Бр.39/01 март 2010 г.

Филиз Хюсменова дарява мартеници на деца и хора с увреждания

Посланието на евродепутата е да посрещнем пролетта с доброта, взаимно уважение и толерантност

 

Евродепутатът Филиз Хюсменова ще дари мартеници за здраве на Центъра за деца с мозъчни увреждания „Символ на любовта” и Дневния център за хора с увреждания в Гоце Делчев. Бели и червени конци днес ще закичат също децата от училища и детски градини в Смолян, Бяла Слатина и с. Манастирево, община Враца.

Филиз Хюсменова пожелава на децата и възрастните с увреждания да бъдат здрави, усмихнати и честити. Да посрещнем пролетта с повече доброта, взаимно уважение и толерантност е посланието на българския евродепутат.

 

Българските евродепутати ще отбележат Трети март в ЕП

 

По инициатива на българските евродепутати от всички политически групи в сградата на Европейския парламент ще бъде отбелязан Националният празник на Република България - Трети март. Събитието ще се състои на 2 март вечерта от 19 часа, а покани за участие са разпратени да всички членове на ЕП, както и до българската професионална общност в Брюксел. По идея на специално сформирания за събитието инициативен комитет, съставен от евродепутати и техните сътрудници, по случай събитието в Брюксел, свои представления ще направят струнният квартет "Хипнотик" и Националното училище за танци - София с ръководител Маша Илиева. Гостите на събитието ще наблюдават кадри от документалния филм "Белоградчик - големите надежди".

През цялата първа седмица на месец март във фоайето, предвидено за празника, ще бъде разположена фото-изложбата "24-те чудеса на България", предоставена от Посолството на България в Кралство Белгия. 

 

Затворници от Белене искат пари от Общината за кабелна ТВ и фитнес-зала

 

Лишени от свобода в затвора Белене изпратиха писмо до Общината и Общинския съвет в Силистра с искания за средства, които да бъдат разходвани за прекарването на кабелна телевизия, ремонт и възстановяване на киносалона, оборудване на фитнес-зала и за други социални придобивки. Съветът на колектива на лишените от свобода с председател Велизар Халачев, изпратил писмото, посочва, че в Белене има 105 затворници от Силистренска община. В обръщението се казва, че „Всеки един от тях има семейство и близки. Помагайки за подобряването на бита в рамките затвора, ще бъде даден силен тласък за културното и информационно израстване на общността и бъдещата ресоциализация в обществото”.

 

Лекарите с протести срещу здравната реформа

 

Протести на лекарите срещу здравната реформа у нас предстоят в обозримото бъдеще, вкл. и в Крайдунавска Добруджа, съобщи д-р Теодор Иванов, председател на местната регионална структура на Българския лекарски съюз, представена в Силистра. Той се завърна от София, където БЛС имаше своя пореден национален форум, на който са обсъдени текущите и актуални проблеми на здравеопазването в България.

На 20 март ще е поредната конференция, а на 27 ще има извънреден Лекарски събор. Навръх празника си на 7 април се предвиждат протестите, относно недоразумения с правителството по рамковия договор.

 

На 29 март

Започва издаването на новите български документи за самоличност

 

ОДМВР - Силистра има готовност за издаване на новите български лични документи. Служебните помещения са технически оборудвани, монтирани са станциите за снемане на биометрични данни, обучени са служителите за работа с тях. Това съобщи директорът на ОДМВР - Силистра комисар Ивелин Иванов. Според него дирекцията има необходимата организация и ресурс, за да поеме евентуално натоварване при издаването на новите документи.

Близо 100 хиляди е прогнозният брой на документите за самоличност, които се очаква да бъдат издадени през настоящата година от ОДМВР - Силистра. Цифрата включва личните карти, свидетелствата за управление на МПС и паспортите, издадени през 2000 г. от силистренската дирекция, чийто срок на валидност изтича през 2010 г., уточни началникът на звеното „Български документи за самоличност” главен инспектор Лъчезар Тодоров. Той припомни, че за улеснение на гражданите законодателят удължи с 6 месеца срока на личните карти и шофьорските книжки с изтичаща валидност през 2010 г., които обаче ще могат да се използват само на територията на Република България.

За гражданите е важно да знаят, че подмяната на личните документи е задължителна само при изтичане на срока им на валидност. В останалите случаи може да бъдат издадени документи от новия вид само при желание от тяхна страна.

Основната характеристика на новите лични документи е по-голямата им надеждност и защита, подчерта Тодоров. С тях България покрива изискванията за страна-членка на ЕС.

С новата технология за издаване на лични документи се въвеждат значителни улеснения за гражданите, които на практика ще бъдат обслужвани на едно гише. Там ще става попълването на заявлението, проверката на данните в него, разпечатването му от системата, фотографирането и снемането на пръстовия отпечатък. Очаква се целият процес да отнема не повече от 3-4 минути за обслужване на един граждани.

Група „Български документи за самоличност” - Силистра разполага с две мобилни станции за снемане на биометрични данни, с които ще бъдат обслужвани лица с физическа невъзможност да посетят на място звеното.

Заявления за издаване на документи от новия вид ще се приемат в група „Български документи за самоличност” в ОДМВР - Силистра и в съответните звена в Районните управления на МВР в Дулово и Тутракан. Подаването на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС ще се извършва в сектор „Пътна полиция” – Силистра.

На 29 мат ще стартира издаването на българските лични документи от новия вид. За улеснение на гражданите е въведен плавен график (в приложение) за постепенното ограничаване и прекратяване на приема на заявления за документи от стария образец.

 

100 лева за нови документи

 

С толкова пари ще трябва да бръкне в джоба си всеки българин, чиито лична карта, шофьорска книжка и паспорт изтичат тази година. Всеки пълнолетен българин ще трябва да дава по 18 лева за лична карта, 25 за шофьорска книжка и 40 за паспорт.

Заради подобренията в защита и биометричните данни новите документи имат и нови цени.

За разлика от подмяната на старите зелени паспорти с лични карти, сега изваждането на нови документи няма краен срок. Всеки ще може да си подмени документите, когато валидността на старите изтече.

Процедурата за новите документи за самоличност е опростена максимално. Всеки, който иска да си подмени личната карта например отива в т.нар Паспортна служба. Там веднага след като каже ЕГН-то на служителите, те му издават попълнено заявление. За разлика от преди сега хората няма да пишат, а само ще четат дали данните им са верни. След това за секунда специална система ще прави снимка, която до преди това всеки нашенец правеше във фотостудио. След снимката остава само подписът. Този път обаче и той не е на хартия, а на специално електронно устройство, което го сканира до най-малката подробност. Накрая се заплаща и таксата за съответната услуга и след съответния срок да се получат вече готовите документи.

 

Нови 900 души регистрирани само през януари като безработни

 

Картината на пазара на труда за месец януари показва увеличение на регистрираната безработица. Определящ фактор за това са продължаващото влошаване на стопанската конюнктюра във време на криза, регистрацията на освободени на заети по програми и проекти поради приключване на дейности, регистрацията на освободени от фирми във връзка с намаляване обема на работа, без да е извършено масово уволнение. Новорегистрираните  в бюрото по труда са предимно от секторите “Услуги и “Индустрия”, съобщи Виолета Атанасова, директор на Бюрото по труда в Силистра.

През месец януари са се регистрирали 929 безработни лица: 922 са новорегистрирани и 7 - с възстановена регистрация.Спрямо предходния месец е налице увеличение на входящия поток с 340 човека.

Новорегистрираните през месеца са били основно от отраслите държавно управление- 21 %, търговия и туризъм -12,80%, строителство -10,85, селско стопанство – 9.22%, промишленост-8.79% здравеопазване – 4.12% и др.

През същия месец в Бюрото по труда са обявени 286 работни места, със 165 повече от декември, което се дължи на обявените по програми 184 работни места. 102 безработни са намерили работа на първичния пазар на труда.

Продължително безработните лица (с престой на борсата над 1 година) към края на януари са 1209 (със 138 повече от декември), или 26% от всички регистрирани безработни в Д “ТБ”- Силистра. Над две трети от тях са без специалност, толкова са и с основно и по-ниско образование.

През същия месец експертите информират, че няма безработни лица, започнали курс за професионална квалификация, както и завършили такъв. По равнище на безработица област Силистра продължава да е  на 7-о място от общо 28-те области в страната.

 

3000 семейства чакат за осиновяване 

От началото на годината до сега Съветът по осиновяване е провел четири заседания, на които са взети решения за осиновяване на шест деца, съобщи Анелия Василева, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” /РД „СП” -  Силистра.

Вписаните деца в регистъра за пълно осиновяване са 34, от които 10 са с увреждания. 3 142 лица и семейства са чакащите за осиновяване.

Изискванията, които поставят семействата за възраст, пол и етнос  удължават периода на осиновителната процедура, посочи Анелия Василева.

 

От началото на годината – 2 173 молби за винетки

 

От началото на тази година досега са подадени 2 173 молби за отпускане на безплатни винетки. Издадените заповеди за отпускане на помощта са 2 168, съобщиха от социалната дирекция в Силистра. За миналата година те са били 3 417, като издадените заповеди за отпускане на помощта са получили 3 407.

Съгласно промените в Закона за пътищата и деца до 16-годишна възраст с 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане се освобождават от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост.

 

Стартира Фаза 2 от ОП “Развитие на човешките ресурси”

 

От началото на февруари стартира Фаза 2 по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” – “Личен асистент”, информира Анелия Василева. Към момента по програмата са одобрени 162 бройки за четирите общини – Силистра- 50, Дулово- 31, Тутракан-36 и Алфатар- 45.

Подадените молби за лични асистенти до 25 февруари са: Д ”СП” – Алфатар - 138 молби, Д ”СП” - Дулово - 61 молби, Д “СП” – Силистра - 201 и Д”СП” – Тутракан - 140.

Очаква се тази седмица с класиралите се кандидати за личен асистент да бъдат сключени договори.

От началото на годината критериите за определяне на потребителите на услугата “Личен асистент” са се променили. Потребителите трябва да са лежащо болни /24 часа в денонощието да са на легло/.

 

2171 лица здравно осигурени от Дирекция “Социално Подпомагане”

 

Чрез дирекции “Социално подпомагане” през месец януари здравно са осигурени общо 2171 лица.

964 от тях са от подпомаганите по чл. 9 от Правилника за прилагане закона за социалното подпомагане неосигурени лица, 1 169 са от лицата, получили целева помощ за отопление, 37  -  полагат грижи за лица с увреждания над 91% и едно лице е настанено в специализирана институция за социални услуги.


Дулово 

Мартеници за детските градини 

Над 400 мартеници подари Община Дулово на децата от 7-те целодневни детски градини и 16-те филиала към тях  по повод Деня на Баба Марта – 1-ви март.

Мартеничките са придружени от поздравителни картички с пролетни сюжети, подписани от кмета на община Дулово Гюнер Рамис.

Учителките и децата от всяка група са подготвили специални тържества за посрещане на уникалния за света български празник, посветен на идващата пролет. 

 

Причина – липса на родителски контрол 

През изминалата 2009 г. в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Дулово са разгледани 33 възпитателни дела. От тях 16 са по предложение на РУМВР и 17 по предложение на Районната прокуратура.

Наложени са 47 възпитателни мерки, като най-често са налагани „Предупреждение”, „Поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи” и „Задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото”.

Основен дял от престъпленията заемат хулиганските прояви и управлението на МПС без необходимите разрешителни.

От комисията констатират, че причините за подобни прояви от учениците се крият в липсата на родителски контрол, тъй като много от родителите на малолетните и непълнолетните извършители са в чужбина или са безработни.

 

Осем настанителни заповеди 

Комисията по жилищно настаняване към община Дулово за поредна година на свое заседание е взела решение да бъдат издадени 8 настанителни заповеди и да бъдат сключени договори за настоящата година с 3 наематели в гр. Дулово и 5 наематели в с. Окорш.

Като нуждаещи се от жилище са били картотекирани трима граждани.

 

„За или против книгата и компютъра.

Или... как мишката изяде книжката...”

дебатираха учениците от СОУ ”В.Левски”

Инициатори на дебата бяха членовете на Клуб „Приятели на историята” с ръководители Цветана Танева и Донка Илиева. Клубът е създаден през 2009 г. по проект към ОП „Развитие на човешките ресурси”.

В дебата взеха участие два отбора”, разказва Донка Илиева и още: „ Отборът на четящите „Абагар”, които защитаваха своята любов към книгите. Негови членове бяха учители от училището с капитан г-н А. Ангелов.

Техен противник беше отборът на привържениците на новите технологии – „Хакери” с капитан Мария Танева –ученичка от IX а клас. Те защитаваха тезата, че интернет и информацията в него могат да ни осигурят повече знания и да заместят вълшебството на книгите.

Гост на мероприятието бе г-жа Виолета Георгиева – директор на СОУ „Васил Левски”, и учители, на които искрено благодарим за подкрепата и съдействието.

Двата отбора се представиха успешно; спорът беше динамичен и интересен, като в него активно участие вземаше и публиката. Дебатът приключи със заключението, че новите технологии са неразделна част от нашия бит, но и книгите заемат важно място в ежедневието ни, защото съставляват ядрото на информацията в интернет. Книгата и компютърът - две вселени, в които човек може „да прескача” от един свят в друг, ако... му стане скучно в първия...

Отживелица ли е книгата в XXI век? В миналото ли останаха тихите вечери, в които всеки човек – и млад, и стар, пътешестваше във вълшебния свят на книгата. Днес „пътешестваме” в друг вълшебен свят – този на компютъра, на виртуалната реалност. Доставя ли ни удоволствие тази нова реалност така, както наслада ни доставяха книгите? Имаме ли нужда от книги в забързаното ни съвремие или компютърът и Интернет ги изместиха изцяло?

Това са част от въпросите, който ни вълнуват днес и провокираха избора на темата на дебата.

Седем териториални звена на ИАРА проведоха акция по река Дунав

 

В петък започна съвместна акция на териториалните звена на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Плевен, Русе и Силистра, по река Дунав.

Иззети са над 2 000 м мрежи и са конфискувани 3 винтера /стационарен капанен уред/. Съставени са 6 акта, като 4 от тях са за извършване на нерегламентиран улов в река Дунав, 1 акт за продажба на риба без декларация за произход в магазинната мрежа в Свищов и 1 акт на рибар за липса на риболовен билет.

 

ОКОМПЛЕКТОВАНА Е ОБЛАСТНАТА ПРОГРАМА ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 65-ТА ГОДИШНИНА ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА 

Окомплектована е Областната програма за честване на 65-та годишнина от края на Втората световна война и победата на фашизма. „Тя е изготвена на базата на общинските програми и е съобразена с предвидените в тях инициативи”, уточни председателят на Областния съвет за честванията на годишнината –зам.-областният управител Тодора Цонева.

Областният съвет за честване на 65-та годишнина от края на Втората световна война и победата на фашизма бе учреден на 21 февруари т.г.

В рамките на близо три месеца / от м. март до началото на м. май/, в различни населени места в област Силистра са предвидени тематични изложби, кръгли маси с участието на ученици, концерти и рецитали, публикации и радиопредавания в местните медии, издаване на информационни материали, проследяващи бойния път на силистренските воини, открити уроци. В проявите ще се включат както всички големи културни институции в съответната община, така и Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и др.

В навечерието на 9 май областният управител д-р Владимир Янков ще проведе тържествена среща с Управителния съвет на Съюза на ветераните от войните в област Силистра, както и с ръководствата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Областното сдружение на клубовете на запасното войнство („За честта на пагона”), Областния съвет на дружеството за приятелство с Русия и народите на ОНД и Регионалния военен сектор.

 

УЧЕНИЦИ ОТ ЕЗИКОВИТЕ ГИМНАЗИИ В СИЛИСТРА И КЪЛЪРАШ ЩЕ МОГАТ ДА ИЗУЧАВАТ ЕЗИКА НА СТРАНАТА–СЪСЕД

 

Ученици от езиковите гимназии в Силистра и румънския град Кълъраш ще могат да изучават факултативно езика на страната–съсед. Областният управител д-р Владимир Янков, чиято е идеята за езиковия обмен, получи съгласието за съдействие в това направление и от почетния консул на Р Румъния у нас Стефан Райчев.

Кметът на Кълъраш Драгу Николае и посланикът на Р Румъния в България Антон Пъкурецу също подкрепят идеята за създаване на факултативни групи за изучаване на румънски език в силистренската Езикова гимназия „Пейо Яворов” и на български език – в Езиковата гимназия в Кълъраш. Заплащането на преподавателите ще поемат двете общини. По тази тема също са водени разговори, и е постигнато принципното съгласие на кметовете на Силистра и Кълъраш, уточни д-р Владимир Янков.

            Изучаването на румънски език в ЕГ „Пейо Яворов” в Силистра и на български език в Езиковата гимназия в Кълъраш ще са на принципа на СИП-ове /свободно избираема подготовка/.

„При добра организация, сформирането на групите от желаещи ученици може да стане от началото на следващата учебна година” – е мнението на началника на РИО на МОНМ /регионален инспекторат на образованието на Министерство на образованието и младежта/ Габриела Миткова.

Предстоят допълнителни разговори между кметското ръководство, директорите на гимназиите и образователните институции в Силистра и Кълъраш.

 

Художествен конкурс „И помни спасеният свят...” 

„И помни спасеният свят...” се нарича Международният детски фестивал - конкурс за рисунки, обявен от руската федерална агенция РОССОТРУДНИЧЕСТВО, съвместно с Международната детска художествена галерия в Русия, съобщи Лидия Димитрова, координатор за област Силистра на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. Срокът за участие в него е 1 април 2010 г. Отчитането му е месец по-късно в Москва. Наградените рисунки ще влязат в каталог. Конкурсът е посветен на 65-та година на Победата на 9 май 1945 г. и края на Втората световна война.

Право на участие имат деца от 5 до 16 г. Техниката на изпълнение е без ограничение, а размерите са 50 х 70 см. На обратната страна на рисунката трябва да има трите имена, възрастта, адрес и фамилията на педагога. Рисунките се предават в Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра най-късно до 25 април.

Тел. за контакти: 086/831-095.

 

“Водим бъдещето за ръка” – педагогически четения

Двайсет и пет докалада бяха представени на областните педагогически четения в Силистра “Водим бъдещето за ръка” за учители от детските градини

 

“Водим бъдещето за ръка”- под това мото в Центъра за работа с деца в петък в областния град се проведоха педагогически четения на предучилищния сектор. Организатори на форума бяха Регионалния инспекторат по образованието – Силистра и Министерството на образованието, младежта и науката.

Форумът бе открит от Диана Гайтанджиева, ст. експерт по предучилищно възпитание. Гости на форума бяха Габриела Миткова, началник на РИО на МОН- Силистра и експерти от общините направление “Образование”.

На областните педагогически четения бяха представени 25 доклада на учители от всички детски градини от седемте общини.

Два от докладите – “С игри и забавления в пътното движение” на Екатерина Йорданова, учител в ЦДГ “Ян Бибиян” - Силистра и “Водим бъдещето за ръка” на Гинка Костова, учител в ЦДГ “Щастливо детство” бяха класирани за Националните педагогически четения в Ловеч през април.

За селекция в общинския етап на четенията са представени 65 доклада от детските заведения, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра. 

 

Юбилейна прессреща за 20 години КНСБ - Силистра

 

В края на миналата седмица Регионалният съвет на КНСБ - Силистра събра представителите на регионални и национални медии в Силистра за отбелязване на юбилейната двайсетгодишнина от учредителния конгрес на КНСБ.

Димитричка Пейкова запозна присъстващите с историята през годините на развитието на работническото и синдикално движение в региона.

Към момента в областта има 6 000 синдикални членове, обединени в 153 организации.

Макар че ни е трудно да отговорим напълно на интересите на хората, ние се стремим да постигнем гъвкавост в трудовите и социалните взаимоотношения, да консултираме и информираме синдикалните си членове по всички актуални проблеми, свързани с техните права, каза Димитричка Пейкова.

В бъдеще КНСБ - Силистра обмисля възможност за по тесни контакти с браншови, работодателски и професионални организации на местно равнище по проблема за трудовата заетост.   

 

Областната организация на БЧК- Силистра се отчете

 

Миналия четвъртък Областният съвет на БЧК – Силистра проведе ІІ-та редовна сесия на 64-то общо събрание.

Основните акценти бяха насочени към отчетния доклад на областната организация на БЧК за 2009 г., отчетния доклад на областната контролна комисия и плана за работата на областната организация на БЧК – Силистра за 2010 г.

Председателят на Областния съвет на БЧК - Силистра Йорданка Копринджийска презентира дейността на организацията за 2009 г. пред делегатите и гостите на събранието.

 В Областната организация на БЧК членуват 6 718 членове, организирани в 139 дружества на територията на седемте общини, като броят им се запазва и през втората година от мандата на 64-то общо събрание. От отчета стано ясно, че броят на  дружествата по селата е по голям в сравнение с броя на дружествата в градовете /89 в селата и 50 в градовете/.  Членовете на младежката организация на БЧК запазват устойчивост и се задържат на 71. Младежките клубове от 9 намаляват с три и в момента са 6.

На събранието бе представен и Планът за работа на червенокръстката организация за 2010 година.  Той включва приоритетите, свързани с организационната, социално-помощната дейности, първа помощ и здравната просвета.

 

Кукерите от Калипетрово - първи в Ямбол и СтараЗагора  

Кукерският състав при НЧ "Пробуда" - с.Калипетрово взе първа награда при участието си в събота в Маскарадния фестивал "Кукерландия" - Ямбол 2010.

Под ръководството на Иван Славов, въпреки дъжда и голямата конкуренция /45 състава от страната и чужбина/, нашите кукери впечатлиха журито  и публиката с автентични носии и отлично пресъздаване на обичая.   Първи кукерите от Калипетрово станаха и след участието си в XI фестивал на маскарадните игри в гр.Стара Загора.  

 

„Силвин`2010”

За да има добро вино, трябват воля, отговорност, търпение и умения

 

За тринадесети път в Силистра се проведе традиционният Празник на виното "Силвин" /"Силистренско вино"/. Организатор е Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра. Неин председател е Божидар Боев.

В ресторант „Чевермето” си дадоха среща майсторите и почитателите на хубавото вино.

Надпреварата бе в категории за бели и червени вина и розе.

Винопроизводители от региона и от съседни области участваха с общо 52 проби.

Цар „Лозар” стана Красимир Иванов, технически ръководител на „ВиК” – район Силистра.

Председател на съдийската комисия, съставена от членове на Черноморската регионална лозаро-винарска камара, бе Елеонора Карабоева. Тяхна бе честта на дегустират и изберат вината-първенци в отделните категории.

За втора поредна година бе връчена наградата „Лъвско вино” от Лайънс клуб – Силистра. Този път обаче тя напусна пределите на Силистренска област и попадна в ръцете на Бранимир Кирилов от русенското село Ценово.

В категорията “Червено вино” като най-добро бе отличено виното на Димитър Димитров. Първи се класираха също „розе”-то на Петър Кирилов и бялото вино на Николай Михайлов.

Иван Бялов обра 4 от общо деветте награди – отличени бяха дадените от него проби и в трите категории.

Тази година организаторите не забравиха да номинират и символично да наградят и фирмите-партньори на фестивала, а именно: „Мероне”, „Актуал”, „Спир`92”, „Младенова изба” - Тутракан и ресторант „Чевермето като домакин.

Гости на „Силвин`2010” беше винарска изба „Островит” /Румъния/.

За първи път бе връчена и специална награда – МЕДИАВИН`2010. Управителният съвет на Асоциацията отличи в. „Дръстър ПРЕС” сред кандидатурите на БТА и в. „Силистренски бряг” за цялостно отразяване дейността на лозарите и винопроизводителите на територията на област Силистра.

Отлична оценка за организацията на фестивала „Силвин`2010” даде Денко Георгиев, секретар на Черноморската регионална лозаро-винарска камара със седалище Варна.

По негови думи никъде в страната няма такава традиция в регионален мащаб, която да се организира. Добре би било този Празник на домашното вино дори да разшири границите си и да обхване териториите и на съседни на Силистра области.

„Ако във виното добавите капка светена вода, то ще стане още по-добро!”…С тези думи отец Добри Чаков, протосингел на Доростолската епархия, благослови фестивала на домашното вино – СИЛВИН`2010.

 

ПОСМЪРТНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА РАДИ ВЪЛЧЕВ

 

Изложба /посмъртно/ на фудожника Ради Вълчев се открива тази вечер в силистренската художествена галерия.

Ради Вълчев – Радик е роден в с. Прохлада, Дуловска община.

Създава предимно живописни и графични творби.

Има две участия в Националната изложба на младите карикатуристи в Разград през 1975 и 1977 година. Участва в международни изложби в Турция и Франция. Прави и самостоятелни карикатурни изложби в различни градове на страната. С живописни творби участва и в окръжни изложби в Силистра. Негови карикатури са печатани в местни и национални издания.

През последните години от живота си Ради Вълчев работи в Израел и Гърция.    На широката аудитория художникът е известен повече като карикатурист.

 

Прожектираха в Силистра филма на Иван Черкелов "Раци"

 

Актьорът Валери Йорданов представи  на 26 февруари вечерта в Силистра филма на Иван Черкелов "Раци".

Силистра е един от двайсет и двата града, в които филмът излиза на екран.

Тъй като в крайдунавския град няма киносалон, прожекцията се състоя в една от залите на силистренския театър.

Според Валери Йорданов на премиерата във Велико Търново публиката е била предимно младежка.

“Надявам се опитът на продуцентите да продължава и да се представят български филми и въобще балкански филми в цяла България, а не както сега да има градове, дето няма кино - нещо да се възстанови, нещо извън комерсиалното кино, което е нахлуло навсякъде”, каза Валери Йорданов. Според него филмът е по-познат в чужбина, отколкото в България.

Световната премиера на "Раци" е в състезателната програма на Московския международен филмов фестивал през юни миналата година. После филмът е селектиран за участие в редица престижни фестивали. "Раци" е създаден с подкрепата на Националния филмов център. Разпространява го "Клас филм".

 

В ПМГ „Св.Климент Охридски” откриха изложба по случай 3 март 

По повод бележитата дата от българската история - 3 март, в ПМГ "Св.Климент Охридски" е организирана изложба от постери, изработени от възпитаниците в V и VI клас. Учениците от IX-XII клас отбелязват своето преклонение пред тази бележита дата с лично творчество вдъхновено от часовете по история.

3 март е дата, която всеки българин трябва да отбележи. В ПМГ "Св.Климент Охридски" това ще стане чрез тържество с участието на ученици от V-VII клас на самия ден от 10.00 ч. в учителската стая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар