителите на МВР.
Силистренските полицаи нарекоха акцията си “открито събиране”.
Нямаше официални изявления, но в неделя председателят на тукашната организация на Синдикалната федерация на служителите на МВР Пеньо Пенев обобщи исканията на протестиращите като желание “да се върне полицията на хората”. Пенев съобщи, че в протестите в София участват 50 полицейски служители от Силистренско.

 Филиз Хюсменова кани силистренци на публично обсъждане
“Бъдеще за регионите по Дунав” 

 На 1 април т.г. в Силистра ще стане публичното обсъждане “Бъдеще за регионите по Дунав”, за участие в което от името на евродепутата Филиз Хюсменова от Групата на либералите и демократите за Европа вече са разпратени поканите до общинските съветници в крайдунавския град. Началото му е от 10 часа в хотел “Данубе”. Обсъждането е по повод разработването на Стратегия на Европейския съюз за Дунавския макрорегион, обхващащ 13 страни. Наскоро Силистра бе представена на подобен форум в Будапеща чрез Надежда Бобчева, директор на дирекция ”Икономика” в общинската администрация.
Преди няколко дни обсъждане по темата е имало и в град Русе, на което са участвали евродепутатите Ивайло Калфин от БСП и Мария Неделчева от ГЕРБ. Какво е станало ясно на нея, личи от публикация във в. “Утро”-Русе. От нея научаваме, че над 250 български предложения са кандидати да влязат в документа, подготвян от Европейската комисия. И още: предстои възстановяване на речния транспорт по Дунава, както и приемане на Закон за дунавското крайбрежие и създаване на етно-културен музей. Това е по русенските предложения, направени по време на гражданския форум за Дунавската стратегия в Русенския университет. Русенци предлагат също създаване на Дунавски експоцентър.Според члена на Съвета по туризъм Димитър Липовански, било по-разумно да се закупят кораби-метеори, отколкото да се прави крайбрежно шосе от Германия до Силистра. Сред другите русенски предложения бяха създаването на европейски университет на границата със Сърбия, Румъния и България, както и прерастването на русенското университетско изложение за земеделска и автомобилна техника в Дунавски международен панаир.
“Ако ЕС не отпусне допълнителни средства, няма да има работеща Дунавска стратегия”, е заявил евродепутатът Ивайло Калфин, ексминистър на външните работи на България. Европейската комисия категорично е заявила, че допълнителни пари няма да има, а трябва да се използва Кохезионният фонд. Няма да се приема ново законодателство, няма да се създава и нова администрация. Българските евродепутати били единодушни против това отношение към тази проблематика.
Няколко са българските приоритети, които се обсъждат сред 250-те предложения: развитие на транспортната инфраструктура, особено на връзката между Дунав и Черно море; развитие на енергийните източници; опазване на околната среда; социално-икономическо развитие и човешки капитал.
Документът “Дунавска стратегия” трябва да бъде готов в края на 2010 г. и да влезе за одобрение в Европейския съвет. Приемането на стратегията е сред важните приоритети на Унгария, която ще председателства съюза през 2011 г. Целта на документа е да се подобри животът на 150 милиона души, които живеят в т. нар. “Дунавски регион”.
Кувейт е евентуалният нов кандидат-инвеститор за изграждане на Дунав мост 3 при Силистра - Кълъраш, научаваме от вчерашния брой на в. “24 часа”. Съобщението е по повод посещението на премиера Бойко Борисов в арабската държава. Става дума за концесия на бъдещото съоръжение. В това отношение приоритетни са пристанищата в Бургас и Варна, както и летищата в Русе и Пловдив. Да припомним, че кандидати да градят третия мост по българо-румънското дунавско крайбрежие досега бяха инвеститори от Испания, Португалия, Русия и дори от султанат Оман.

Министър Сергей Игнатов: 
“Даваме възможност на широк кръг хора да се включат в проектозакона за училищното образование”

От началото на месец април Министерството на образованието, младежта и науката инициира мащабна кампания в подкрепа на положителните промени в българското образование под наслов “Българското образование в 21 век”. Това каза в петък пред местни и национални медии министърът на образованието доц. д-р Сергей Игнатов. Той бе в Силистра по покана на ЕГ ”Пейо Яворов”, която чества своята юбилейна 20-годишнина от създаването си.
Той уточни, че кампанията ще е подобна на стартиралата по инициатива на младежката организация на управляващата партия кампания “SOS да спасим българското образование”, в рамките на която има постъпили вече над 2000 предложения.
Министър Игнатов изрази надежда, че чрез кампанията ще бъде привлечен по-широк кръг от обществеността в страната и ще бъдат обменени добри идеи, които могат да намерят място в проектозакона за училищното образование. Предвижда се да бъдат организирани кръгли маси “Българското училище през двайсет и първи век”, за да може “в окончателния си вид този закон да бъде едно обществено дело”, каза министър Игнатов.
В новия проектозакон за българското образованието са предвидени и въвеждането на атестации на директорите на училищата, като тя ще се прави на две години. Според министър Игнатов, при получени 2 отрицателни атестации, директорите на училищата ще бъдат освобождавани от поста си.„В този смисъл се обсъжда и създаването на национален инспекторат към министъра на МОМН, който всяка година ще прави анализ и ще предоставя доклада за системата, анализирайки качеството на образователния процес, материалната среда, на взаимоотношенията на отделните страни в този процес и др. По думите му, бъдещият национален инспекторат нямало да е „против, а в полза на образователната система у нас“.
Той не се ангажира да съобщи кога точно проектозаконът за образованието ще влезе в парламента, но заяви, че това щяло да стане тогава, когато “в ръцете си държим европейски документ”.
„Предвиждаме също така да дадем по-широка автономия на училищата с делегирани права и отговорности”, каза още министър Сергей Игнатов. Друга промяна касае дисциплината на учениците. Всеки учител по съответната дисциплина, когато оформя оценка, трябва да включва и оценка на поведението и активността на ученика.
“20 години не са много в историята на образователните институции, но от гледна точка на това, че те съвпадат с най-тежкия преход, който всички ние преживяваме –това е цяла епоха”, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по време на откриването на тържеството на ЕГ “Пейо Яворов”, посветено на 20-годишнината от създаването на гимназията.
Министър Сергей Игнатов подчерта в поздравителното си слово още, че е щастлив да бъде сред елита на България и, че точно заради бъдещето на младите хора, правителството трябва по-скоро да промени държавата
От името на МОМН, министър Игнатов подари на ЕГ “П. Яворов” интерактивна дъска “, а директорът на гимназията Васил Узунов пък удостои министъра с почетния плакет на ЕГ “Сова “и му подари 4 броя от елитното списание “Копнение”,издавано в училището.
За спомен на всички ученици и учители в гимназията, върху личната си покана за тържеството, Сергей Игнатов написа с древноегипетски йероглифи”Бог е милостив и нека Бог бъде с вас!”.

Министър Игнатов посети Градското помощно училище „Софроний Врачански” .
В програмата му бе включено още среща с директорите на училища и детски градини в област Силистра, както и със служители на РИО на МОМН.

ВМРО признава по-твърдата позиция на правителството спрямо Македония
Не приема антикризисните мерки – не са обсъждани с работодатели и синдикати  

 „Не е нормално да искаш да пълниш хазната, облагайки народа с данъци, и да лансираш антикризисни мерки, без да си ги обсъдил преди това с работодателите и със синдикатите! Печалбата трябва да е от това, че се създават работни места, а не че средно по хиляда души всеки месец остават на улицата.”, коментира лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов политиката на правителството в Силистра.
В крайдунавския град Каракачанов бе по повод провеждането на общинска отчетно-изборна конференция на партията.
Новият общински председател се казва Вилиян Стоянов. Освен председател на местната структура, той продължава да бъде и регионален координатор, като обхваща организации и извън района на област Силистра.
Неучастието ни в парламента ни прави по-активни, заяви Каракачанов. Подкрепяме управляващите в по-твърдата им позиция спрямо Македония. Не считаме обаче, че мотивите им за отстраняване на президента Първанов са основателни. Едва ли ще издържат в Конституционния съд, допълни той.
Според лидера на ВМРО, Георги Първанов няма да има друг избор, освен да се върне в политиката. Това ще бъде резултат от действията на ГЕРБ, които със скандала Дянков-Първанов, са направили президента фактор в политическото пространство, без самите те да печелят дивиденти от това.
Първанов ще има достатъчно авторитет след края на мандата си и на възраст 54 години няма да е „политически пенсионер”.
Ако ГЕРБ се справят с кризата, няма да се налага да влиза в действие нов политически проект, какъвто според ВМРО подготвя държавният глава.

20 точки в предварителния дневен ред на
мартенското заседание на Общински съвет-Силистра
  • Проекти на отчети, наредби и програми обсъждат съветниците
  • Ивелин Георгиев напуска ОбС - Силистра, търси се нов председател на ПК “Бюджет и финанси”
С докладни записки по 20 точки в предварителния дневен ред започват тези дни заседанията на постоянните комисии в Общински съвет - Силистра, личи от поканата до общинските съветници в Силистра.
Най-важните от тях са свързаните със следните проблеми: утвърждаване на промени в Правилника за отпускане на социални помощи; приемане на 4 отчета, 2 наредби и по програми с различно съдържание, както и проект за “Правилници за общински предприятия”.
Отчетите са: за дейността на Обществения съвет за социално подпомагане и услуги за 2009 г., плюс приемане на нов план през 2010 г. и за изпълнението на Общинските програми за детето и мерките за насърчаване на творческите заложби на децата с дарби от община Силистра. Междувременно стана ясно, че досегашният зам.-кмет по социалните въпроси Светлана Боева е назначена за председател на Областния съвет за борба с наркотичните вещества, каквато длъжност до този момент е изпълнявала на обществени начала. Отчет за дейността си е представила за периода февруари 2009 г. – февруари 2010 г. и омбудсманът Румяна Чанкова.
Наредбите са за публично-частно партньорство за обществени услуги и инвестиционни проекти и за организация на движението на територията на община Силистра. Програмата е за изпълнение на Общинския план за развитие през 2010 г.
Какво друго в дневния ред? Предстои избор на нов председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси, след като досегашният председател Ивелин Георгиев напуска местния законодателен орган, поради преместване на работа в София. Следващият в листата на Коалиция “За Силистра” е Петър Димитров, син на някогашния депутат от СДС и местен син лидер Христо Димитров.
Предстои съветниците да приемат Правилници за организацията и дейността на общинските предприятия “Регионално депо за твърди битови отпадъци”, “Обреди”, “Жилфонд” и на “Общински пазари и паркинги”.
Приблизително 10 са докладните записки, отнасящи се до промяна в броя на щатовете в администрацията, одобряване на устройствени планове, отдаване на имоти под различни форми и др.

Предстоящо заседание на ОбС – Дулово

Утре /22 март/ от 10.00 ч. в Дулово за поредното си заседание ще се съберат общинските съветници от местния парламент.
В предварителния дневен ред са заложени 5 точки, като в първата, кметът на община Дулово Гюнер Рамис ще внесе за обсъждане 17 докладни записки, сред които са: Приемане изменения на Наредба №9 „За определяне на базисния месечен наем за предоставяне под наем на имоти-общинска собственост”; Възлагане на конкурс за обществен превоз на пътници с автобусен превоз; Поемане на общински дълг; Газифициране на община Дулово; Отдаване под наем на части от имоти-публична общинска собственост в община Дулово; Отдаване под наем на част от имот-публична общинска собственост в гр. Дулово; Промяна статута на недвижим имот от публична в частна общинска собственост в с. Колобър; Ликвидиране на съсобственост на имот в с .Прохлада; Разпореждане с имот – частна общинска собственост в гр. Дулово; Разпореждане с имоти-частна общинска собственост в с. Водно; Ликвидиране на съсобственост на имот в с. Златоклас; Ликвидиране на съсобственост на имот в с. Чернолик; Разпореждане с имоти частна – общинска собственост в гр. Дулово; Промяна статута на недвижим имот от публична в частна общинска собственост в с. Козяк; Промяна статута на част от недвижим имот от публична в частна общинска собственост в гр. Дулово; Отдаване под наем на част от имоти – публична общинска собственост в гр. Дулово; Изменение в структурата на Общинска администрация - Дулово.
Предвидени за разглеждане са още следните точки: предложение за планиране на бюджетни средства за изграждане на система за видео наблюдение на територията на град Дулово; писмо за подкрепа от Мария Градешлиева - директор на НУФИ „Филип Кутев” - гр.Котел; заявления от граждани и текущи въпроси. 

 ЗАСЕДАНИЕ НА ПРОБАЦИОННИЯ СЪВЕТ В ДУЛОВО

В края на миналата седмица се проведе четвъртото заседание за годината на Пробационния съвет в съдебен район Дулово.
Бойчинка Караславова, инспектор „Пробация” в Пробационна служба - Дулово каза, че съветЪТ заседава най-малко веднъж месечно в състав: председател – пробационен служител и членове – представители на общината, РУ на МВР, от здравеопазването, образованието, социалните грижи, службата по заетостта и прокурор от ДРП.
На последно провело се заседание председателят на пробационния съвет е внесъл за обсъждане тези от изпълняваните присъди /с наложена мярка”Задължителна регистрация по настоящ адрес”/, за които са налице изискванията за възможност за промяна на първоначално постановената от съда регистрация по настоящ адрес в регистриране веднъж месечно и отмяна на забраната за напускане на населеното място през почивните и празничните дни без разрешение.
За настоящата година в Областната служба „Изпълнение на наказанията” - Силистра, сектор „Пробация”, звено Дулово, от Районната прокуратура са получени 13 присъди – мъже, за жени –няма, за непълнолетни – 1. Има една незапочната присъда поради издирване на лицето.
Наложените пробационни мерки са: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” – 13, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” – 13, „Поправителен труд” – 2, “Безвъзмезден труд в полза на обществото” -10.
Инспектор Караславова уточни, че мярката”Безвъзмезден труд в полза на обществото” се изпълнява на обекти на Държавно предприятие „Фонд затворно дело” и обекти, утвърдени от съответния пробационен съвет. Не може да се полага безвъзмезден труд в полза на физически или търговски дружества, в които няма общинско или държавно участие.
До момента одобрените от пробационния съвет обекти са: в град Дулово – градски парк, гробищен парк, района на сградата на „Бюро на труда”, двора на социални грижи, двора на РУ на МВР, сградата и двора на РУПБС – Дулово, помещенията на прокуратурата, училищата /през летния сезон/, сградата и двора на болницата в Дулово.
Във всички села на територията на общината: гробищните паркове и сградите на кметствата и прилежащата инфраструктура, а също и сградите и дворовете на училищата и детските градини.
През миналата 2009 година пробационните съвети са били 11.

Създаден е Организационен комитет 
На 18 март в Дулово се проведе първата среща на Организационния комитет за честването на 50-та годишнина от обявяването на Дулово за град, чийто председател е кмета на община Дулово Гюнер Рамис.
За участие в комитета бяха поканени представители на институции, НПО и общественици.
Всички присъстващи получиха плана с мероприятия за цялата година и отделно за десетневката от 14 до 24 май, когато са “Дните на моя град”.
За празника на града – 14 май, се предвиждат детски прояви, тържествена сесия на ОбС и празничен концерт.
Но преди това, по идея на общинското ръководство, ще се проведат няколко общоградски акции за облагородяване, почистване и хигиенизиране на улиците, парковете и междублоковите пространства.
„Нека на 26 март да излезем с близките, приятелите и колегите си, за да почистим край дома си, край магазина, училището, в парка. По този начин ще видим, че градът ни е чист и то чрез нашия труд. Но трябва да се положат усилия от всеки и всички. Това ще бъде пример и за децата” – каза кмета Рамис.
„Нека всяко училище, всеки пенсионерски клуб да поеме шефство над паметник или парк и да се грижи за него; подкрепям напълно тази идея. Апелът ми е да станем истински стопани на града си, на мястото, в което живеем, което имаме. То е като дома, в който всеки се прибира - грижи се за него и иска да е хубав и уютен. Така да мислим и за града си” - допълни кмета.
В идеите за идващите дни е инициативата „Юбилейна гора” – залесяване на местността „Жажда”, храмов празник на църквата „Св. Георги Победоносец” – честване 70 години от създаването на храма, литературна вечер – представяне на сборника за литература и изкуство на дуловски творци „Жажда”, отчитане на конкурса „Дулово с корен от Дуло” и много други.
Програмата е отворена и ще продължи да се допълва с идеи на наши съграждани, каза Йорданка Копринджийска, заместник-кмет „Хуманитарни дейности”.

Професионалната гимназия по строителство “Пеньо Пенев” в Силистра два дни бе домакин на състезание по строителство 
Професионалната гимназия по строителство “Пеньо Пенев” в Силистра вчера и днес бе домакин на регионален кръг от националното състезание за най-добър млад строител.
Организатор на проявата е Министерството на образованието, младежта и науката.
В състезанието участваха 36 ученици от професионални гимназии по строителство в страната Варна, Добрич, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.
В класирането по учебни заведения на първо място са домакините от Силистра, слезвани от едноименното училище в Русе. Третото място си разделиха гимназията от Варна “Васил Левски” гимназията от Шумен. В отделните строителни дейности, включени в състезанието,челните места заеха състезатели от Силистра, Варна, Русе, Добрич и те ще се представят на състезания от панорамата на професионалното образование в Пловдив през април.
Целта на състезанието е да се осигури възможност на учениците да покажат теоретичната и практическата си подготовка за изпълнение на строителни дейности.
Спонсори бяха водещи фирми от областта на строителството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар